mar243 18.11.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 czesc chcialbym sie dowiedziec jaki jest koszt przylacza pradu w rybniku?? dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć co do bloczku o nazwie silka? budowaliście w Rybniku z niego? jaki materiał polecacie? Jestem na etapie projektu i zastanawiam się jaki materiał wybrać...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.11.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć co do bloczku o nazwie silka? budowaliście w Rybniku z niego? jaki materiał polecacie? Jestem na etapie projektu i zastanawiam się jaki materiał wybrać...Pozdrawiam Wg mnie najlepszy materiał do budowy.Rutino78 buduje z silikatu 24cm,ja od wiosny ruszam z silikatem 18cm. W mojej ocenie na drugim miejscu jest BK,ostatnia jest ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Wg mnie najlepszy materiał do budowy.Rutino78 buduje z silikatu 24cm,ja od wiosny ruszam z silikatem 18cm. W mojej ocenie na drugim miejscu jest BK,ostatnia jest ceramika. dziękuję za odpowiedź, ja też myślę o 18 cm, a na szkody nadaje się? i gdzie będziesz zamawiał bo z tego co słyszałam to jest ciężko go dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 dziękuję za odpowiedź, ja też myślę o 18 cm, a na szkody nadaje się? i gdzie będziesz zamawiał bo z tego co słyszałam to jest ciężko go dostać Silka jako najtwardszy materiał przede wszystkim na szkody się nadaje,jak mam III kat. w Przyszowicach.Jak mi projektant mówił,u mnie ściany zewnętrzne to jedynie wypełnienie klatki,która składa się z płyty,rdzeni i wieńca Na Allegro zawsze będzie i zawsze tanio Silikat N24 - 2,55 zł/szt. 45,9zł/m2 Silikat N18 - 2,15 zł/szt. 38,7złm2 Silikat N12 - 1,44 zł/szt. 25,9zł/m2 Transport 700zł Już zamówiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 18.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 pytanko: czy ktoś odliczał VAT z belek stropowych Teriva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 pytanko: czy ktoś odliczał VAT z belek stropowych Teriva? ja nie odliczałam osobiście tzn nie miałam takiej potrzeby bo dopiero zaczynam budowę a tak ogólnie to zwrotem zajmuje się na codzień i na pewno można odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Silka jako najtwardszy materiał przede wszystkim na szkody się nadaje,jak mam III kat. w Przyszowicach.Jak mi projektant mówił,u mnie ściany zewnętrzne to jedynie wypełnienie klatki,która składa się z płyty,rdzeni i wieńca Na Allegro zawsze będzie i zawsze tanio Silikat N24 - 2,55 zł/szt. 45,9zł/m2 Silikat N18 - 2,15 zł/szt. 38,7złm2 Silikat N12 - 1,44 zł/szt. 25,9zł/m2 Transport 700zł Już zamówiony super dzięki za info, trochę mnie to wszystko przeraża bo nie mam zielonego pojęcia o tym ale mam nadzieję że dzięki temu forum dam jakoś radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 jeszcze mam jedno pytanko, ile trwa załatwienie wszystkich formalności od momentu wybrania projektu? budowa w Radlinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 jeszcze mam jedno pytanko, ile trwa załatwienie wszystkich formalności od momentu wybrania projektu? budowa w Radlinie Od momentu kupna projektu do uzyskania PnB u mnie to był czas 6 miesięcy.PnB dostałem trzy dni przed końcem ustawowego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Silka jako najtwardszy materiał przede wszystkim na szkody się nadaje,jak mam III kat. w Przyszowicach.Jak mi projektant mówił,u mnie ściany zewnętrzne to jedynie wypełnienie klatki,która składa się z płyty,rdzeni i wieńca Na Allegro zawsze będzie i zawsze tanio Silikat N24 - 2,55 zł/szt. 45,9zł/m2 Silikat N18 - 2,15 zł/szt. 38,7złm2 Silikat N12 - 1,44 zł/szt. 25,9zł/m2 Transport 700zł Już zamówiony jeszcze jedno, ktoś mi mówił że klej jest drogi do silki i że taniej niby wychodzi budowa z np porothermu, to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Od momentu kupna projektu do uzyskania PnB u mnie to był czas 6 miesięcy.PnB dostałem trzy dni przed końcem ustawowego czasu jejuuu, nie strasz mnie :/ mam nadzieję że w moim będzie to szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 jeszcze jedno, ktoś mi mówił że klej jest drogi do silki i że taniej niby wychodzi budowa z np porothermu, to prawda? Nie prawda,tak mówią budowlańcy z poprzedniej epoki,którzy nie mają pojęcia jak się dzisiaj buduje. Wstępnie obliczyłem sobie sprawdzony klej Alpol 110 i jest to koszt 700zł.Jak to się ma do ceny m2 poro a silki 18cm ? Spoina na silce ma 1-3mm a na porothermie 1-3cm,chyba jest różnica jejuuu, nie strasz mnie :/ mam nadzieję że w moim będzie to szybciej Spoko,ja się nie goniłem ale te 4 miechy musisz liczyć.Starostwo ma 2 miesiące czasu na wydanie PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 jejuuu, nie strasz mnie :/ mam nadzieję że w moim będzie to szybciej A jest tam plan zagospodarowania ustalony? Masz warunki zabudowy? Ja kupilem dzialke w maju i PnB dostalem w padzierniku (5 m-cy) ale ja nie mialem uchwalonego planu i musialem jeszcze wystepowac o warunki zabudowy. Wodzislaw, okreg Radlin Latania za papierami od cholery i troche! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justid 18.11.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A jest tam plan zagospodarowania ustalony? Masz warunki zabudowy? Ja kupilem dzialke w maju i PnB dostalem w padzierniku (5 m-cy) ale ja nie mialem uchwalonego planu i musialem jeszcze wystepowac o warunki zabudowy. Wodzislaw, okreg Radlin Latania za papierami od cholery i troche! Powodzenia chyba pytasz o to co robił mi geodeta więc to mam ale jeszcze muszę mieć jakieś tam papiery od vattenfal i innych, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 18.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 a systemy kominowe odliczaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 chyba pytasz o to co robił mi geodeta więc to mam ale jeszcze muszę mieć jakieś tam papiery od vattenfal i innych, nie? Ojjjjjjjjj - ja mam caly segregator papierow ktore byly potrzebne do pozwolenia Nawet Ci ich teraz nie wylicze bo juz zapomnialem - ale tak, ustalenia branzowe z wszystkimi musisz miec (prad, gaz, telekomunikacja polska, wodociagi). Byc moze czesc tych papierow zalatwia Twoj geodeta, czy kierownik budowy - zalezy jaki tam z nim zakres ustalilas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.11.2011 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 chyba pytasz o to co robił mi geodeta więc to mam ale jeszcze muszę mieć jakieś tam papiery od vattenfal i innych, nie? Zanim zwrócisz się o PNB i kupisz projekt musisz zwrócić się o wypis i wyrys z Miejscowego Planu Zagospodarowania a jeśli takowego nie ma uchwalonego to o wydanie dycyzji o warunkach zabudowy. To są najwazniejsze dokumenty gdyż w nich zawarte są wszelkie ograniczenia np. kąt nachylenia dachu, kolor dachu, linia zabudowy i tak dalej. Jeśli zaś chodzi o ustalenia dot. mediów to wszystko zalezy od powiatu. Starostwo w Tarnowskich Górach wymagało od nas jedynie zapewnień pisemnych o dostawie prądu, gazu i wody przez ich dostawców i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.11.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 justid - masz internet to wejdź na strone starostwa wyszukaj odpowiedni wydział (w nazwie będzie zicher miał budownictwo lub architekturę) i znajdź dokumenty do pobrania - powinien tam być wniosek o wydanie pozwolenia na budowę i w nim jest podane jakie załączniki trzeba dołączyć do tego wniosku. No i oczywiście można tez telefonicznie uzyskać informacje bezpośrednio u źródła. Co do czasu ja na PNB czekałem 2 m-ce licząc od dnia złożenia wniosku o PNB ale licząc od dnia zakupu projektu to było 7 m-cy adaptacja projektu przez architekta też trochę trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 19.11.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Justid - niestety o wszystkie dokumenty o których mowa była wcześniej musisz się zwrócić do odpowiednich urzędów i firm każda odpowiedź trwa ?? jeśli będziesz miał duuużo szczęścia potrwa to około miesiąca więc przy dobrych wiatrach po 3 miesiącach możesz mieć PnB mimo wszystko proponuję uzbroić się w cierpliwość :)Nie zapomnij również o kopalni jak się nie mylę w Radlinie fedruje Marcel tam jest jakiś temat z szkodami górniczymi ( nie znam sprawy ) ale pewnie ktoś z forum wyjaśni CI w czym problem tak czy inaczej będzie dobrze no i pamiętaj że "cel uświęca środki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts