DagaAdam 10.11.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Masa ludzi wykorzystuje te tzw awaryjne paleniska do spalania śmieci...nie oszukujmy się, żyjemy przecież w polsce....polak potrafi Adam - wiem że jest dopłata do PC - ale widziałeś jak wysoka? no i dom musiałbyś mieć 5 lat stary i pewnie jeszcze z następnych 5 czekać w kolejce Za dobrze by bylo! Dla dotacji w 2010 zrodlo ciepla podlegajace wymianie musi byc zainstalowane przed 2003 Trzebabylo zamontowac smieciucha za 2k i poczekac te piec lat - moze do tego czasu by obnizyli te progi i bym mial 60% tansza pompe he he Choc nie, tam trzeba wziasc gdzies kredyt, a koszt kredytu pewnie bedzie drozszy od samej dotacji.. Wazne jednak zeby urzedasy mialy stolki i mogly wymyslac dalej takie bzdurne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.11.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 też o tym czytałem, gmina/miasto ma się zajmować śmieciami i opłaty mają być zryczałtowane to ma wejsc od 1 stycznia ... juz sie boje co z tego wyniknie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Za dobrze by bylo! Dla dotacji w 2010 zrodlo ciepla podlegajace wymianie musi byc zainstalowane przed 2003 Trzebabylo zamontowac smieciucha za 2k i poczekac te piec lat - moze do tego czasu by obnizyli te progi i bym mial 60% tansza pompe he he Choc nie, tam trzeba wziasc gdzies kredyt, a koszt kredytu pewnie bedzie drozszy od samej dotacji.. Wazne jednak zeby urzedasy mialy stolki i mogly wymyslac dalej takie bzdurne przepisy mylisz dwie rzeczy .. dotacja na modernizacje nie wymaga wziecia kredytu /ale kupna jak pisalam konkretnego kotla w konkretnej firmie/ a kredyty sa na solary i te totalnie sie nei oplacaja ... /zupelnie inny program/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 10.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mea - masz to w pnb? nie wierze...kolega parę lat przed nami się budował i ma zwykły piec zasypowy....nie wierzę w takie zapisy...choć są w polsce rejony w których w MPZP jest wpisany zakaz ogrzewania domu paliwami stałymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 10.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 myśle że z tymi smieciami nie będzie tak źle....i tak przecież będą robić to te same firmy co teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 szynka szczegolowy regulamin wyboru komu da sie kase a komu nie ustala Rada Miasta !! bazuja na ogolnopolskim regulaminie programu ograniczenia niskiej emisji ale moga go sobie "doprecyzowac" i tak wlasnie jest w rybniku !! chyba nawet na stronie jest o tym cos napisane /kiedys bynajmniej bylo jak sie inteesowalam tematem w nadziejii ze mi cos doloza ... Ten regulamin co wkleilem to wlasnie chyba juz po ustaleniach - taki w Wodzislawiu obowiazuje. U nas nie slyszalem zeby byly jakies specjalne wymagania, a znam przynajmniej ze dwie osoby co z dotacji skorzystaly - nie slyszalem zeby mialy jakies wieksze problemy z wyborem pieca ale tez sie nie wglebialem specjalnie w ten temat Tym niemniej gadalem kiedys na ten temat z owczesnym (nie mam pojecia czy nim dalej jest) naczelnikiem wydzialu ochrony srodowiska czemu dotacje sa tylko na modernizacje kotlowni ? Czym rozni sie smierdziel co puszcza smieci z dymem od 2003 roku od smierdziela ktory dopiero wybudowal dom i dopiero ma zamiar puszczac smieci z dymem. Ograniczanie emisji to przeciez takze zapobieganie nowym "smieciowym" instalacjom. Nie potrafil odpowiedziec czemu, takie maja odgorne przepisy z jakiegostam funduszu ktory udziela dotacji i koniec Dla mnie to tez niesprawiedliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 10.11.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam ja dopiero bede zaczynala przygode z budowanie i jak narazie szukam jakiegos fajnego projektanta z Rybnika ktory fajnie umie cos doradzic gdzie Wy kupowaliscie projekt?? Pozdrawiam Jeśli projektant nie musi być koniecznie z Rybnika to polecam swojego- P. Franciszek Kolarczyk z Lysek, firma projektowo- budowlana Wand II. Projekty na zamówienie, fachowe doradztwo, adaptują "GOTOWCE". Za swój proj. indywidualny , dom jednorodzinny z garażem i poddaszem, pow. całkowita 333m2 a użytkowa 256m2 zapłaciłam 3200zł. Pan Kolarczyk jest kierownikiem budowy, przyjeżdza kiedy trzeba (BEZPLATNIE), rozwiązuje wszelkie problemy i służy pomocą. Naprawdę to dobry czlowiek i sprawdzony fachowiec, mam go z polecenia- nadzorował już 4 domy w rodzinie. Z odbiorem każdego nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 10.11.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 pewnie chodzi o WFOŚ wychodzą pewnie z założenia, że jak masz kase na nowy dom, to będziesz też mieć na nowy piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.11.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 mylisz dwie rzeczy .. dotacja na modernizacje nie wymaga wziecia kredytu /ale kupna jak pisalam konkretnego kotla w konkretnej firmie/ a kredyty sa na solary i te totalnie sie nei oplacaja ... /zupelnie inny program/ Jak widac co miasto to inne przepisy. Z regulaminu do ktorego juz tu linka podalem: § 2. Program 1. Program przewiduje wymianę starych źródeł ciepła lub montaż kolektorów słonecznych w budynkach mieszkalnych w latach 2008-2010, pod warunkiem otrzymania pożyczki na ten cel z WFOŚiGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 poza tym nie kazdego zwyczajnie stac na to zeby na etapie budowy doplacic spora sumke na PC ... ja naprawde jestem fanem odnawialnych zrodel energii ale jeszcze u nas sa one zwyczajnie za drogie Ostatnio dorwałem PCi p-w 8kW za 14tys.zł,nawet dla mnie ta cena jest do przyjęcia Mam ofertę na gruntową z odwiertami za 20tys.zł także sprawy pomp ciepła zmierzają w dobrą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Ostatnio dorwałem PCi p-w 8kW za 14tys.zł,nawet dla mnie ta cena jest do przyjęcia p-w w tej cenie w zime bedzie chyba dzialac z COPem 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mam ofertę na gruntową z odwiertami za 20tys.zł także sprawy pomp ciepła zmierzają w dobrą stronę Dodaj ze chinczyka. Same odwierty pod pompe ~8-9kW kosztuja 20 tys pln. Pompe male chinskie raczki daja gratis chyba W specyfikacji oferty nie bylo czasem w wymaganiach instalatora paru kilogramow gotowanego ryzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Dodaj ze chinczyka. Same odwierty pod pompe ~8-9kW kosztuja 20 tys pln. Pompe male chinskie raczki daja gratis chyba A ten swoje Pompę chińską mam za 8tys.zł,nawet gdybym zapodał Ecopola za 11tys.zł to mam pompę ciepła z odwiertami za 23tys.zł p-w w tej cenie w zime bedzie chyba dzialac z COPem 0,5 Pompa Fujitsu,przy -7st.C ma COP 2,67,działa do -20st.C,nawet jak przy tym ma COP2 to za 15tys.zł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.11.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 kwestie dlaczego nie dofinasowuja budowy nowych ekologicznych kotlowni juz poruszalam kiedys i nawet bylam u prezydenta w tej sprawie ... kwesti jest udupiona na poziomie warszawy i nikt nic na to nie poradzi ... idiotyzm ale takie rzeczy TYLKO W POLSCE ... z tymi kredytami nie bede sie klocic bo nie wnikalam w temat ... wiem ze na solary mozna brac nawet przy nowym domu ale to kompletnie nei oplacalne /liczylismy ze przy instalacji za 12 tys zyskuje sie niecale 2 ... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Arturo pomijam milczeniem twoje cenowe wywody - z zasady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Arturo pomijam milczeniem twoje cenowe wywody - z zasady No wiesz,nie jestem tym zdziwiony Na dowód z zasady: http://allegro.pl/pompa-ciepla-alfea-s8-atlantic-8-kw-krakow-i1834595591.html Pompa ciepła Fujitsu Waterstage(Atlantic) uchodząca za jedną z najlepszych pomp powietrze-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.11.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 No wiesz,nie jestem tym zdziwiony Na dowód z zasady: http://allegro.pl/pompa-ciepla-alfea-s8-atlantic-8-kw-krakow-i1834595591.html Pokaz wykres COP w zaleznosci od temperatury. Szczegolnie ponizej 0stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Pokaz wykres COP w zaleznosci od temperatury. Szczegolnie ponizej 0stC z tego co czytalam pompy powietrze - woda mozna uzywac do +6 st ... potem musi sie wlaczyc grzalka a to juz bez sensu a jesli o powietrzu mowa to jutro odpalamy reku !! niestety narazie bez GWC bo ciagle nie dojechala czerpnia!! ech a teraz by sie przydalo gwc .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Pokaz wykres COP w zaleznosci od temperatury. Szczegolnie ponizej 0stC http://www.mk.net.pl/pliki/atlantic-pompy-ciepla.pdf str.9 z tego co czytalam pompy powietrze - woda mozna uzywac do +6 st ... potem musi sie wlaczyc grzalka a to juz bez sensu dobre pompy chodzą do -20st.C i taką wyżej zapodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 10.11.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 z tego co czytalam pompy powietrze - woda mozna uzywac do +6 st ... potem musi sie wlaczyc grzalka a to juz bez sensu a jesli o powietrzu mowa to jutro odpalamy reku !! niestety narazie bez GWC bo ciagle nie dojechala czerpnia!! ech a teraz by sie przydalo gwc .../ te tanie tak mają, ale są pc powietrzne, co działają i do -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts