Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość adiqq
aha, wlasnie bylem ciekaw czy masz w kazdym pokoju termostat czy jeden ster. na poziom.

No a jesli chodzi o zalaczenie ogrzewania na jedna kondygnacje, to jak to masz rozegrane, masz silowniki na rozdzielaczu ??

nie mam żadnych siłowników - ewentualna regulacja to tylko na rotametrach. Kombinowałem z ustawieniami, ale u mnie najlepiej sprawdza się wszystko odkręcone na max - pętle w podłogówce mam wszystkie o zbliżonej długości (krótsze są tylko pętle do drabinek w łazienkach).

Podłogówke mam wszędzie co 10cm, więc temperatury mam wszędzie prawie takie same. Jak na sterowniku w salonie spadnie temperatura poniżej progu zadziałania, to załącza się obiegówka do całej kondygnacji i włącza PC.

Gość adiqq
Tak się składa że u mnie też są dobre warunki gruntowe na działce (glina) a i miejsca jest sporo :) Jak przyjdzie czas i się zdecydujemy na PC to będę się Was radzić, mam nadzieje że pomożecie ;)

pozdrawiam

to uderzaj do Adama, bo mówił kiedyś że będzie montować PC...jeśli oczywiście się nic nie zmieniło....

a już na pewno będzie w stanie ci zrobić DZ poziome taniej - tak jak było w moim przypadku...

nie mam żadnych siłowników - ewentualna regulacja to tylko na rotametrach. Kombinowałem z ustawieniami, ale u mnie najlepiej sprawdza się wszystko odkręcone na max - pętle w podłogówce mam wszystkie o zbliżonej długości (krótsze są tylko pętle do drabinek w łazienkach).

Podłogówke mam wszędzie co 10cm, więc temperatury mam wszędzie prawie takie same. Jak na sterowniku w salonie spadnie temperatura poniżej progu zadziałania, to załącza się obiegówka do całej kondygnacji i włącza PC.

no to kumam czacze :)

ale jeszcze mnie interesuje jak to masz rozwiazane w kotlowni ze pompa ci puszcza tylko na tą jedna kondygnacje?? masz osobne piony ??

Gość adiqq
no to kumam czacze :)

ale jeszcze mnie interesuje jak to masz rozwiazane w kotlowni ze pompa ci puszcza tylko na tą jedna kondygnacje?? masz osobne piony ??

tak, mam 2 piony i osobne obiegówki na każdy pion

w przypadku piwnicy trudno mówić o pionie ;)

ja mam jedną pompke 60 w piwnicy i ciągnie mi 2 kondygnacje, wiec ewentaulnie w przyszlosci bede musial jakos to przerobic :)

Mozesz sterowac pogodowo - wtedy wystarczy jedna pompka (ale musi dzialac caly czas). Ja tez mam jedna pompke tyle ze 40-stke na 3 kondygnacje - wszystko zalezy od dlugosci najdluzszych petli - jak masz krotkie (ja mam max 84mb a srednio to 50-60mb) to luzik :) 60-tka to juz mocna pompa!

Sterowanie pokojowe sprawdza sie dla optymalizacji grzania w II taryfie. Ale pogodowo tez sa myki zeby to osiagnac :-) Jeden i drugi sposob ogrzewania ma wady i zalety ale oba sa wystarczajaco komfortowe dla zwyklego smiertelnika :-)

Mozesz sterowac pogodowo - wtedy wystarczy jedna pompka (ale musi dzialac caly czas). Ja tez mam jedna pompke tyle ze 40-stke na 3 kondygnacje - wszystko zalezy od dlugosci najdluzszych petli - jak masz krotkie (ja mam max 84mb a srednio to 50-60mb) to luzik :) 60-tka to juz mocna pompa!

Sterowanie pokojowe sprawdza sie dla optymalizacji grzania w II taryfie. Ale pogodowo tez sa myki zeby to osiagnac :-) Jeden i drugi sposob ogrzewania ma wady i zalety ale oba sa wystarczajaco komfortowe dla zwyklego smiertelnika :-)

aha, to dzieki Adamie za info

co do pompki to ja musalem miec taka, bo mam kilka petli po 100, a nawet mam 2 po 120 mb.

A co do POGODOWEGO no to chyba w tym wypadku by trzabylo miec juz chyba silowniki na rozdzielaczach, bo w przypadku spadku temp. bedzie mi grzac i góra i doł ?

aha, to dzieki Adamie za info

co do pompki to ja musalem miec taka, bo mam kilka petli po 100, a nawet mam 2 po 120 mb.

A co do POGODOWEGO no to chyba w tym wypadku by trzabylo miec juz chyba silowniki na rozdzielaczach, bo w przypadku spadku temp. bedzie mi grzac i góra i doł ?

Zadnych silownikow :) Temperatura w obiegu steruje sterownik pogodowy, a Ty masz tylko ustawic na rotametrach przeplywy - tak zeby w kazdym pokoju bylo rownomiernie. Jak gdzies grzeje za mocno - przykrecasz na rotametrze. Troche jest zabawy z tym ustawianiem ale jak juz wszystko ustawisz to potem temperatura wszedzie bedzie rownomierna. Zrobi sie na zewnatrz chlodniej - pogodowka wpusci do ukladu wode z o wyzszej temperaturze. Krzywa grzewcza z kolei ustawiasz sobie wlasnie te temperatury (im bardziej plaska krzywa tym nizsza temperatura wody w obiegu przy danej temperaturze na zewnatrz).

Silowniki w przypadku podlogowki to stracona kasa i wieczne problemy z regulacja :) Regulacja ma byc zrobiona raz na stale i wiecej masz do tego nie wracac;)

no tak jakoś wyszło :D

mea....dziewczyny....co planujecie dać/macie w oknach ? firany, zasłonki, tylko rolety ? ja kurcze lubie firanki i nie przemawiają do mnie same rolety albo w ogóle gołe okno mtak jak jest moda teraz

Ja nie chcę żadnych firanek, może ewentualnie w salonie, ale poważnie się zastanawiam. Chciałam bardzo rolety drewniane, ale cena mnie powala, bo ja chcę takie montowane w ramie okiennej, a nie we wnęce.

Jeżeli nie damy rady finansowo z żaluzjami, to będą rolety. NIe chcę zasłonek też. Mam karniszo-firano-zasłono- wstręt. W poprzednich mieszkaniach oczywiście były:) i to pewnie dlatego.

Gość adiqq
u nas żona się uparła i są wszędzie firanki. Dodatkowo od południa(i od drogi) w kuchni i łazience są rolety. Gdyby to ode mnie zależało, to bym nawet karniszów nie montował, tylko wszędzie rolety dał....no ale....;)

u nas żona się uparła i są wszędzie firanki. Dodatkowo od południa(i od drogi) w kuchni i łazience są rolety. Gdyby to ode mnie zależało, to bym nawet karniszów nie montował, tylko wszędzie rolety dał....no ale....;)

Z firankami pomieszczenie wyglada jakos tak odrazu "domowiej" :) Mialem swego czasu dlugo sama rolete. Z firana jest lepiej ;) I babcia nie truje ze firanki nie wisza :) :) :)

mnie sie rolety ze szpitalem kojarzą

no i mam je w robocie więc w domu zakaz :D

czeka mnie juz pierwsza wymiana w domu....pies w nocy zadrapał mi skórzaną kanape...na szczęście możliwa jest wymiana samego siedziska, musze je tylko wysłać pocztą...ale boje sie ile mnie to skubnie :(

ten gizd tylko w nocy albo jak nas nie ma to śpi na kanapie...specjalnie ściągnęłam koc który na nich leżał w obronie przed dzieciakami - myślałam ze na gołej skórze nie bedzie leżał....no i chyba było mu niewygodnie bo podrapał siedzisko :(