agreston 07.10.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A propos waszych wywodów o rekuperatorach to czy ktoś z was mierzył realnie ile wentylacja ciągnie jak pracuje? Ja mam Aerisa 550VV i jak chodził z wiszącymi kanałami bez końcówek to ciągnął mega mało, dziś rano chciałem Wam napisać realne zużycie i jak zapiąłem miernik mocy to byłem bardzo zaskoczony, centrala pracując na I biegu (31% mocy max) ciągnęła blisko 170W (a power factor dla silnika jak w reku to 0,6 więc to calkiem sporo VA wychodzi). To jest dużo więcej niż na sucho, musze poszukać przyczyny może filtry. Ale swoją drogą Adiqq pomierzyłeś jakimś pomiernikiem mocy swoje reku realnie w domu jak chodzi i jak to się w czasie zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A propos waszych wywodów o rekuperatorach to czy ktoś z was mierzył realnie ile wentylacja ciągnie jak pracuje? Ja mam Aerisa 550VV i jak chodził z wiszącymi kanałami bez końcówek to ciągnął mega mało, dziś rano chciałem Wam napisać realne zużycie i jak zapiąłem miernik mocy to byłem bardzo zaskoczony, centrala pracując na I biegu (31% mocy max) ciągnęła blisko 170W (a power factor dla silnika jak w reku to 0,6 więc to calkiem sporo VA wychodzi). To jest dużo więcej niż na sucho, musze poszukać przyczyny może filtry. Ale swoją drogą Adiqq pomierzyłeś jakimś pomiernikiem mocy swoje reku realnie w domu jak chodzi i jak to się w czasie zmienia? On ma wentylatory pradu stalego czy zmiennego ? Nasze maja EBMy ktore slyna z energooszczednosci - choc przyznam ze realnie swojego nie mierzylem - nie mam miernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 agreston - nie - nie mierzyłem tego a dla jakich parametrów pracy to mierzyłeś?wszedłem właśnie na strone AERISA i tam przeczytałem, że wentylatory mogą brać 13-350W - ile u ciebie jest ten 1 bieg?pisze też że wentylatory na prąd stałyhttp://fresh-house.pl/oferta/24-rekuperator-aeris-ca-550-vv-ease-firmy-stork-air.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.10.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 No dobra, zmusiliscie mnie do sprawdzenia Tylko ze miernik mam taki stacjonarny wiec bedzie trzeba zrobic mala kabelkologie. Jakbym nie napisal do 10 min to dzwoncie na 999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Adam, za 3 minuty dzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Adam, za 3 minuty dzwonie Dupa jas, nie bedzie pomiaru;) Nie ma to jak sfajczyc sobie miernik wstawiajac kabelki do gniazda przy ustawieniu na A Nie mam czasu teraz przy nim grzebac ale chyba sie amperomierz sfajczyl bo wybilo mi korki w domu, a bezpiecznik w mierniku kiedys sie sfajczyl i wstawilem tam kawalek drucika... Kupie sobie niebawem taki prosty miernik co sie wklada do gniazda, a do niego urzadzenie i pokazuje na biezaco zuzycie to sie podziele wynikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 07.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 agreston - nie - nie mierzyłem tego a dla jakich parametrów pracy to mierzyłeś? wszedłem właśnie na strone AERISA i tam przeczytałem, że wentylatory mogą brać 13-350W - ile u ciebie jest ten 1 bieg? pisze też że wentylatory na prąd stały http://fresh-house.pl/oferta/24-rekuperator-aeris-ca-550-vv-ease-firmy-stork-air.html Nie no to jedna z topowych central więc powinna być bardzo oszczędna. I bieg to jakieś 31% wydajności z chyba ustawionych 450m3 bodaj. Kłopot w tym że mierzyłem to po uruchomieniu i to były dużo lepsze wartości tyle że centrala zwieksza moc wentyli tak aby utrzymać odpowiedni przepływ zadany, obstawiam jakiś syf kajś ale filtry czyściłem niby... może jednak trzeba je wymienić po prostu. Adiqq gdzie mieszkasz? Może podjade z pomiernikiem mocy i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 07.10.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Dupa jas, nie bedzie pomiaru;) Nie ma to jak sfajczyc sobie miernik wstawiajac kabelki do gniazda przy ustawieniu na A Nie mam czasu teraz przy nim grzebac ale chyba sie amperomierz sfajczyl bo wybilo mi korki w domu, a bezpiecznik w mierniku kiedys sie sfajczyl i wstawilem tam kawalek drucika... Kupie sobie niebawem taki prosty miernik co sie wklada do gniazda, a do niego urzadzenie i pokazuje na biezaco zuzycie to sie podziele wynikami No właśnie mam taką zabawkę z logerem nawet więc możemy się umówić podjade bo sam jestem ciekaw jakie parametry być powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.10.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 No właśnie mam taką zabawkę z logerem nawet więc możemy się umówić podjade bo sam jestem ciekaw jakie parametry być powinny. Ja w Wodzislawiu Sl. - jak Ci sie chce to dzisiaj caly dzien jestem w domu - robie sobie odwodnienie studzienki rozdzielaczowej dolnego zrodla PC Co za nazwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie no to jedna z topowych central więc powinna być bardzo oszczędna. I bieg to jakieś 31% wydajności z chyba ustawionych 450m3 bodaj. Kłopot w tym że mierzyłem to po uruchomieniu i to były dużo lepsze wartości tyle że centrala zwieksza moc wentyli tak aby utrzymać odpowiedni przepływ zadany, obstawiam jakiś syf kajś ale filtry czyściłem niby... może jednak trzeba je wymienić po prostu. Adiqq gdzie mieszkasz? Może podjade z pomiernikiem mocy i zobaczymy. Niedobczyce - śmiało możesz podjechać posłałem ci właśnie priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.10.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie no to jedna z topowych central więc powinna być bardzo oszczędna. I bieg to jakieś 31% wydajności z chyba ustawionych 450m3 bodaj. Kłopot w tym że mierzyłem to po uruchomieniu i to były dużo lepsze wartości tyle że centrala zwieksza moc wentyli tak aby utrzymać odpowiedni przepływ zadany, obstawiam jakiś syf kajś ale filtry czyściłem niby... może jednak trzeba je wymienić po prostu. Adiqq gdzie mieszkasz? Może podjade z pomiernikiem mocy i zobaczymy. ja bym cie chetnie do nas z tym miernikiem zaprosila ale jak uruchomia calosc !! mysle ze odpalimy calosc pod koniec pazdziernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 agreston: teraz to się nie opędzisz od nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.10.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 agreston: teraz to się nie opędzisz od nas Proponuje zeby sobie kazdy kupil takie cos: http://allegro.pl/watomierz-licznik-miernik-zuzycia-energii-7966-i1838079718.html Mozna znalezc taniej: http://allegro.pl/listing.php/search?category=1520&string=miernik Przydaje sie do roznych rzeczy - chocby sprawdzic ile TV zuzywa pradu etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 przydatny gadżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 07.10.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Szukam sprawdzonych cieśli, dekarzy- możecie kogoś polecić? Proszę o namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz242 07.10.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Szukam sprawdzonych cieśli, dekarzy- możecie kogoś polecić? Proszę o namiary na priv. Przyłączam się do prośby o namiary na ekipy od dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Przyłączam się do prośby o namiary na ekipy od dachu proponuję zacząć tutaj http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2952 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 ale tu dzis cisza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.10.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Proponuje zeby sobie kazdy kupil takie cos: http://allegro.pl/watomierz-licznik-miernik-zuzycia-energii-7966-i1838079718.html Mozna znalezc taniej: http://allegro.pl/listing.php/search?category=1520&string=miernik Przydaje sie do roznych rzeczy - chocby sprawdzic ile TV zuzywa pradu etc Już zamówiłem...uznałem że się toto przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 07.10.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 agreston: teraz to się nie opędzisz od nas Hehe no widze że już wszyscy kupują. A poważnie to takie urządzenie wiele lat temu pokazało mi co ile zużyw apradu i ile można oszczędzić zmieniajac dwie opcje w TV (czuwanie). O to ile osób z rodziny i znajomych uświadomiłem już nie mówię, a sprzęty potafią makabrycznie dużo ciągnąć (plazma kolegi wyłączona ciągnie bagatela 100W), tak że zabawka za 100-200zł zwraca się szybko. Teraz mam taką z logerem na karcie SD można w czasie zmiany rejestrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts