DagaAdam 01.09.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Adam ma czas liczy na takie szczęście jak u nas.....ha,ha podwójne A zebys wiedziala - tesciowa jest z blizniaczek a podobno to przechodzi na co drugie pokolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.09.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 a z tym mez nie ma co zwklekac !! Narazie trenuje wychowywanie na pieseczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.09.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Narazie trenuje wychowywanie na pieseczku hehehe bo wykraczesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 01.09.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Znowu masz racje Adam,też to słyszałam o tym drugim pokoleniu.Moja babcia jako pierwsze urodziła bliźniaczki,ale zmarły po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.09.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 ale bliźniaki to chyba fajnie....3 lata wyjęte z życiorysu i spokój a tak....nie chce sie wracać do pieluch jak sie dziecko usamodzielni...u nas różnica jest 6 lat...to dużo no ale teraz już odfajkowane więcej nie planuję bo garderobę musiałabym oddać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.09.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Pati my też mamy 2 i myślimy że spokój...ale w życiu różnie bywa.... Ale takich decyzji lepiej nie odkładać...mam przykład (jakich wiele) małżeństwo już sporo lat po ślubie(około 10), odkładali decyzję o dziecku na później, jak się 4 lata temu zaczęli starać, to okazało się że są problemy...o dzisiaj dziecka nie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.09.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dobra, ogarnęłam się. Wszystkie maleństwa żyją i mają się dobrze. Tylko jedną słabą sunię trzeba było dokarmiać, ale już wszystko ok. Moja psinka też już dużo lepiej. Happy end ! Wpisuję obiecany cennik usług projektowych. Ceny zaprojektowania ogrodu są zależne od wielkości działki i stopnia złożoności projektu. Ale mniej więcej przedstawiają się one następująco : - do 500 m2 powierzchni do zaprojektowania - od 800 - 1.300 zł. Dobre firmy projektowe liczą sobie tu od około 1.500 - 2.000 zł. - od 500 - 1000 m2 powierzchni do zaprojektowania - 1.300 - 1.700 zł - od 1000 - 1500 m2 powierzchni do zaprojektowania - 1.700 - 2.200 zł Oczywiście wszystko do ustalenia indywidualnie. Cena projektu zawiera : 1. dwie - trzy "wizje lokalne" podczas których oceniana jest działka, badana gleba, sprecyzowanie życzeń inwestora ( ), dobranie odpowiedniego stylu ogrodu, pomiary itd. itd. itd. .... 2. dwie koncepcje wstępne na podstawie których powstaje projekt właściwy 3. schemat funkcjonalno - przestrzenny działki 4. rzut techniczny - szlaki komunikacyjne, podjazdy, oświetlenie, dobór gatunkowy roślin 5. spis gatunków roślin ( również ilościowy ) Ceny te nie zawierają : - wizualizacji komputerowej. Każdy "szanujący się" projektant ogrodów pracuje na szkicach i rysunku a nie na komputerze. Dlatego wizualizacje komputerowe zazwyczają doliczane są dodatkowo, ze względu na drogi program komputerowy i wyjątkową żmudność takiej pracy. Osobiście jestem zdania, że komputerowa wizualizacja jest zbędna, bo...... to tylko takie "pobożne życzenie klienta" jak jego ogród będzie wygladał. A to nijak się ma do rzeczywistości. Roślinki ( kolory, kształty, wielkości ) i tak rosną sobie "różnie" i taka wizualizacja to raczej taki "pic na wodę, fotomontaż". A kosztuje dodatkowych kilkaset złotych. Uważam, że nie warto. Dla tych, którzy nie chcą projektu całego ogrodu jest możliwość zaprojektowania jakiejś części działki, skarpy czy pojedyńczej rabaty. Wtedy taki projekt jest liczony w zależności od tego co dokładnie ma być zaprojektowane i kształtuje się od około 150 - 300 zł. W razie czego proszę o kontakt na PW. :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 02.09.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 a kto ci robil ?? nam robil polecany przez nas na FM --- Bogus Cyran ze Szczerbic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 02.09.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Powiedzcie mi jak sobie poradziliście ze sprawdzaniem płytek łazienkowych po dostawie. U mnie już na etapie wnoszenia mąż zauważył pękniętą jedną płytkę sprawdziliśmy cały karton i było ok ale się zastanawiam jak sprawdzę resztę - oglądać płytka po płytce? a jest tego trochę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonoa_ona 02.09.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 nam robil polecany przez nas na FM --- Bogus Cyran ze Szczerbic U nas tez bedzie je robil:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.09.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dobra, ogarnęłam się. Wszystkie maleństwa żyją i mają się dobrze. Tylko jedną słabą sunię trzeba było dokarmiać, ale już wszystko ok. Moja psinka też już dużo lepiej. Happy end ! Wpisuję obiecany cennik usług projektowych. Ceny zaprojektowania ogrodu są zależne od wielkości działki i stopnia złożoności projektu. Ale mniej więcej przedstawiają się one następująco : - do 500 m2 powierzchni do zaprojektowania - od 800 - 1.300 zł. Dobre firmy projektowe liczą sobie tu od około 1.500 - 2.000 zł. - od 500 - 1000 m2 powierzchni do zaprojektowania - 1.300 - 1.700 zł - od 1000 - 1500 m2 powierzchni do zaprojektowania - 1.700 - 2.200 zł Oczywiście wszystko do ustalenia indywidualnie. Cena projektu zawiera : 1. dwie - trzy "wizje lokalne" podczas których oceniana jest działka, badana gleba, sprecyzowanie życzeń inwestora ( ), dobranie odpowiedniego stylu ogrodu, pomiary itd. itd. itd. .... 2. dwie koncepcje wstępne na podstawie których powstaje projekt właściwy 3. schemat funkcjonalno - przestrzenny działki 4. rzut techniczny - szlaki komunikacyjne, podjazdy, oświetlenie, dobór gatunkowy roślin 5. spis gatunków roślin ( również ilościowy ) Ceny te nie zawierają : - wizualizacji komputerowej. Każdy "szanujący się" projektant ogrodów pracuje na szkicach i rysunku a nie na komputerze. Dlatego wizualizacje komputerowe zazwyczają doliczane są dodatkowo, ze względu na drogi program komputerowy i wyjątkową żmudność takiej pracy. Osobiście jestem zdania, że komputerowa wizualizacja jest zbędna, bo...... to tylko takie "pobożne życzenie klienta" jak jego ogród będzie wygladał. A to nijak się ma do rzeczywistości. Roślinki ( kolory, kształty, wielkości ) i tak rosną sobie "różnie" i taka wizualizacja to raczej taki "pic na wodę, fotomontaż". A kosztuje dodatkowych kilkaset złotych. Uważam, że nie warto. Dla tych, którzy nie chcą projektu całego ogrodu jest możliwość zaprojektowania jakiejś części działki, skarpy czy pojedyńczej rabaty. Wtedy taki projekt jest liczony w zależności od tego co dokładnie ma być zaprojektowane i kształtuje się od około 150 - 300 zł. W razie czego proszę o kontakt na PW. :D:D Aga, wrzuć do jakiegoś innego wątku, bo tutaj szybko zginie w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 02.09.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam pytanie - czy kupując folię pod styropian na podłogi muszę brać taką z Atestem? Jest dwa razy droższa od takiej bez atestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.09.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Aga, wrzuć do jakiegoś innego wątku, bo tutaj szybko zginie w dyskusji Adrian, tak - wrzuciłam też do SWOJEGO wątku. Hanka, ja nie sprawdzałam płytek - poddałam się. Za dużo tego było. Ale było trochę pękniętych jak się okazało, fakt. Madzia, ja chyba mam folię z atestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.09.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Madziu u mnie tez z atestem, kładziona podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.09.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ja wiem, że to forum o budowaniu, ale sorki, normalnie nie mogę się powstrzymać, hahahahaha ! Teraz Was zamęczę fotkami moich dzieciaków : http://images49.fotosik.pl/1047/d495ae403de3a5d3gen.jpg http://images38.fotosik.pl/1063/98519d367208e8eagen.jpg http://images43.fotosik.pl/1073/5d313ecb1e5a5df9gen.jpg Słodziaki, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.09.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ja wiem, że to forum o budowaniu, ale sorki, normalnie nie mogę się powstrzymać, hahahahaha ! Teraz Was zamęczę fotkami moich dzieciaków : [...] Słodziaki, nie ? Noooo male pieski sa the best W przyszlym roku sie szykuje na drugiego malca - raczej suczke, wiec moze za jakis czas tez mnie czekaja mlode hyhyhyh O ile moj pies sie zresocjalizuje bo poki co nie trawi zadnych innych psow .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.09.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dzięki za zrozumienie, Adaś, hahaha ! To dobry pomysł, bo podobno dwa psy chowają się o wiele łatwiej niz jeden - zajmują się sobą i nie zawracają już człowiekowi tak głowy. Zresocjalizuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.09.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dzięki za zrozumienie, Adaś, hahaha ! To dobry pomysł, bo podobno dwa psy chowają się o wiele łatwiej niz jeden - zajmują się sobą i nie zawracają już człowiekowi tak głowy. Zresocjalizuj. Z moim nie mam najmniejszych problemow. Ma niecale dwa lata i od poczatku mieszkal w domu i teraz dziada sie na dwor nie da wygonic. Wystawisz za fraki na taras to siedzi pod oknem, zrobi te swoja zalosna mine i patrzy zeby go ktos wpuscil do srodka W domu jest mega grzeczny (no pozatym ze wczoraj zjadl pol swiezo upieczonego sernika) i ogolnie jest bardzo posluszna psina. Do czasu jak nie zobaczy innego psa Ale spoko - ja wiem ze to tylko kwestia paru/nastu dni i bedzie git. Pod koniec szkolenia moglem go juz zostawiac bez smyczy na srodku placu po ktorym biegaly inne psy i ich wlasciciele i nic nie robil. Mimo ze na pierwszej lekcji bylo to nie do pomyslenia (jako polroczny szczeniak po odpieciu rzucil sie z zebami na wiekszego... Szkolilem go u Jarka Mielimaki ktory ogolnie jest cenionym od lat i znanym w okolicy szkoleniowcem i on stwierdzil ze jak zyje i szkoli to takiego ataku jeszcze nie widzial I wcale tego nie mowie zeby Was wystraszyc przed tym spotkaniem ktore organizuje u mnie Mea :D Bo tak naprawde Gauss jest bardzo grzeczny Ma poukladane w glowie tylko nie byl (moj blad) za mlodu socjalizowany z innymi psiakami i teraz mu sie wydaje ze jest jedyny na swiecie Pozatym szkoda by bylo dobrych genow zmarnowac - ma rodowod, jego ojciec jest/byl trzecim owczarkiem na swiecie, sprowadzany z Niemiec do krycia, ojeciec i matka zaliczone bardzo wysoko PT1 PT2 i szkolenia obronne IPO, no i jezdza do mnie hodowcy go ogladac bo sa ciekawi co to z niego po takich dobrych rodzicach wyroslo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.09.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Pod koniec szkolenia moglem go juz zostawiac bez smyczy na srodku placu po ktorym biegaly inne psy i ich wlasciciele i nic nie robil. Mimo ze na pierwszej lekcji bylo to nie do pomyslenia (jako polroczny szczeniak po odpieciu rzucil sie z zebami na wiekszego... Szkolilem go u Jarka Mielimaki ktory ogolnie jest cenionym od lat i znanym w okolicy szkoleniowcem. (...) Szkolenie w Gotartowicach ? Pozatym szkoda by bylo dobrych genow zmarnowac - ma rodowod, jego ojciec jest/byl trzecim owczarkiem na swiecie, sprowadzany z Niemiec do krycia, ojeciec i matka zaliczone bardzo wysoko PT1 PT2 i szkolenia obronne IPO, no i jezdza do mnie hodowcy go ogladac bo sa ciekawi co to z niego po takich dobrych rodzicach wyroslo No no no - to wielkie dostojeństwo ! I fakt - szkoda marnować ! Aż grzech. Moja Candy też gwiazda rasowa - to córa słynnego BIESA, potrójna złota medalistka... a ojcem szczeniąt jest pies sprowadzony z Finalndii, też "błękitna krew". Dlatego tak duma mnie rozpiera. :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 02.09.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 U nas tez bedzie je robil:) bardzo fajny i porządny stolarz wykonanie pierwsza klasa, u nas robił drzwi i 2-je schodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts