Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Gość adiqq
Na sufit IMHO wrecz nie mozesz tego dac. Sufit garazu, od strony garazu to "ciepla" czesc. Zimna czesc jest z drugiej strony (czyli podloga tarasu). Ociepla sie zawsze od strony chlodniejszej. Jak ocieplisz sufit to wychlodzisz strop. I teraz jak tam sie dostanie cieple / wilgotne powietrze od srodka to sie tam skropli. I mozesz zlapac grzybka :)

Coprawda w garazu powietrze moze nie miec temperatury wystarczajacej do osiagniecia punktu rosy ale na zimne lepiej dmuchac! Ocieplic to powinienes od gory jakby co !

od góry mam pod wylewką 8cm styro 0,033 :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A macie cos zamiar w srodku robic czy to tylko i wylacznie ochrona podlogowki ? Jak tylko ochrona to ja proponuje kompresorek, wypuscic cala wode i ogole wylaczyc ogrzewanie - szkoda kasy :) Pootwierac nawiewniki / mikrouchyly czy co tam jest i niech mroz suszy wnetrza :)

Coś tam pomału będziemy robić, ale nie przy dużych mrozach. Trochę bym się bała, czy dokładnie tę wode wydmuchamy więc raczej opcja minim. podgrzewania. Tylko na ile nastawić, żeby spadające temp. na nie zaskoczyły.

Wczoraj po południu było 8,2 stopnia, dzisiaj rano 8,1 stopan, o godz. 11 wzrosło do 8,4 stopnia - chyba małaonek zrobił parę okrążeń lub pajacyków w salonie albo słoneczko minim. podgrzało, bo wyszło.

Choć przy tych naszych oknach to mam wrażenie, że bardzo słabo grzeje to słońce w porównaniu z tymi co mam w domu teraz

od góry mam pod wylewką 8cm styro 0,033 :)

No! To moim zdaniem dobrze kombinujesz zeby reszte tego styro wladowac na sciane, bron boze na sufit! Kiedys Cie wezmie ochota na dlubanie w garazu, pykniesz sobie ogrzewanie i moze byc problem (skraplanie pod tym styro na suficie) :) Jezeli ocieplac od srodka (od cieplej strony) to miejsce pod izolacja musi byc wentylowane. Czyli musialbys ten styro przykleic na jakims ruszcie (oddalic o 1-2cm od sufitu) i te przestrzen wentylowac. Ale wentylowac powietrzem zewnetrznym, nie wewnetrznym! W przypadku sufitu to wrecz niemozliwe - bo musialbys sobie podziurawic caly sufit / taras :D

Coś tam pomału będziemy robić, ale nie przy dużych mrozach. Trochę bym się bała, czy dokładnie tę wode wydmuchamy więc raczej opcja minim. podgrzewania.

Nie ma sie co obawiac - dobry kompresor wydmucha absolutnie co do jednej kropelki :-) Ja ostatnio wydmuchiwalem kolektor dolnego zrodla - prawie 500l wody z grubych rur PE32 i PE40 (3,2 i 4cm srednicy!). Zeszlo co do litra bo mierzylem ile wylatuje ;) A jak zostanie pare kropelek to nic sie nie stanie - woda bedzie miala miejsce na rozszerzenie sie :)

Powiem Ci ze moj sasiad cala zeszla zime mial podlogowke zalana, instalacje wodna uruchomiona etc i grzal co 2-3 dni w piecyku typu "koza". Raz tylko mnie prosil zebym w Sylwestra podszedl i farelki wlaczyl bo gdzies na wyjezdzie byl i sie obawial zamarzniecia :)

Tylko na ile nastawić, żeby spadające temp. na nie zaskoczyły.

Spokojnie moze byc 2-4stC, nic sie na pewno nie stanie :) Nie pamietam czy macie piwnice? Jak tak to jest nawet szansa ze bez ogrzewania nic by nie zamarzlo ;-) Takze nie ma co panikowac zanadto !!

Gość adiqq
Czy ktos z Was ma prysznic bez brodzika i bez drzwi; zastanawiam się jaka musiałaby byc "głębokość" takiego prysznica, ze nie trzeba było tych drzwi.

http://www.budujemydom.pl/images/stories/inspiracje/dom_przemyslany5_250.jpg

Gość adiqq

W piwnicy mam nastawione 16C, garaż ustawiłem na 0C

wersja z ogrzewaną piwnicą dla ściany łączącej ocieplonej od strony garażu 5cm

roczne zapotrzebowanie na ciepło:13536kwh

straty:

wentylacja:41,4%

ściany zewnętrzne 19,3%

dach 11%

okna 10,9%

ściana wewnętrzna 12,2%

drzwi 2%

reszta po <1%

zmieniłem grubość ocieplenia ściany w garażu z 5cm na 12cm

roczne zapotrzebowanie 13279kwh

straty:

wentylacja 42%

ściany 19,6%

ściana wewnętrzna 10,9%

dach 11,1%

okna 11,1%

drzwi 2%

Czy ktos z Was ma prysznic bez brodzika i bez drzwi; zastanawiam się jaka musiałaby byc "głębokość" takiego prysznica, ze nie trzeba było tych drzwi.

jeden ma 90x90 i sie lało bez drzwi

drugi ma 140x85 i sie nie leje pod warunkiem dobrze wykonanego spadku, u nas wyszedl za płytki i mamy silikonowy próg

no takiego wielkiego prysznica to raczej nie moge miec, mój byłby na szerokość 90 cm a głębokość mogę max 130 cm zrobić; jako, że z 2,5 strony byłaby ściana to do tej połówki chciałam dołożyć szybę a wejście już bez szybki, coby było jak najmniej pucowania

To masz bardzo podobnie do mnie z tym ze ja mam szerokosc troche wieksza (110-120). Z jednej strony ~130cm sciany, z drugiej ~60cm sciany. Tez sie zastanawiam jak to wykonczyc i chyba stanie tylko na bocznej szklanej sciance (dostawionej do tej co ma 60cm). Troche sie chlapie na zewnatrz ale z obu stron odplywu liniowego mam spadek w jego kierunku (w brodziku jest troche wiekszy) i 90% splynie, 10% wyparuje i jest spoko - nic nie trzeba zmywac, czy wycierac :) Z drugiej strony mam w panelu "masaze" wodne - czyli poprostu dysze skierowane od panela na stojacego. Jak sie stojacy przesunie to woda leciiiiiii - na przeciwlegla sciane ;) 2 lata mamy wogole bez tej szyby i jakos sie juz przyzwyczailismy :D

Pati wklej prosze zdjęcie prysznica; powiedzcie prosze w którym miejscu najlepiej zamontowac odpływ liniowy, jedni mają w drzwiach, inni pod sama ścianą, jeszcze inni - troszeczke odsuniete od ściany.

W której wersji będzie najłatwiej i najbezpieczneij uszczelnić

u nas prawie pod samą ścianą, na całą szerokośc kabiny,wkleję fotki jak wrócę do domu

Pati wklej prosze zdjęcie prysznica; powiedzcie prosze w którym miejscu najlepiej zamontowac odpływ liniowy, jedni mają w drzwiach, inni pod sama ścianą, jeszcze inni - troszeczke odsuniete od ściany.

W której wersji będzie najłatwiej i najbezpieczneij uszczelnić

Moim zdaniem to bez znaczenia. Najlatwiej zrobic odplyw przy drzwiach - wtedy reszte kafelek na podlodze kladziesz prosto, a spad robisz tylko w czesci brodzikowej. Jak dasz odplyw przy scianie to tam musi byc najnizej, a wszystkie kafle (na calej podlodze lazienki) musisz dac wyzej = wiecej kleju pojdzie :) No chyba ze podkujesz wylewke w brodziku zeby pod sciana bylo nizej i byl zachowany spad.