Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

i jak i jak ? mój syn (ma 9 lat) tez jest fanem sagi ale słyszalam o scenie porodu i sie waham czy go zabrac

Wiesz co jak dla mnie film super :)

Scena porodu - w sumie nic strasznego tylko dużo krwi i krzyku (ale nie widać żadnych wnętrzności czy damskich narządów).

Według mnie bardziej "drastyczne" (dla dziecka oczywiście) mogą być sceny seksu.

Acha i film jest "czytany"

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz co jak dla mnie film super :)

Scena porodu - w sumie nic strasznego tylko dużo krwi i krzyku (ale nie widać żadnych wnętrzności czy damskich narządów).

Według mnie bardziej "drastyczne" (dla dziecka oczywiście) mogą być sceny seksu.

Acha i film jest "czytany"

czyli nie widać wygryzania dziecka z Belli przez Edwarda ;)

a sceny seksu ponoć mocno okrojone wlasnie dlatego zeby był od 12 lat ...no ale lepiej najpierw obejrze sama

dzięki :)

wiecie co mam tak zarabiscie goraco w lazienkach ze nie da sie tam oddychac !! normalnie ide sikac a wychodze spocona!! wsadzilam termometr i mam 24,5st ... u gory ok - nie zalozylismy jeszcze termostatu wiec luzik ale na dole termostat jest skrecony na 15st, podloga zimna grzejnik zimny a tam gorac jak sto czortow !!

oczywiscie sa tacy domownicy co im zimno ale dla mnie 24st to masakra jakas!!

z rezsta musimy dol caly wyregulowac jakos optymalnie bo na dole jest teraz ponad 23st na rteciowym a prawie 22 na elektronicznym termometrze /swoja droga nie wiem skad taka roznica ... /

u gory jest optymalnie w dzien 20 a w nocy przy pozamykanych drzwiach 19 st ...

mam jeszcze pytanie do osob ktore moze maja stoliki szklane ... orientujecie sie czy te szyby sa bezpieczne ?? mysle o tym ze my mamy taki stary stoliczek kawowy /brzydki i do zmiany/ i boje sie strasznie ze jak mi kiedys agata na niego wejdzie to bedzie tragedia ... wiadomo ze lata temu nikt nie robil stolikow ze szkla zbrojonego czy na folii ... a ciekawe jak jest teraz ?? macie pojecie czy te szyby sa bezpieczne ?? kurde jest tyle ladnych law i boje sie ze wpadne z deszczu pod rynne ...

mam jeszcze pytanie do osob ktore moze maja stoliki szklane ... orientujecie sie czy te szyby sa bezpieczne ?? mysle o tym ze my mamy taki stary stoliczek kawowy /brzydki i do zmiany/ i boje sie strasznie ze jak mi kiedys agata na niego wejdzie to bedzie tragedia ... wiadomo ze lata temu nikt nie robil stolikow ze szkla zbrojonego czy na folii ... a ciekawe jak jest teraz ?? macie pojecie czy te szyby sa bezpieczne ?? kurde jest tyle ladnych law i boje sie ze wpadne z deszczu pod rynne ...

Mialem kiedys z ikei stolik ze szklem - "przypadkiem" na nim stanalem i wpadlem do srodka - gola stopa - szyba poszla na tysiace kawaleczkow ale o ile pamietam to byly one "bezpieczne", tj. nie mialy ostrych krawedzi - nic sobie nie uszkodzilem, nawet zadnego rozciecia skory etc :) Ale to pewnie zalezy od szyby..

Mialem kiedys z ikei stolik ze szklem - "przypadkiem" na nim stanalem i wpadlem do srodka - gola stopa - szyba poszla na tysiace kawaleczkow ale o ile pamietam to byly one "bezpieczne", tj. nie mialy ostrych krawedzi - nic sobie nie uszkodzilem, nawet zadnego rozciecia skory etc :) Ale to pewnie zalezy od szyby..

wlasnie chodzi mi o jakies standardy w stylu "stoliki szklane z bezpiecznego szkla" ... ale pewnie szanujace sie firmy to robia ... pomniejsi alle - sprzedawcy pewnie niekoniecznie!!

no i tu smiem twierdzic cena tez jest inna ...

mea ja mam taki:

http://www.damnet.pl/meble/duo/duo_czern_001_amb.jpg

szkło bezpieczne - hartowane, niestety takie szkło ma swoją cenę, ale moja młoda też siedzi na stole więc MUSI być bezpiecznie,

aha oczywiście kanty nie sa ostre w dotyku

wszędzie gdzie mam szkło/szybki w domu - mam hartowane, gdzie sie dało to nawet na folii

i jeszcze coś, czarne szkło jest kurzołapiące...po 2 godzinach od przetarcia antystatycznym środkiem jest siwo :(

no wlasnie ja chyba doplace i bede chciala dotknac stolu ... chodzi o te kanty !!

no i jedno juz wiem - nie czarne szklo ...

musze to dobrze wymyslic bo komoda jest wengr i kremowe fronty, wypoczynek kremowy a stol i krzesla niestety debowe ... polka rtv czarna /ze szklem ale chyba zwyklym/ no i nie wiem jak wybrnac z tego stolu ... najchetniej wzielabym cos jasnego /pod kremowy komplet i fronty z komody/ zwlaszcza ze stoi to na ciemnych panelach i ciemny stol sie tu troche gubi ... propozycje mile widziane :)

Osobiście odradzam stół szklany :) co do wytrzymałości nie mam żadnych zastrzeżeń - nawet kiedyś na nim stałem :) ale co do utrzymania w czystości :bash:

wszystko na nim widać :( nooo i po 5 latach użytkowania już ma jakieś ryski z góry tego nie widać ale jak się człowiek popatrzy pod światło to zauważy :)

no wlasnie ja chyba doplace i bede chciala dotknac stolu ... chodzi o te kanty !!

Mea ---> jak bedziesz kupować to sprawdz czy szkło jest bezpieczne tzn. musi byc hartowane, może na nim pisać "toughened" lub "tempered".

Wtedy masz pewność, że jak szyba pęknie to na tysiące małych kawaleczków, tak jak to bylo u Adama.

kanty nie maja nic wspolnego z rzeczywistym bezpieczenstwem, bo czy w szybie niehartowanej czy hartowanej i tak bede zatepione albo polerowane :)

My mamy ławę dębową i już gadałem ze szklarzem o szybie na nią, tak żeby ją powiekszyc. A np. na stół do kuchni o wymiarach 150x150 szyba 10mm polerowana i hartowana to koszt kolo 400 zl ( w tym zaokrąglone rogi )

A jak jeszcze masz obawy to zamow sobie "laminat", wtedy jak szyba pęknie to sie wogole nie rozsypie :) bo laminat bedzie ją trzymac w kupie :)

Też się zastanawiam nad stolikiem,bo na razie to mamy ten za 19 zeta z ikei.Podobają mi się szklane,małe zgrabne stoliczki,a już bajer z szybą kolorową to w ogóle do mnie mówi.

Nie sądzę,żeby z czyszczeniem był problem,ja wszystko płytę czarną,piekarnik,dup.... okap lecę clinem i ręcznikiem jednorazowym przynajmniej raz dziennie.

A co do rysek Gingeros ma racje, po kilku latach na pewno beda jakies drobne, ale to nie problem.

Kupujesz "tlenek ceru" mieszasz z wodą i nanosisz pastę na szybe i polerujesz filcem. Kilkanascie minut robot i szyba jak nowa :)

Koszt tlenku 100g okolo 20 zł.

gdzie można kupić ten tlenek ?? i w jakiej proporcji to mieszać - polerowanie musi być filcem czy może być ręcznikiem papierowym ??

Skoro o elektryce - przypomnę że mam do sprzedanie 100 metrów kabla YDY żo 3x1,5 (okrągły)

No i rury do odkurzacza centralnego+kilka innych elementów instalacji (kolanka, uchwyty, itp), ok. 10 m (muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić)

Wszystko po atrakcyjnej cenie oczywiście :)

gdzie można kupić ten tlenek ?? i w jakiej proporcji to mieszać - polerowanie musi być filcem czy może być ręcznikiem papierowym ??

zajzyj sobie na stronke : http://glass24.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=tlenek+ceru

tam tez masz krążek filcowy za 69 zl, lub ponizej masz caly zestaw : tlenek ceru + krązek za 110 zł

A co do proporcji, to musisz zrobic z tego taki rzadki budyń naniesc na szybe i polerować, co chwila dodajac troszke wody, zeby niejechalo na sucho :)