mea 01.10.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Witam Mial ktos stycznosc z tym wykonawca REMBUD Rafał Smieja dworcowa 48 jejkowice ? Zastanawiam sie nad zleceniem SSO u niego ale nie wiem czy warto ? popatrz na ich wczesniejsze roboty ... ja na forum firmy nie kojarze ale jesli sa ok i nie zdzieraja ... ja na temat zaprwy nic nie mowier bom nie murowala komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 01.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Oto moje balustrady drewniane na balkonach : http://images41.fotosik.pl/1094/acff5980634b84aegen.jpg The winner is musze jechac do czyzowic DZIEKIIIIIIIIIIIIIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 01.10.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 sobota piękna, góra Żar odwiedzona, wracamy na ziemię. Dzięki za okołokominowe porady, ale setki dalszych pytań cisną się na klawiaturę. Do tej pory myślałem (piszącym dziś jest pan rutin) że naszą parterówkę krytą stropem żelbetowym, a nade tym więźbą i dachówką, ocieplimy w ten prosty sposób, ze na tym stropie rozłożymy wełnę i finito. Ale jeżeli na tym strychu ogromnym trzymać graty liczne czyli np. nadmiar ubrań, jak również rekuperator, to może lepiej warstwę ocieplenia do skosów przymocować? Wyjdzie to na pewno drożej, bo powierzchni dachu jest więcej niż tego stropu i łatwiej to położyć. I podobno jak więźbie jest zimno, to się szkodniki nie mnożą i o więźbię za mojego zycia mogę zapomnieć. A gdy skosy zrobię wełną? będzie ogólnie cieplej w domu, bo poddasze będzie cieplejsze? czy to pomijalny zysk w stosunku do ocieplenia stropu? Boję się wilgoci między izolacją, a membraną. Czy moje obawy są słuszne? więźba impregnowana próżniowo-ciśnieniowo. serdeczne bóg zapłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.10.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 a dlaczego trzymacie sie tego lanego stropu ? u nas w parterówce kolejno od dołu płyty k-g , folia, wełna 30 cm i na to OSB....ciepło lekko i niedrogo i też na strychu będą graty i spokojnie można chodzić po tymmoże za rok dodatkowo ocieplimy coś między krokwiami, ale to nie jest przesądzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 a po co ci taka duża moc?? Dokładnie,prawdopodobnie to pomyłka,zamiast 1 wpisano 2 Tak dużej mocy kominek nie zostanie nigdy wykorzystany,trzeba by było dosłownie co pół godziny dokładać dobrego drewna,żeby uzyskać taką moc i palić non stop. Bez sensu... 10-15kW kominek jak najbardziej jest ok. a dlaczego trzymacie sie tego lanego stropu ? u nas w parterówce kolejno od dołu płyty k-g , folia, wełna 30 cm i na to OSB....ciepło lekko i niedrogo i też na strychu będą graty i spokojnie można chodzić po tym może za rok dodatkowo ocieplimy coś między krokwiami, ale to nie jest przesądzone rutino78 uparł/ła się i co poczniesz na nadmiar kasy Parterówka i strop lany to... Jeszcze jak słyszę,że ktoś w parterówce chce ocieplać połacie zamiast stropu to...normalnie milionery Jeśli ocieplisz połacie zamiast stropu to na dole będzie zimniej niż gdybyć ocieplił/a tylko strop,co się wiąże z większymi rachunkami za ogrzewanie. Oj,kiepskich macie doradców... rutino78-co najmniej na tym wszystkim dokładacie ok.20tys.zł,w tej cenie można mieć komplety dach lub kuchnię lub łazienkę na gotowo.Może w ten sposób trzeba pomyslec ? No chyba,że nie zamierzacie liczyć się z kosztami przy budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 01.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 no ból głowy z wami gwarantowany Mi osobiście ten żelbet nad głową jest po ch. mój krewny, niedoszły architekt, tak jak arturo, po co mi ten strop? A wszyscy inni, że ma być strop. Argument architekta na sam początek gadki o parterówce: Nie róbcie bez stropu. Będzie lepiej i stabilniej. Niby nie ma szkód górniczych, ale strop wzmacnia konstrukcję w razie jakby. Budowlaniec: drewniany strop wcale pana taniej nie wyjdzie. Itd. W poniedziałek kierownika budowy przycisnę, niech mi to policzy. Dach kopertowy więc więźba gotowa raczej nie byłaby tańsza. EDIT: a strop i tak jest do przeliczenia. Jako że słupy trzymające dach wychodzą na środku niektórych stropów to obliczono, że będą miały one 20 i 16cm grubości! więc może zamiast tyle betonu taniej wyjdzie belki (podciągi?) zrobić w tych miejscach, gdzie to potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 no ból głowy z wami gwarantowany Mi osobiście ten żelbet nad głową jest po ch. mój krewny, niedoszły architekt, tak jak arturo, po co mi ten strop? A wszyscy inni, że ma być strop. Argument architekta na sam początek gadki o parterówce: Nie róbcie bez stropu. Będzie lepiej i stabilniej. Niby nie ma szkód górniczych, ale strop wzmacnia konstrukcję w razie jakby. Budowlaniec: drewniany strop wcale pana taniej nie wyjdzie. Itd. W poniedziałek kierownika budowy przycisnę, niech mi to policzy. Dach kopertowy więc więźba gotowa raczej nie byłaby tańsza. Zmień architekta na projektanta,weź sam/a kalkulator do ręki,przedstaw budowlańcowi koszty(żeby nie pier..ił głupio),zacznij sam/a decydować i budować Strop nic nie wzmacnia !! To wieniec wzmacnia i spaja ściany a nie strop !!! To TWÓJ dom i TWOJE pieniądze a nie architekta czy budowlańców !! Kierbud policzy,żeby jemu było dobrze. Ja mam szkody kat.III ! i strop drewniany,projektant(nie architekt) zdecydował,że będzie ok Więźba do stropu nie ma nic do rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 01.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 no ból głowy z wami gwarantowany Mi osobiście ten żelbet nad głową jest po ch. mój krewny, niedoszły architekt, tak jak arturo, po co mi ten strop? A wszyscy inni, że ma być strop. Argument architekta na sam początek gadki o parterówce: Nie róbcie bez stropu. Będzie lepiej i stabilniej. Niby nie ma szkód górniczych, ale strop wzmacnia konstrukcję w razie jakby. Budowlaniec: drewniany strop wcale pana taniej nie wyjdzie. Itd. W poniedziałek kierownika budowy przycisnę, niech mi to policzy. Dach kopertowy więc więźba gotowa raczej nie byłaby tańsza. EDIT: a strop i tak jest do przeliczenia. Jako że słupy trzymające dach wychodzą na środku niektórych stropów to obliczono, że będą miały one 20 i 16cm grubości! więc może zamiast tyle betonu taniej wyjdzie belki (podciągi?) zrobić w tych miejscach, gdzie to potrzebne Wszystko zależy od tego jakie masz rozpiętości budynku. Dach kopertowy ma to do siebie że musi być podtrzymany tak jak piszesz słupami, a one o coś muszą się wspierać. Można je oprzeć o belki poziome zamiast stropu betonowego ale pytanie jakie wychodziłyby grubości tych belek (a to zależy od odległości pomiędzy ścianami nośnymi). Jeżeli da się uniknąć stropu betonowego to na pewno drewniany wyjdzie taniej, tym bardziej jak betonu ma być do 20cm (tu chyba architekt zdrowo przesadzi ł). W jednym z projektów gotowych nad którymi się zastanawiałem by nie było słupów przy dachu kopertowym zastosowano metalowe trapezy w konstrukcji dachu, ale to takie niszowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 01.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Balustradę z nierdzewki mam za 400 zeta/metr.Jakby ktoś był zainteresowany dam namiary,firma z Jankowic,bardzo szybko i ładnie.Widzisz Pati to w takim samym banku mamy kredyt,a taki różny kosztorys.U nas nikt nie był,też mieliśmy elewację zrobić przed ostatnią transzą,ale się nie udało i napisaliśmy prośbę,żeby ostatnia transza była na elewację.Musieliśmy wysłać ofertę zLubaru do banku jaka będzie kwota za materiał a robota własna.No i się udało,dostaliśmy już wszystko.Teraz czekam na papiery z użytkowania i kończę kredyt,pewnie rata wzrośnie niemiłosiernie.Pati masz już wyniki z wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 01.10.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 szklo na balkon ?? kto by to myl ????????? Oczywiście szkło matowe a nie przezroczyste! Nie widać na nim żadnych zabrudzeń. Nad morzem jest sporo tego w nowych budynkach i nie było widać najmniejszych zacieków. Ten ze zdjęcia queene jest jakiś... niskobudżetowy, widziałem dużo ładniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Gabrysiu no nie mam, też siedze jak na szpilkach i czekam.... a co do stropu jeszcze - u mnie są belki poziome (podwójne 18x18) i stalowe dwuteowniki, dom ma dach kopertowy powierzchnia bez garażu który wystaje z przodu to prawie 170m2, solidne zbrojenie i więźba...ŻADNEGO LANEGO STROPU przy przewidywanych ruchach podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.10.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ten ze zdjęcia queene jest jakiś... niskobudżetowy, widziałem dużo ładniejsze. to developerka więc niksobudżetowy...jak wszystko made by developerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 01.10.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Podbijam pytanko jaka dawaliście zaprawę na komin z klinkierówki?? Oczywiście zaprawę do klinkieru. NIe warto tu oszczędzać bo przy zwykłej- cementowej będą białe wykwity na cegłach i z fug może się z czasem wypłukiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 01.10.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 to developerka więc niksobudżetowy...jak wszystko made by developerka No tak.. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 01.10.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Aga - wóz cacy aż się błyszczy od tej nowości ... a jak się się szczeniak czuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amian3 02.10.2011 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Oczywiście zaprawę do klinkieru. NIe warto tu oszczędzać bo przy zwykłej- cementowej będą białe wykwity na cegłach i z fug może się z czasem wypłukiwać z jakiej firmy zaprawe kupić,która góruje na rynku zapraw jest dość sporo tego:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.10.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Tak, był. Małż tankował. no też mi sie tak wydawało ze to powinna być Twoja biedrona z teo co pisałas ze pod koniec tygodnia fajny fajny....i ten kolor....niech będzie grzeczna.....sorry za biedronkę ale tak mi sie skojarzyła niedziela, 7.30 wszyscy śpią, mgła...a ja kawka i do szkoły....masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 02.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 popatrz na ich wczesniejsze roboty ... ja na forum firmy nie kojarze ale jesli sa ok i nie zdzieraja ... ja na temat zaprwy nic nie mowier bom nie murowala komina Wlasnie o to chodzi ze cena maja bardzo dobra jak nie rewelacyjna - pytanie co za tym idzie. Bede musial sie z gosciem spotkac i popytac i zobaczyc co robi. Moze jednak ktos z okolic Rybnika zna ta firme ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 02.10.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Jeszcze słowo o stropie, a żona mnie z domu wyrzuci monolityczny wyjdzie mnie ok 19tyś zł. Wątpię żeby drewniany wyszedł dwa razy taniej (z wykonaniem podłogi na nim) także już nic nie będziemy zmieniać, może poza jego grubością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 byś się zdziwił...drewniany powiniej wyjść kilka tys.Pati - potrafisz oszacować koszt twojego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts