mea 12.10.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Gościu powiedział,że policzy z dociepleniem.Pytał ile styropianu dajemy. Na dole mam 1 w kuchni,2 w salonie i 1 w łazience,aha i 1 w pokoju gościnnym-wyciąg oczywiście to de facto w "otwartej" przestrzeni masz jeden wyciag i dwa nawiewy tak ?? - imho mlo ... ja mam dwa duze nawiewy /150 chyba/ w salonie i 3 duze wyciagi + 4 w wiatrolapie ... do tego jeden wyciag w malej lazience - 100 i nawiew 120 w pokoju mamy ale te juz beda zamykane /przynajmniej w znacznej wiekszosci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Powiedz lepiej ile za to swiadectwo zaplaciles to bedzie wiadomo czy rzetelnie policzone Zeby zrobic rzetelnie OZC trzeba przynajmniej jedna wizyte na miejscu z bardzo dokladnym sprawdzaniem wszystkiego plus 1-2 dni wprowadzania danych do kompa Jezeli to trwalo krocej, a juz na pewno jezeli wykonujacy nie byl osobiscie lub/i nie pytal dokladnie o wszystkie szczegoly to swiadectwo jest tyle warte co papier plus toner do jego wydrukowania No ale wazne ze go urzad zaakceptuje, a jego to wali - byle haracz zostal sciagniety Oj na pewno dobrze policzone. 350zł zapłąciłem, wizyta była przed bardzo dokładna aczkolwiek ja mega dokładnie facetowi wsio opisałem włącze z U okien, drzwi itp. Był pytał o różne elementy. Trwało z tydzień lekko całość ale na pewno nie samej pracy. Zważywszy że sam policzyłem identyczną niemal wartość w OZC jak się z kolanem jak Mea nudziłem to pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.10.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Tak dokładnie Adam A jak masz podlaczony okap ? Przy przypaleniu czegos nie ma co liczyc ze reku sobie w pare minut z wszystkim poradzi - w takich wypadkach powinnas wlaczyc okap ktory powinien miec filtry i szybko to powietrze przefiltrowac Reku przy 400m3 pewnie z kuchni wyciaga Ci maksymalnie 80m3/h? Do takich akcji szybkiego przewietrzenia liczy sie niby kubature pomieszczenia x 12, czyli ja mam np. kuchnie 12m2 = 32m3 * 12 = ok 400m3/h A wentylacja jak wentylacja - ona ma tylko usuwac wilgoc. Jezeli nie masz nigdzie grzyba to ona juz spelnia doskonale swoje zadanie, a przy okazji oszczedza sporo ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Oj na pewno dobrze policzone. 350zł zapłąciłem, wizyta była przed bardzo dokładna aczkolwiek ja mega dokładnie facetowi wsio opisałem włącze z U okien, drzwi itp. Był pytał o różne elementy. Trwało z tydzień lekko całość ale na pewno nie samej pracy. Zważywszy że sam policzyłem identyczną niemal wartość w OZC jak się z kolanem jak Mea nudziłem to pasuje. Pochwal sie tymi wynikami z OZC tj. ile m2 ogrzewasz, ile bedziesz zuzywal kWh / rok i jakie masz zapotrzebowanie na moc do ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 co to za wspolczynnik ?? tak po polsku mowiac ?? zapotrzebowanie na cieplo ?????? 21 i 67 ????? kurde kosmiczna roznica !!! ciekawe czym spowodowana ... kurde od 15 jest pasywka!!! No to info ile kWh energi musisz na m2 rocznie dostarczyć oby ogrzać dom (przy warunkach typu -20 na zewnątrz max i 20 w środku cały czas około). 67 to przyzwoity wynik jak się stosuje lekko lepsze oceiplenia i dom jest dobrze wykonany. 21 nawet mnie zaskoczyło aczkolwiek cyzelowałem każdy szczegół żeby unikać mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 12.10.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 w sumie na dole trzy nawiewy i dwa wyciągi.Ten pokój gościnny to w sumie też jest przestrzeń otwarta,bo nie zamykany w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Pochwal sie tymi wynikami z OZC tj. ile m2 ogrzewasz, ile bedziesz zuzywal kWh / rok i jakie masz zapotrzebowanie na moc do ogrzewania ? Gość to robi w Thermo Pro wię cpliku nie podejrze, ogrzewam 216m kw, no więc to daje te 21*216. Jak ze świadectwa sprawdzić moc do ogrzewania? Mnie wyszło bodaj 6,5kW że musi mieć źródlo ciepła ale oczywiście niemal nikt mi nie chciał sprzedać takiej PC (minimum 8 prponowali ale to w sumei rozsądne bo jeszcze dochodzi CWU). Sądzę, że źródlo ciepła koło 7kW dało by rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 12.10.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czyli nie muszę się przejmować tym 67,bo już się lekko przeraziłam?Okap podłączony do komina wentylacyjnego,spoko już teraz nie śmierdzi.To o wilgoci i grzybie to jakbym mojego chłopa słyszała,nie ma wilgoci i już jest super.Tyle się naczytałam,że pranie tak szybko schnie,że nie śmierdzi itp,a ja wcale tego nie zauważam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.10.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Gość to robi w Thermo Pro wię cpliku nie podejrze, ogrzewam 216m kw, no więc to daje te 21*216. Jak ze świadectwa sprawdzić moc do ogrzewania? Mnie wyszło bodaj 6,5kW że musi mieć źródlo ciepła ale oczywiście niemal nikt mi nie chciał sprzedać takiej PC (minimum 8 prponowali ale to w sumei rozsądne bo jeszcze dochodzi CWU). Sądzę, że źródlo ciepła koło 7kW dało by rade. Ty się zastanawiasz nad PC przy takim zapotrzebowaniu ??? Jak sam podajesz 21*216=4536kWh*0,33=1496zł za sezon grzewczy grzejąc czystym prądem.Jaki to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czyli nie muszę się przejmować tym 67,bo już się lekko przeraziłam? Okap podłączony do komina wentylacyjnego,spoko już teraz nie śmierdzi.To o wilgoci i grzybie to jakbym mojego chłopa słyszała,nie ma wilgoci i już jest super.Tyle się naczytałam,że pranie tak szybko schnie,że nie śmierdzi itp,a ja wcale tego nie zauważam . Myślę, że nie musisz się przejmować chyba, że planowaliście mniej Ja celowałem w 30-40, wyszło znacznie lepiej a zweryfikują to i tak 1-2 sezony grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.10.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czyli nie muszę się przejmować tym 67,bo już się lekko przeraziłam? Okap podłączony do komina wentylacyjnego,spoko już teraz nie śmierdzi.To o wilgoci i grzybie to jakbym mojego chłopa słyszała,nie ma wilgoci i już jest super.Tyle się naczytałam,że pranie tak szybko schnie,że nie śmierdzi itp,a ja wcale tego nie zauważam . w takich sytuacjach zapraszm do suiebie do starego domu ... bedziesz miala "naoczny" dowod NIEDZIALANIA WENTYLACJI jest zielony, jest go od cholery zwlaszcza na zewnetrznych scianach i śmierdzi !!! poza tym efekt budzenia sie z bolem glowy, pordzewialych kaloryferow ktore maja ledwo kilka lat i suszenia prania w tydzien ... potem porownasz to z twoim domem i powiesz "BOZE DZIEKI CI ZE ZROBILAM WENTYLACJE" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ty się zastanawiasz nad PC przy takim zapotrzebowaniu ??? Jak sam podajesz 21*216=4536kWh*0,33=1496zł za sezon grzewczy grzejąc czystym prądem.Jaki to ma sens ? Jak najbardziej masz racje. Niestety zaczynając całą zabawę nie do końca zdawałem sobie sprawę z wszystkich zależności. Fachowcy budowlani bali się cokolwiek doradzić (teraz to widze). Jako że gazu nie mogłem mieć (mogłem po dużych kosztach) to została tylko PC. Trudno kupione załatwione I wiem że może się nigdy nie zwrócić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.10.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ty się zastanawiasz nad PC przy takim zapotrzebowaniu ??? Jak sam podajesz 21*216=4536kWh*0,33=1496zł za sezon grzewczy grzejąc czystym prądem.Jaki to ma sens ? ale agreston sie nei zastanawia ... agreston MA pompe ciepla ps w koncu wiem gdzie jest ta wasza ul Żużlowa ... a tak btw to co u liska ?? nie odzywa sie wogole ... chyba juz koncza co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.10.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czyli nie muszę się przejmować tym 67,bo już się lekko przeraziłam? Okap podłączony do komina wentylacyjnego,spoko już teraz nie śmierdzi.To o wilgoci i grzybie to jakbym mojego chłopa słyszała,nie ma wilgoci i już jest super.Tyle się naczytałam,że pranie tak szybko schnie,że nie śmierdzi itp,a ja wcale tego nie zauważam . U mnie pranie schnie w mig - zdecydowanie szybciej niz na mieszkaniu. Szybko schnie tez podloga w lazience po kapieli - poki co mamy prysznic otwarty czyli zwykla wneke i troche sie zawsze poza odplyw wody naleci. Nikomu sie tego nie chce zmywac bo w parenascie minut samo wysycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.10.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jak najbardziej masz racje. Niestety zaczynając całą zabawę nie do końca zdawałem sobie sprawę z wszystkich zależności. Fachowcy budowlani bali się cokolwiek doradzić (teraz to widze). Jako że gazu nie mogłem mieć (mogłem po dużych kosztach) to została tylko PC. Trudno kupione załatwione I wiem że może się nigdy nie zwrócić... I dlatego zawsze powtarzam sobie,zanim coś palniesz to policz Nie czytałeś wątku o PC,tam Arturo72 poruszał ten temat Teraz przynajmniej będziesz płacił za ogrzewanie tyle co j-j czyli ok.500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.10.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 szynka jaki z tego wniosek ?? tam gdzie gabrysia mieszkala tez byla dobra wentylacja skoro nie widzi roznicy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 12.10.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ja celowałem w 30-40, wyszło znacznie lepiej a zweryfikują to i tak 1-2 sezony grzewcze. Gratuluję, i oby rzeczywistość pokazała, że tak jest. Ale nawet jak będzie trochę gorzej to i tak super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.10.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jak najbardziej masz racje. Niestety zaczynając całą zabawę nie do końca zdawałem sobie sprawę z wszystkich zależności. Fachowcy budowlani bali się cokolwiek doradzić (teraz to widze). Jako że gazu nie mogłem mieć (mogłem po dużych kosztach) to została tylko PC. Trudno kupione załatwione I wiem że może się nigdy nie zwrócić... Kurde to co sie nie chwalisz wogole Jakie masz ocieplenie na tej chacie ze takie wyniki wyszly ?? Lawy czy plyta fundamentowa ? Zeby wyszlo 20 to trzeba juz sie naprawde postarac i sporo kasy wlozyc Ja bez piwnic tez ogrzewam lekko ponad 200m2 i mam wynik ok 14 tys kWh, a na scianach mam 20cm styro i 30cm welny (0,035) w dachu i wentylacje z reku. Zeby zejsc do 4,5 tys kWh musialbym zrezygnowac z wykuszy, kupic super-energooszczedne okna montowane w warstwie ocieplenia, miec plyte zamiast standardowych law, grubiej docieplic dach, okna dachowe tez z energooszczednym pakietem szybowym. Zamiast tego kupilem PC i tez mam zamiar zuzywac ok 4 tys kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 ale agreston sie nei zastanawia ... agreston MA pompe ciepla ps w koncu wiem gdzie jest ta wasza ul Żużlowa ... a tak btw to co u liska ?? nie odzywa sie wogole ... chyba juz koncza co ?? Michał buduje, nawet dziś się widzieliśmy. Ma super zrobioną elewacje, bardzo ładny domek. Z zewnatrz niemal wsio gotowe, układają kostkę na podjeździe i ścieżce. W środku dopiero robią, z tego co wiem to piwnica gotowe i dalej po kawałku. Ale dziś sklinał że nie ma gazu podłączonego i nie może grzać. Kominek też mają Ogólnie leci wykończeniówka już taka konkretna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 12.10.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 I dlatego zawsze powtarzam sobie,zanim coś palniesz to policz Nie czytałeś wątku o PC,tam Arturo72 poruszał ten temat Teraz przynajmniej będziesz płacił za ogrzewanie tyle co j-j czyli ok.500zł He conieco czytałem ale jak się człek na coś uprze. Chciałem mieć PC i rożne cuda to mam. W te 500zł to chyba nie wierze. Zobaczymy, podlicznik wsadziłem na PC od początku, na razie chodziła i tak w trybie wygrzewania wylewki a i była jedna wpadka z wywaleniem jednej fazy na pompie (rzecz niebywale mało spotykana - w potrojnym S-ie w rodzielnicy uszkodził się jeden bezpiecznik tak że dawał 90V na jednej fazie) - pompa zareagowała włączeniem grzałek bo trójfazową sprężarkę wyłączyła a że to było jak mocno wygrzewałem wylewkę to i nabiło w kilka dni zanim się kapłem sporo. Jeśli PC zeżre prądu za 1500 rocznie to będzie wypas i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts