DagaAdam 17.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam. Bardzo proszę o informację gdzie zaopatrujecie się w materiały instalacyjne (c.o., wod-kan. elektryka), gdzie najlepsze ceny?? Może macie jakieś porównania.... Z góry dziękuje za pomoc CO (wszelka armatura) - FABA wodzislaw ul. rybnicka 125 (wlasciwie to juz Radlin). Na tej samej ulicy (ale juz chyba w Rybniku na Wodzislawskiej) jest tez jeden sklep instalacyjny - przy skrzyzowaniu na ktorym sie zjezdza na bodaj niedobczyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 17.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ile czekaliście na wykonanie przyłącza przez vatenfall od momenty podpisania umowy.Do tej pory robiłem na agregacie ale na wylewki i tynki zasłabły.Ostateczny termin jaki ostałem od vatenfall to X.2012 na przyłącze docelowe ile to możne trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zgadzam się. Jak liczyłem straty w swoim domu z uwzględnieniem grubości ilzolacji, powierzchni i odpow. współczynników dla ścian (elewacji), okien, dachu i podłogi to przy 10cm styro na podłodze wychodziło "pomijalnie mało" w porównaniu z innymi przegrodami. Najwięcej ciepła wychodziło że ucieka mi przez ściany choć mam 16cm styro. dla mojego domu (mam 10cm styro pod piwnicą) rozkład strat energii cieplnej wygląda następująco: 47,3% ciepło na wentylację 20,3% ściany zewnętrzne 12,7% okna 11,9% ściana wewnętrzna (tutaj chyba chodzi o ścianę garaż/dom) 4% strop ciepło od dołu 1,8% drzwi zewnętrzne 2% dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Umowe podpisywałem w grudniu 2010 ,termin w umowie miałem do końca grudnia 2011 skrzynka stała koniec marca 2011.Nie wiem od czego to zależy. ja umowe podpisałem jesienią 2008, termin był na chyba kwiecień 2009, ale się opóźniło ze względu na błąd projektanta do czerwca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 17.11.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Wg mnie duże straty ciepła,czyli słabo izolowany dom albo duże mosty termiczne. Oj , rozbawiłeś mnie do łez Przeczytaj ze zrozumieniem, temperatura się nie obniża tylko moje odczucia, dom się wychładza tak mniej więcej o 1 stopień w 24 godziny . Więc uwierz mi w 10 minut po wyłaczeniu się pieca jest ta sama temperatura, ba nawet kilka godzin później jest ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 dla mojego domu (mam 10cm styro pod piwnicą) rozkład strat energii cieplnej wygląda następująco: 47,3% ciepło na wentylację 20,3% ściany zewnętrzne 12,7% okna 11,9% ściana wewnętrzna (tutaj chyba chodzi o ścianę garaż/dom) 4% strop ciepło od dołu 1,8% drzwi zewnętrzne 2% dach Podejrzanie malo ucieka Ci przez dach!! Wejdz w "Zestawienie przegrod" i sprawdz parametry U (W/m2*K) i A (m2) bo to troche niemozliwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Podejrzanie malo ucieka Ci przez dach!! Wejdz w "Zestawienie przegrod" i sprawdz parametry U (W/m2*K) i A (m2) bo to troche niemozliwe! też to zauważyłem....momencik...U=0,12, ale nie widzę A(m2) już wiem, w pomieszczeniach mam za mała ilośc m2 dachu podane....moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Adam - w zasadzie musiałbym dołożyć jeszcze jedną kondygnację na górę - strych nieużytkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 zmieniłem ten dach - metraż - straty ciepła porównywalne, tylko inny rozkład %42,5% ciepło na wentylację18,2% ściany zewnętrzne11,4% okna10,6% ściana wewnętrzna (tutaj chyba chodzi o ścianę garaż/dom)3,6% strop ciepło od dołu1,6% drzwi zewnętrzne12,1% dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 17.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Czy jest coś ważnego o czym trzeba pamiętać przy tej robocie aby potem nic nie przerabiać ani nie zapomnieć że czegoś tam nie zrobiliśmy? jak dla mnie ( to taka moja fobia ) to żadnych łączeń rurek w podlodze, bo za czasem to potencjalne miejsce na przeciek. Np. u mnie łączenie pionu parteru z pietrem wychodzilo na pietrze w podlodze, wiec zakupilem 2 mb miekkiej miedzi i polutowalem w garazu pod sufitem, wygiałem rurke tak że nastepne lutowanie bylo dopiero w scianie koło szafki, a nie tak jak chcial mi zrobic fachowiec w podlodze, choc zapewnial ze lut " nie puści" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 zmieniłem ten dach - metraż - straty ciepła porównywalne, tylko inny rozkład % 42,5% ciepło na wentylację 18,2% ściany zewnętrzne 11,4% okna 10,6% ściana wewnętrzna (tutaj chyba chodzi o ścianę garaż/dom) 3,6% strop ciepło od dołu 1,6% drzwi zewnętrzne 12,1% dach Teraz jest realnie Ja mam tak: 23,2% Ciepło na wentylację 13,6% Ściana zewnętrzna 23,6% Okna 12,0% strop cieplo do dolu 4,7% Drzwi zewnetrzne 22,9% Dach Duzo wiecej przez okna ale mam dosc duze - z duzymi wykuszami etc. Ucieka tamtedy 4804kWh/rok ale za to mam z nich bardzo duze zyski bo: Zyski od słońca 4410kWh/rok wiec praktycznie oknami ucieka tylko ~400kWh Najwiecej ucieka mi dachem (4673kWh) i stropem do dolu (2450kWh) ale to przez to ze obliczenia sa zrobione bez ogrzewania piwnicy Bede ja ocieplal dopiero jak sobie ja urzadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 17.11.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 skąd u was takie duże rozbieżności - wentylacja, drzwi, dach - z czego to wynika ?bo okna wiadomo, ale reszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 skąd u was takie duże rozbieżności - wentylacja, drzwi, dach - z czego to wynika ? bo okna wiadomo, ale reszta ? Drzwi = dlatego ze brane sa pod uwage tutaj rowniez bramy Ja mam dwie duze bramy i garaz bardziej w bryle domu, Adiqq ma jedna brame, a garaz ma "doklejony" do domu i sciane od niego odizolowana styropianem. Dach - on ma pewnie mniejsza powierzchnie - bo ma dwuspad, a ja wielospad - u mnie dach to 220m2 "na zewnatrz". Za to on ma wieksze straty przez sciany no bo zamiast dachu ma sciany szczytowe, no i duzo wyzsza scianke kolankowa (moja ma 25cm;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.11.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 skąd u was takie duże rozbieżności - wentylacja, drzwi, dach - z czego to wynika ? bo okna wiadomo, ale reszta ? mój model nie jest tak do końca dokładny - założyłem że poddasze to ostatnia kondygnacja - a to jest nieprawda - jest jeszcze strych nieogrzewany nad poddaszem - niedługo przysiąde nad tym i poprawie.... wyniki całościowe niewiele to zmieni, ale pokaże dokładnie rozkład strat. Z tego modelu dobrze widać, że duże straty ciepła mam przez ściane garaż/dom - ma ją tylko ocieploną 5cm styropianu od środka Ta ściana generuje 10% strat, a całe pozostałe ściany tylko 20% (powierzchnia kilkakrotnie większa, ale styropian 20cm) zostało mi styropianu, miałem go przeznaczony na sufit w garażu, ale chyba dam jednak na tę ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 17.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Gniazdka i włączniki mamy legrand valena kupowane w el-składzie w Rybniku na Grunwaldzkiej,zresztą całą elekrykę tam kupowałam i miałam wiele tanij niż w meskonie internetowym.Rury wszelkiego rodzaju do wody,kanalizacyjne w Prom-Dragonie na Zebrzydowickiej 117. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ta ściana generuje 10% strat, a całe pozostałe ściany tylko 20% (powierzchnia kilkakrotnie większa, ale styropian 20cm) zostało mi styropianu, miałem go przeznaczony na sufit w garażu, ale chyba dam jednak na tę ścianę... Na sufit IMHO wrecz nie mozesz tego dac. Sufit garazu, od strony garazu to "ciepla" czesc. Zimna czesc jest z drugiej strony (czyli podloga tarasu). Ociepla sie zawsze od strony chlodniejszej. Jak ocieplisz sufit to wychlodzisz strop. I teraz jak tam sie dostanie cieple / wilgotne powietrze od srodka to sie tam skropli. I mozesz zlapac grzybka Coprawda w garazu powietrze moze nie miec temperatury wystarczajacej do osiagniecia punktu rosy ale na zimne lepiej dmuchac! Ocieplic to powinienes od gory jakby co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Teraz jest realnie Ja mam tak: 23,2% Ciepło na wentylację 13,6% Ściana zewnętrzna 23,6% Okna 12,0% strop cieplo do dolu 4,7% Drzwi zewnetrzne 22,9% Dach Duzo wiecej przez okna ale mam dosc duze - z duzymi wykuszami etc. Ucieka tamtedy 4804kWh/rok ale za to mam z nich bardzo duze zyski bo: Zyski od słońca 4410kWh/rok wiec praktycznie oknami ucieka tylko ~400kWh Najwiecej ucieka mi dachem (4673kWh) i stropem do dolu (2450kWh) ale to przez to ze obliczenia sa zrobione bez ogrzewania piwnicy Bede ja ocieplal dopiero jak sobie ja urzadze A mój mocno ocieplony domek (21kWh przypominam na świadectwie): 36,09% - wentylacja 20,5% - strop ciepło do góry 12,88% - strop pod nieogrz poddaszem 11,16% - okna 11,05% - ścian zewn. 2,24% podłoga na gruncie dupsów nie pisze Nie wiem czy coś nie namieszałem z tymi stropami bo mam kawałek domu na parterze szerszego niż na piętrze i to pewnie to. To dane z OZC co kiedys sam robiłem ale wynik koncowy zgadza się mniej więej z tym co wyliczył zawodowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.11.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 adiqq a jak zwiekszysz ten styro na ścianie garażowej do 12 cm to jak ci się to procentowo zmieni; my mamy na ścianie garażowej właśnie taką grubość, ja oczywiście chciałam więcej, ale u mnie hamulcem styropianowym jest mąż, tym bardziej z powerzchni jego garazu, gdzie będzie stało moje auto U nas w tej chwili temp. w domu 8,4 stopnia w salonie, w garażu nieogrzewanym (nieuszczelnionym - szpary prz bramie) wyczuwa się, że jest chłodniej, więc mam obawy, że tem. przez zimę niewiele będą się róznić od tych na zewnątrz, no chyba, że ciepło przenikające z domu co nieco ociepli Jak sadzicie na ile nastawić temp. w salonie na sterowniku, żeby się włączyło ogrzewanie aby nie zamarzło(całość podłogówka). Mamy na 8 stopni, ale zastanawiamy się czy nie dać mniej. Jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 na ile nastawić temp. w salonie na sterowniku, żeby się wączyło ogrzewanie aby nie zamarzło(całość podłogówka). Mamy na 8 stopni, ale zastanawiamy się czy nie dać mniej. Jak sadzicie? A macie cos zamiar w srodku robic czy to tylko i wylacznie ochrona podlogowki ? Jak tylko ochrona to ja proponuje kompresorek, wypuscic cala wode i ogole wylaczyc ogrzewanie - szkoda kasy Pootwierac nawiewniki / mikrouchyly czy co tam jest i niech mroz suszy wnetrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.11.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 A i dziękuję wszystkim, którzy odpowiadają na moje pytania zakupowe; muszę to sobie wszystko na bieżąco wypisać, bo ostatnio pół godziny szukałam ściągi mei dot. farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts