dzogurt 30.08.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Hm Adam to ciekawe co piszesz o tym wodociągu.Jak ja się dowiadywałam to pociągnięcie 150m do naszej działki wychodziło ok.17 tysięcy.Rybnickie wodociągi mają jakieś swoje przepisy,że materiał trzeba od nich brać i coś jeszcze.Zrobię te badania w najbliższym czasie to się dowiem.Co do wody mineralnej to kupuwałam a aldi-kamień w czajniku po tygodniu OGROMNY,później kupiłam w biedrone-TO SAMO KAMIEŃ JAK CHOLERA,teraz kupuję w lidlu i to samo i jakoś się nie zastanawiam zbytnio co tam w środku jest.Jakoś w czystość tej wody z wodociągów też nie wierzę,zresztą badałam wodę w Katowicach,bo tak śmierdziała,że można było odjechać i co....wyszła zdatna do spożycia.Wodą ze studni się myjemy już jakiś czas i nie zauważyłam żadnych działań ubocznych,co lepsza włosy się lepiej układają niż na wodociągowej oraz na skórze nie mamy żadnych wyprysków. nie taniej wychodzi kupic filtr przelewowy typu BRITA i po klopocie. Taniej niz studnie glebinowe, latanie po sklepach za woda i wywozenie potem tego plastiku. Kupisz taki czajnik, a do miesiac zmieniasz filtr i fajrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.08.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Tak, mam tu właśnie w KRK filtr z BRITY. Ale tu jest coś chyba nie tak - bo jest filtr ( kupiony nowiutki ) a po jakiś dwóch tygodniach ( czyli przed czasem ) już widzę w czajniku wapień... Czyli chyba jakaś masakryczna ta woda tu jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 30.08.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 filtr BRITA nie wyczyszcza ci wody ze wszystkich minerałów a tylko usuwa te zwiazki chemiczne, ktore sa niewskazane/szkodliwe. Wapn jak dobrze wiesz jest potrzebny do zycia, skad go potem pozyskasz jak go wyplukasz z wody? Niebardzo rozumiem to wasze przerazenie wapniem/kamieniem w czajnikach, da sie to usunac kwaskiem cytrynowym Link do opisu: http://www.brita.net/pl/maxtra4stepfiltration.html?&L=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 30.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jasek, podam Ci namiary na kolesia z okolic Rybnika na priv, zalatwi Ci dobra cene! Zapytac zawsze mozesz.... Spróbuj też w Mera Tychy, dali nam najniższe jakie mogły być, w necie nie znalazłam niższych cen, i transport do domu. Nie uwzględnili stłuczek ze 6 szt, ale nam się nie chciało kilku ton rozpakowywac od razu, a po 2 miesiącach to niestety. Płytkarz zużył do przycinanych i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justus67 30.08.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Sylwia, wiesz, nie jest powiedziane, może szalenie spodoba mi się TWOJA wizja ? I wspólnie wdrożymy ją w życie... Ty będziesz miała przysłowiowy święty spokój, przy okazji zaliczysz dobry uczynek a ja będę miała pracę ? Dobrze, dostałam od Was sporo pytań ( również na PW ), więc obiecuję dzisiaj już sklecę ten cennik i wszystkim zainteresowanym powysyłam na PW. Aaaaaa, i tak wogóle to chciałam Wam podziękować za słowa wsparcia, również wiadomości na PW i maile, w których dodaliście mi otuchy. Dziękuję. To ja tez poprosze cennik [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.08.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ej, ja tez chce mam nadzieje ze Aga wklei go na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 30.08.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ej, ja tez chce mam nadzieje ze Aga wklei go na forum Tak, tak, tak - prosimy na forum No chyba, że AGA chce się bawić w wysyłanie do wszystkich - to ja też chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.08.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jasek, podam Ci namiary na kolesia z okolic Rybnika na priv, zalatwi Ci dobra cene! Zapytac zawsze mozesz.... no wlasnie gosc daje ceny jak z internetu tylko nie ma wystawki u siebie ... trzeba sie posilkowac "galeriami plytkowymi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.08.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 nie taniej wychodzi kupic filtr przelewowy typu BRITA i po klopocie. Taniej niz studnie glebinowe, latanie po sklepach za woda i wywozenie potem tego plastiku. Kupisz taki czajnik, a do miesiac zmieniasz filtr i fajrant. ty chyba kpisz ... w zyciu brita nie uzdatni ci wody do picia !!!!!!!!! klania sie chemia ... i biologia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 150mb rury PE32 w hurtowni kosztuje 300 pln. Atestowana w wodociagach moze byc 2-3 x drozsza (5-6 pln / mb). Projekt to 500 pln. I do tego kopanie. Wodociagi skasuja Cie 100-120 pln / mb, ja Cie skasuje 12 pln / mb Z 17 tys zrobisz 3-4 tys i bedziesz zadowolona Spytaj Adiqq ile go wyszlo podlaczenie - on mial 100mb i ja mu to kopalem, a dodatkowo mial przecisk (albo wcinke? juz nie pamietam) pod asfaltowa droga. Tez podlega pod wodociagi rybnickie :D:D:D Będę mogła się do Ciebie uśmiechnąć za jakiś czas w sprawie tego kopania? Pod warunkiem, że znajdę firmę, która potem położy mi tylko rury, a trochę tego jest. Muszę od głównej drogi pociągnąć do swojej działki 150 m nowego wodociągu z przepięciem dwóch sąsiadów po drodze. Nie uśmiecha mi się wydawać na to kilkunastu tysięcy. I mam jeszcze pytanie odnośnie projektu. Robią to jakieś firmy czy tylko wodociągi? Bo w wodociągach koszt ok 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 30.08.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 :D:D:D Będę mogła się do Ciebie uśmiechnąć za jakiś czas w sprawie tego kopania? Pod warunkiem, że znajdę firmę, która potem położy mi tylko rury, a trochę tego jest. Muszę od głównej drogi pociągnąć do swojej działki 150 m nowego wodociągu z przepięciem dwóch sąsiadów po drodze. Nie uśmiecha mi się wydawać na to kilkunastu tysięcy. I mam jeszcze pytanie odnośnie projektu. Robią to jakieś firmy czy tylko wodociągi? Bo w wodociągach koszt ok 1000 zł. Kiedy my robiliśmy projekt wodociągu wyszło nam że lepiej dać to do zrobienia wodociągom-koszty podobne, a co najważniejsze - jak sobie wodociągi same zrobią projekt to nie będą się niczego czepiać a tak w "innym" projekcie mogą wynajdywać dziwne uwagi. No i na pewno jest szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 30.08.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ty chyba kpisz ... w zyciu brita nie uzdatni ci wody do picia !!!!!!!!! klania sie chemia ... i biologia ... nie twierdze, ze brita uzdatnia wode, nigdy ze scieku, gorskiej wody nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.08.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 :D:D:D Będę mogła się do Ciebie uśmiechnąć za jakiś czas w sprawie tego kopania? Pod warunkiem, że znajdę firmę, która potem położy mi tylko rury, a trochę tego jest. Muszę od głównej drogi pociągnąć do swojej działki 150 m nowego wodociągu z przepięciem dwóch sąsiadów po drodze. Nie uśmiecha mi się wydawać na to kilkunastu tysięcy. I mam jeszcze pytanie odnośnie projektu. Robią to jakieś firmy czy tylko wodociągi? Bo w wodociągach koszt ok 1000 zł. jak sie szeroko usmiechniesz to znajde ci goscia ktory polozy rurke za niewielkie pieniadze i juz wspolpracowal z Adama kopareczka chyba sie polubili poza tym kiedys robil w wodociagach wiec "wie z kim i jak rozmawiac zeby bylo dobrze" moze tez zalatwic komputer do zgrzewania rur co jest rzadkoscia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.08.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 nie twierdze, ze brita uzdatnia wode, nigdy ze scieku, gorskiej wody nie zrobi. a niestety studnie kopane to moze nei sciek ale niewiele im do scieku brakuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.08.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 :D:D:D Będę mogła się do Ciebie uśmiechnąć za jakiś czas w sprawie tego kopania? Pod warunkiem, że znajdę firmę, która potem położy mi tylko rury, a trochę tego jest. Muszę od głównej drogi pociągnąć do swojej działki 150 m nowego wodociągu z przepięciem dwóch sąsiadów po drodze. Nie uśmiecha mi się wydawać na to kilkunastu tysięcy. I mam jeszcze pytanie odnośnie projektu. Robią to jakieś firmy czy tylko wodociągi? Bo w wodociągach koszt ok 1000 zł. Drogo sobie zycza.. Wodzislawskie wodociagi za projekt kasuja 400-500 pln. Ale chyba lepiej zlecic to wlasnie im - bedzie szybciej i mniej problemowo. Trzeba przebolec te pare stowek Firme na pewno jakas znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 30.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nam wsio robił essox i tez nie opłacało się brać firmy zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 jak sie szeroko usmiechniesz to znajde ci goscia ktory polozy rurke za niewielkie pieniadze i juz wspolpracowal z Adama kopareczka chyba sie polubili poza tym kiedys robil w wodociagach wiec "wie z kim i jak rozmawiac zeby bylo dobrze" moze tez zalatwic komputer do zgrzewania rur co jest rzadkoscia!! Uśmiechnę się szerzej niż potrafię. Właśnie czekamy na mapy, potem wniosek o wydanie warunków, projekt, więc myślę, że jeszcze z miesiąc czasu to potrwa. Potem pozwolę sobie się przypomnieć :D:D Byłoby super gdyby dało się to zrobić taniej, bo szczerze nie planowaliśmy tego w kosztorysie na ten rok. Niby wodociągi zwracają 25% całej inwestycji, ale wypłacają to w ratach, co kwartał, przez okres 5 lat Niezbyt to interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stuntmar 30.08.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wodociągi wcale takie drogie (przynajmniej jeśli chodzi o projekt) nie są wypis z cennika na stronie PWiK Rybnik:1 Wykonanie projektu budowlanego przyłącza wodociągowego z istniejącej sieci wodociągowej zlokalizowanej na posesji 344,66 23% 423,93 2 Wykonanie projektu przyłącza wody lub kanalizacji sanitarnej 409,86 23% 504,133 Wykonanie projektu przyłącza wody i kanalizacji sanitarnej 691,38 23% 850,404 Wykonanie projektu przyłącza kanalizacji deszczowej 541,31 23% 665,81ja za pozycje 2 w innych firmach dostawałem oferty od 300 do 400 PLN netto przy robionym przez nich przyłączu przy czym wszyscy sugerowali ze zrobić mogą jednak lepiej projekt zrobić w wodociągach. Powinno być szybciej i prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wodociągi wcale takie drogie (przynajmniej jeśli chodzi o projekt) nie są wypis z cennika na stronie PWiK Rybnik: 1 Wykonanie projektu budowlanego przyłącza wodociągowego z istniejącej sieci wodociągowej zlokalizowanej na posesji 344,66 23% 423,93 2 Wykonanie projektu przyłącza wody lub kanalizacji sanitarnej 409,86 23% 504,13 3 Wykonanie projektu przyłącza wody i kanalizacji sanitarnej 691,38 23% 850,40 4 Wykonanie projektu przyłącza kanalizacji deszczowej 541,31 23% 665,81 ja za pozycje 2 w innych firmach dostawałem oferty od 300 do 400 PLN netto przy robionej przez nich instalacji przy czym wszyscy sugerowali ze zrobić mogą jednak lepiej projekt zrobić w wodociągach. Powinno być szybciej i prościej. Ja informację o kwocie 1000zł otrzymałam właśnie w wodociągach. Różnica może wynika z tego, że ja nie robię przyłącza tylko buduję nową sieć wodociągową. Obecna sieć kończy się na wyskości sąsiada, czyli jakieś 30 m od mojej działki. No ale niestety wodociągi twierdzą, że rura jest za mała i trzeciej chałupy nie pociągnie. Muszę wymienić tę rurę na większą (od głównej drogi) i przepiąć do niej dwóch sąsiadów po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 30.08.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 witamy ,,,, po 2 tyg. przerwie,,,, po tzw. urlopie tak jak obiecalaliśmy ,,, poniżej fotki z bramy i balustrady https://picasaweb.google.com/101637960555753025604/DOM#5646589022098163906 kostka gotowa, brama + futka, balustrada też, wiec wsio porobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts