Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Witam,

czy ktoś może się wypowiedzieć co do bloczku o nazwie silka? budowaliście w Rybniku z niego? jaki materiał polecacie? Jestem na etapie projektu i zastanawiam się jaki materiał wybrać...Pozdrawiam

Wg mnie najlepszy materiał do budowy.Rutino78 buduje z silikatu 24cm,ja od wiosny ruszam z silikatem 18cm.

W mojej ocenie na drugim miejscu jest BK,ostatnia jest ceramika.

Wg mnie najlepszy materiał do budowy.Rutino78 buduje z silikatu 24cm,ja od wiosny ruszam z silikatem 18cm.

W mojej ocenie na drugim miejscu jest BK,ostatnia jest ceramika.

dziękuję za odpowiedź, ja też myślę o 18 cm, a na szkody nadaje się? i gdzie będziesz zamawiał bo z tego co słyszałam to jest ciężko go dostać

Gość Arturo72
dziękuję za odpowiedź, ja też myślę o 18 cm, a na szkody nadaje się? i gdzie będziesz zamawiał bo z tego co słyszałam to jest ciężko go dostać

Silka jako najtwardszy materiał przede wszystkim na szkody się nadaje,jak mam III kat. w Przyszowicach.Jak mi projektant mówił,u mnie ściany zewnętrzne to jedynie wypełnienie klatki,która składa się z płyty,rdzeni i wieńca ;)

Na Allegro zawsze będzie i zawsze tanio :)

Silikat N24 - 2,55 zł/szt. 45,9zł/m2

Silikat N18 - 2,15 zł/szt. 38,7złm2

Silikat N12 - 1,44 zł/szt. 25,9zł/m2

Transport 700zł

Już zamówiony :)

Silka jako najtwardszy materiał przede wszystkim na szkody się nadaje,jak mam III kat. w Przyszowicach.Jak mi projektant mówił,u mnie ściany zewnętrzne to jedynie wypełnienie klatki,która składa się z płyty,rdzeni i wieńca ;)

Transport 700zł

super dzięki za info, trochę mnie to wszystko przeraża bo nie mam zielonego pojęcia o tym ale mam nadzieję że dzięki temu forum dam jakoś radę :)

Gość Arturo72
jeszcze mam jedno pytanko, ile trwa załatwienie wszystkich formalności od momentu wybrania projektu? budowa w Radlinie

Od momentu kupna projektu do uzyskania PnB u mnie to był czas 6 miesięcy.PnB dostałem trzy dni przed końcem ustawowego czasu :)

Transport 700zł

jeszcze jedno, ktoś mi mówił że klej jest drogi do silki i że taniej niby wychodzi budowa z np porothermu, to prawda?

Gość Arturo72
jeszcze jedno, ktoś mi mówił że klej jest drogi do silki i że taniej niby wychodzi budowa z np porothermu, to prawda?

Nie prawda,tak mówią budowlańcy z poprzedniej epoki,którzy nie mają pojęcia jak się dzisiaj buduje.

Wstępnie obliczyłem sobie sprawdzony klej Alpol 110 i jest to koszt 700zł.Jak to się ma do ceny m2 poro a silki 18cm ?

Spoina na silce ma 1-3mm a na porothermie 1-3cm,chyba jest różnica ;)

jejuuu, nie strasz mnie :/ mam nadzieję że w moim będzie to szybciej

Spoko,ja się nie goniłem ale te 4 miechy musisz liczyć.Starostwo ma 2 miesiące czasu na wydanie PnB.

jejuuu, nie strasz mnie :/ mam nadzieję że w moim będzie to szybciej

A jest tam plan zagospodarowania ustalony? Masz warunki zabudowy? Ja kupilem dzialke w maju i PnB dostalem w padzierniku (5 m-cy) ale ja nie mialem uchwalonego planu i musialem jeszcze wystepowac o warunki zabudowy. Wodzislaw, okreg Radlin :) Latania za papierami od cholery i troche! Powodzenia :)

A jest tam plan zagospodarowania ustalony? Masz warunki zabudowy? Ja kupilem dzialke w maju i PnB dostalem w padzierniku (5 m-cy) ale ja nie mialem uchwalonego planu i musialem jeszcze wystepowac o warunki zabudowy. Wodzislaw, okreg Radlin :) Latania za papierami od cholery i troche! Powodzenia :)

chyba pytasz o to co robił mi geodeta więc to mam ale jeszcze muszę mieć jakieś tam papiery od vattenfal i innych, nie?

chyba pytasz o to co robił mi geodeta więc to mam ale jeszcze muszę mieć jakieś tam papiery od vattenfal i innych, nie?

Ojjjjjjjjj - ja mam caly segregator papierow ktore byly potrzebne do pozwolenia ;-) Nawet Ci ich teraz nie wylicze bo juz zapomnialem - ale tak, ustalenia branzowe z wszystkimi musisz miec (prad, gaz, telekomunikacja polska, wodociagi). Byc moze czesc tych papierow zalatwia Twoj geodeta, czy kierownik budowy - zalezy jaki tam z nim zakres ustalilas.

Zanim zwrócisz się o PNB i kupisz projekt musisz zwrócić się o wypis i wyrys z Miejscowego Planu Zagospodarowania a jeśli takowego nie ma uchwalonego to o wydanie dycyzji o warunkach zabudowy. To są najwazniejsze dokumenty gdyż w nich zawarte są wszelkie ograniczenia np. kąt nachylenia dachu, kolor dachu, linia zabudowy i tak dalej. Jeśli zaś chodzi o ustalenia dot. mediów to wszystko zalezy od powiatu. Starostwo w Tarnowskich Górach wymagało od nas jedynie zapewnień pisemnych o dostawie prądu, gazu i wody przez ich dostawców i nic więcej.

justid - masz internet to wejdź na strone starostwa wyszukaj odpowiedni wydział (w nazwie będzie zicher miał budownictwo lub architekturę) i znajdź dokumenty do pobrania - powinien tam być wniosek o wydanie pozwolenia na budowę i w nim jest podane jakie załączniki trzeba dołączyć do tego wniosku. No i oczywiście można tez telefonicznie uzyskać informacje bezpośrednio u źródła. Co do czasu ja na PNB czekałem 2 m-ce licząc od dnia złożenia wniosku o PNB ale licząc od dnia zakupu projektu to było 7 m-cy adaptacja projektu przez architekta też trochę trwała.

Justid - niestety o wszystkie dokumenty o których mowa była wcześniej musisz się zwrócić do odpowiednich urzędów i firm każda odpowiedź trwa ?? jeśli będziesz miał duuużo szczęścia potrwa to około miesiąca więc przy dobrych wiatrach po 3 miesiącach możesz mieć PnB mimo wszystko proponuję uzbroić się w cierpliwość :)Nie zapomnij również o kopalni jak się nie mylę w Radlinie fedruje Marcel tam jest jakiś temat z szkodami górniczymi ( nie znam sprawy ) ale pewnie ktoś z forum wyjaśni CI w czym problem tak czy inaczej będzie dobrze no i pamiętaj że

"cel uświęca środki" :D