Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Na zewnątrz to chyba spoko można dać. Ten najtańszy jest właśnie szary i całkiem nieźle wygląda. Ja będę miał taki bordowo - czarny i oczywiście polerowany.

Każdy jest polerowany bo naturalny to wygląda niestrawnie. Niektóre gatunki mimo polerowania mają takie jakby wgłębienia / pęknięcia i to jest ponoć taki urok.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Boziu! :o

Wiewióra w końcu wróciła :lol:

Ja będę testować, ale i zamęczać Cie o poradę :wink:

Jak zwykle podsuwasz mi coś takiego, że jęzor wisi do kolan :o

parapecik boski, ale do ciemnego okna :-? do białego to już kicha :-?

Zaraz jade na zwiady do sąsiedniej wiochy dostałam cynk ze koles ma tanie i fajne :lol:

Witam! Ja też mam z konglomeratu- białego w mikro "ciapki".Taki chiceliśmy, bo ściany też będą jasne - przynajmniej tam, gdzie są parapety.Długo szukaliśmy takiego, który nie jest sękaty :wink:

Ogólnie jestem fanką granitu, ale na parapety jest dla mnie za ciapkowaty, a mój ulubiony - czarny granit- jakoś mi się nie widzi przy moich oknach.

http://www.dremex.com.pl/images/parapety/botticino.gif

takie coś mamy, 3cm grubości

to jest chyba BOTTICINO, ile w Rybniku to cos kosztuje?

akwarysta a jak nazywa sie ten Twój kamień, pamietasz?

Mam jeszcze jedno pytanko, ma ktos 2-cm parapet? 3-cm wydaje mi sie bardzo gruby :roll:

szwagierka ma i ......cieńko to wygląda :-? 8) ale rzecz gustu :D

a ceny nie pamiętam :oops: to było prawie 3 lata temu, kupowałem w Gliwicach

a i to jest napewno BOTTICINO :D

Witam wszystkich z okolic Rybnika. Właśnie ruszyliśmy z budową w Czernicy (gmina Gaszowice). Dom 170 m2 użytkowej, pełne podpiwniczenie, ytong 24 + 12 styropianu, blachodachówka na dachu. Grunt spoisty.

To tyle celem wstępu. Mam nadzieję że nasze dotychczasowe doświadczenia okażą się komuś pomocne a i liczymy że forumowicze nam pomogą.

nie jest tak źle na razie. Podam może kilka cen i proszę o opinię czy da się może skombinować coś taniej w okolicy:

Ytong 25 klasa 500 - 90 zł/m2

blachodachówka Plannja royal 32/m2

więźba 1400/kubik

Może ktoś z forumowiczów buduje się w Czernicy (gmina Gaszowice)? Może na osiedlu za zameczkiem?

...

więźba 1400/kubik

Że co ????? Ta więźba to z jakiegoś importowanego drzewa?

Ja kupowałem po 500 w 2005.

może czterostronnie strugana, impregnowana, pomalowana i zamontowana na dachu z podbitką w promocji :roll: :wink:

chyba, że cena za dwa kubiki :-?

akwarysta a jak nazywa sie ten Twój kamień, pamietasz?

Mam jeszcze jedno pytanko, ma ktos 2-cm parapet? 3-cm wydaje mi sie bardzo gruby :roll:

Mój to jakiś bianco ( na szybko w necie znalazłam bianco carrara i ghiaccio)- coś w ten deseń.Na fakturze nie mam nazwy :-?

W bloku mam 3 cm- taki jak James. Teraz mam 2 cm. Trochę chudszy, ale wygląda spox :wink:

popieram piejara w kwestii heblowania :wink:

Tracer...co do tartaku to dam ci zaraz namiar na priv.... z impregnowaniem to będzie troszkę więcej....jakieś chyba 670 za kubik...no ale to i tak dużo mnej niż Ci krzyknęli

ludziska....jadę na piknik vel zlot czarownic :D :D :D w Urzucie....cieszę się bardzo, bo to bądź co bądź jakieś oderwanie od tej naszej szarej budowlanej rzeczywistości :lol: .... no i okazja do pozbierania nowinek , pogadania z forumowiczami których się zna tylko z literek na monitorze :D ....może jednak ktoś się z Was wybierze?

pozdrawiam, smoczyca

Dzięki za uwagi, wyjaśniła się sprawa więźby i jej ceny.Wszystko gra. Mam cenę 810 brutto. Okazało się że podana kwota obejmuje też kontrłaty i łaty. Poza tym okazało się że mam bardzo duże przekroje krokwi (10x20) i jetek (10x18). Potwierdziły się także moje przyp[uszczenia co do niezbyt mądrego rozmieszczenia wiązarów które bez sensu nachodziły na ścioany szczytowe. Zmniejszyliśmy przekroje jętek i krokwi do 8x16. Poza tym okazało się że wiązary nie są niczym podparte a przy rozpiętości wiązarów około 10m i dł. jętek 4,5 m powinniśmy podeprzeć jętki dwiema płatwiami wspartymi na ścianach działowych poddasza. Po obliczeniach wstępnych okazało się że zaoszczędziliśmy sporo drewna i jeszcze uleprzyliśmy więźbę.