magdalena8 28.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Tak się składa że u mnie też są dobre warunki gruntowe na działce (glina) a i miejsca jest sporo Jak przyjdzie czas i się zdecydujemy na PC to będę się Was radzić, mam nadzieje że pomożecie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.10.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 aha, wlasnie bylem ciekaw czy masz w kazdym pokoju termostat czy jeden ster. na poziom. No a jesli chodzi o zalaczenie ogrzewania na jedna kondygnacje, to jak to masz rozegrane, masz silowniki na rozdzielaczu ?? nie mam żadnych siłowników - ewentualna regulacja to tylko na rotametrach. Kombinowałem z ustawieniami, ale u mnie najlepiej sprawdza się wszystko odkręcone na max - pętle w podłogówce mam wszystkie o zbliżonej długości (krótsze są tylko pętle do drabinek w łazienkach). Podłogówke mam wszędzie co 10cm, więc temperatury mam wszędzie prawie takie same. Jak na sterowniku w salonie spadnie temperatura poniżej progu zadziałania, to załącza się obiegówka do całej kondygnacji i włącza PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.10.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Tak się składa że u mnie też są dobre warunki gruntowe na działce (glina) a i miejsca jest sporo Jak przyjdzie czas i się zdecydujemy na PC to będę się Was radzić, mam nadzieje że pomożecie pozdrawiam to uderzaj do Adama, bo mówił kiedyś że będzie montować PC...jeśli oczywiście się nic nie zmieniło.... a już na pewno będzie w stanie ci zrobić DZ poziome taniej - tak jak było w moim przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 nie mam żadnych siłowników - ewentualna regulacja to tylko na rotametrach. Kombinowałem z ustawieniami, ale u mnie najlepiej sprawdza się wszystko odkręcone na max - pętle w podłogówce mam wszystkie o zbliżonej długości (krótsze są tylko pętle do drabinek w łazienkach). Podłogówke mam wszędzie co 10cm, więc temperatury mam wszędzie prawie takie same. Jak na sterowniku w salonie spadnie temperatura poniżej progu zadziałania, to załącza się obiegówka do całej kondygnacji i włącza PC. no to kumam czacze ale jeszcze mnie interesuje jak to masz rozwiazane w kotlowni ze pompa ci puszcza tylko na tą jedna kondygnacje?? masz osobne piony ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.10.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 no to kumam czacze ale jeszcze mnie interesuje jak to masz rozwiazane w kotlowni ze pompa ci puszcza tylko na tą jedna kondygnacje?? masz osobne piony ?? tak, mam 2 piony i osobne obiegówki na każdy pion w przypadku piwnicy trudno mówić o pionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 no juz tez wlasnie zerknalem na priv-a,,, i widzialem, także wszystko jasne dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 ja mam jedną pompke 60 w piwnicy i ciągnie mi 2 kondygnacje, wiec ewentaulnie w przyszlosci bede musial jakos to przerobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.10.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 ja mam jedną pompke 60 w piwnicy i ciągnie mi 2 kondygnacje, wiec ewentaulnie w przyszlosci bede musial jakos to przerobic Mozesz sterowac pogodowo - wtedy wystarczy jedna pompka (ale musi dzialac caly czas). Ja tez mam jedna pompke tyle ze 40-stke na 3 kondygnacje - wszystko zalezy od dlugosci najdluzszych petli - jak masz krotkie (ja mam max 84mb a srednio to 50-60mb) to luzik 60-tka to juz mocna pompa! Sterowanie pokojowe sprawdza sie dla optymalizacji grzania w II taryfie. Ale pogodowo tez sa myki zeby to osiagnac Jeden i drugi sposob ogrzewania ma wady i zalety ale oba sa wystarczajaco komfortowe dla zwyklego smiertelnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mozesz sterowac pogodowo - wtedy wystarczy jedna pompka (ale musi dzialac caly czas). Ja tez mam jedna pompke tyle ze 40-stke na 3 kondygnacje - wszystko zalezy od dlugosci najdluzszych petli - jak masz krotkie (ja mam max 84mb a srednio to 50-60mb) to luzik 60-tka to juz mocna pompa! Sterowanie pokojowe sprawdza sie dla optymalizacji grzania w II taryfie. Ale pogodowo tez sa myki zeby to osiagnac Jeden i drugi sposob ogrzewania ma wady i zalety ale oba sa wystarczajaco komfortowe dla zwyklego smiertelnika aha, to dzieki Adamie za info co do pompki to ja musalem miec taka, bo mam kilka petli po 100, a nawet mam 2 po 120 mb. A co do POGODOWEGO no to chyba w tym wypadku by trzabylo miec juz chyba silowniki na rozdzielaczach, bo w przypadku spadku temp. bedzie mi grzac i góra i doł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 aha, no bo my mamy na dole tzw. open plan ---> saloon, hall i kuchnia RAZEM, wiec na pewno bedzie sie inaczej nagrzewac niz poszczegolne pokoje - sypialnie u góry ,,, jak myslisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 aha, to dzieki Adamie za info co do pompki to ja musalem miec taka, bo mam kilka petli po 100, a nawet mam 2 po 120 mb. A co do POGODOWEGO no to chyba w tym wypadku by trzabylo miec juz chyba silowniki na rozdzielaczach, bo w przypadku spadku temp. bedzie mi grzac i góra i doł ? Zadnych silownikow Temperatura w obiegu steruje sterownik pogodowy, a Ty masz tylko ustawic na rotametrach przeplywy - tak zeby w kazdym pokoju bylo rownomiernie. Jak gdzies grzeje za mocno - przykrecasz na rotametrze. Troche jest zabawy z tym ustawianiem ale jak juz wszystko ustawisz to potem temperatura wszedzie bedzie rownomierna. Zrobi sie na zewnatrz chlodniej - pogodowka wpusci do ukladu wode z o wyzszej temperaturze. Krzywa grzewcza z kolei ustawiasz sobie wlasnie te temperatury (im bardziej plaska krzywa tym nizsza temperatura wody w obiegu przy danej temperaturze na zewnatrz). Silowniki w przypadku podlogowki to stracona kasa i wieczne problemy z regulacja Regulacja ma byc zrobiona raz na stale i wiecej masz do tego nie wracac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.10.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 tak samo ustawia się na rotametrach w przypadku sterowania pokojowego - raz ustawić i zapomnieć....no chyba ze w międzyczasie zlikwidujesz jakiś mostek termiczny itp, to trzeba będzie poprawić ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 ahhhaaa, teraz juz czaja w zupełności ...... koniec pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 28.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 w sumie tak samo jak mom teraz przy kotle CO.,,, mom poustawiane na rozdzielaczach a potem jedynie piec sie zalaczo albo wył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 28.10.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 no tak jakoś wyszło mea....dziewczyny....co planujecie dać/macie w oknach ? firany, zasłonki, tylko rolety ? ja kurcze lubie firanki i nie przemawiają do mnie same rolety albo w ogóle gołe okno mtak jak jest moda teraz Ja nie chcę żadnych firanek, może ewentualnie w salonie, ale poważnie się zastanawiam. Chciałam bardzo rolety drewniane, ale cena mnie powala, bo ja chcę takie montowane w ramie okiennej, a nie we wnęce. Jeżeli nie damy rady finansowo z żaluzjami, to będą rolety. NIe chcę zasłonek też. Mam karniszo-firano-zasłono- wstręt. W poprzednich mieszkaniach oczywiście były:) i to pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.10.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 u nas żona się uparła i są wszędzie firanki. Dodatkowo od południa(i od drogi) w kuchni i łazience są rolety. Gdyby to ode mnie zależało, to bym nawet karniszów nie montował, tylko wszędzie rolety dał....no ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.10.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 u nas żona się uparła i są wszędzie firanki. Dodatkowo od południa(i od drogi) w kuchni i łazience są rolety. Gdyby to ode mnie zależało, to bym nawet karniszów nie montował, tylko wszędzie rolety dał....no ale.... Z firankami pomieszczenie wyglada jakos tak odrazu "domowiej" Mialem swego czasu dlugo sama rolete. Z firana jest lepiej I babcia nie truje ze firanki nie wisza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 28.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 ja znowu jestem fanka firan i wlasnie dlatego ze tak domowo jest wtedy ... rolety sa za bardzo biurowe!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.10.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 mnie sie rolety ze szpitalem kojarzą no i mam je w robocie więc w domu zakaz czeka mnie juz pierwsza wymiana w domu....pies w nocy zadrapał mi skórzaną kanape...na szczęście możliwa jest wymiana samego siedziska, musze je tylko wysłać pocztą...ale boje sie ile mnie to skubnie ten gizd tylko w nocy albo jak nas nie ma to śpi na kanapie...specjalnie ściągnęłam koc który na nich leżał w obronie przed dzieciakami - myślałam ze na gołej skórze nie bedzie leżał....no i chyba było mu niewygodnie bo podrapał siedzisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 28.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 uuuu lipa troche !!! a ja mysle o szczeniaku ... przy tym naszym komplecie skorzanym ... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts