hanka11 30.09.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 w ING tylko zdjęcia i dziennik budowy No właśnie zdjęcia, a mi już brakuje kasy na ocieplenie, a w kosztorysie mam - masakra jakaś ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.09.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No właśnie zdjęcia, a mi już brakuje kasy na ocieplenie, a w kosztorysie mam - masakra jakaś ........... Cyknij foty domu Mei - u niej pomalu koncza A jak potrzebujesz na wczesniejszy etap to u mojego sasiada koncza styro przyklejac, jeszcze jest bez kleju ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 30.09.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Kilka paczek styropianu Austrotherm 20 cm frezowanego szary (U=0,31) kilka paczek styropianu na podłogę 5 cm Paneltech eps 100 (U-0,35) 2 paczki wełny szklanej super-mata isover, grubość 180 mm współczynnik przewodzenia 0,033 W/mK w paczce jest 3,48 m2 3 paczki wełny mineralnej rockwool superrock, grubość 150 mm współczynnik przewodzenia ciepła 0,035 W/mK 2,4m2 w paczce Studzienkę drenażową Rozdzielkę budowlaną tymczasową Jako pozostałości z budowy zalegające w piwnicy i mnie wkurzające za połowę ceny sprzedam nr 505064374 Rybnik, ul. Żużlowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.09.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No właśnie zdjęcia, a mi już brakuje kasy na ocieplenie, a w kosztorysie mam - masakra jakaś ........... w jakim banku ? ja nie miałam ocieplenia ujętego.....ani płotu jak u Gabrysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 30.09.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Cyknij foty domu Mei - u niej pomalu koncza A jak potrzebujesz na wczesniejszy etap to u mojego sasiada koncza styro przyklejac, jeszcze jest bez kleju ;) Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 30.09.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 w jakim banku ? ja nie miałam ocieplenia ujętego.....ani płotu jak u Gabrysi PKO ale różne są podobno praktyki banków - niekiedy tych ostatnich transz już nie sprawdzają - więc nie wiem, a jak by co to skorzystam z porady powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.09.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Liski_77, Wy się lepiej Waszym nowym kominkiem ( BYRSKIM ) pochwalcie. Co do banków / transz : u mnie ( Deutsche Bank ) przychodził osobiście PRACOWNIK BANKU porobić zdjęcia... Asekurują się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 30.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Jasek, ja zrobiłam drewniane. Wyszło tanio i ładnie. W Firmie z Czyżowic ( koło BRUKU ). "DREW-STAL", ul. Nowa 28 L tel. 32 456 29 73 Aga mozesz zapodac jakas fotke moze byc pw bo jak dzisiaj obdzwanialem nierdzewki to najnizej za 400 mb i jakos mi sie nie usmiecha 4000 za balustrade na balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 30.09.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No to kompromis ) Widziałam w dralexie chyba na Rybnickiej drewniany słupek i nierdzewna kulka na górze lokropne nierdzewka albo drewno i to ja sie lamie na drewno tylko mnie stolarze smuca bo malo ktory robi balustrady na balkonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 30.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Słuchajcie powiedzcie mi jak to jest z tą ostatnią transzą kredytu - czy też bank posyła rzeczoznawcę ? Masz to ujete w umowie ale jak przy poprzednich transzach byl rzeczoznawca to tej ostatniej tez na pewno przypedzi (i skasuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HJack 30.09.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Dziękuję za posty i opinie o oknach, obecnie sam już nie wiem za dużo. Na okna 6-7 komorowe, z szybami dwukomorowymi (U-0,5), mam bardzo duży rozrzut cenowy. I tak na przykład mam takie oferty z normalnym montażem:1. Kol-Dar, VEKA ALPHALINE 90 PLUS - VERTEX, szyba U-0,5, ROTO NT, SECUSTIK - 20.774,00zł,2. NORMA 2000, BRUGMAN Platinium Plus, szyba U-0,5, WINKHAUS ACTIV PILOT, HOPPE - 15.650,00zł,3. Grzomba, SCHUCO Si82, U-0,5, - 25.511,76zł,4. IZOTERM, VEKA 6K Alphaline, U=0,6 ciepła ramka, Maco Multi -Matic; klamki Alu złote - 16.460,00zł,5. EFEKT-OKNA, VEKA SINGLINE, U-1,0, MACO - 16.317,00zł,6. KONSUM, ALUPLAST IDEAL 7000, U-0,7, MACO - 17.354,00zł,7. EUROCOLOR ECONO 86, U-0,5, SECUSTIC - 24.995,00zł. Może jakieś opinie na temat powyższych firm, jakieś doświadczenia z nimi odnośnie montażu, gdzie ew. jeszcze warto uderzyć z zapytaniem.GBI złożyło mi ofertę w trzech zdaniach i ciężko ją porównać, muszę tam podjechać i trochę ją uszczegółowić. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 30.09.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 lokropne nierdzewka albo drewno i to ja sie lamie na drewno tylko mnie stolarze smuca bo malo ktory robi balustrady na balkonach Jest jeszcze opcja nierdzewka + szklo, wyjdzie taniej a wygląda nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.09.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 7. EUROCOLOR ECONO 86, U-0,5, SECUSTIC - 24.995,00zł. Jacek Wow,u mnie Eurocolor był najtańszy z wycen,także na Econo 86 i chyba go wybiorę ale z montażem na JB-D Znana,poważna firma,jako jedyna przedstawiła mo ofertę na montaż w warstwie ocieplenia i jako jedyna daje ramkę SuperSpacer w standarcie.Wychodzi U całego okna od 0,79-0,84 W/m2K. Wydaje mi się,że wycena fajna,czytam,że niektórzy tutaj płacą tyle za jedno okno tarasowe Powierzchnia = 18.679 m2 Obwód = 53.460 mb BRUTTO Z MONTAEM ZWYKŁYM NA PIANKE I KOTWE 11 905,56 ZŁ BRUTTO Z MONTAEM CIEPŁYM NA TASMY PAROSZCZELNE I PAROPRZEPUSZCZALNE I NA PIANKE 13 985,64 ZŁ BRUTTO Z MONTAEM CIEPŁYM NA KONSOLE JBD (KTÓRYMI WYPUSZCZA SIE OKNO POZA MUR) 17 221,32 ZŁ Oferta zawiera markowy profil Econo 86 - 6-cio komorowy profil o optymalnych własnosciach cieplnych. Dzieki zwiekszonej głebokosci profilzapewnia wieksze bezpieczenstwo i ochrone przed włamaniem.Uszczelnienie okna zapewnia optymalna ochrone przed wiatrem, deszczem i hałasem, subtelny nowoczesny wyglad okna podkresla klasycznageomertia skrzydła i jasno-szare uszczelki w białym profilu. Profil wypełniajacy rowek w dolnej podstawie ramy - zapewniajacy ochrone przedzabrudzeniem i ułatwiajacy łatwe mycie okna, profil ławy podokiennej (montaowy) - gwarantujacy bezpieczny transport oraz fachowy montaż okna i parapetów.Okna standardowo wyposaone sa w bezawaryjne okucie ROTO z mikrowentylacja (stopniowany uchył - opcjonalnie), blokada klamki zpodnosnikiem skrzydła, dwoma punktami antywywaeniowymi w kadej kwaterze - gwarantujace podwyszony komfort obsługi i wysokie bezpieczenstwo. Bezpieczne klamki aluminiowe HOPPE serii Secustik z funkcja bezpieczenstwa - zapewniajace dodatkowa ochrone przed włamaniem, kolorystyka klamek: w wersji okien białych i okleinowanych jednostronnie klamka w kolorze białym; kolor okleinowany obustronnieklamka w kolorze starego złota F4 lub F9- tytan. Zastosowano dwukomorowa szybe o współczynniku U=0,6 W/m2K z Super Spacer - gwarantujaca dua redukcje kosztów ogrzewania oraz ochrone przed hałasem. Technologia Super Spacer - eliminujaca zjawisko kondensacji pary wodnej na szybie i obniajaca koszty zuycia energii, dzieki minimalnej przewodnosci cieplnej. Okna posiadaja 7-letnia gwarancje Wyceniałem tylko w dużych firmach,małym garażowym nie ufam: Schuco Si82 z HekaPlast mialem wycenę na 22tys.zl na JB-D. Platinium Evo z Oknoplastu na 18tys.zl na folie i taśmy-nie polecam z uwagi na pseudo 6 komór. Czekam na ofertę MS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.10.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Aga mozesz zapodac jakas fotke moze byc pw bo jak dzisiaj obdzwanialem nierdzewki to najnizej za 400 mb i jakos mi sie nie usmiecha 4000 za balustrade na balkon Jasek, jasne, jak dzisiaj się ogarnę i pozałatwiam wszystko cyknę fotki i Ci wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 dobra, ją już po operacji wczoraj nie pisałam bo nie byłam w stanie ale dziś to już mnie nosi i zaraz po wizycie odpadami kompa jak jeszcze pozwolą mi wstać to już będzie pełnią szczęścia potem wam poodpisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.10.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 czas na małe podsumowanie, jako że mamy 1.10 czyli tradycyjny początek okresu grzewczego zużycie prądu do PC na CO+CWU(z podlicznika) za okres 1.11.2010-1.10.2011 1T=1836kwh 2T=2873kwh Suma=4709kwh %2T=61% koszt(licząc kwh wg stawki vattenfalla)=1850zł koszt(licząc wg średniej ceny kwh za cały rok)=2120zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 01.10.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 mamuniu, komin muszę wybrać!plewa 6m 18cm przekroju, dymowy (ekogroszek)i wentylacyjny. tyle wiedziałem do wczoraj. 2047zł. A dziś pojawia się pytanie, czy ma być z zasobnikiem na wodę. 2348zł. ki diabeł?pytanie drugie: a jeśli w naszej wiosce pojawi się gaz i zamarzy nam się odrobina luksusu, to czy będę musiał rozpruwać komin? czy też wystarczy nierdzewkę od góry wrzucić? czy to trudne i kosztowne? a może by komin, którego nie trzeba przerabiać? jest taki? drogi on?hilfe!to pisałem ja, rutin.miłej soboty życzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 pytanie drugie: a jeśli w naszej wiosce pojawi się gaz i zamarzy nam się odrobina luksusu, to czy będę musiał rozpruwać komin? czy też wystarczy nierdzewkę od góry wrzucić? czy to trudne i kosztowne? a może by komin, którego nie trzeba przerabiać? jest taki? drogi on? hilfe! Nie znam sie zupelnie na piecykach gazowych ale wiem ze te nowoczesne maja opcje "komin przez sciane" - krotki odcinek z nierdzewki wystawiasz za sciane i gotowe. Jezeli masz kotlownie w miejscu gdzie nie bedzie to za bardzo szpecic (od tylu domu np.) to jest to jakas (tania) alternatywa na przyszlosc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 01.10.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 mamuniu, komin muszę wybrać! plewa 6m 18cm przekroju, dymowy (ekogroszek)i wentylacyjny. tyle wiedziałem do wczoraj. 2047zł. A dziś pojawia się pytanie, czy ma być z zasobnikiem na wodę. 2348zł. ki diabeł? pytanie drugie: a jeśli w naszej wiosce pojawi się gaz i zamarzy nam się odrobina luksusu, to czy będę musiał rozpruwać komin? czy też wystarczy nierdzewkę od góry wrzucić? czy to trudne i kosztowne? a może by komin, którego nie trzeba przerabiać? jest taki? drogi on? hilfe! to pisałem ja, rutin. miłej soboty życzący. Przekroj do gazowki jest sporo mniejszy (czyba 100mm) wiec spokojnie bez problemu pakujesz go do systemowego nawet jak komin stoi. Jedynie schidl ma w ofercie systemowke pod kondesacyjny ale w cholere drogi i kominiarze kreca nosem i to rozwiazanie nieoplacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.10.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Podłączenie kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania (w tym także kotła kondensacyjnego) wymaga zastosowania specjalnego wkładu kominowego. Ponadto do kotła z zamkniętą komorą spalania musimy dostarczyć powietrze do spalania. Mamy tu dwa rozwiązania:- można zastosować kanał koncentryczny rura w rurze: środkową rurą odprowadzane są spaliny a przestrzenią między rurą wewnętrzną i zewnętrzną doprowadzane jest powietrze.- można też oddzielna rurą doprowadzić powietrze przez ścianę zewnętrzną a spaliny odprowadzić druga rurą. Warto wiedzieć, iż w przypadku domów jednorodzinnych możemy przewód powietrzno spalinowy wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną. Nie ma konieczności wyprowadzania go ponad dach. Ograniczeniem jest tu moc kotła 21 kW i odległość do okien otwieranych wynosząca 0,5m. Trzeba pamiętać iż bez względu na to czy jest to kocioł z otwartą czy zamknięta komorą spalania w pomieszczniu montazu kotła musi być zapewniona wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts