Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

po 1 ... pytanie ile potrzebujesz sypialni ?? potrzebujesz koniecznie ten pokoik na dole ?? ja bym sie pobawila z ta przestrzenia ... no i czym bedziesz palil ?? jak duze ma byc pomieszczenie gospodarcze bo jak na wegiel to musi byc konkretne ...

po 2 ... ja juz jakis czas temu powiedzialam ze nastepny moj dom to bedzie parterowka ... ale bedzie bez tesciowej :) teraz sie ciesze ze mam azyl i jak nie chce na nia patrzec to ide do gory i wale na nia ... ona tam wejscia nie ma :)

po 3 ... w tym domku z poddaszem to ja bym przemodelowala uklad z wejsciem i kibelkiem ... dalabym kolo kuchni kibelek, obok wejscie /troche dziwnie byloby z boku budynku ale trzeba by to jakos optymalnie ustawic ... i dopiero na boczna sciane gdzie teraz jest lazienka dac pom gospodarcze ... no i czy sa ci potrzebne 2 lazienki na gorze ?? na etapie projektu tez o tym marzylam ale na etapie wykonczeniowki blogoslawilam boga ze mam TYLKO DWIE LAZIENKI :) zrob jedna wieksza i bedziecie naprawde szczesliwi :)

ad1. Pokój to trochę przyszłościowe rozwiązanie, to na gabinet miejsce.

ad3. Zamiast łazienki będzie garderoba oczywiście. A jeśłi chodzi i ogrzewanie to mały kociołek na pellet, albo pompa powietrze-woda.

W ogóle, to przez czas jakis wydawało sie, że działka będzie jeszcze węzsza, niż na budynek 9m i wtedy pozostałby wariant awaryjny:

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/len/#view

Witam

Podobnie jak moos też postanowiłem się ujawnić i czytuje forum gdzieś od roku.

Póki co czekam aż w UM mi mapki schwalą, budować zamierzam w przyszłym roku w Popielowie dom parterowy o pow do 130m2 pow. mieszkalnej, ogrzewany pompą ciepła plus WM więc pewnie sporo pytań będę miał do Adama i Adriana ;).

Póki co to próbuje się zmusić do ponownego przeczytania wątku z pompami, ale ilość stron mnie przeraża bo wychodzi, że lekturę skończyłem gdzieś w połowie tego co jest tam teraz ...

Witam krajana, ja też Popielów.. Będziemy sąsiadami" ze wsi":D

no i ja zmieniłąbym dach na kopertowy jesli chcesz go jeszcze wydłużyć bo tak to stodoła wyjdzie

ojtamojtam, stodoły bywają piękne

http://www.architizer.com/en_us/projects/view/haus-wurth/1959/

http://www.wespidemeuron.ch/wdm/projekte.php?id=51

i ten sam dom - wnętrza

http://www.wespidemeuron.ch/wdm/projekte.php?id=50

i przepiękny dom, taka stodółka miejska :)

http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/14078/studio-velocity-montblanc-house.html

Potrzebuje pomocy. Mam do zamówienia 128 szt płytek 60x60. To jest tak w miare dokładnie policzone. Ile płytek dołozyć do zamówienia na ewen. niespodzianki, czy zamawialiście tez jakies rezerwowe jakby sie coś w przyszłosci wydarzyło. Wiadomo, płytki trochę kosztuj, dlatego prosze o opinie

Potrzebuje pomocy. Mam do zamówienia 128 szt płytek 60x60. To jest tak w miare dokładnie policzone. Ile płytek dołozyć do zamówienia na ewen. niespodzianki, czy zamawialiście tez jakies rezerwowe jakby sie coś w przyszłosci wydarzyło. Wiadomo, płytki trochę kosztuj, dlatego prosze o opinie

ilość m2 zaokrąglałam w górę i potem dokładałam 10% więcej

a w salonie i tak mi zabrakło...i musiałam kombinowac bo kupowane później miały już inny odcień

a tak z ciekawości - jakie to płytki ? :) Danusiu...jakies zdjęcia pliiiiiiiiiiiiiiiz :) pisz co tam u was - jakie postępy

Gość adiqq

zależy jak będzie układane - w karo jest trochę docinania...spytaj kafelkarza ile więcej zamówić....10% więcej wydaje się sensownym rozwiązaniem, ale mi też gdzieś braklo trochę :D

ilość m2 zaokrąglałam w górę i potem dokładałam 10% więcej

a w salonie i tak mi zabrakło...i musiałam kombinowac bo kupowane później miały już inny odcień

a tak z ciekawości - jakie to płytki ? :) Danusiu...jakies zdjęcia pliiiiiiiiiiiiiiiz :) pisz co tam u was - jakie postępy

Pati u nas z postepów nadających się na zdjęcia niewiele. Jakies rury od reku rozłozone na stropie, rozłożona kołdra z wełny, stropy w garażu zrobione, ziemia przed domem rozplantowana. Jedynie drzwi wejściowe przybyły z rzeczy które nadają sie do pokazania ale zepsuł się nam aparat.

Jestesmy na etapie wyborów łazienkowo płytkowych oraz drzwiowych i nic nie mozemy dobrać, co jakis czas kolejne pomysły upadają. Jeżeli chodzi o płytki do kuchni/jadalni/korytarz to chcielismy jasne w półpolerze. Skłanialiśmy się w kierunku Masto Paradyża, ale tu tez pomysł upadł, bo pojawiły się negatywne opinie na forum. I rzeczywiście wg mnie cos jest nie tak z ta pytką, bo niby jest gładka, ale jak przesuniesz po niej delikatnie noga w skarpecie co jesteś w stanie ją przesunąć po podłodze, co w przypadku innych płytek testowych nie miało miejsca.

Tak więc zdecydujemy się chyba na płytki f. Cisa które wygladają prawie jak Masto (zdjecia Masto mozesz obejrzec w watku płytek Paradyża) ale niestety sa drozsze (135 zł - 5 % rabatu). Dlatego tak dopytuje, bo bedziemy potrzebować ok. 46 m2 a 10%- czyli jakieś 5m2 to znowu ok. 670 zł wiecej.

Płytki maja byc układane prosto, ale trudno przewidzieć czy cos ulegnie uszkodzeniu, a domawiane mogą wyglądać inaczej.

A jako, że prawie każdą rzecz na budowie robiliśmy dwa razy, począwszy od pekniętej ściany fundamentowej, a na dzień dzisiejszy mamy akcje odesłania parapetów zewnętrznych, w których nie zrobili rowków okapnikowych to juz się boję, co będzie za akcja z płytkami.

To sie rozpisałam - znak, że dawno spotkania nie było coby sie wygadać.

Gratulki :-) Troche prac zewnetrznych to Cie kolego czeka do usranej smierci :) :) :)

Hehe mówię o tych typu elewacja i podj azd, brama bo reszta to wiem :-)

BTW dołączam do ciebie i polecam koledze co pytał PC, też u mnie grzeje i to od maja. Ale też dziś rano jakiś gościu od wentylacji co mi coś regulował mi się pyta czy to działa w ogóle i ogrzeje dom. No to się pytam czy mu zimno u mnie? :)

Hehe mówię o tych typu elewacja i podj azd, brama bo reszta to wiem :-)

BTW dołączam do ciebie i polecam koledze co pytał PC, też u mnie grzeje i to od maja. Ale też dziś rano jakiś gościu od wentylacji co mi coś regulował mi się pyta czy to działa w ogóle i ogrzeje dom. No to się pytam czy mu zimno u mnie? :)

Jaka masz PC ?

Pozdrawiam przyszlych sasiadów/ sasiadki :)

Jeśli przy projektach jesteśmy to na oku mamy w tej chwili trzy ale życie pokaże na czym stanie (może jakiś inny podobny).

Najbardziej by nam pasoweł ten :

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/irys_17-30/0/137#top

ale bardzo fajne sa też :

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/agat/0/401

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/emanuel/0/618