Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie, w nocy był pierwszy przymrozek : -2 stopnie.

Ale tylko przez 2 - 3 godziny, o północy było 0 stopni, potem spadło do - 2, po kilku godzinach znowu zero.

Wiem, bo nie śpię przez swoją "szarańczę" ( szarańcza bawi się co dwie godziny, masakra dosłownie :bash: ... ) no i wczoraj posadziłam drzewka owocowe i pilnowałam je ze swoją psinką przed zmasowanym atakiem saren. ;)

Dopiero dzisiaj robimy osłonki z siatki, musiałyśmy więc obie pilnować przez tę jedną noc.

Przyszły diablice, pogoniłyśmy i spokój.

;)

Więc Kochani, idzie powoli zima, to już naprawdę "ostatni dzwonek" na zakładanie trawnika, sadzenie roślin i drzewek.

Jeśli ktoś ma to jeszcze w planach to radzę się zmobilizować i wykonać.

Tym bardziej, że teraz w centrach ogrodniczych są super wyprzedaże, sprzedawcy pozbywają się towaru, nie chcą zostać z nim do wiosny. Można trafić naprawdę piękne rośliny w dużo niższych cenach.

:)

Mea,

napisałam też w "moim" wątku ogrodniczym : ślicznie proszę, załatw mi sadzoneczki tego różowego barwinka od Twojej Teściowej, pleeeaaaaase.

:hug:

Mea,

napisałam też w "moim" wątku ogrodniczym : ślicznie proszę, załatw mi sadzoneczki tego różowego barwinka od Twojej Teściowej, pleeeaaaaase.

:hug:

przyjedz i sobie wykop :) ja nie dam za bardzo rady :) jak bedziesz u mnie w srode to podjedz najpierw na chwalowicka - wezmiesz barwinek i pojedziemy razem na gronowa :)

acha jak by ktos chcial barwinek albo troche bluszcza to u mnie mozna wykopac conieco na tylach ogrodu !!!

Wykopiesz dla mnie pare bluszczow? Pleaaseeeee ;-) Potrzebuje tego tony :D

Chyba, że zrobimy inaczej.

W środę się skoncentrujemy tylko na skarpie Mei, a po sadzonki podjadę do niej w inny dzień.

Byle po CZWARTKU ( ;) ).

Wykopię ilości zadowalające wszystkie strony i Ci podwiozę.

Może tak być ?

;)

przyjedz i sobie wykop :) ja nie dam za bardzo rady :) jak bedziesz u mnie w srode to podjedz najpierw na chwalowicka - wezmiesz barwinek i pojedziemy razem na gronowa :)

acha jak by ktos chcial barwinek albo troche bluszcza to u mnie mozna wykopac conieco na tylach ogrodu !!!

A jak ten bluszcz wygląda??

Bo mam pewien plan założyć "ściankę zieloną: na tarasie od strony sąsiada np na kratownicy - nadaje się ????

Wczoraj kolejna parapetówka - koledzy posadzili nocą w centralnym miejscu krzak pięciornika - myślałam , że zejdę jak zobaczyłam ich na trawniku.

Ale mi przeszło jak przeczytałam jaki to piękny krzak, tylko muszę przesadzic w inne miejsce - mnie pasujące :)))

A jak ten bluszcz wygląda??

Bo mam pewien plan założyć "ściankę zieloną: na tarasie od strony sąsiada np na kratownicy - nadaje się ????

Jak najbardziej. Bluszcz dobry na wszystko. I wszędzie się przyjmie - to twardziel.

Ale sam wygląda trochę smutno, więc warto na dole podsadzić go czymś bardziej kolorowym bądź kwitnącym.

Bądź wraz z bluszczem puścić po tej drabince coś kwitnącego - jakieś kwitnące pnącze.

Wtedy będzie ładniej.

:)

Chyba, że zrobimy inaczej.

W środę się skoncentrujemy tylko na skarpie Mei, a po sadzonki podjadę do niej w inny dzień.

Byle po CZWARTKU ( ;) ).

Wykopię ilości zadowalające wszystkie strony i Ci podwiozę.

Może tak być ?

;)

spoko to po czwartku dzwon - przyjedziesz wykopiesz co potrzebne :) no i zobaczysz co ja tu jeszcze mam co by sie nadawalo !!!

Aga cudne te Twoje maluchy!!! :):):)

Muszę się pochwalić ;) gdyż temat okna zostałjuz odptaszkowany :) ale co najlepsze moj domek ostatecznie bedzie miał te "nierealne" i wymarzone drzwi tarasowe 3400 :) :lol2:

PS:Szukam ekipy do instalacji... kogo polecacie a kogo unikać??

Hej, to gdzie ostatecznie kupiles okna?

Do wod-kan polecam Jurka Rojka, jak chcesz namiar to moge ci poslac na PV.

Mea węgiel od Szostaka po 710 eko-groszek,brunatny 460.Kaloryczność eko 29,a brunatnego 22,więc Adam jakby nie liczyć to połowa mi z tego nie wychodzi.Dzisiaj wsypiemy i zobaczymy,a swoją drogą to ja lubię ciepełko,ale dzisiaj mam gorąc w domu.

A skad wiesz ze 22? Wikipedia podaje ze brunatny ma 7,5-21 MJ/kg, dopiero suszenie go podnosi wartosc kaloryczna. Ten Twoj jest jakis specjalny czy zwykly ? :)

Adam wiesz ja się na tym nie znam,ale wydaje mi się,że jak ktoś tym handluje to wie skąd to ma i jakie to ma właściwości.Zresztą sprzedawała mi to koleżanka i nie sądzę,że chciała mnie oszukać.Czy on jest zwykły czy jakiś specjalny to niestety nie do mnie pytanie,ja wiem tyle,że wygląda dokładnie tak samo jak eko-groszek,ma taką samą wielkość(jakoś to się fachowo nazywa).Wiesz ja chętnie poczytam opinię na jego temat i wcale nie chcę go zachwalać,po prostu nam go zachwalana i chcemy sprawdzić.Jak się okaże,że nie warto to nie kupimy.

Adam wiesz ja się na tym nie znam,ale wydaje mi się,że jak ktoś tym handluje to wie skąd to ma i jakie to ma właściwości.Zresztą sprzedawała mi to koleżanka i nie sądzę,że chciała mnie oszukać.Czy on jest zwykły czy jakiś specjalny to niestety nie do mnie pytanie,ja wiem tyle,że wygląda dokładnie tak samo jak eko-groszek,ma taką samą wielkość(jakoś to się fachowo nazywa).Wiesz ja chętnie poczytam opinię na jego temat i wcale nie chcę go zachwalać,po prostu nam go zachwalana i chcemy sprawdzić.Jak się okaże,że nie warto to nie kupimy.

No tak naprawde jedyny sposob zeby to prosto sprawdzic to grzac nim przez caly rok i zobaczyc ile ton poszlo, a potem w nastepnym roku grzac kamiennym :-)

niestety gabi - nie masz racji !! jak ktos chce cos sprzedac to powie ci o tym takie cuda zebys w to uwierzyla ... brunatny ma DUUUUUUZO mniejsza kalorycznosc i tak zwyczajnie powiem ci ze worek kamiennego i worek brunatnego to tak 50% roznicy !!! imho nie warto brac brunatnego ... najlepiej brac opal z konkretnej kopalni ... oczywiscie od sprzedawcow ale wiedzac co bierzesz !! np eko z chwalowic sie spieka, piekary sa ok ale najlepiej zmieszane z chwalowicami /lepsze wlasciwosci ogolem/ kazimierz juliusz jest ponoc bardzo dobry, czech jest do D ... polecany mam tez kamienny rosyjski ale troche boje sie zaryzykowac ...

jutro chyba zamowie kazimierza juliusza ... zaraz bede do goscia dzwonic ...

fajny asortyment i ceny ma ten gosc co queene pisala ... ma wlasnie mieszanke piekar z chwalowicami w swietnej cenie!!