queene 13.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a podbitka - malowana 4 krotnie pędzlem (w cenie) ...zwykły popularny środek, kolor orzech, właśnie kończą zadaszenie tarasu, fajnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 co to znaczy zapotrzebowanie na ciepło, ile ciepłej wody przez jaki czas i jaką temperature ma sie w domu....to wszystko teoria, jeden potrzebuje 20 stopni, drugi (jak ja) ma w niektorych pomieszczeniach non stop 24 stopnie i gorącą wode od 15-24 i od 4 do 9 To wszystko jest do obliczenia. Wymaga sporo pracy i wklepywania danych do kompa ale wyniki sa bardzo dokladne. Przykladowy screen-shot z softu do liczenia tego - tu akurat z fragmentem mojego salonu http://szyna.civ.pl/ozc.jpg Uwzglednione sa chyba wszystkie mozliwe czynniki. Teoria pokrywa sie z praktyka - zuzylem dokladnie tyle kWh w ciagu dwoch sezonow grzania pradem ile wyliczyl program. Ostatni rok kosztowal mnie ok 7k pln - z tym ze ja mialem droga taryfe G11 - jakbym mial juz G12 i grzal tylko w drugiej taryfie (a moglbym bo mam wszedzie podlogowki i dodatkowo 1000l bufor!) to zszedlbym gdzies do 4k pln / sezon. CWU kosztuje kolo 100-150 pln / m-c. To chyba nie duzo, acz grzalem w sumie jakies 150m2. Teraz mam PC i G12 i mam zamiar zejsc ponizej 2000 pln / cale 12 m-cy z uwzglednieniem CO+CWU prąd jest uwazany z tego co mi wiadomo za jedno z najdrozszych źródeł ciepła...i to jest praktyka...a nie teoria A to juz dawno nieprawda, tutaj ja tez przyznaje racje Arturo. Jak wliczysz w cene amortyzacje kotla (wymiana co 10 lat, koszt ~5-7k pln) i czyszczenie kominow to prad w G12 wyjdzie na pewno taniej. Piecyk na prad 12kW ja kupilem za 1k pln i on mnie przezyje bo tam tylko pompka obiegowa i grzalka plus jakas prosta elektronika jest Do duzego domu prad sie nie oplaci - zdecydowanie bardziej lepsza bedzie pompa ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 skoro nieprawda...to czemu wszystkie nowobudowane domy nie sa na prad ? prąd jest wszędzie, nie mowie juz o pompie ciepła to możesz policzyc mi pi razy oko koszt ogrzewania domu 240m2 pradem ? z wodą... pewnie ze wolałabym grzac tylko za użyciem pstryczka zamiast łądowania pieca...ale jakos nie wierze ze wyjdzie mnie to taniej przy prądzie edit: albo sie nie męcz mam co mam nic tego nie zmieni dobrze mi z tym i juz generalnie mamy różne domy...wiec nie wiem czy jest co porównywac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 13.11.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Adam, z tego wynika że grzejąc pompą zamiast piecem elektrycznym będziesz do przodu 2000zł rocznie. To kiedy zwróci ci się ta pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Arturku, ja się nie będę wdawała w pyskówki z tobą, bo to nie ma żadnego sensu. Npiszę tylko tyle,ze coś kalkulatorek ci szwankuje. Nie pokazał ci ze silka to nie tylko 18 cm. rutinowa żonko Też nie mam zamiaru wdawać się w pyskówki ale nawet jak to będzie silikat 24cm to 15cm styropianu na to jest to zdecydowanie za mało,nawet jeśli grzejemy "tanim" węglem Ściana z U=0,24 W/m2K może okazać się za zimna... To nie dlatego,żebym się spierał ale kwestia do przemyśleń http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 13.11.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a tą podbitkę to maluje się z obu stron tak samo, czy może ta wyeksponowana strona jakoś inaczej? Dzis koparka wsypała nam piasek pod taras i wyrównała działkę ziemią z wykopów. jakoś tak mniej budowlanie sie zrobiło Z tyłu domu jest "na gotowo". W tej chwili już chyba nie warto tam trawą obsiać? Ja malowałem sam impregnatem z obu stron kolor palisander ciemny . druga warstwa to lakierobejca sadolin ekstra polecana prze Mea też palisander tylko jedną stronę. Oczywiście przed malowaniem sadolinem szlifowałem papierem sciernym.Malowałem jak jeszcze było w miare ciepło około 2 tygodni -masakra jakaś .Takze Ci współczuję malowania teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.11.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 skoro nieprawda...to czemu wszystkie nowobudowane domy nie sa na prad ? prąd jest wszędzie, nie mowie juz o pompie ciepła to możesz policzyc mi pi razy oko koszt ogrzewania domu 240m2 pradem ? z wodą... pewnie ze wolałabym grzac tylko za użyciem pstryczka zamiast łądowania pieca...ale jakos nie wierze ze wyjdzie mnie to taniej przy prądzie edit: albo sie nie męcz mam co mam nic tego nie zmieni dobrze mi z tym i juz generalnie mamy różne domy...wiec nie wiem czy jest co porównywac.... jak skończysz sezon grzewczy, to sama możesz sobie przeliczyć na podstawie tego arkusza https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=15 tobie się to na pewno nie opłaci - bo domy które sie planuje od początku grzać prądem, sa od samego początku pod tym kątem planowane tzn np. 30 styro pod podłogę, 25cm na ściany, 50cm wełny na dach, okna o U=0,8 itd. Większe nakłady na izolacje, mniejsze na system grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 to możesz policzyc mi pi razy oko koszt ogrzewania domu 240m2 pradem ? z wodą... Wprowadzenie danych Twojego domu do OZC to pelne dwa dni roboty wiec sorki - nie moge Ale jak skonczysz sezon grzewczy i podasz mi ile zuzylas ton wegla plus sprawnosc pieca (gdziestam powinna byc na tabliczce znamionowej) to bedzie wiadomo ile zuzylas energii do ogrzania domu. Wtedy tylko przeliczyc na cene pradu i wszystko bedzie jasne pewnie ze wolałabym grzac tylko za użyciem pstryczka zamiast łądowania pieca...ale jakos nie wierze ze wyjdzie mnie to taniej przy prądzie Liczac tylko zuzycie - weglem na pewno wyjdzie taniej. Zuzyjesz pewnie te okolo 4 tony = ~3k pln. 4tony wegla kalorycznosci 25MJ/kg = ~27 tys kWh, przy sprawnosci pieca ~70% (na wiecej bym nie liczyl) daje to energie cieplna ok 18,9 tys kWh (ja dla porownania mam ok 12 tys kWh). 19 tys kWh grzejac tylko w II taryfie (daloby sie jakby byl duzy bufor) po 0,28pln = 5320 pln Taki mniejwiecej jest odpowiednik. Czyli jak pisalem - nie oplaci sie. Lepiej kupic pompe ciepla za ~25k pln i wtedy koszt spada do ok 1700 pln. Oszczedzasz wiec w stosunku do pradu ~3600 pln co zwraca koszt zakupu pompy ciepla do 7 lat. Roznica w stosunku do wegla (3k pln) = ok 1300 pln, z tym ze zeby pompa miala wiekszy sens trzebabylo o tym myslec na etapie budowy - brak komina, kotlowni, zsypu na wegiel, zakupu pieca to minimum ~12k pln. Pompa kosztuje wtedy ~13k pln wiec zwraca sie juz po 10 latach. Akurat wtedy jak bedziesz kupowala drugi piec za 5-6k pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Adam, z tego wynika że grzejąc pompą zamiast piecem elektrycznym będziesz do przodu 2000zł rocznie. To kiedy zwróci ci się ta pompa? Raczej 5000 rocznie Sezon pradem kosztowal mnie 7 tys pln. Sezon PC bedzie kosztowal okolice 2k pln. Pompa zwroci sie po 4 latach bo mnie wyszla w granicy 20k pln Z tym ze odejmij z tego jakies 10k pln na robocizne, bo ja jak wiadomo wszystko tymi recami EDIT: a przepraszam - rzeczywiscie sezon moglby mnie kosztowac ~4k pln jak pisalem gdybym odrazu zdecydowal sie na G12. Wtedy roznica wynosi rzeczywiscie ok 2k pln. Czyli pompa zwraca sie po 10-ciu latach! Nie uwzgledniajac wzzrostu cen energii, co jest nieuniknione. Jak prad za 10 lat bedzie drozszy o ledwo 50% to grzanie pradem wyszloby juz nie 4, a 6k pln, a grzanie pompa ciepla nie 2, a 3k pln. Roznica juz wzrasta do 3k pln i zwrot maleje do 6,5 roku Kwota inwestycji nie rosnie bo pompe kupilem tu i teraz i nic tego juz nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Widzę że dyskusja rozbija się pomiędzy prądem a węglem a ja będę miał gaz i kominek i mam nadzieję że nie zapłacę więcej za gaz jak 1500pln a za drewno jakieś 1000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 skoro nieprawda...to czemu wszystkie nowobudowane domy nie sa na prad ? U nas na slasku grzanie weglem to tradycja. Moja babka grzala weglem w kamienicy w swoich dwoch kaflokach i piecu w kuchni. Moj ojciec prawie sie obrazil i nie chcial przyjsc pomagac na budowe jak mu powiedzialem ze nie bede ogrzewal domu weglem Nikt na etapie budowy nawet nie mysli o innym zrodle ogrzewania niz wegiel, ktory tani byl ale jak byl po 150 pln / tone pare lat temu. Moj murarz nie potrafil zrozumiec ze nie chce komina dymowego do piwnicy. Dom bez pieca na wegiel? Jakis uposledzony ten wlasciciel Ale to sie zaczyna zmieniac - wegiel drozeje, kotly nie sa takie bezobslugowe i czyste jak w folderach reklamowych.. Na mojej ulicy trzy nowe domy sa opalane weglem, a dwa (razem z moim) - pompa ciepla. Kolejne dwa ktore sie buduja prawdopodobnie tez wybiora pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Widzę że dyskusja rozbija się pomiędzy prądem a węglem a ja będę miał gaz i kominek i mam nadzieję że nie zapłacę więcej za gaz jak 1500pln a za drewno jakieś 1000pln Drewno do kominka jezeli nie masz swojego lasu lub dostepu do taniego - tez wychodzi drogo. Smiem twierdzic ze niewiele taniej niz ten gaz! No chyba ze bedziesz brac drewno prosto z lasu po 60-70 pln / m3 - tylko to sa belki 1,2m dlugie ktore trzeba zaladowac, przywiezc, rozladowac, pociac i porabac. Bardzo ciezka robota na pare dni, co sezon. Jak chcesz kupowac gotowe pociete i porabane drewno to licz 140-150 pln / m3 i dwa lata musi lezec nim go wrzucisz do kominka. Sprawnosc kominka max 40%. Sporo energii idzie w komin. Pisze to ja, posiadacz kominka z plaszczem ktorym mialem opalac chate (plus pradem) ale z uwagi na brak suchego drewna praktycznie korzystam z niego "od swieta" 1mp twardego drewna (grab, buk, dab) to ~2000kWh, przy realnej sprawnosci kominka 40% = 800kWh. Cena 150 pln / mp czyli 1kWh kosztuje 0,18pln. Prad w drugiej taryfie 0,28pln czyli ok 50% drozej. Gaz podobnie. Czyli wychodza oszczednosci ale takie srednie bym powiedzial, a ile roboty mniej Dopiero drewno z lasu ma sens bo 1kWh wychodzi ponizej 0,1 pln. Tylko ta robota.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 13.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 w tych naszych dywagacjach chętnie odliczacie koszt pieca CO, komina dymowego, ale czy doliczacie np. swoje grubsze izolacje i lepsze okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 w tych naszych dywagacjach chętnie odliczacie koszt pieca CO, komina dymowego, ale czy doliczacie np. swoje grubsze izolacje i lepsze okna ? Obojetnie czym bym nie grzal - mialbym dokladnie takie same ocieplenie. Okna mam standardowe dwuszybowe w profilu 5-komorowym, montowane standardowo na piance. Moj dom nie jest w zaden sposob szczegolny - daleko mi do pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 w tych naszych dywagacjach chętnie odliczacie koszt pieca CO, komina dymowego, ale czy doliczacie np. swoje grubsze izolacje i lepsze okna ? My będziemy mieli 16cm wełny + 12cm styropianu szarego okna drewniane 3 szybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 My będziemy mieli 16cm wełny + 12cm styropianu szarego okna drewniane 3 szybowe 16cm welny w dachu ? Bardzo malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 u mnie chyba "problem" leży w tym ze nie siedze nad kalkulatorem i nie przeliczam czy inwestując teraz dużo wiecej za 5 lat zaoszczędzę na sezonie grzewczym 575 albo 1039 zl czy nawet 2020,99 zlmoże jestem zacofana...nie wiem...ale nie spędza mi to snu z powiek, wybudowałam dom myślę ze nie najgorszy pod względem izolacji, szczerze to nie wyobrażam sobie sciany grubszej niż mam teraz przy 15 styro, wełny 30, poustawiałam piec żeby szedł w miarę oszczędnie, steruje domem zeby miec wymaganą temp tam gdzie chce, kiedy i ile chcemam standart...i to mi wystarczy...tak miało być, jest i dla mnie to okpompy ciepła generalnie pochwalam bo są bardziej ekologiczne...tylko tyle i nic wiecej jak dla mnie, zainwestuje na pewno w solary zeby piec nie szedł od kwietnia do września i na tym skonczą sie moje ekstrawagancje jesli chodzi o te sprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 u mnie chyba "problem" leży w tym ze nie siedze nad kalkulatorem i nie przeliczam czy inwestując teraz dużo wiecej za 5 lat zaoszczędzę na sezonie grzewczym 575 albo 1039 zl czy nawet 2020,99 zl może jestem zacofana...nie wiem...ale nie spędza mi to snu z powiek, wybudowałam dom myślę ze nie najgorszy pod względem izolacji, szczerze to nie wyobrażam sobie sciany grubszej niż mam teraz przy 15 styro, wełny 30, poustawiałam piec żeby szedł w miarę oszczędnie, steruje domem zeby miec wymaganą temp tam gdzie chce, kiedy i ile chce mam standart...i to mi wystarczy...tak miało być, jest i dla mnie to ok pompy ciepła generalnie pochwalam bo są bardziej ekologiczne...tylko tyle i nic wiecej jak dla mnie, zainwestuje na pewno w solary zeby piec nie szedł od kwietnia do września i na tym skonczą sie moje ekstrawagancje jesli chodzi o te sprawy... Wybierajac grzanie kotlem na wegiel nie ma nawet sensu robic dokladnych obliczen zapotrzebowania na cieplo. I tak wiekszosc piecow jest przewymiarowana. Tu bardziej chodzi o wybor komfortu - ja wegla nie chcialem, gazu nie mam wiec wybor padl na PC. A do niej trzeba dokladne obliczenia bo kazdy nadmiarowy kW duzo kosztuje - zarowno przy zakupie pompy jak i przy jej eksploatacji. Wszystko musi byc dobrane na "tip top". Jak sobie doliczysz instalacje solarow do instalacji z kotlem na wegiel - wyjdzie cena PC. Dodatkowo niestety musisz sie nastawic na od-czasu-do-czasu uruchamianie pieca nawet w srodku lata. W zeszlym roku w pochmurne i deszczowe sierpniowe dni solar (4m2 prozniowe, z gornej polki i wyregulowane przez maniaka solarow) nagrzewal baniak 300l do 30stC. Trzeba uruchomic kociol zeby dogrzac do tych przynajmniej 40-45stC. Znowu spada komfort - bo trzeba caly czas kontrolowac czy solar nagrzeje, czy nie nagrzeje, a jak sie zapomnisz i nie odpalisz na czas pieca to pod prysznicem czeka Cie zimna niespodzianka EDIT: pomysl lepiej nad dolozeniem pompy powietrze-woda na te okresy przejsciowe. Koszt pompy powietrze-woda hewalexa to 3,3k pln brutto. Z armatura i wpieciem do istniejacego baniaka zmiescisz sie w 4k pln. Wode grzeje ze srednim COPem 4 poza sezonem grzewczym i jest totalnie bezobslugowy. Nie musisz sie martwic o slonce, chmury i nie musisz kombinowac co bedzie z odbiorem ciepla jak wyjedziesz na 2 tygodniowy urlop. Czy dobrali wlasciwe stezenie glikolu, czy nie bedzie 2 tygodnie z rzedu upalow i slonca, w jakiej temperaturze paruje glikol i czy instalacja nie wybuchnie To tansza w inwestycji rzecz, troche drozsza w eksploatacji ale zapewnia pelen komfort. CWU bedzie Ci generowac za 30-40 pln / mc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 kiedy zrozumiesz że nigdy nie brałam pod uwage pompy ciepła (nie negując jej zalet) ? wiec nie mam co przeliczac a Ty mnie co nawracać a z tymi 30 stopniami...to chyba lekko przesadziłeś, chyba ze wyjątkowa anomalia jakas pogodowa bardziej latem bałabym sie przegrzania niz niedogrzania...a jak bedzie zimno to wanna podgrzeje mi wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 16cm welny w dachu ? Bardzo malo. nie na dachu tylko na ścianach a na stropie będzie 25cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts