qqq 22.10.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 ja mam ogromny szacun dla was, że wy sietak angażujecie, że sie znacieno, chyba, że wy budowlańcy, to co innegoja się nie chce na tym znać. Zapłącę i chcę mieć zrobione. Cóż, skoro uważane to jest za okazję do - brzydko pisząc - wyruchania mnie. nie wiem, czy dobrze zrobiłąm, ze się porwałam na tę budowę a czasami skosy są łądnie zaaranżowane, fakt. No ale ja nie chciałąm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.10.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 nie, tak mi sie wydawało, ze zaczynasz od krytyki ale w sumie nie musimy się wszyscy głaskać po głowach tak, mam duży ten dom. Łudzę się, że wszystko uda mi się poupychać w szafach i bedę miała łąd i porządek. Teraz mam taki syf w mieskznaiu, ze marzę o wyprowadzce. Ostatnio mała wysmarowała kredkami ściany i wyglada jeszcze gorzej. Nie, poprostu stwierdzilem fakt ze chata jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqq 22.10.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 no i masz rację, jest ogromnai czujemy to , i odczujemy jeszcze nie raz, płącąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqq 22.10.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 okazało się, że mam za wysokie drzwi zrobione i mam spieprzony drenaż, nerwa mam, wybacz Adam, fakt, nic złego nie napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.10.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Adrian - ile Ci wyszlo m3 ogrzewanych (wliczajac piwnice) ?? W OZC masz w wynikach. Ja mam 650m3. ja mam 599,9 ale w OZC nie mam zaimplementowanego sufitu z KG nad którym jest wełna - liczy mi też strych do ogrzewania musiałbym poprawić... czyli około 100m3 więcej niż mam w rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 22.10.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 spory ten dom ale dla 5 osób to moze i dobry mnie ostatnio fachowcy opowiadali o domu który wykańczają gdzies za Wodzisłąwiem, liczą ze okolo 1000m2, z basenem, sauną, złotymi kolumnami i 4metrową fontanną z posągami w ogrodzie... co może robić 4os. rodzina na 1000m2 ?? chyba bardzo sie nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.10.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 spory ten dom ale dla 5 osób to moze i dobry mnie ostatnio fachowcy opowiadali o domu który wykańczają gdzies za Wodzisłąwiem, liczą ze okolo 1000m2, z basenem, sauną, złotymi kolumnami i 4metrową fontanną z posągami w ogrodzie... co może robić 4os. rodzina na 1000m2 ?? chyba bardzo sie nie lubią To wcale nie jest tak duzo jak wliczysz takie wlasnie atrakcje jak duzy basen, sauna, oddzielna sala kinowa, sala bilardowa, czy chocby garaz ~200m2 na pare samochodow. Pokoi tam wcale nie musi byc tak duzo, ot wiecej "rekreacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.10.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 ja mam ogromny szacun dla was, że wy sietak angażujecie, że sie znacie no, chyba, że wy budowlańcy, to co innego budowlańcy tu są, podczytują co poniektórzy, ale wypowiadać to się praktycznie nie wypowiadają. Tutaj są sami inwestorzy, tacy sami jak ty....kiedyś jak tutaj trafiłem, to dużaj mi tutaj ludzie pomogli, więc dlaczego ja teraz mam innym nie pomóc w miarę moich skromnych możliwości... co jakiś czas są spotkania (na razie były 2) - to taki mały sympatyczny dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 To bedzie na 100% chinczyk - skladany na takich podzespolach ze po dwoch latach padnie sprezarka, a po trzech cala pompa ulegnie samorozkladowi. Sorry winetu - najtansze porzadne pompy to ecopol-system i ecopower w granicy 13-14k za sama pompe. Ponizej tej kwoty poki co nie da sie zbudowac dobrej jakosciowo pompy. Ty zyjesz w jakims odmiennym stanie swiadomosci w innym swiecie chyba I bardzo Cie prosze nie radz komus w sprawach ktore znasz wylacznie od strony teoretycznej - domu masz narazie stan zero, a polecasz wszystkim ogrzewanie pradem. Pompy na oczy nie widziales, z zadnym z uzytkownikow nie rozmawiales, dostales tylko jakas blizej nieznana oferte i tez polecasz. No stary ogarnij sie! No i co z tego,że chińczyk ? 95% pomp ciepła uznanych firm posiada w sobie części wyprodukowane w Chinach ze zmienioną naklejką lub nawet nie Obudź się,nie wiem kto żyje w odmiennym stanie świadomości... Żebyś się czegoś dowiedział to-kompresor firmy Danfoss,wyprodukowany gdzie ? W Chinach Adamie,w Chinach,także nie pisz głupot: http://images39.fotosik.pl/1133/b70df702c16e803b.jpg Zajrzyj do środka pomp z ecopolu i ecopowera i żebyć nie dostał zawału jak zobaczysz made in china Także pobudka Adamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 najtansze porzadne pompy to ecopol-system i ecopower w granicy 13-14k za sama pompe. Ponizej tej kwoty poki co nie da sie zbudowac dobrej jakosciowo pompy. Sama sprezarka to ok 3,5k pln, dwa wymienniki ok 1,5k pln, dwie pompy ok 0,7k pln, a do tego kupa rurek za pare stowek, zawor rozprezny i troche elektroniki. Same czesci to ok. 7-8k pln. Do tego drogi koszt lutowania calosci (tam nie ma rurek z miedzi ktore mozesz polutowac palnikiem z OBI z marketu tylko wszystko nierdzewka + koszt napelnienia czynnikiem - 9k pln jak byk. To wszystko liczac wylacznie po kosztach. Odwierty mowisz 140mb - najtaniej po 60 pln = 8400 pln. To juz mamy 17,5k pln za sama pompe (liczona po kosztach, bez zadnego zarobku producenta) i dolne zrodlo. Oferta na instalację jaką dostałem i dane pompy.W drodze negocjacji mam do tego zasobnik 300l,GZ jest moje: Odwierty, sondy glikol, wprowadzenie do domu i podłączenie 12 tys pompa 8 tys Moc grzewcza-7KW Pobór mocy 1,45KW Kompresor Toshiba Zawór rozprężny- emerson Czynnik R410A CWU- 150L/h Wymiary 50x60x50 Waga 84 kg Poziom hałasu <48dB Nie będzie napewno tam naklejki Viessemann czy Danfoss lub podobne ale na takiej naklejce mi nie zależy,tak samo nie zależy mi na pompie ciepła za 40tys.zł Na pytanie o serwis i gwarancję: Co do serwisu firmę mamy od 2001 roku więc raczej nie znikniemy. 2 lata gwarancji przez 2 lata naprawy serwisowe bezpłatne. Ecopol i Ecopower ile dają gwarancji ? Poza tym: Ja też nie mam obiekcji dlatego dajemy na próbę jak się nie spodoba to można zwrócić producent daje 2 lata gwarancji, raz mieliśmy usterkę wyciek czynnika okazało się, że zaworek napełniający był za słabo dokręcony a poza tym żadnych problemów. 2 lata temu zamontowaliśmy pierwszą i do dzisiaj chodzi. Pompę zawsze można obejrzeć nie ma problemu. Viessman to też chińszczyzna w 90%. W pompie ciepła nie ma nic skomplikowanego parownik, skraplacz zawór rozprężny i kompresor.Nie chcę nic wciskać na siłę zawsze można zapłacić za viessmana 30 tys. Pompy montujemy Nateo, vaillant, alpha innotec i chinskie. Chinskie dajemy klientom na próbe na jeden sezon jak się nie spodoba to nie płaci i na wiosnę oddaje. Zimą jeśli jest to w miare blisko od nas możemy tanio wykonać dolne źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.10.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Adam - daj znać jak dostaniesz przesyłkę...nie chce mi się mojej PC rozkręcać i sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.10.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Adam - daj znać jak dostaniesz przesyłkę...nie chce mi się mojej PC rozkręcać i sprawdzać Pewnie ze rozkrece, sprezarka na 100% chinczyka na oczy nie widziala. Wiekszosc pozostalych podzespolow raczej tez (na pewno wymienniki, zawor rozprezny i elektronika). W sumie to nie wiem czy tam cokolwiek chinskiego bedzie. Ty chyba Arturo nie wiesz jak wygladaja chinskie rzeczy - wszystko odchudzone do granic mozliwosci, rurki to nie rurki tylko blaszki etc. To wszystko wplywa na trwalosc (i cene). W przyszlym tygodniu jak pompa dotrze zrobie fotoreportaz i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Pewnie ze rozkrece, sprezarka na 100% chinczyka na oczy nie widziala. Wiekszosc pozostalych podzespolow raczej tez (na pewno wymienniki, zawor rozprezny i elektronika). W sumie to nie wiem czy tam cokolwiek chinskiego bedzie. Widziałeś zdjęcie sprężarki Danfossa powyżej ?? Jaki jest kraj produkcji Toshiba i Emerson to także nie są raczej chińskie produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqq 22.10.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 wiecie - ja chętnie pomogę, ale ja budujęinaczej niż wy - na przetrwanie . Oddycham z ulgą po każdym zakończonym etapie, nie angażuje się tak bardzo, wiedza ma jest mikra, prędzej o dzieciach porozmawiam, o wakacjach, o. a nie, że nie chcę pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.10.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 wiecie - ja chętnie pomogę, ale ja budujęinaczej niż wy - na przetrwanie . Oddycham z ulgą po każdym zakończonym etapie, nie angażuje się tak bardzo, wiedza ma jest mikra, prędzej o dzieciach porozmawiam, o wakacjach, o. a nie, że nie chcę pomóc o tym też rozmawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqq 22.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 a to spoko, mogę siepoudzielaćnawet drinka już mam, niemąż młodsze położył, starsze poza domemmmmmjeszcze gary w zmywarkę i wolnośc :_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqq 22.10.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 a dzisiaj smyru - giru i nagle w ciągu godzinki mej nieobecności ktoś z Vattenfalla podjechał i myk! mamy licznikznowu krok naprzódjest prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 wiecie - ja chętnie pomogę, ale ja budujęinaczej niż wy - na przetrwanie . Oddycham z ulgą po każdym zakończonym etapie, nie angażuje się tak bardzo, wiedza ma jest mikra, prędzej o dzieciach porozmawiam, o wakacjach, o. a nie, że nie chcę pomóc ja juz chyba bym tak nie mogla ... moze to moja scisla natura albo chec trzymania wszystkiego w łapie ale musze drazyc kazdy mozliwy temat ... wiem co w moim domu jest spieprzone /min drenaz i ocieplenie piwnicy/ ale wychodze z zal ze buduje po raz pierwszy ... za 3 razem pojdzie mi jak z platka a tak po prawdzie to zastanawiam sie czy sie powazniej nie zajac takim "prowadzeniem budowy" ilosc wiedzy ktora juz wchlonelam jest bezcenna!! moze narazie skoncze swoj domek /nie mysle o jego sprzedaniu - za duzo serca w niego wsadzilam!!/ a potem pomyslimy aczkolwiek jak mialabys ochote pogadac o dzieciach wakacjach i takich tam - zapraszamy na spotkanie ostatnio nawet zabralismy dzieciaki ze soba bylo fajnie my z adiqq tak ciagle krazymy wokol spotkania bo wiecie ... jak czlowiek przykuty do krzesla to by chociaz z ludzmi sie spotkal /na szcescie mozna mnie zawiezc :)/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 a dzisiaj smyru - giru i nagle w ciągu godzinki mej nieobecności ktoś z Vattenfalla podjechał i myk! mamy licznik znowu krok naprzód jest prąd maly ten licznik a jakze wielki dla takiej inwestycji jak dom my 3 tyg jechalismy na agregacie ... ciezko bylo !!! ps biore sie za prasowanie - to tak zeby swojsko bylo ... niestety bez drinka ... heparyna nie pozwala!! ale smaka mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Widziałeś zdjęcie sprężarki Danfossa powyżej ?? Jaki jest kraj produkcji Toshiba i Emerson to także nie są raczej chińskie produkty A Copeland? Secespol? też produkują w chinach? no tak, z chin też się coś może znaleźć, teoretycznie "Obecnie, sprężarki spiralne Copeland, produkowane są w nowoczesnych zakładach produkcyjnych zlokalizowanych w Belgii, Irlandii Północnej, Stanach Zjednoczonych USA, Tajladnii i Chinach, które wytwarzają ponad 4 miliony sprężarek spiralnych rocznie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts