moos 28.11.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 U nas tak samo parterówka tylko że ze względu na ukształtowanie terenu w pełni podpiwniczona. Powierzchnia ~160m2 plus tyle samo piwnicy. Jako że projektowanie rozpocznie się w grudniu wiec mam jeszcze kilka dni na ewentualne zmiany. Skłaniam się ku silikatom 24cm + 20 styropianu, strop nad parterem drewniany, poddasze nieużytkowe, wykorzystane na WM. Ogrzewanie podłogowe po całości (w piwnicy też). Co do źródła ogrzewania to ciągle jestem rozbity pomiędzy ekogroszkiem a PC wiec pewnie też będę męczył Adam i Adriana Zastanawiam się nad rozpoczęciem od ekogroszku z czego chciałbym dom przystosować do montażu PC w przyszłości - nie wiem czy to ma sens? Jeżeli macie jakieś sugestie na co na etapie projektowania zwrócić uwagę to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.11.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 moos - jedyne co musisz zrobić żeby nie zamykać sobie w przyszłości drogi do PC - to zrobić podłogówkę po całości...a skoro wszędzie planujesz podłogówkę, to nie ma żadnego problemu żeby "kiedyś tam" podpiąć PC...ja po dyskusjach z kolegą który ma piec na ekogroszek, budował w tym samym czasie co ja - różnica w kosztach może być niewielka. Moja PC+DZ to koszt 18-19tys(kolektor poziomy) Od tego odejmij koszt pieca na ekogroszek - reszta jest prawie że identyczna....wyjdzie ci jaka jest różnica w kosztach inwestycyjnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 28.11.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 pozdrawiam nowych "ujawniajacyhc sie" i ponawiam temat jakiegos spotkania moze jak by tak przy piwie po barborkach a przed swietami u nas sajgonu agatkowego dzien kolejny wiec darujcie nieobeznosci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 U nas tak samo parterówka tylko że ze względu na ukształtowanie terenu w pełni podpiwniczona. Powierzchnia ~160m2 plus tyle samo piwnicy. Jako że projektowanie rozpocznie się w grudniu wiec mam jeszcze kilka dni na ewentualne zmiany. Skłaniam się ku silikatom 24cm + 20 styropianu, strop nad parterem drewniany, poddasze nieużytkowe, wykorzystane na WM. Ogrzewanie podłogowe po całości (w piwnicy też). Co do źródła ogrzewania to ciągle jestem rozbity pomiędzy ekogroszkiem a PC wiec pewnie też będę męczył Adam i Adriana Zastanawiam się nad rozpoczęciem od ekogroszku z czego chciałbym dom przystosować do montażu PC w przyszłości - nie wiem czy to ma sens? Bierz odrazu PC - jezeli dopiero dom projektujesz to masz okazje zeby inwestycja byla mozliwie tania, tj. przede wszystkim rezygnacja z kominow (ew. tylko jeden jezeli planujesz kominek) i z wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia z piecem (bo mechanicznej nie moze byc!) i ew. zsypu jezeli planujesz. Jezeli dom bedzie na izolowanej plycie fundamentowej - silka to bardzo dobry pomysl. Jezeli na standardowych fundamentach (lawach) - troche gorzej Lepszy bedzie beton komorkowy! Jak sie boisz PC to zapraszam do mnie - pokaze jak wyglada i jak dziala i dotkniesz sobie cieplej rurki i uwierzysz ze ten diabel grzeje !! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia samosia 28.11.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Witajcie.Mam pytanie.Gdzie w okolicy można dostać wkłady kominowe z kwasówki,w rozsądnej cenie?Murarze przegadali nas na etapie murowania i mamy komin murowany nie systemowy...no i du...a...albo cos źle wymurowne(nie znam się) albo sposób palenia,albo nie wiem co jeszcze ,ale nie dość że mamy zaciek na kominie to jeszcze zaczyna nieprzyjemnie pachnieć:(nam wrażenie że cały komin na całej jego wysokości...masakra jakaś.Może ktoś cos poradzi w tym temacie,bo musielibysmy z tym cos szybko zrobic póki nie ma jeszcze mrozów i śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.11.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 fajnie, że parterówki się pojawiają chętnie pooglądam co i jak jak macie jakieś rzuty lub konkretne projekty to wrzućcie - ciekawa jestem waszych pomysłów na jedna przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moos 28.11.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 moos - jedyne co musisz zrobić żeby nie zamykać sobie w przyszłości drogi do PC - to zrobić podłogówkę po całości...a skoro wszędzie planujesz podłogówkę, to nie ma żadnego problemu żeby "kiedyś tam" podpiąć PC...ja po dyskusjach z kolegą który ma piec na ekogroszek, budował w tym samym czasie co ja - różnica w kosztach może być niewielka. Moja PC+DZ to koszt 18-19tys(kolektor poziomy) Od tego odejmij koszt pieca na ekogroszek - reszta jest prawie że identyczna....wyjdzie ci jaka jest różnica w kosztach inwestycyjnych.... właśnie przez to chcę mieć podłogówkę po całości w piwnicach jak i na parterze. Co do DZ to ze względu na ukształtowanie terenu obawiam się że może mi nie starczyć miejsca na kolektor poziomy. Co do długości kolektora poziomego/pionowego to żeby policzyć ich długość to potrzebuję znać moc PC. Czy mogę obliczyć moc PC dla mojego domu nie mając jeszcze projektu ? Jeżeli tak to prosiłbym o jakąś podpowiedź Bierz odrazu PC - jezeli dopiero dom projektujesz to masz okazje zeby inwestycja byla mozliwie tania, tj. przede wszystkim rezygnacja z kominow (ew. tylko jeden jezeli planujesz kominek) i z wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia z piecem (bo mechanicznej nie moze byc!) i ew. zsypu jezeli planujesz. Jezeli dom bedzie na izolowanej plycie fundamentowej - silka to bardzo dobry pomysl. Jezeli na standardowych fundamentach (lawach) - troche gorzej Lepszy bedzie beton komorkowy! Jak sie boisz PC to zapraszam do mnie - pokaze jak wyglada i jak dziala i dotkniesz sobie cieplej rurki i uwierzysz ze ten diabel grzeje !! :D Dzięki za zaproszenie Co do komina i pomieszczenia z piecem to tak czy siak chciałbym je zachować żeby w razie W mieć możliwość podpięcia innego źródła ciepła. Z tego co pamiętam to adiqq ma podobnie. Pomiędzy silikatami a ławą fundamentową będzie jeszcze warstwa 2m+ bloczków betonowych (piwnica). Dodatkowo zastanawiam się nad ociepleniem ścian piwnicy styro więc powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 28.11.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 jak macie zamontowane rynny? chodzi mi o to czy w razie wymiany musiecie ruszac pierwszy rząd dachówek bo blacha spod tych właśnie dachówek zachodzi na rynnę, ma to niby na celu eliminację zawieewania wody podczas opadów, nie bardzo mi to się podoba raz, że przy wymianie kłopot a dwa ,że cieśla chce rynny od razu montowac a ja wolę sam to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 fajnie, że parterówki się pojawiają chętnie pooglądam co i jak jak macie jakieś rzuty lub konkretne projekty to wrzućcie - ciekawa jestem waszych pomysłów na jedna przestrzeń Ja się zastanawiam.... Parterówka, czy poddasze... http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk/?Type=1 - z salonem poszerzonym o 1m i sypialnia 9 i łązienką poszerzoną o 0,5m, wszystko poprzez przedłużenie bryły. http://www.z500.pl/projekt/z79,Prosty,ekonomiczny,dom,z,poddaszem,i,funkcjonalnym,wnetrzem,dach,dwuspadowy.html - tu tylko WC przeniesone pod schody, dzięki temu powiekszone pom gosp. W obydwu projektach wiata garażowa po prawej stronie Szerokość budynku nie może u mnie przekraczać 9m, działka jest narożna w kształcie litery L. W przypadku parterówki i tak chyba skończy się na indywidualnym. Piszcie, komentujecie, podsuwajcie praktyczne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ja się zastanawiam.... Parterówka, czy poddasze... http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk/?Type=1 - z salonem poszerzonym o 1m i sypialnia 9 i łązienką poszerzoną o 0,5m, wszystko poprzez przedłużenie bryły. http://www.z500.pl/projekt/z79,Prosty,ekonomiczny,dom,z,poddaszem,i,funkcjonalnym,wnetrzem,dach,dwuspadowy.html - tu tylko WC przeniesone pod schody, dzięki temu powiekszone pom gosp. W obydwu projektach wiata garażowa po prawej stronie Szerokość budynku nie może u mnie przekraczać 9m, działka jest narożna w kształcie litery L. W przypadku parterówki i tak chyba skończy się na indywidualnym. Piszcie, komentujecie, podsuwajcie praktyczne pomysły nie dla wc pod schodami, nie znam osoby która byłaby z takiej zmiany zadowolona no i jak dla mnie parterówka - ten eryk całkiem fajny tylko jeszcze rzutom sie musze przyjrzec bo mi sie nie wyswietlają no i ja zmieniłąbym dach na kopertowy jesli chcesz go jeszcze wydłużyć bo tak to stodoła wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 WC to tylko WC - teraz w bloku mam wydzielone z łazienki i jest na tyle klaustrofobiczne, że jakoś wizja pod schodami mnie nie przeraża Ewentualnie - pozostawię tam, gdzie jest, pomniejszając de do znajomych mi wymiarów Chodzi o te metry w pom. gospodarczym jednak. Natomiat co do dachów kopertowych - jestem na nie. Nie podobają nie się... Pewnie więc skończy się na czymś p średnim między Erykiem, a Milusiem, na takim układdzi ei takim kształcie dachu: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/milus/#widok tak mniej więcej powinna wyglądać parterówka idealnie wkomponowana w moją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 28.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 właśnie przez to chcę mieć podłogówkę po całości w piwnicach jak i na parterze. Co do DZ to ze względu na ukształtowanie terenu obawiam się że może mi nie starczyć miejsca na kolektor poziomy. Co do długości kolektora poziomego/pionowego to żeby policzyć ich długość to potrzebuję znać moc PC. Czy mogę obliczyć moc PC dla mojego domu nie mając jeszcze projektu ? Jeżeli tak to prosiłbym o jakąś podpowiedź orientacyjnie możesz spróbować za pomocą tego arkusza https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35 jak już będziesz mieć szkic projektu, to nic, tylko zabierać się za OZC Jeśli będziesz mieć 20cm styro i WM to będziesz mieć podobne parametry jak ja i Adam...więc wszystko zależy od wielkośći planowanego domu... Dzięki za zaproszenie Co do komina i pomieszczenia z piecem to tak czy siak chciałbym je zachować żeby w razie W mieć możliwość podpięcia innego źródła ciepła. Z tego co pamiętam to adiqq ma podobnie. Pomiędzy silikatami a ławą fundamentową będzie jeszcze warstwa 2m+ bloczków betonowych (piwnica). Dodatkowo zastanawiam się nad ociepleniem ścian piwnicy styro więc powinno być ok. tak, to prawda, mam 2 kominy spalinowe, jeden jest wykorzystany do kominka. Do mnie też możesz wpaść - ja mam trochę inną instalację, bo bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 28.11.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ja się zastanawiam.... Parterówka, czy poddasze... http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk/?Type=1 - z salonem poszerzonym o 1m i sypialnia 9 i łązienką poszerzoną o 0,5m, wszystko poprzez przedłużenie bryły. http://www.z500.pl/projekt/z79,Prosty,ekonomiczny,dom,z,poddaszem,i,funkcjonalnym,wnetrzem,dach,dwuspadowy.html - tu tylko WC przeniesone pod schody, dzięki temu powiekszone pom gosp. W obydwu projektach wiata garażowa po prawej stronie Szerokość budynku nie może u mnie przekraczać 9m, działka jest narożna w kształcie litery L. W przypadku parterówki i tak chyba skończy się na indywidualnym. Piszcie, komentujecie, podsuwajcie praktyczne pomysły po 1 ... pytanie ile potrzebujesz sypialni ?? potrzebujesz koniecznie ten pokoik na dole ?? ja bym sie pobawila z ta przestrzenia ... no i czym bedziesz palil ?? jak duze ma byc pomieszczenie gospodarcze bo jak na wegiel to musi byc konkretne ... po 2 ... ja juz jakis czas temu powiedzialam ze nastepny moj dom to bedzie parterowka ... ale bedzie bez tesciowej teraz sie ciesze ze mam azyl i jak nie chce na nia patrzec to ide do gory i wale na nia ... ona tam wejscia nie ma po 3 ... w tym domku z poddaszem to ja bym przemodelowala uklad z wejsciem i kibelkiem ... dalabym kolo kuchni kibelek, obok wejscie /troche dziwnie byloby z boku budynku ale trzeba by to jakos optymalnie ustawic ... i dopiero na boczna sciane gdzie teraz jest lazienka dac pom gospodarcze ... no i czy sa ci potrzebne 2 lazienki na gorze ?? na etapie projektu tez o tym marzylam ale na etapie wykonczeniowki blogoslawilam boga ze mam TYLKO DWIE LAZIENKI zrob jedna wieksza i bedziecie naprawde szczesliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 28.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 WC to tylko WC - teraz w bloku mam wydzielone z łazienki i jest na tyle klaustrofobiczne, że jakoś wizja pod schodami mnie nie przeraża Ewentualnie - pozostawię tam, gdzie jest, pomniejszając de do znajomych mi wymiarów Chodzi o te metry w pom. gospodarczym jednak. Natomiat co do dachów kopertowych - jestem na nie. Nie podobają nie się... Pewnie więc skończy się na czymś p średnim między Erykiem, a Milusiem, na takim układdzi ei takim kształcie dachu: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/milus/#widok tak mniej więcej powinna wyglądać parterówka idealnie wkomponowana w moją działkę. Foto zobacz ten parter http://www.z500.pl/projekt/z123,Parterowy,dom,z,obszerna,strefa,dzienna,bocznym,garazem,i,kopertowym,dachem.html rozsądny układ pomieszczeń ii spory salon p.s jeśli będziesz chciał zobaczyć na żywo to wiem gdzie taki stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ds88 28.11.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 fajnie, że parterówki się pojawiają chętnie pooglądam co i jak jak macie jakieś rzuty lub konkretne projekty to wrzućcie - ciekawa jestem waszych pomysłów na jedna przestrzeń Tak teraz parterowki chyba sa w "modzie". sama sie zastanawiam bo chcialam z poddaszem użytkowym i antresola nad salonem. Po rozmowie z projektantem zastanawiamy sie wlasnie nad samą parterowka cos podobnego do http://www.extradom.pl/projekt-domu-teverina-krh1125.aspx a miało byc cos podobnego do http://gotowe-projekty-domow.pl/kr_kwarc_z_garazem.htm Co waszym zdaniem lepiej budować z poddaszem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.11.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 po 1 ... pytanie ile potrzebujesz sypialni ?? potrzebujesz koniecznie ten pokoik na dole ?? po 3 ... w tym domku z poddaszem to ja bym przemodelowala uklad z wejsciem i kibelkiem ... dalabym kolo kuchni kibelek, obok wejscie /troche dziwnie byloby z boku budynku ale trzeba by to jakos optymalnie ustawic ... i dopiero na boczna sciane gdzie teraz jest lazienka dac pom gospodarcze ... taki pokoik jest idealny jak sie ma znajomych daleko albo jest sie miłośnikiem kina albo ma sie firme.... moze robic za dodatkowa sypialnie (dla gości albo na starosc jak schody staną sie przekleństwem) albo zrobic z niego biuro...mnie zawsze brakowało takiego pokoju albo wstawic tam kanape i kino domowe - jak u nas a z tym wejściem to przekombinowałaś...gdzie chciałąbys umiescic przejscie z wiatrołapu do holu ? co do dwóch łązienek u góry - faktycznie przesada, przerobiłąbym to na pralnie albo garderobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Foto zobacz ten parter http://www.z500.pl/projekt/z123,Parterowy,dom,z,obszerna,strefa,dzienna,bocznym,garazem,i,kopertowym,dachem.html rozsądny układ pomieszczeń ii spory salon p.s jeśli będziesz chciał zobaczyć na żywo to wiem gdzie taki stoi no ten jest piękny pod warunkiem dobrego ustawienia wobec stron świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 28.11.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Tak teraz parterowki chyba sa w "modzie". sama sie zastanawiam bo chcialam z poddaszem użytkowym i antresola nad salonem. Po rozmowie z projektantem zastanawiamy sie wlasnie nad samą parterowka cos podobnego do http://www.extradom.pl/projekt-domu-teverina-krh1125.aspx a miało byc cos podobnego do http://gotowe-projekty-domow.pl/kr_kwarc_z_garazem.htm Co waszym zdaniem lepiej budować z poddaszem?? moim zdaniem przejscie z kuchni do salonu/jadalni przez pół domu to pomyłka, ta parterówka zdecydowanie sensowniejszy uklad wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Foto zobacz ten parter http://www.z500.pl/projekt/z123,Parterowy,dom,z,obszerna,strefa,dzienna,bocznym,garazem,i,kopertowym,dachem.html rozsądny układ pomieszczeń ii spory salon p.s jeśli będziesz chciał zobaczyć na żywo to wiem gdzie taki stoi Ładny, ale... 11,28 m - za szeroko, u mnie (niestety) może być max 9. To ogranicza mnie mocno w przypadku parterówek i już znacznie mniej w przypadku poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 28.11.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ładny, ale... 11,28 m - za szeroko, u mnie (niestety) może być max 9. To ogranicza mnie mocno w przypadku parterówek i już znacznie mniej w przypadku poddasza. No to fakt troszkę placu trzeba mieć przy parterze ale u nas też szału nie było i jakoś się mieścimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts