mea 27.10.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 A & A...nie szybciej i prościej omawiać takie sprawy przez fon albo gg sugerujesz ze nas zanudzaja ?? slusznie czynisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 27.10.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 sugerujesz ze nas zanudzaja ?? slusznie czynisz no tak jakoś wyszło mea....dziewczyny....co planujecie dać/macie w oknach ? firany, zasłonki, tylko rolety ? ja kurcze lubie firanki i nie przemawiają do mnie same rolety albo w ogóle gołe okno mtak jak jest moda teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.10.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 A & A...nie szybciej i prościej omawiać takie sprawy przez fon albo gg Od czegos jest to forum nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.10.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 no tak jakoś wyszło mea....dziewczyny....co planujecie dać/macie w oknach ? firany, zasłonki, tylko rolety ? ja kurcze lubie firanki i nie przemawiają do mnie same rolety albo w ogóle gołe okno mtak jak jest moda teraz kochana trafilas w moj ulubiony temat ja wlasnie jestem na etapie szycia sobie firanek i wymyslania co do ktorego okna zrobic nawet jeden poysl by chyba pasowal do twojego salonu szaro srebrne panele wykonczone biala tafta panele sa piekne przez to ze proste robie sobie takie do salonu do kuchni daje biale woalowe roletki rzymskie /wlasnie musze zamowic fiszbiny i tasmy do rolet/ agatce kupilam kubusie puchatki tez beda dwa panele w zielonej sypialni bede miala biale woalowe firanki z kremowymi haftami i kremowe zaslonki ... tu beda zwykle marszczone firany bo to jedyne okna w ktore ktos moze mi zagladac a w komputerowym to pewnie cos z woalu wymysle ... albo marszczenia, albo trojkaty ... zobacze jeszcze ... no i nie ma opcji zeby we wszystkich oknach na frontowej scianie byly te same firanki ... w salonie jak najbardziej ale gora bedzie inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.10.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Od czegos jest to forum nie Adiqq - mam juz pompencje i oczywiscie pierwsze co zrobilem po odpakowaniu to impusik w rece i zdjalem cala obudowe (150kg spadlo pewnie o polowe dzieki czemu latwo ja nawet w dwoch przeniesc). W srodku zawalone na maksa scinkami welny mineralnej (wygluszenie), a po wyjeciu... Jakie to proste! Na pierwszy rzut oka rzuca sie oczywiscie sprezarka, potem dwa bardzo duze wymienniki ciepla. Niestety (lub stety) wszystko jest bardzo solidnie docieplone cienkim styropianem i pokryte jakas taka izolacyjna guma. Wszystko czarne bez zadnych oznaczen W sprezarce widac tylko kawalek obudowy z logiem copelanda Wszystkie rurki b. dokladnie ocieplone. Widac zawor rozprezny, filtr, skraplacz, parownik i chyba zabezpieczenie w postaci dualnej czujki cisnienia. Zaraz porobie zdjecia ale do jednego wymiennika sie na pewno bede musial dobrac - musze znac jego charakterystyke zeby dobrac dobrze pompe Elektrycznie to legrand, moeller, przekazniki relpola. Juz ten fakt upewnia mnie ze to NIE jest pompa made in china bo relpol to polska firma (bardzo dobra - mam od nich ponad 100 przekaznikow w instalacji z PLC kiem) i gdzie tam by chinczyk relpola wsadzal Foto relacja za paredziesiat minut Chyba przejde na watek o pc z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 27.10.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 no tak jakoś wyszło mea....dziewczyny....co planujecie dać/macie w oknach ? firany, zasłonki, tylko rolety ? ja kurcze lubie firanki i nie przemawiają do mnie same rolety albo w ogóle gołe okno mtak jak jest moda teraz jak nawijacie o firankach i "innych rzeczach" to wam nie wypominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 27.10.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 jak nawijacie o firankach i "innych rzeczach" to wam nie wypominam no musiałam cos wymyslić zebyście sie nie znali mea....to widze ze u Ciebie sprawa prosta ja szyć nie potrafię... najbardziej lubie zasłonki na przelotkach albo na szelkach, mam takie kupione do salonu, woal z motywem białych drzew (identyczny jak na tapecie) ale co z resztą...to nie wiem jedynie te długie wąskie okno od frontu w kuchni będzie gołe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.10.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 no musiałam cos wymyslić zebyście sie nie znali mea....to widze ze u Ciebie sprawa prosta ja szyć nie potrafię... najbardziej lubie zasłonki na przelotkach albo na szelkach, mam takie kupione do salonu, woal z motywem białych drzew (identyczny jak na tapecie) ale co z resztą...to nie wiem jedynie te długie wąskie okno od frontu w kuchni będzie gołe sluchaj firanke mojej siostrze uszylam w 3h wiec kupuj co potrzebne i smigaj do mnie moze nie jestem "wytrawna krawcowa" ale kilka firanek mam juz na koncie ... posiedzisz ze mna ze wa popoludnia i cos wymyslimy :)tylko najpierw musialabys sie okreslic w jakim stylu bys chciala te firanki !!! -> gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 27.10.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 -> gg no prosze....da sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 27.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ... ale te pompki HEL WITA sa calkiem sensowne - parametry prawie jak grundfos.... pompki są dość konkretne .... kiedyś nimi handlowałem,,, raczej się dosc dobrze przyjeły na rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 27.10.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 możesz wyjaśnić skad to zdziwienie ? też macie umówione z nim jakieś terminy ? hmmm,,, to zdziwienie to juz bardziej sie przeobraża w powiedzenie " że nas krew zalewa". Bo mysmy termin zamawiali juz 1,5 roku temu latem na jesien, ale sam p.Damian nam doradził że lepiej jak dom sobie odetchnie z wilgoci technologicznej i mysmy sie z tym jak najbardziej zgodzili i sami przesunelismy termin z jesieni na wiosne tego roku. Wiosną były "obiecanki cacanki", poźniej niby ta jesien, a teraz niby przyszla wiosna. Na wiosnę, któż wie czy da rady, może znów mu cos wypadnie, a my na Komunie Św. chcemy mieć dom otynkowany Mało to, sam nalegał że on to musi zrobic wiosną, bo wiedzial ze latem będziemy kłaść kostkę, a to dodatkowe ryzyko zabrudzenia, trzeba dodatkowo zabezpieczać i uważać, no i cóż ..... kostka położona, a tynku ni chu chu. Teraz nie mozna zrobić ani porządku kole chalupy, ani trawy zasiać, bo wiadomo do tynkowania maszyny, piasek i takie tam,,,,, Ogólnie nie lubimy jak "delikatnie mówiąc" ktoś nas w konia robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 27.10.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 hmmm,,,,, dziewczyny a odnosnie firanek, to zobaczcie sobie na allegro jakas laska z Rybnika, sprzedaje materiały b.tanio. Moja wife se kupiła organtyne na firanke dobrych pare złotych taniej niz w innych sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 27.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 hmmm,,, to zdziwienie to juz bardziej sie przeobraża w powiedzenie " że nas krew zalewa". Bo mysmy termin zamawiali juz 1,5 roku temu latem na jesien, ale sam p.Damian nam doradził że lepiej jak dom sobie odetchnie z wilgoci technologicznej i mysmy sie z tym jak najbardziej zgodzili i sami przesunelismy termin z jesieni na wiosne tego roku. Wiosną były "obiecanki cacanki", poźniej niby ta jesien, a teraz niby przyszla wiosna. Na wiosnę, któż wie czy da rady, może znów mu cos wypadnie, a my na Komunie Św. chcemy mieć dom otynkowany Mało to, sam nalegał że on to musi zrobic wiosną, bo wiedzial ze latem będziemy kłaść kostkę, a to dodatkowe ryzyko zabrudzenia, trzeba dodatkowo zabezpieczać i uważać, no i cóż ..... kostka położona, a tynku ni chu chu. Teraz nie mozna zrobić ani porządku kole chalupy, ani trawy zasiać, bo wiadomo do tynkowania maszyny, piasek i takie tam,,,,, Ogólnie nie lubimy jak "delikatnie mówiąc" ktoś nas w konia robi. przypadkiem byłam świadkiem pewnej rozmowy u mnie w domu...to nie z Wami czasem było ?? bo troche sytuacja podobna....no ale nieważne, nie będę się wcinać bo to nie moja sprawa u nas wstępny termin zaklepany był w momencie robienia tynków wewnętrznych....szczegóły ustalaliśmy we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia samosia 27.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 do tego Pana trzeba miec anielską cierpliwość ...i szczęśliwi ci którzy mają juz wszystkie etapy budowy za sobą.(min. ja ) Pati gratuluje przeprowadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 27.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 przypadkiem byłam świadkiem pewnej rozmowy u mnie w domu...to nie z Wami czasem było ?? bo troche sytuacja podobna....no ale nieważne, nie będę się wcinać bo to nie moja sprawa u nas wstępny termin zaklepany był w momencie robienia tynków wewnętrznych....szczegóły ustalaliśmy we wrześniu no to mysmy mieli juz rok wczesniej od ciebie , ale nas ze sobą nie mozna porownywać bo ocieplenie mozna robic w taką pogode a tynki to juz lekkie ryzyko, tak stwierdzil p. Damian a .... reszta tak jak pisalem wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Ha! A do mnie wlasnie zajechala pompa ciepla! Nie zapomnij sprawdzić czy nie ma w środku części made in china Stawiam flaszkę,że będą jak czytam posty adiqq i Adama to jak bym chinski czytala ... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 hmmm,,,,, dziewczyny a odnosnie firanek, to zobaczcie sobie na allegro jakas laska z Rybnika, sprzedaje materiały b.tanio. Moja wife se kupiła organtyne na firanke dobrych pare złotych taniej niz w innych sklepach juz dawno namierzona wybieram sie do niej po tafty na zaslonki a moze zadzwon do mojego goscia od elewacji - solidny terminowy i na wiosne to na luziku ci termin zaklepie!! namairy sa we wlasciwym miejscu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 27.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 juz dawno namierzona wybieram sie do niej po tafty na zaslonki a moze zadzwon do mojego goscia od elewacji - solidny terminowy i na wiosne to na luziku ci termin zaklepie!! namairy sa we wlasciwym miejscu !! spoko, dzieki a ile bierze za m2 ?? kojarzysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 27.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jeszcze raz licze (tym razem juz na spokojnie i dobrze bo przeliczylem sobie wczesniej swoje opory - u mnie na rurach wychodzi ok 17kPa czyli 1,7metra podnoszenia). U Ciebie przy fi40 SDR17 dlugosci 138mb i przeplywie.. 2,5m3/h / 4 (bo masz 4 petle) czyli 0,625m3/h wychodzi opor... 2,9kPa Do tego nalezy doliczyc opor hydrauliczny wymiennika - nie wiem jakie tam wymienniki siedza i jakie daja opory ale na pewno to dzisiaj sprawdze 2,9kPa to naprawde male opory. To jest wysokosc podnoszenia 0,29m. Fakt ze sam wymiennik bedzie dawal na pewno jakies spore opory ale jakby go pominac, to przy takich oporach mocna pompka grundfosa 60 przy 3kPa daje prawie 2,3-2,4m3/h. Na drugim biegu ze 3,5m3/h Ale trzeba sprawdzic opory wymiennika bo te moga byc spore!! To jest sporo malych kanalikow ktore wprowadzaja duze opory... Dzisiaj to sprawdze i jak sie uda znalezc jakies dane / charakterystyke tego wymiennika to to policze! A Ty zobacz jeszcze raz jaka masz pompke - liczy sie drugi czlon w jej oznaczeniu - pierwszy (np 25, 32) to fi gwintu, drugi (po myslniku albo kresce) to wysokosc podnoszenia w kPa - masz na bank albo 40 albo 60). Zamiast kPa moze byc tez w metrach (2, 4, 6) itp. No dla mnie to też czarna magia ps. jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na temat PC, już się nie dziwie, że kogoś PC może mniej wynieść ,przy takiej wiedzy i możliwości wykonania sporo roboty samemu, fajnie macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 spoko, dzieki a ile bierze za m2 ?? kojarzysz ? u mnie ocieplenie z tynkami 35zl/m2 robocizna ja placilam z materialem i wyszlo mi 87zl/m2 w tym 15cm styro, siatka, klej dwa razy, grunt i tynk silikonowy ... w tym tez byly wykonczenia typu lampki na elewacji /montaz/ i rynny dodatkowo za parapety placilam 25zl za mb /montaz/ - parapety zamawialam sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts