DagaAdam 13.11.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ano dlatego że technologia pochodzi z Austrii z tego co pamiętam to współczynnik cieplny jest na poziomie 0,18 albo 0,16 wiem tylko tyle że domki są mega ciepłe Tak - z pewnoscia sa bardzo cieple. Ale ta welna tam potrzebna jak lysemu grzebien. I nic nie wnosi do cieploty bo styropian ma takie same wspolczynniki przenikania ciepla Roznica miedzy welna a styropianem jest tylko taka ze welna przepuszcza pare wodna, a styropian nie. Na pewno nie masz odwrotnie - welna na zewnatrz, a styropian od srodka ? Tak byloby znacznie sensowniej Ciekawi mnie jeszcze jak fizycznie mabyc zamocowany styropian do folii ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Adam, a myśłałam że to "baby" zawsze muszą mieć ostatnie słowo......... No ale czytalas czy nie? Jakie widzisz wady tej pompy w stosunku do solarow ? Ona kosztuje 3300 pln! A nie 10 jak solar. I grzeje tanio wode, kiedy chcesz, bez wzgledu na pogode! Widzisz jakies wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 tegoroczny "lipcopad" udowodnil mi jasno i wyraznie ze w solary nie zainwestuje ... a mialam taki zamiar !! wlasnie dlatego ze solar grzal wode max na 25-30 st !! w basenie wystarczy 25 mea ale pogoda odpłaca to obecnie - ciekawa jestem do ile grzeje bo pogoda idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Skoro na nowo rozkręcił się temat ogrzewania ,to miałabym znowu kilka pytań dotyczących pompy ciepła Po pierwsze zastanawiam się czy budować komin (tak na wszelki wypadek) ?? kurcze w projekcie są aż 4 No i po drugie przy budowie płyty fundamentowej okazało się że teren jest z dużym spadkiem,z przodu domu poziom zero jest ok ale z tyłu taras zamiast dwóch schodków musiałby mieć jakieś osiem ,no i będziemy zwozić ziemię aby w miarę wyrównać ten teren . Więc teraz jak się to ma do kolektorów tzn. tego dolnego żródła czy one mogą być zakopane w tej nawiezionej ziemi?? Kurcze nie śmiejcie się jeśli są to głupie pytania ale że tak powiem specjalistą nie jestem i mam pewne obawy 4 kominy = kupa kasy na ich wykonczenie i gigantyczny mostek cieplny (pomysl sobie ze wypuszczasz np. kawalek podlogi na dwor - komin to taki sam element ktory przewodzi "chlod" do domu). Ja mam jeden komin - do kominka. Polaczony z dwoma wentylacyjnymi (niepotrzebnie bo mam wentylacje mechaniczna ale sam komin spalinowy 27x14 glupio by wygladal Kanaly wentylacyjne mam zaslepione (nie maja wlotu w domu). Jak najbardziej rury kolektora moga byc w nawiezionej ziemi. Byle byly minimum 1,2-1,5m pod powierzchnia terenu. I ta nawieziona ziemia - najlepiej glina Mozesz je nawet polozyc w tym momencie i zasypac nawieziona ziemia - tylko moze byc problem z tym zeby ciezarowki i koparki ktore to beda rozgarniac nie pouszkadzaly tych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.11.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 No tak z wolfa będę miał no i faktycznie nie 0,18 tylko 0,14 a co do kosztów to nie jest to tanie ale też nie mega drogie jeśli Cię to bardzo interesuje mogę Ci wysłać info na prv gdzieś widziałem reklamą, że jest nawet wersja z większą ilością tego styro, to wychodzi nawet ściana 0,1 a jak to kosztowo wychodzi? możesz podać jakieś konkrety? może być na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 w basenie wystarczy 25 mea ale pogoda odpłaca to obecnie - ciekawa jestem do ile grzeje bo pogoda idealna Teraz? Tyle co nic. Dzien jest b. krotki, slonce b. nisko, do tego niska temperatura (pogarszajaca sprawnosc). Jak chcesz to spytam jakie byly dokladne uzyski w ostatnich dniach w kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 w basenie wystarczy 25 Tyle ze on grzeje zbiornik 300l do 25 stC, a nie basen kilkadziesiat m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 gdzieś widziałem reklamą, że jest nawet wersja z większą ilością tego styro, to wychodzi nawet ściana 0,1 a jak to kosztowo wychodzi? możesz podać jakieś konkrety? może być na priv... Fajna, ciepla ale niestety ma tez wady - zero akumulacji ciepla BK24 + 20cm styro tez da U ponizej 0,14 i bedzie pewnie ze 2 x tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 No i własnie przy tej okazji powiem że przyjmę każdą ilość ziemi jakby ktoś miał na zbyciu mam i to sporo ale musialabys zalatwic auto i koparke!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.11.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Akurat do basenu do chyba lepsze będa solary....niż PC p-w. koszty inwestycyjne wyższe, ale już koszt utrzymywania niższe w przypadku solarów...z basenu korzysta się chyba tylko latem, a taka powietrzna pompa basen by i tak długo nagrzewała, trochę prądu by poszło....tyle że jak nie ma słońca...no ale zawsze jest jakiś wybór - tutaj akurat jest tańsze w zakupie, droższe w eksploatacji i działa zawsze, albo droższe w zakupie, działa jak jest słońce i prawie zerowe koszty eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Akurat do basenu do chyba lepsze będa solary....niż PC p-w. koszty inwestycyjne wyższe, Duzo wyzsze Bo do grzania basenu to musisz miec juz ze 4-6 paneli. Instalacja z 15-20k pln. No ale basen tani w utrzymaniu nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.11.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 no drogi drogi....dlatego Adam nawet o nim nie myśl poza tym patrz jak Adrian pisze - na spokojnie, bez ciśnienia, tolerancyjnie....a z tobą nie da sie kompletnie dyskutowac i żeby nie było.....z tymi 25 st w basenie to był żart........ wystarczą 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Fajna, ciepla ale niestety ma tez wady - zero akumulacji ciepla BK24 + 20cm styro tez da U ponizej 0,14 i bedzie pewnie ze 2 x tansze taaaa ciekawe jak Ty to wyliczyłeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 no drogi drogi....dlatego Adam nawet o nim nie myśl poza tym patrz jak Adrian pisze - na spokojnie, bez ciśnienia, tolerancyjnie....a z tobą nie da sie kompletnie dyskutowac i żeby nie było.....z tymi 25 st w basenie to był żart........ Podaje Ci konkretne argumenty "za" a Ty nawet ich nie komentujesz. Rzeczywiscie dyskusja nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 taaaa ciekawe jak Ty to wyliczyłeś ?? Tzn. U takiej sciany, czy cene ? Ile Cie kosztuje m2 na gotowo Twojej sciany ? U to latwo obliczyc - 20cm dobrego styro o lambdzie 0,031 daje juz U = 0,155. Do tego beton komorkowy z lambda 0,3 grubosci 24cm = opor 0,8, suma daje U = 0,137. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A z drugiej strony to widzę że daga&adam wie wszystko :D jest jak alfa i omega :D aż korci mnie pytanie czy o malowaniu i farbach też jesteś takim omnibusem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A z drugiej strony to widzę że daga&adam wie wszystko :D jest jak alfa i omega :D aż korci mnie pytanie czy o malowaniu i farbach też jesteś takim omnibusem ?? Nie - maluje wszystko tikkurila od lat i wiecej sie w temat nie wglebialem A wczesniej wszystko gruntem Sniezka. Innych farb nie uzywam! Jezeli uwazasz ze gdzies pisze zle - podaj jakies konkretne argumenty. Na tym sie opiera rzeczowa dyskusja. Nie jestem alfa i omega od wszystkiego ale na technologii i fizyce budowli akurat sie troche znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.11.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A z drugiej strony to widzę że daga&adam wie wszystko :D jest jak alfa i omega :D aż korci mnie pytanie czy o malowaniu i farbach też jesteś takim omnibusem ?? musisz sie przyzwyczaic Adam /bo pisze Adam/ jest delikatnie mowiac wszechwiedzacy ale gro jego wiedy poparta jest realnymi danymi wiec czasem warto sluchac ... aled trzeba przy tym miec troche swojej wiedzy i SWOJEGO ZDANIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.11.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 musisz sie przyzwyczaic Adam /bo pisze Adam/ jest delikatnie mowiac wszechwiedzacy ale gro jego wiedy poparta jest realnymi danymi wiec czasem warto sluchac ... aled trzeba przy tym miec troche swojej wiedzy i SWOJEGO ZDANIA A myslisz ze dlaczego ja wszedzie sie popieram tymi wyliczeniami i danymi - to sa dla mnie argumenty! Nigdy nie napisalem "ta sciana jest cieplejsza bo ja tak uwazam" - zawsze pokazuje konkretne obliczenia. Tylko na suche dane mozemy sie w wiekszosci budowlanych spraw potyczkowac - dopiero jak temat przechodzi na komfort i jakies nasze indywidualne upodobania to zdanie moze sie roznic. Tym niemniej udowodnilem prostym wyliczeniem ze BK24 ze styropianem 20cm jest dokladnie tak samo ciepla jak sciana Gingerosa, tylko zapewne ze 2-3 x tansza w zakupie i wykonaniu. Rozumiem, ze moze byc teraz zly - ale tylko na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.11.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Tak tak jestem bardzo zły na siebie :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts