Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Jakbys zamontowal rurki w plycie to pewnie nie. Ale ze beda w cienkiej wylewce to sa duze szanse, niestety. Akumulacja w plycie dziala tak samo jak akumulacja w buforze. Sprobuj naladowac bufor grzejac go od srodka - naladujesz tylko gorna polowe. Tak samo bedzie u Ciebie - naladujesz tylko wylewke. Czyli niczym sie to za bardzo nie bedzie roznic od naszych domow. Lepiej szykuj miejsce na bufor bo po pierwszym sezonie go dolozysz. Koszt znowu az tak nie powala a wtedy na 100% bedziesz mogl grzac tylko w taniej taryfie.

Napewno ? Panele mają większy opór cieplny niż beton i ciepło chętniej pójdzie w dół niż do góry ,także cała płyta będzie aumulowała ciepło.

Poza tym kiedyś był poruszany ten wątek i bodajże HenoK stwierdził,że mimo dodatkowej wylewki cała płyta się nagrzeje.

O ile wiem to chcial jak najciensza zeby tanio wyszlo:)

Chciałem cieńsze ale anhydrytowe czyli droższe ;)

Stanęło na miksokrecie 7cm.

Gość adiqq
Napewno ? Panele mają większy opór cieplny niż beton i ciepło chętniej pójdzie w dół niż do góry ,także cała płyta będzie aumulowała ciepło.

Poza tym kiedyś był poruszany ten wątek i bodajże HenoK stwierdził,że mimo dodatkowej wylewki cała płyta się nagrzeje.

jakiś czas temu była dyskusja na ten temat, nie pamiętam tylko gdzie...w dół pójdzie, ale tylko trochę...lepiej sobie to wyjaśnij teraz :D

Ale paneli jest 8mm a plyty betonowej 20-30cm.

Na pewno troche sie nagrzeje bo beton ma calkiem dobra przewodnosc cieplna, tym niemniej woda ma ten parametr jeszcze lepszy, a rozklad temperatur w buforze (1000l) czy baniaku CWU (300l) mam zawsze taki sam -> na dole - zimno, na gorze - cieplo. Na pewno to nie bedzie tak efektywne jak rurki umieszczone nizej - w samej plycie. Nie dajac ich tam - znacznie zmniejszyles pojemnosc cieplna tego ukladu. Musialbys grzac do bardzo wysokich temperatur zeby cieplo poszlo w dol. Ale wtedy przegrzejesz gore, czyli pomieszczenia! Mam trzy czujki temperatury w buforze i jeszcze sie nigdy nie zdarzylo zeby dol bufora byl taki jak gora - mimo ze ja go laduje pompa (niejako "ciagnac" to cieplo z gory w dol!).

Trafiony zatopiony :)

No cóż,o spadku jeszcze nie wspomniałem ;)

Ja osobiście też czarno widzę te kwoty także ale generalnie to tak zaciekle dyskutujecie z Arturo to coś czuje że każdy kto buduje albo wybudował zapłacił dużo więcej i usiłuje sobie udowodnić że Arturo nie da rady bo wtedy sam wyszedłby na tego co się dał ogolić :-) Taka ludzka natura, jeśli chłop spełni swoje marzenie za 1/2 tego co niektórzy z nas to super byle był szcześliwy. A że albo przekroczy budżet albo będzie miał słabo zrobione kogoś zdaniem to już nie nasza sprawa. Nikt się z nas nie przyzna że coś spaprał albo przesadził. Ja np. u kresu wykończeniówki doszedłem do tego jaką największą wadę ma super system thermomur jakiej wczesniej nie dostrzegłem. Chwaliłem go za mega fajne rozwiązania w zakresie ciepła, montażu okien i drzwi i mase innych ale spróbujcie teraz coś zamontowac na tym na ścienie. Nie chodzi o te 5cm styro w środku to luzik, można kotwić głębiej cięższe rzeczy, bardzo ciężkie wstawiasz kołek drewniany, ale ten system ma takie poprzeczne łączniki gdzie w ścianie nie ma betonu (co 10cm), póki nie było tynków łatwo można był obliczyć gdzie jest łącznik (są kreski) ale teraz jak są tynki... pomalowane... jak źle trafisz to gips, gładź i podmalowanie. Styropian jest na przestrzał nic się tego nie trzyma cięższego.

Na 100% nie będę wchodził w I taryfę...

Wiesz co ci powiem, mam ten swój ciepły domek i największe problemy mam z tym że niby jest ciepło ale, że żadne ogrzewanie nie chodzi to czlowiekowi czasem zimno. Jeszcze nie mieszkam ale spędzam tam mase czasu, czytałem o takim właśnie zjawisku że niby masz 20 czy 2 stopni a tobie zimno... a im cieplej na zewnatrz tym gorzej bo przy -20 przynajmniej system grzewczy pompuje jakąś zauważalną ilość ciepła do podlogi, a tak to słabo. Więc możesz nie mieć odpowiedniego komfortu cieplnego.

Co do okien 3 -szybowe czy 2 -szybowe to montowałbym te 3 - szybowe. A ponadto zależy jakie jest żródło ciepła jeśli piec na ekogroszek to wstawiłbym 2 - szybowe jesli różnica ceny jest duża. W przypadku pozostałych źródeł tylko 3 - szybowe. U nas np. przy PC nawet nie zastanawiam się nad takim wyborem będą 3 -szybowe a pow. okien będzie trochę bo 27,7m2, (7 o wym 1,5 x 1,5 , 5 po 0,6 x 1,5 i 2 tarasowe 1,8 x 2,3 i 2,0 x 2,3).

Gość Arturo72
Wiesz co ci powiem, mam ten swój ciepły domek i największe problemy mam z tym że niby jest ciepło ale, że żadne ogrzewanie nie chodzi to czlowiekowi czasem zimno. Jeszcze nie mieszkam ale spędzam tam mase czasu, czytałem o takim właśnie zjawisku że niby masz 20 czy 2 stopni a tobie zimno... a im cieplej na zewnatrz tym gorzej bo przy -20 przynajmniej system grzewczy pompuje jakąś zauważalną ilość ciepła do podlogi, a tak to słabo. Więc możesz nie mieć odpowiedniego komfortu cieplnego.

Też spotkałem się z taką opinią,między innymi j-j w swoim pasywnym ale u mnie będzie jeszcze kominek w salonie,także mam nadzieję,że ogień polepszy atmosferę :)

Ja osobiście też czarno widzę te kwoty także ale generalnie to tak zaciekle dyskutujecie z Arturo to coś czuje że każdy kto buduje albo wybudował zapłacił dużo więcej i usiłuje sobie udowodnić że Arturo nie da rady bo wtedy sam wyszedłby na tego co się dał ogolić :-) Taka ludzka natura, jeśli chłop spełni swoje marzenie za 1/2 tego co niektórzy z nas to super byle był szcześliwy. A że albo przekroczy budżet albo będzie miał słabo zrobione kogoś zdaniem to już nie nasza sprawa. Nikt się z nas nie przyzna że coś spaprał albo przesadził. Ja np. u kresu wykończeniówki doszedłem do tego jaką największą wadę ma super system thermomur jakiej wczesniej nie dostrzegłem. Chwaliłem go za mega fajne rozwiązania w zakresie ciepła, montażu okien i drzwi i mase innych ale spróbujcie teraz coś zamontowac na tym na ścienie. Nie chodzi o te 5cm styro w środku to luzik, można kotwić głębiej cięższe rzeczy, bardzo ciężkie wstawiasz kołek drewniany, ale ten system ma takie poprzeczne łączniki gdzie w ścianie nie ma betonu (co 10cm), póki nie było tynków łatwo można był obliczyć gdzie jest łącznik (są kreski) ale teraz jak są tynki... pomalowane... jak źle trafisz to gips, gładź i podmalowanie. Styropian jest na przestrzał nic się tego nie trzyma cięższego.

To nie zaciekłość to realizm. Zbyt wiele czynników które nie bardzo od nas zależą a na ceny materiałów przy podwyzkach paliw nie mamy wpływu. Ja szczerze dopinguję Arturo co by się zmieścił w tym zaplanowanym budżecie budowy domu ale jest jedno ale - życie weryfikuje te plany o czym przekonałem się sam osobiście. A jestem obecnie na etapie wymurowania murów pozostał dach a wyceny jego też już znam.

a ja tak z ciekawosci chcialam dopytac jeszcze Arturo - czy na wyceny które masz - masz podpisane jakieś umowy ? czy to wyceny na dzien dzisiejszy bez gwarancji ceny za 6 miesiecy

jeśli masz - to spoko, wiesz na czym stoisz

a dla rozluźnienia - powiem wam że byłam dziś na filmie "Wyjazd integracyjny" - i tak się uśmiałam jak nie pamiętam kiedy, cały makijaż do poprawki po seansie ;) nie wiedziałam że z Frycza taki jajcarz :D

Halina dlaczego placilas za worek cieplej zaprawy? Masz porotherm 44 profi czy P+W ? Wiem, ze do profi przypada jeden worek na dwie palety i jest gratis. Przynajmniej byl rok temu :)

No niestety mamy p+w, trzeba było zaprawę kupić bo i cena pustaka jest sporo niższa niż Profi. Masz rację -do profi dawali zaprawę " w cenie" ale te pustaki wymagają IDEALNEGO wypoziomowania piwnic lub fundamentów. My baliśmy się , że nie damy rady tego ugryźć- piwnice "odziedziczyłam " po rodzicach. Jako, że murowaliśmy sami to p+w dają większą tolerancję na spoinach. Obawy jednak niepotrzebne bo fugi wyszły minimalne a ściany proste. Zobaczymy przy kafelkowaniu:D Teraz polecałabym PROFI, bo parametry lepsze, cena niestety wyższa, ale coś za coś

witam

Nie chce mi się pisać od nowa więc skopiuje ze swojego dziennika:

Po bokach drzwi balkonowych będą dwa fixy. Są dłuższe niż na rysunku, ale od góry są na tej samej linii co drzwi tarasowe. Problem polega na tym, czy zrobić te fixy tylko w ramie czy w skrzydle. W zależności w jakim salonie okien jesteśmy, słyszymy co innego. Jedni, ze w ramie bo taniej i to ma być fix, a nie udawać okno. Inni, ze w skrzydle,bo w ramie to się będzie wyróżniało, a przede wszystkim szyba nie będzie juz na tej samej wysokosci co w drzwiach tarasowych i będzie się to gryzło.. I bądź tu mądry:bash:

http://img810.imageshack.us/img810/9600/elewacjazachodnia.png

Chętnie poczytam Wasze opinie w tym temacie :)

Quenne, też wczoraj na tym bylismy :)