preem82 20.09.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 AGA / Adam, jako ogrodnicy oraz inni jak mozecie to doradzcie: z tyłu za domem mamy pole jakies 40 m długie x 21 m szeroko i jest w miare równe, jedynie by trzabyło dosiac troche trawy kolo domu, bo tam nie rosnie, jak to po wykopach,,, za to z przody domu mam pole 45 m x 21m i nie jest zbyt rowne, byla tam kopana oczyszczalnie, teraz podjazd i musimy to jakos zrobic. Z tyłu myslalem tylko wpuscic brony i walce a z przodu glebogryzare, brony i walce, no i miejscami tez trzeba nawieźć troche ziemi zwlaszcza kolo drogi zeby wzmocnic krawężnik granitowy, bo on jest wyzej jakies 30 cm niz trawa, wiec trzeba zrobic maly spad. Tylko sie zastanawiamy z żona czy robic to teraz czy dopiero na wiosne i czy od razu dosiac trawe po calosci czy czekac co urosnie wiosną, a najwyzej dosiac na nastepną jesień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 20.09.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Nie wiem jak masz "równo" i "twardo" ale my najpierw rekultywatorem ( tak nam doradził traktorzysta - glebogryzarka ponoć się wyrywa ziemię i będzie jeszcze bardziej nierówno)Potem na to - nie brony ( też tak myślałam, ale brona też za głęboko chyba że ma takie max 10 cm co występuje raczej rzadko) ale agregat uprawowy to sie nazywa . Pokazywałam jak nam to ładnie zrobił i to wszystko za radą człowieka co tym traktorem jeździ, bo ja też wymyśliłam glebogryzarkę i brony. Potem wybieranie tego co wystaje i jest duże czyli, kamienie, jakieś korzenie czy inne pustaki po budowie, potem jakieś grabienie, na końcu sianie trawy i walcowanie. Nam siewnik i walec pożyczył Pan , od którego kupowaliśmy nasionka trawy. A jak już na wizji jestem to powiedzcie mi mądre trawowo głowy mogę spryskać starane na szerokolistne - wylazło mi to g....o wraz z trawą i doprowadza mnie do białej gorączki.Nie zniszczy mi się młoda trawka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Preem82, walce można często wypożyczyć - chyba po 10 zł / dzień. Jeśli chodzi o resztę to Ewus dobrze radzi - lepszy rekultywator albo brona ale delikatna ( płytka ). Potem i tak grabkowanie ( nie unikniesz tego, hihi ), sianie i zwalcowanie. I jeszcze jedno : trawę najlepiej siać JESIENIĄ. Trawniki jesienne lepiej się przyjmują, bardzo ładnie zdążą się zakorzenić przed zimą. Sianie wiosną niby też prawidłowo, ale jak przyjdą w maju silne upały ( a tak już bywa w Polsce )... to katastrofa może być. Ewus, nic teraz nie pryskaj - z młodą trawką trzeba niesamowicie delikatnie, do roku trawnik jest wrażliwy niemal na wszystko ( tzw. "test życia" - przeżyje albo nie przeżyje ). Chwasty wytępisz, ale częstym koszeniem. Trawka kocha koszenie, chwasty w końcu poddają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Dobra, ja już po całodziennym rajdzie po komisach ! Zdaję relację, znudzonych tematem motoryzacyjnym z góry przepraszam, hahaha ! Ale to teraz sprawa priorytetowa dla Agi... Podobało mi się kilka samochodów i zaliczyłam kilka jazd próbnych. Na celowniku Agi są : - Nissan Micra ( 2007 r. ) - Nissan Pixo ( 2009 r. ) - Lancia Muso ( 2005 r. ) - ach, jaka piękna w środku... No i jeszcze kilka innych, ale na necie... do niektórych daleko więc nie wiem. I teraz pytanie do mądrych głów z motoryzacji : jakie są oszczędności na paliwie w związku z następującymi pojemnościami tych aut : - 1000 cm3 ( Nissan Pixo ) - 1240 cm3 ( Nissan Micra ) - 1400 cm3 ( Lancia Mauso ) Ile można zaoszczędzić na paliwie ( wszystko benzyniaki ) porównując takie pojemności. Bo panowie w komisach mocno.... rozbieżni byli i zamotali mną dokładnie. A auto do jazdy miało dość ekonomiczne być ( ekonomiczniejsze od Suzuki Grand Vitary, która paliła mi w mieście ponad 8 l. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.09.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Preem82, walce można często wypożyczyć - chyba po 10 zł / dzień. U mnie ma taniej bo za browara :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 U mnie ma taniej bo za browara :) O ! Adaś, wypowiedz się o tym przełożeniu : pojemność / jak się ma do ilości spalanego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.09.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Podobało mi się kilka samochodów i zaliczyłam kilka jazd próbnych. Na celowniku Agi są : - Nissan Micra ( 2007 r. ) - Nissan Pixo ( 2009 r. ) - Lancia Muso ( 2005 r. ) - ach, jaka piękna w środku... Lancie bym z gory odrzucil - zobacz ile ich jest na allegro ? Malo aut = malo czesci = drogie czesci = problem z mechanikami Lancia to u nas troche egzotyk. No i to mialo byc male autko a to jest przeciez minivan wazacy 1,3t B. dobry portal z opiniami o samochodach, raportami spalan etc masz tu: http://www.autocentrum.pl/spalanie/nissan/micra/iii/ Micra to nissan. Nissan to japoniec. Japoniec to pierwsza liga. Honda, suzuki, nissan, toyota, mazda. To od zawsze najlepsze marki i mozna je prawie w ciemno polecac Oczywiscie jak juz wszyscy wczesniej pisali - wazny jest stan danego egzemplarza.. No i cos mi sie nie zgadza - PIXO taki tani? Dwulatek w tej samej cenie co czteroletnia micra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 20.09.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 U mnie ma taniej bo za browara :) hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.09.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 O ! Adaś, wypowiedz się o tym przełożeniu : pojemność / jak się ma do ilości spalanego paliwa. Nie jezdzilem ani jednym z nich wiec mozna polegac wylacznie na opiniach w sieci Co do Nissana PIXO to jest ich strasznie malo. To model blizniaczy dla suzuki alto - a to taki mikrus, nawet nie moge znalezc informacji jaki tam silnik dokladnie siedzi. Micra to natomiast klasyk bo przeciez jezdzi ich chyba najwiecej w "L"kach i na jazdach egzaminacyjnych - co swiadczy o dwoch rzeczach: 1. Sa sprawdzone i malo awaryjne 2. Latwo kupic egzemplarz po eLkowy -> koniecznie przy kupnie patrz w karte pojazdu - po wszystkich taxowkach, eLkach i tym podobnych musi tam widniec wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Oki. Adam, a o tych pojemnościach ??? Panowie się mocno zamotali z tym spalaniem paliwa... całkowicie sprzeczne informacje. Pytanie drugie : podobno można sprawdzić auto z pomocą KOMPUTERA ( za ok. 100 zł ). Program wychwyca wszystkie ewentualne machlojki i niedomagania auta. Czy to prawda, robił to ktoś ? I gdzie takie coś robią ? I kto - diagnosta, komis ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.09.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Adam, a o tych pojemnościach ??? Panowie się mocno zamotali z tym spalaniem paliwa... całkowicie sprzeczne informacje. Im mniejsza pojemnosc i moc, im mniejszy / lzejszy samochodzik tym powinien palic mniej. A ile to Ci nikt nie powie bo taki samochodzik moze spalic od 4 do 14 w zaleznosci od ciezaru nogi, dlugosci pokonywanych odcinkow (im wiecej krotszych kiedy silnik zdarzy wystygnac tym wiecej spali), ich rodzaju (miasto/trasa), wlaczonej lub nie klimatyzacji etc Pytanie drugie : podobno można sprawdzić auto z pomocą KOMPUTERA ( za ok. 100 zł ). Program wychwyca wszystkie ewentualne machlojki i niedomagania auta. Czy to prawda, robił to ktoś ? I gdzie takie coś robią ? I kto - diagnosta, komis ??? Komputer nie wychwyci usterek w zawieszeniu, zuzytych elementow typu przekladni kierowniczej, uszkodzonej uszczelki pod glowica, wszelkich napraw, spawow i mnostwa innych rzeczy - kompa warto podpiac ale on sprawdzi naprawde niewiele! No i 100 pln to lekkie przegiecie za 2 minuty roboty - jakbys kupowala auto z grupy VW to sam Ci to zrobie gratis bo mam odpowiedni kabelek i soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 20.09.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Nie wiem jak masz "równo" i "twardo" ale my najpierw rekultywatorem ( tak nam doradził traktorzysta - glebogryzarka ponoć się wyrywa ziemię i będzie jeszcze bardziej nierówno) Potem na to - nie brony ( też tak myślałam, ale brona też za głęboko chyba że ma takie max 10 cm co występuje raczej rzadko) ale agregat uprawowy to sie nazywa . Pokazywałam jak nam to ładnie zrobił i to wszystko za radą człowieka co tym traktorem jeździ, bo ja też wymyśliłam glebogryzarkę i brony. Potem wybieranie tego co wystaje i jest duże czyli, kamienie, jakieś korzenie czy inne pustaki po budowie, potem jakieś grabienie, na końcu sianie trawy i walcowanie. Nam siewnik i walec pożyczył Pan , od którego kupowaliśmy nasionka trawy. A jak już na wizji jestem to powiedzcie mi mądre trawowo głowy mogę spryskać starane na szerokolistne - wylazło mi to g....o wraz z trawą i doprowadza mnie do białej gorączki. Nie zniszczy mi się młoda trawka ???? Ewus , Aga ---> dzieks za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 20.09.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 ... jakbys kupowala auto z grupy VW to sam Ci to zrobie gratis bo mam odpowiedni kabelek i soft wydaje mi sie ze powinien inna autka też czytać moj brat ma do Golfa IV, ja mam dokładnie taki sam i spokojnie moje mondeo 2002 r. czytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 20.09.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 ale masz racje Adamie że stówka to stanowczo za dużo !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 20.09.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Podobało mi się kilka samochodów i zaliczyłam kilka jazd próbnych. Na celowniku Agi są : - Nissan Micra ( 2007 r. ) - Nissan Pixo ( 2009 r. ) - Lancia Muso ( 2005 r. ) - ach, jaka piękna w środku... No i jeszcze kilka innych, no mnie by bardziej interesowało te "kilka innych"...szczerze to nie wzięłabym zadnego z powyższych...micra mi sie nie podoba a dwa pozostałe...hmmm... co do sprawdzenia auta - poza podpięciem do kompa w serwisie dobrze byłoby sprawdzić auto po numerze VIN w autoryzowanym serwisie...masz gadane i urok osobisty więc pewnie dałabyś radę bo wiem że nie wszystkie serwisy to robią, musisz spisać z dowodu rejestracyjnego, jak poprosisz o to sprzedawcę to będzie wiedział ze nie tylko po kolorze wybierasz auto... druga sprawa - spróbuj pojeździć po salonach samochodowych - oni mają sporo aut zostawionych w rozliczeniu za nowe i na te auta dają jakąś tam gwarancję i są zwykle sprawdzone pod względem technicznym - nie wzięliby byle czego, wiem z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Lancie bym z gory odrzucil - zobacz ile ich jest na allegro ? Malo aut = malo czesci = drogie czesci = problem z mechanikami Lancia to u nas troche egzotyk. No i to mialo byc male autko a to jest przeciez minivan wazacy 1,3t No, ale fajowy był. Wiem, wiem - odpuszczam raczej. No i cos mi sie nie zgadza - PIXO taki tani? Dwulatek w tej samej cenie co czteroletnia micra ? Dokładnie tak, też jestem w szoku. Różnica 2.000 zł. Ale one bardzo tanie są, zobacz na ALLEGRO. I pytanie : DLACZEGO ??? Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 A ile to Ci nikt nie powie bo taki samochodzik moze spalic od 4 do 14 w zaleznosci od ciezaru nogi, dlugosci pokonywanych odcinkow (im wiecej krotszych kiedy silnik zdarzy wystygnac tym wiecej spali), ich rodzaju (miasto/trasa), wlaczonej lub nie klimatyzacji etc Aaaaaaa.... Komputer nie wychwyci usterek w zawieszeniu, zuzytych elementow typu przekladni kierowniczej, uszkodzonej uszczelki pod glowica, wszelkich napraw, spawow i mnostwa innych rzeczy - kompa warto podpiac ale on sprawdzi naprawde niewiele! No i 100 pln to lekkie przegiecie za 2 minuty roboty - jakbys kupowala auto z grupy VW to sam Ci to zrobie gratis bo mam odpowiedni kabelek i soft Hehe, ok. Ale raczej ten japoniec będzie - ciągnie mnie do nich i nie mogę się im oprzeć. No i fajnie mi się tą Micrą dzisiaj jeździło - miłe autko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 20.09.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 co do sprawdzenia auta - poza podpięciem do kompa w serwisie dobrze byłoby sprawdzić auto po numerze VIN w autoryzowanym serwisie...masz gadane i urok osobisty więc pewnie dałabyś radę bo wiem że nie wszystkie serwisy to robią, musisz spisać z dowodu rejestracyjnego, jak poprosisz o to sprzedawcę to będzie wiedział ze nie tylko po kolorze wybierasz auto... Cenna rada, tak zrobię. Zabłysnę. druga sprawa - spróbuj pojeździć po salonach samochodowych - oni mają sporo aut zostawionych w rozliczeniu za nowe i na te auta dają jakąś tam gwarancję i są zwykle sprawdzone pod względem technicznym - nie wzięliby byle czego, wiem z doświadczenia Ta Micra jest właśnie w salonie "Uliarczyk" - wystawiona w komisie, po pierwszym właścicielu, naprawdę w bardzo dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 20.09.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 http://www.peugeot-uliarczyk.gratka.pl/ogl/12957538.html#d19b351c6be0ccfc,1to ten ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 20.09.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 poza tym że ma wszystko .........szaro-szare to wygląda ok tylnia kanapa wygląda na mega niewygodną.....ale to akurat Ciebie nie interesuje moc.....60 KM....jak dla mnie za mało, myślę ze spalanie średnie bedzie w granicach 6-7l/100km ale skoro dobrze Ci sie jeździło.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts