Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

pozdrawiam z frontu walki !! zostal nam jeden duzy transport i tesciowa ... jakos nie kwapi sie opuszczac swojego terytorium i jakos mnie to nie dziwi :)

pierwsza nocka juz za nami ... mariusz nasluchiwal a to piec, a to wentylacja ...

a mi sie snilo ze mialam gosci ... czyzby to byla prawda ze sie spelnia sen na nowym miejscu ??

pozdrawiam z frontu walki !! zostal nam jeden duzy transport i tesciowa ... jakos nie kwapi sie opuszczac swojego terytorium i jakos mnie to nie dziwi :)

pierwsza nocka juz za nami ... mariusz nasluchiwal a to piec, a to wentylacja ...

a mi sie snilo ze mialam gosci ... czyzby to byla prawda ze sie spelnia sen na nowym miejscu ??

no to gratulacje :)

u nas wczoraj kolejna parapetówa....dopiero wstałam... :)

i jak widzę tą stertę naczyń to już żałuje że nie zrobiłam tak jak miało być na początku - dwie zmywarki koło siebie w ciagu szafek...koszt porówynywalny do kosztu szafki a byłoby wszystko szybciej bo kuchnia w piwnicy jeszcze nie podłączona

no nic....2 APAPy i do przodu ;)

my po malu zaczynamy oblewanie co by tynki nie poodpadaly :) wczoraj byl sasiad pomoc wnosic graty na gore to pekla jedna ... dzis chlopakom zorganizowalismy transport wiec boje sie pomyslec co bedzie !!

queene pociesz sie ze parapetowki kiedys sie skoncza :) a zmywarka jedna bedzie ciagle w uzyciu :)

jeszcze mam jedno pytanko, ile trwa załatwienie wszystkich formalności od momentu wybrania projektu? budowa w Radlinie

Projekt wybrany pod koniec października a pozwolenie już końcem grudnia. Z tym ,że miałem takiego projektanta co mi wszystko pozałatwiał,ja tylko jeździłem do niego podpisywać dokumenty.

tzn ja mam drugą ale w piwnicy ....i jeszcze nie podłączona

a pomysł był taki zeby nie musieć chować do szafek to bym tylko przekładała na zmiane raz do jednej raz do drugiej i wyciągała czyste na bieżąco

wiem..........szczyt lenistwa :D

chyba sie musze z toba zgodzic ze to szczyt lenistwa :)

a i jeszcze sie wam nie pochwalilam - mam juz 2 sciany do gipsowania na schodach :) a dopiero pierwsza duza szafa jest tam wniesiona :) cos czuje ze bedzie co poprawiac ...

Gość adiqq
a czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się na temat budowy z silikatów 18cm?

projektant musi przeliczyć...18 nadają się na ściany nośne, ale trzeba to przeliczyć...

Obowiązkowo czeka cię wizyta na kopalni - po opinie w sprawie szkód górniczych...

Gość adiqq
tzn ja mam drugą ale w piwnicy ....i jeszcze nie podłączona

a pomysł był taki zeby nie musieć chować do szafek to bym tylko przekładała na zmiane raz do jednej raz do drugiej i wyciągała czyste na bieżąco

wiem..........szczyt lenistwa :D

hehe, dobry pomysł. Planuję w piwnicy w przyszłości kuchnię polową zrobić, trzeba pomyśleć tam o zmywarce :D

hosanna, więźba nam się więźbi!

wiele wskazuje na to, że nasz pawilon przyjmie w końcu kształt domu! :)

http://img580.imageshack.us/img580/7903/sdc13331c.jpg

pewien kiks wyszedł z podwaliną. czy ona musi tworzyć zamknięty prostokąt? Przesunęliśmy sobie wyjście na strych i teraz ten otwór znalazł się w kłopotliwym miejscu. We wtorek spytam kierbuda, czy to jest problem.

http://img840.imageshack.us/img840/6135/sdc13323m.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/465/sdc13324.jpg

to pisałem ja, rutin :)

Nie prawda,tak mówią budowlańcy z poprzedniej epoki,którzy nie mają pojęcia jak się dzisiaj buduje.

Wstępnie obliczyłem sobie sprawdzony klej Alpol 110 i jest to koszt 700zł.Jak to się ma do ceny m2 poro a silki 18cm ?

Spoina na silce ma 1-3mm a na porothermie 1-3cm,chyba jest różnica ;)

Arturo i znowu się mylisz mi na porotherm 44 poszło 1 tona ciepłej zaprawy :) na cały dom ,

nie trzeba 1 cm uwierz mi.

U mnie praktyka, u Ciebie jak na razie teoria.

Natomiast nie dyskredytuje silki bo nie interesowałam się więc nie zabieram głosu.

Gość Arturo72

Kopalnia wiedzy na temat budowy silką:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budować-SILKĄ/page126

Skąd zamawiałeś ? Oława (czyli Goździkowice) ?

Przez pośrednika na allegro,nie wiem skąd będą:

http://allegro.onet.pl/silikat-silka-n24-super-cena-i1921780690.html

Bezpośrednio od producenta jest drogo...

Arturo i znowu się mylisz mi na porotherm 44 poszło 1 tona ciepłej zaprawy :) na cały dom ,

nie trzeba 1 cm uwierz mi.

U mnie praktyka, u Ciebie jak na razie teoria.

Natomiast nie dyskredytuje silki bo nie interesowałam się więc nie zabieram głosu.

A czy ja napisałem,że porotherm klei się na wodę ? Porównanie było odnoście postu justid,która słyszała,że przez drogi klej do silikatów,budowanie z nich jest droższe niż z porothermu a to nie jest prawdą.

A że budowa z 44cm porothermu jest nieopłacalna i wg mnie rodem z poprzedniej epoki to już inna historia ;)

ktoś (Halina ? ) szukal fotelika dla dzidziusia - mój jest dostępny, z IKEA Antilop, od tygodnia w nim nie siedziała wiec chetnie sie go pozbede, biała tacka jest porysowana dlatego sprzedam go za pół ceny a tacke moge dokupic nowa podczas najblizszej wizyty w IKEA

http://img443.imageshack.us/img443/5127/20111119154138389.jpg

Arturo, transport za 700zł to za całe zamówienie, czy raczej za każdego TIRa? Ile ciężarówek tych cegieł potrzebujesz?

Na Allegro zawsze będzie i zawsze tanio :)

Silikat N24 - 2,55 zł/szt. 45,9zł/m2

Silikat N18 - 2,15 zł/szt. 38,7złm2

Silikat N12 - 1,44 zł/szt. 25,9zł/m2

Transport 700zł

Już zamówiony :)

Gość Arturo72
Arturo, transport za 700zł to za całe zamówienie, czy raczej za każdego TIRa? Ile ciężarówek tych cegieł potrzebujesz?

Trzy auta*700zł oczywiście z HDS,ok.46palet

18cm-115m2

24cm-64m2

12cm-52m2

:D

Justid - niestety o wszystkie dokumenty o których mowa była wcześniej musisz się zwrócić do odpowiednich urzędów i firm każda odpowiedź trwa ?? jeśli będziesz miał duuużo szczęścia potrwa to około miesiąca

Zalezy jaki teren - jak nic tam nie ma to u mnie objazd po wszystkich instytucjach trwal 4 godziny. Gazownia - ul. rybnicka na miejscu, vattenfall - wniosek na rybnickiej (teraz to juz niestety albo telefonicznie albo gdzies w realu w rybniku sie to zalatwia) i po 7 dniach mialem papier, telekomunikacja - zory przy policji - na miejscu, wodociagi - na miejscu. Moze to trwac znacznie krocej niz miesiac :]

Jezeli budujesz na plycie fundamentowej odizolowanej styropianem od gruntu - jestem jak najbardziej na tak! Jezeli budujesz na standardowych fundamentach (lawy) - jestem jak najbardziej na NIE! Silka doskonale przewodzi cieplo - wiec i niestety zimno. Od fundamentow bedzie wychladzac doskonale wszystkie sciany (rowniez wewnetrzne). W tym wypadku budowalbym z betonu komorkowego.