dzogurt 16.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 adiqq o kosztach pisalem post wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 16.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 słyszeliscie cos o fimie instalmex lub instalacje wowra?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 16.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzogurt - porównanie kosztów inwestycyjnych w moim przypadkugaz: przyłącze 10000, piec 3500, solary:10000 - suma 23500złPC: pompa ciepła:11000,Dolne źródło:8000:suma 19000złreszty nie licze, bo w obu przypadkach byłaby taka sama, komina nie licze, bo i tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Arturo, jak juz pisalem wyzej, ile osob tyle opini To nie są opinie,ja się nie opieram na opiniach ale na konkretnych wyliczeniach.. P.S. Opinie zostawiam dla nie umiejących liczyć i łykających jak pelikany Koszt solarow (paneli, zbiornika 300l plus caly osprzet) to 10k, Ok,ile średniorocznie będzie Cie kosztowała kWh cwu ? Dla rodziny cwu średnio zużywa się ok.3500kWh tj.przy inwestycji 3,5tys.zł cwu wychodzi 450-600zł rocznie czyli 37,5-50zł miesięcznie... Jaki koszt cwu wychodzi przy solarach,że są dla Ciebie tak opłacalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 16.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 możesz rozwinąć temat? a jak chcesz ciśnienie podnieść, to musisz się bardziej postarać Rozmawialem kiedys na targach w Rybniku z takim jednym naganiaczem z firmy sprzedajacej i montujacej te cudenka. Podawal mi koszt takiego urzadzenia w granicach 30k-40k, agrumentujac to, ze na komin, piec, budowe piwnicy i opal wydam wiecej. Owszem, koszt budowy piwnicy juz jest wyzszy. Niestety Pan nie potrafil zbytnio wybrnac z pytania co gdy przez tydzien utrzymuje sie -20, co ostatnio sie czesto w naszym regionie zdaza. Jakos w wynalazki tego typu nie wierze, moze przez niewielka wiedze na ten temat. Bynajmniej nie neguje waszych wyborow, ale nie spotkalem na swojej drodze osoby, ktora rzetelnie zachecilaby mnie do inwestycji w Pompe Ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 słyszeliscie cos o fimie instalmex lub instalacje wowra?? o instalmexie tu byly burzliwe rozmowy ... na 110 % ZA DROGO !! "fachman" zrobi ci to 30% taniej no i zapytaj gabrysi jak wspaniale mozna "dogadywac" sie z instalmexem ... duzo sie dowiesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 16.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Adam, z tym węglem to nie tak do końca - węgla się nie sezonuje, bo traci swoje właściwości...jak węgiel za długo lezy, to jest do wywalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 16.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Rozmawialem kiedys na targach w Rybniku z takim jednym naganiaczem z firmy sprzedajacej i montujacej te cudenka. Podawal mi koszt takiego urzadzenia w granicach 30k-40k, agrumentujac to, ze na komin, piec, budowe piwnicy i opal wydam wiecej. Owszem, koszt budowy piwnicy juz jest wyzszy. Niestety Pan nie potrafil zbytnio wybrnac z pytania co gdy przez tydzien utrzymuje sie -20, co ostatnio sie czesto w naszym regionie zdaza. Jakos w wynalazki tego typu nie wierze, moze przez niewielka wiedze na ten temat. Bynajmniej nie neguje waszych wyborow, ale nie spotkalem na swojej drodze osoby, ktora rzetelnie zachecilaby mnie do inwestycji w Pompe Ciepla. Dzogurt - zapraszam do mnie do domu jak będzie -20C na dworze - będzie taka sama temperatura w środku co teraz - czyli 23C. Może nawet miesiąc być -20 - bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 16.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 sporo, tzn ile? jakich korzyści spodziewasz się po zamontowaniu solarów? przeliczaliście to? W tym roku gimna dopłacała 2500,00 zł a z NFOSIG - 45% wiec moze uda się coś wylizać z ogolnej sumy inst. dom pow. 125m2 solar + gaz + kominek - koszta dobre dla wygodnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 16.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dzogurt - porównanie kosztów inwestycyjnych w moim przypadku gaz: przyłącze 10000, piec 3500, solary:10000 - suma 23500zł PC: pompa ciepła:11000,Dolne źródło:8000:suma 19000zł reszty nie licze, bo w obu przypadkach byłaby taka sama, komina nie licze, bo i tak mam Ty masz za przyalcze 10k a ja tylko 1k, plus koszt wykonania instalacji u mnie na dzialce - 1k, suma: 2k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Solary oplacaja sie w dwoch przypadkach: 1. Kiedy kompletujemy i robimy sobie instalacje SAMEMU - wtedy koszt dwoch paneli w sumie ~5m2 plus pompka i zamontowanie tego wszystkiego zamyka sie w kwocie 5-6k pln. Przy czym mamy DROGIE zrodlo ciepla (prad w I taryfie czyli zwykla grzalka w boilerze, gaz, olej). Jak mamy tanie zrodlo ciepla (typu piec na drewno, wegiel, czy PC) - nie oplaca sie. Majac piec na wegiel czy podobny mozna rozpatrywac je wtedy jako komfort - nie trzeba rozpalac pieca i podgrzewac sobie dodatkowo domu w upaly Tylko ze suma instalacji na piec weglowy + solary wychodzi juz taka ze bardziej oplaca sie zamontowac PC i miec przez caly rok swiety spokoj. 2. Jak mamy dofinansowanie 50 i wiecej procent. Tylko takie realne - a nie jakies doplaty do kredytow czy inne bzdety. Czesto gminy dofinansowuja 50% tylko ze instalacje moga zrobic wylacznie autoryzowani przez urzad instalatorzy. A oni zamiast 5k licza sobie 12k i wiecej pln. Nie raz bylo to juz liczone i te dofinansowania sie zwyczajnie nie oplacaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 16.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 netmar co do koloru okien 1. do wenge pasuje orzech !! 2. biale od srodka pasuja do wszystkiego 3. BIALE TO KOSZMAR W MYCIU !! ja wybralam orzech ... rachunek zyskow i strat przewazyla kwestia mycia - chronicznie nienawidze mycia okien !! haha u mnie na bank białe odpadają z podobnych przyczyny .."białe to koszmar w myciu...nienawidze mycia okien" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Adam, z tym węglem to nie tak do końca - węgla się nie sezonuje, bo traci swoje właściwości...jak węgiel za długo lezy, to jest do wywalenia Ale zgodnie z wikipedia - mozna go suszyc I tak suszony wegiel brunatny ponoc moze osiagac juz nawet 30MJ/kg czyli tyle co kamienny (a nawet wiecej). I taki suszony na pewno raz ze wazy mniej, a dwa ze daje 50% wiecej ciepla. Tylko taki na pewno kosztuje tyle samo lub wiecej co "zwykly" kamienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ty masz za przyalcze 10k a ja tylko 1k, plus koszt wykonania instalacji u mnie na dzialce - 1k, suma: 2k. Ja mam gaz w drodze,także koszt przyłączy podobny i wiesz co ? Nie będę grzał gazem bo mi sie to nie opłaca Może mam ruski lub chiński kalkulator W tym roku gimna dopłacała 2500,00 zł a z NFOSIG - 45% wiec moze uda się coś wylizać z ogolnej sumy inst. dom pow. 125m2 solar + gaz + kominek - koszta dobre dla wygodnych Ja bym był ok.10-15tys.zł w plecy,chociaż tez jestem wygodny P.S. Dofinansowanie 2,5tys.zł z gminy też mnie obejmie,bo u nas jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 16.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ty masz za przyalcze 10k a ja tylko 1k, plus koszt wykonania instalacji u mnie na dzialce - 1k, suma: 2k. więc wychodzi gaz:15,5tys PC:19tys 3,5tys różnicy, a rachunki w przypadku PC mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Gdyby ludzie wiedzieli JAK dzialaja solary i ze zostawienie ich bez odbioru ciepla moze byc niebezpieczne (temperatura wrzenia glikolu propylenowego to ponizej 190stC, a opary glikolu (jak i wody) maja kilkukrotnie wieksza objetosc od samej cieczy) to by tak latwo ich w domach nie montowali W tych instalacjach sa temperatury rzedu 200stC i cisnienia czesto uruchamiajace zawory bezpieczenstwa. Takie mini mikro bombki bo to uklady zamkniete - a nie wierze ze 100% instalacji jest zamontowana w 100% prawidlowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 16.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzogurt - policzyłem na szybko porównanie kosztów dla samego CO - dla mojego domu przy PC koszt CO 1350, gaz(dla W-3)2720złdla W-2 - 2620zł jeśli chodzi o CWU, to koszty będą podobne, bo solary zapewniają podgrzewanie CWU przez około 5 miesięcy, ale koszt 1kwh z gazu to około 22gr,przy PC do grzania CWU będzie około 14-15gr. Więc koszty eksploatacyjne w skali roku będą podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 16.10.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 my za przyłacze płacilismy 1,8 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 my za przyłacze płacilismy 1,8 k +komin+opłaty stałe=?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 16.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Adam no właśnie cały dzień obserwujemy temperaturę w domu i nie drgnęła nawet o pół stopnia.Jest cały dzień 23 stopnie,a teraz na dworze 0,4 stopnia.Jak kupimy węgiel i to obojętnie jaki to i tak będzie leżał w garażu rozsypany,a tam trochę grzejemy,więc będzie wygrzany.Moje zdanie co do Inslamexu już pisałam wielokrotnie,ale Netmar nie będę przekonywać,bo i tak zrobi jak zechce,a jeszcze kpić będzie.....Mea przeoczyłaś,przeoczyłaś o tym grillu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts