Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

nawet najdrobniejsza ryska na szkle przy robieniu fotek pod światło powoduje powstawanie pryzmatu - nie muszę chyba tłumaczyć jak zareaguje pomiar światła ?? a co do kropeczki :) fajnie że czytasz klasyków ale to w dalszym ciągu optyka - może jak znajdę tą fotkę z Pentaxa K10 to pokażę Ci ile zamieszania zrobił jeden maluteńki paproch na matrycy - a jeśli dalej nie wierzysz ustaw sobie maksymalnie przysłonę i zrób zdjęcie nieba - zresztą Twoje szkła, Twoja kasa a decyzja ludzi :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

nawet najdrobniejsza ryska na szkle przy robieniu fotek pod światło powoduje powstawanie pryzmatu - nie muszę chyba tłumaczyć jak zareaguje pomiar światła ??

No nie wiem, może w warunkach laboratoryjnych wariuje, ale w polu z pewnością nie. Przynajmniej mój :)

Krople na filtrze, czy też soczewce też rozszczepiają światło - pomiar działa. Sprawdzone.

a co do kropeczki :) fajnie że czytasz klasyków ale to w dalszym ciągu optyka - może jak znajdę tą fotkę z Pentaxa K10 to pokażę Ci ile zamieszania zrobił jeden maluteńki paproch na matrycy

Prosze Cię, o jakiej Ty MATRYCY piszesz ?

Przecież wiadomo, że na matrycy, na którą pada finalnie zogniskowany obraz, każdy paproch będzie widoczny.

Ale my tu piszemy o soczewce i to PRZEDNIEJ (bo już zarysowanie tylnej to akurat może być dramat).

Powinieneś rozumieć różnicę...

zresztą Twoje szkła, Twoja kasa a decyzja ludzi :)

Właśnie chodzi o to, by bez sensu kasy nie wydawać, a kupić większą kartę, polara, czy zapasowy akku :)

Dziękuję - daję radę :) Nawet na grip starczyło.

Na hobby sie nie oszczędza :), ale przypominam - cały czas mówimy o w miarę niedrogim zestawie dla 13-latki i z tej perspektywy ostatnie zdanie poprzedniego postu.

Zapasowy akku przyda się jej dużo bardziej, niż psujący jakość zdjęć kawałek szkiełka :)

nie wiem czy pamiętacie ale jakies 20-25 lat temu takie przekroczenia o kilkaset % to była codzienność, pamiętam że średnio było powyzej 500%

i te komunikaty po aktualnosciach

ale faktycznie jak sie wyjdzie kolo mojego domu to powietrze jest normalne ale wystarczy wyjsc do drogi jakies 500m to w dolince jest masakra!!! gesto jak by mgla tam byla!!

Jakoś średnio mnie to pociesza :( jak widzę że z domków w koło leci coś mega czarnego z komina to aż się dziwię że w Polsce nie można zrobić z tym porządku :(

Mama mi dzisiaj mowila ze czytala w jakiejs naszej lokalnej gazecie ze mozna nawet anonimowo zadzwonic i zglosic podejrzenie ze sasiad pali smieciami. U nas w Wodzislawiu pewnie bedzie sie tym zajmowal eko-patrol strazy miejskiej, walka z nielegalnymi wysypiskami nawet im dobrze wychodzi to moze i syfiarzy zaczna skutecznie uwalac :) Mam zamiar skorzystac jak tylko zobacze czarny dym w kominie mojego sasiada. Na anonimowosci mi specjalnie jakos nawet nie zalezy :D

Dwa lata temu, w listopadzie do mojej rodziny przyjechali znajomi - Niemcy. Po dwóch dniach pobytu, do męża Niemca trzeba było wzywać pogotowie - duszności, przyśpieszony oddech, ból w mostku, w efekcie hiperwentylacja.

Na początku wyglądało to jak stan przedzawałowy.

Lekarz przyjął, zbadał i przepisał... środki uspakajające :)

Bo wszystko siedziało w psyche - chłop spojrzał za okno i jego umysł stwierdził nie tym nei da się oddychać...

Mama mi dzisiaj mowila ze czytala w jakiejs naszej lokalnej gazecie ze mozna nawet anonimowo zadzwonic i zglosic podejrzenie ze sasiad pali smieciami. U nas w Wodzislawiu pewnie bedzie sie tym zajmowal eko-patrol strazy miejskiej, walka z nielegalnymi wysypiskami nawet im dobrze wychodzi to moze i syfiarzy zaczna skutecznie uwalac :) Mam zamiar skorzystac jak tylko zobacze czarny dym w kominie mojego sasiada. Na anonimowosci mi specjalnie jakos nawet nie zalezy :D

możesz zadzwonić na Straż Miejską, przyjezdzają i wlepiają mandat, ja też coraz intensywniej nad tym myslę...ale musiałabym co drugi dom zgłosić

mam wielką nadzieje ze nowa ustawa śmieciowa to zmieni

..............i wreszcie jakiś deszcz spadnie

Gość Arturo72
Dwa lata temu, w listopadzie do mojej rodziny przyjechali znajomi - Niemcy. Po dwóch dniach pobytu, do męża Niemca trzeba było wzywać pogotowie - duszności, przyśpieszony oddech, ból w mostku, w efekcie hiperwentylacja.

Na początku wyglądało to jak stan przedzawałowy.

Lekarz przyjął, zbadał i przepisał... środki uspakajające :)

Bo wszystko siedziało w psyche - chłop spojrzał za okno i jego umysł stwierdził nie tym nei da się oddychać...

Na "polskich" niemców nie mam słów ;)

możesz zadzwonić na Straż Miejską, przyjezdzają i wlepiają mandat, ja też coraz intensywniej nad tym myslę...ale musiałabym co drugi dom zgłosić

Zapomnialem jeszcze dopisac ze podobno biora probki popiolu (z kotla wyciagaja chyba troche) i wysylaja probki do laboratorium - moga stwierdzic czy byly palone plastiki nawet pare dni wstecz. Takze widac, ze wzieli sie za to na powaznie :)

EDIT: znalazlem linka: http://wodzislawslaski.naszemiasto.pl/artykul/1168215,wodzislaw-zajrza-do-naszych-piecow-beda-kontrolowac-czym,id,t.html

No to ja muszę powiedzieć,że dzwoniłam i co bardzo miły pan powiedział w sm,że przekaże dzielnicowemu,żeby się temu przyjrzał.Dzielnicowego jeszcze nigdy nie widziałam na oczy.Dymy lecą z komina czarne,żółte i inne.Szlag mnie trafia,ale dla mnie to walka z wiatrakami.A w ogóle to jak to jest,musisz wpuścić Straż Miejską do domu,żeby te próbki pobrali?