aro_32 12.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 No cóż,zero komentu bo widzę,że "świeżak" adiqq i Daga&Adam Ci wyjaśnią o co chodzi przy zużyciu energii na ogrzewanie bo ja jestem stonniczy jedynie powiem tyle,że ja na 18cm silikatu dałbym min.20cm styro. 15cm to... P.S. Ja daję 25cm.Czemu aż tyle ? No cóż...kalkulator mam sprawy Z tym kalkulatorem masz jakąś obsesję. Kalkulator przelicza dane wejściowe na wynik. Twoje dane wej. są zawsze do d--py więc wyniki nie mogą wyjść dobre. Albo masz problemy z myśleniem albo specjalnie wprowadzasz początkujących w błąd. Albo ewentualnie masz jakieś udziały w Vatenfallu że tak bezmyślnie wszystkim wciskasz ten prąd i inne herezje. Przypomnę Ci tylko że w tym co do tej pory zbudowałeś pomyłka wyniosła jakieś 120% albo i więcej. A miało być za pół darmo i robocizna za "krzynkę" piwa. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Przypomnę Ci tylko że w tym co do tej pory zbudowałeś pomyłka wyniosła jakieś 120% albo i więcej. A miało być za pół darmo i robocizna za "krzynkę" piwa. :D Następny który grzeje ekogroszkiem ?? Kszynka piwa miała być za instalację elektryczą i tyle będzie tak arturo, ja świeżak a ty już masz przecież płytę fundamentową Kalkulator zrobił swoje . Albo ewentualnie masz jakieś udziały w Vatenfallu że tak bezmyślnie wszystkim wciskasz ten prąd i inne herezje. No ba,ostatnio trafiła mi się oferta na tanią PCi za COP3,także Vattenafall będzie nie zadowolony Ludki,myślcie trochę Nie tylko wungiel grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 12.11.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Następny który grzeje ekogroszkiem ?? Kszynka piwa miała być za instalację elektryczą i tyle będzie Kalkulator zrobił swoje Nie, nie grzeję ekogroszkiem. Po prostu reaguję na herezje które wypisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie, nie grzeję ekogroszkiem. Po prostu reaguję na herezje które wypisujesz. TZN ?? Czekam na wyjaśnienie i wyprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 12.11.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Kalkulator zrobił swoje Dobra rada - pozbądź się tego magicznego kalkulatora bo tymi dziwacznymi wyliczeniami wpędzi Cię w kłopoty finansowe zanim jeszcze skończysz budować ... idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 12.11.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 aro32 wypomina ci znaczne rozminięcie się z kosztorysem, którego tak twardo broniłeś, a ty to zlewasz jakąś bzdurą.Z tą grubością styropianu też chyba trochę płyniesz, kiedy to się zwróci? okna też będą super-hiper? o ile droższe od normalnych?co z tym prądem ekologicznym, czy Elektrownia Rybnik opala się w słoneczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dobra rada - pozbądź się tego magicznego kalkulatora bo tymi dziwacznymi wyliczeniami wpędzi Cię w kłopoty finansowe zanim jeszcze skończysz budować ... idę spać. Nie idź spać,miałeś mi przedstawić moje błędne liczenie... Proszę aro32 wypomina ci znaczne rozminięcie się z kosztorysem, którego tak twardo broniłeś, a ty to zlewasz jakąś bzdurą. Z tą grubością styropianu też chyba trochę płyniesz, kiedy to się zwróci? okna też będą super-hiper? o ile droższe od normalnych? co z tym prądem ekologicznym, czy Elektrownia Rybnik opala się w słoneczku? aro32 zalewa...idzie spać Co to są normalne okna ? Wg mnie normalne okna to takie z U=0,8 W/m2K,nie rozumiem Twojego pytania... Co ma się zwracać i w porównaniu do czego ??? Podaj swoje zapotrzebowanie na ciepło i wyliczenia to odpowiem Ci na temat grubości styro,narazie masz ścianę z U=0,23 W/m2K,także izolacja z poprzedniej epoki...gdy energia nie była droga. Jak styropian ma się zwrócić i w porówaniu do czego ?? 15cm na silikat to proszenie się o pomoc po sezonie grzewczym,no ale jak się robi lany nad parterem... No ale cóż,chyba wiesz o tym bo nie sądzę,że nie wiesz ile zapłacisz za ogrzewanie w sezonie grzewczym i liczysz się z tym Co to jest prąd ekologiczny ? Tańszy niż normalny ? Nie tylko wungiel grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amian3 12.11.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Cześć, spotkał się ktoś z Was ze specem od dachów imieniem Zbigniew Tlołka? W sumie mam niezłe odczucia po spotkaniu, ale chciałbym znaleźć trochę informacji na temat jego wcześniejszych prac z innych źródeł niż on sam. Pan jest z Rybnika Chwałęcic, z Rudzkiej. Dach 220 m.kw. dwuspadowy z dachówką betonową wycenił nam na 16 tysi robota + 31 tysi materiał. Kilka lat temu pracowałem z nim w innej branży sumienny pracownik co do budowlanki rozkręcał się dopiero w tam tych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dach 220 m.kw. dwuspadowy z dachówką betonową wycenił nam na 16 tysi robota + 31 tysi materiał. Ja mam dach 230m2,czterospadowy,dachówka ceramiczna i...robocizna 14tys.zł,dachówka ceramiczna i pierdoły ok.17tys.zł,więźba ok.9tys.zł. Także negocjuj cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 13.11.2011 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Arturku, ja się nie będę wdawała w pyskówki z tobą, bo to nie ma żadnego sensu. Npiszę tylko tyle,ze coś kalkulatorek ci szwankuje. Nie pokazał ci ze silka to nie tylko 18 cm. A to wiem nawet ja, mimo ze o budowaniu nie mam pojęcia. Kropka. Mea, malowaliście tą podbitkę pod kolor okien? Mozesz mi napisać jaki kolor wybraliście? Teak? A impregnat też sadolinu?Nasz budowlaniec mówił też,że tikkurila niezła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.11.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Mea, malowaliście tą podbitkę pod kolor okien? Mozesz mi napisać jaki kolor wybraliście? Teak? A impregnat też sadolinu? Nasz budowlaniec mówił też,że tikkurila niezła. my wybralismy jakis kolor c orzechem w naziwie albo po prostu orzech tikurilla jest niezla ale ponad dwukrotnie drozsza!!! pamietaj ze tego troche jest potrzebne ... do natryskowego malowania nam poszlo chyba z 8 baniek farby !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.11.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 to ja może się wypowiem... Arturo ma racje, ale częściowo... trzeba zacząć od tego, że grzanie prądem w taniej taryfie a grzanie gazem to prawie identyczne koszty. Cena 1kwh uzyskana z gazu(łacznie ze sporym abonamentem) może być nawet wyższa nić cena 1 kwh z prądu w taniej taryfie. A w przypadku ogrzewania podłogowego, nie ma najmniejszego problemu żeby grzać tylko w taniej taryfie. Są na forum ludzie, którzy grzeją prądem i rachunki na CO ich nie zabijają(wystarczy trochę poszukać -jest ich całkiem sporo, niektórzy byli nawet opisani w muratorze) - w dobie domów energooszczędnych i wentylacji mechanicznej grzanie prądem wcale nie musi być drogie. Problem zaczyna się - jak dom jest duży - Adam może coś powiedzieć na ten temat.... Dla takiego domu jaki buduje Arturo grzanie prądem jest bardzo sensowne - biorąc pod uwagę jakie chce zastosować grubości izolacji. Tylko że on buduje dom 118m2. W jego przypadku inne rozwiązania byłyby tylko droższe w inwestycji a eksploatacyjne niewiele niższe Aha, a co do faktu że prąd u nas jest z węgla - to jest jedno "małe" ale - w elektrowniach są filtry które sprawiają, że ilość zanieczyszczeń jest nieporównywalna. W domach jednorodzinnych nie ma filtrów, co widać i czuć Wystarczy się przejść po rybniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 impregnatem z obu stron a kolorem z jednej my malowalismy sadolinem extra i jets super !! mam nadzieję że impregnatem bezbarwnym ??? najlepiej pomalować Base potem raz wybranym produktem całość z obu stron boków etc ostatnie malowanie już na podbitce jak wszystkie gwozdki śrubki etc. są już na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 my wybralismy jakis kolor c orzechem w naziwie albo po prostu orzech tikurilla jest niezla ale ponad dwukrotnie drozsza!!! pamietaj ze tego troche jest potrzebne ... do natryskowego malowania nam poszlo chyba z 8 baniek farby !!! Malowaliście natryskowo lakierobejcą podbitkę ???? wiem że czas ma swoją cenę ale jak się robi dla siebie to trzeba wcierać produkt pędzlem - ZAWSZE WZDŁUŻ WŁÓKIEN !!!! i jeszcze jedno lepiej jest pomalować 4 razy cienką warstwą niż 2 raz grubą ale tak to już jest z produktami transparentnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.11.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Malowaliście natryskowo lakierobejcą podbitkę ???? wiem że czas ma swoją cenę ale jak się robi dla siebie to trzeba wcierać produkt pędzlem - ZAWSZE WZDŁUŻ WŁÓKIEN !!!! i jeszcze jedno lepiej jest pomalować 4 razy cienką warstwą niż 2 raz grubą ale tak to już jest z produktami transparentnymi malowali nam dekarze ... i jesli mialabym sama smarowac pedzelkiem tyle metrow kwadratowych w temp 0 st dostalabym zywcem pierdolca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekRybnik 13.11.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ja mam dach 230m2,czterospadowy,dachówka ceramiczna i...robocizna 14tys.zł,dachówka ceramiczna i pierdoły ok.17tys.zł,więźba ok.9tys.zł. Także negocjuj cenę Mam 7 okien dachowych. Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.11.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Mam 7 okien dachowych. Kropka. a to naprawde wiele wyjasnia ... jakie bierzesz te okna ?? Fakro/veluxy ?? jak duze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekRybnik 13.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a to naprawde wiele wyjasnia ... jakie bierzesz te okna ?? Fakro/veluxy ?? jak duze ?? Okna 78x118, na firmę konkretną jeszcze się nie zdecydowaliśmy, ale na pewno jedna z tych dwóch. Jesteśmy na etapie wywalania dwóch okien, tak żeby zostało 5, zawsze te dwa tysiące w kieszeni zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aklow 13.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 czy ktoś może coś powiedzieć o firmie budowlanej p. Marcina Szewioły "Martinbud"? miał ktoś do czynienia ? dostałam wycenę robocizny wybudowania domu, i muszę przyznać, że jest najlepsza zw wszystkich jakie dostałam, może się ktoś wypowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 queene-mylisz się,to jest praktyka,wg Twojego i mojego szwagra zużycie Twoje zużycie to jest 600kg/1,5 miesiąca=300zł/miesiąc-minimalnie,tj wg stawek Vattenfall mogę za to kupić w II taryfie 933kWh/miesiąc Zapotrzebowanie domu na ciepło ok.50kWh/m2/rok*118*0,33zł=1947zł/6=325zł/miesiąc=983kWh/miesiąc co to znaczy zapotrzebowanie na ciepło, ile ciepłej wody przez jaki czas i jaką temperature ma sie w domu....to wszystko teoria, jeden potrzebuje 20 stopni, drugi (jak ja) ma w niektorych pomieszczeniach non stop 24 stopnie i gorącą wode od 15-24 i od 4 do 9 dalej twierdze ze to teoria....jesli nie korzystasz tylko liczysz na papierze...to teoria prąd jest uwazany z tego co mi wiadomo za jedno z najdrozszych źródeł ciepła...i to jest praktyka...a nie teoria edit: Adrian pisze że w takim domu jak twój to jest sensowne...i jemu akurat wierzę...tylko że nasze dwa domy sa nieporównywalne...ty masz niecale 120 m2...ja mam 2x tyle i teraz policz i porównaj......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts