Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

a moja folia wstępnego krycia ma dziurki. Kilka malutkich wczoraj zauważyłem. Myślę że z papierosa albo od szlifierki.

Jadę ich pozabijać.

jak to naprawić bez wymiany folii? dachówka w większości położona na tej połaci.

Sa specjalne tasmy do klejenia membran - zobacz np. na http://www.folnet.pl, w naszych hurtowniach tez powinny takie byc :) Szkoda ze masz tam juz dachowke bo trudniej takie dziurki zlokalizowac - bez dachowki poprostu patrzysz od srodka w dzien i wszystko co na zewnatrz przebija :)

O tu masz te tasmy:

http://folnet.pl/grupa/membrany-dachowe/tasmy-i-kleje-do-membran

Szukaj jednostronnych. Az tak sie tymi dziurkami nie przejmuj ale lepiej przejrzyj dokladnie cala polac i zalataj wszystkie :)

hehe gratulacje!! bylescie tylko nie odchorowali tak jak u nas ... ledwo sie przeprowadzilismy to sie nam dziecko na maksa rozchorowalo ... pani doktor dzis zarzucila mi ze to przez chemi w nowym domu ...za cholere nie wiem co tu moze byc toksycznego zwlaszcza ze wentylacja jest dobra :)

raczej bylabym za opcja "niedoboru grzyba" w ktorym moje dziecko zylo od urodzenia!!!

Nasz starsza na wszelki wypadek rozchorowała się lekko dzień przed przerowadzką i w nowym domu jej tylko przeszlo :-)

Gość adiqq
Nibe 1245PC

możesz napisać coś więcej? tzn moc pewnie minimalna,koszt, wielkość DZ itd...może być na priv jak się krępujesz tutaj...

kiedyś tez myślałem o NIBE, ale w 2009 roku firma która robiła mi wycenę (dość dobrą) wycofała się kolektorów poziomych całkowicie - nie wiedzieć czemu...więc szukałem gdzieś indziej....

a jestem bardzo ciekaw jak to kosztowo teraz wychodzi...bo mam gdzieś te stary wyceny jeszcze...miałbym porównanie

Burzuj!!!! ;) Nie no zartuje - bardzo dobra pompa, tylko rzeczywiscie troszku droga :) Dawaj znac co jakis czas nt. zuzycia / kosztow :)

hehe wiedziałem że tak napiszecie :-) Ale spoko już na ten temat pisałem. Było tak, że jak ją wybierałem (a było to 1,5 roku temu realnie) to te wszystkie PPC i podobne dopiero raczkowały u nas i tylko pasjonaci forum je mieli. Dla mnie za duże ryzyko było jednak, stąd wśród topowych firm popularnych wybrałem taką ofertę ze względu na koszty. Mimo, że cena taka sobie to wiadomo to jednak wśród IVT, Viessmana, AlphaInnoteca i podobnych cena była najkorzystniejsza - mówię o całej inwestycji. No i Nibe ma jakiekolwiek moduły komunikacyjne, mizerne i nędzne ale ma (po modbusie można coś tam z niej wyciągnąć ale niczego nie można zmienić, lipa ale zaczekam pewnie dorobią z czasem). Co do pracy pompy będzie full info, ale póki co to nie dość że mi tu łażą ciągle jeszcze budowlańcy a to się jedno poprawia to drugie to jeszcze drzwi itp. więc na razie to ona marnuje sporo ciepła. Jak już dojdizemy do ładu będe raportował jak to pracuje. Na razie nieco popracowała sobie przy wygrzewaniu itp. Utrzymuje miłą temperature, jeszcze regulacja podłogówki trwa i potrwa bo nie jest idealnie, ale na razie w podłoge posyłam przy 0 stopni 27-28 zdaje się i to daje spokojnie te 19-21 stopni. Mam jeszcze sporą dysproporcje pomiędzy parterem a piętrem ( u góry zimniej) ale to z racji że tu plytki tam drewno, doreguluje się, szczególnie jak się zrobi -10.

hehe wiedziałem że tak napiszecie :-) Ale spoko już na ten temat pisałem. Było tak, że jak ją wybierałem (a było to 1,5 roku temu realnie) to te wszystkie PPC i podobne dopiero raczkowały u nas i tylko pasjonaci forum je mieli. Dla mnie za duże ryzyko było jednak, stąd wśród topowych firm popularnych wybrałem taką ofertę ze względu na koszty. Mimo, że cena taka sobie to wiadomo to jednak wśród IVT, Viessmana, AlphaInnoteca i podobnych cena była najkorzystniejsza - mówię o całej inwestycji. No i Nibe ma jakiekolwiek moduły komunikacyjne, mizerne i nędzne ale ma (po modbusie można coś tam z niej wyciągnąć ale niczego nie można zmienić, lipa ale zaczekam pewnie dorobią z czasem).

Zalezy co chcesz wyciagac - temperatury, COP, zuzycie pradu - wszystko za niewielkie pieniadze mozna wyciagac "na wlasna reke" :) Jak jestes pasjonatem to sobie mozesz na jakims PLC swoj sterownik napisac i wtedy masz wogole 100% kontroli nad pompa ;) Choc szczerze mowiac normalnemu uzytkownikowi to do niczego nie potrzebne :-)

Ciekawy tylko jestem czy wystarczy Ci ten baniak CWU 180l - bo rozumiem ze ta wersje masz ?

netmar ja nie kominkowa ale kojarze ze polecali chyba wilczoka !!!

a ja mam do sprzedania 2 paczki po 100 sztuk zlaczek WAGO !! sa to zlaczki do laczenia kabelkow ... jak sami zamieracie montowac wylaczniki to sie bardzo przydadza ... 35zeta za pudelko :) my zuzylismy 200 sztuk a kupilismy 400 wiec mniej wiecej widac ile tego trzeba :) - jak ktos reflektuje /madzia glownie bo wiem ze wy bedziecie sami skladac instalacje/ to piszcie na prv :)

Gość adiqq
Ogrzewa ktos gazem?,ja własnie przymierzam sie do gazu piec chce kupic vaillanta ecoTec +zasobnik sterowanie pogodowe, bedzie 100%podłogowki,moze ma ktos taki piec ? jakies opinie na jego temat co do uzytkowana i kosztow ogrzewania, che dogrzewac jeszcze kominkiem

jakoś gaz u nas w grupie mało popularny jest :D

jeśli dobrze liczę, to 3 osoby go mają?!? Lisek,Danka,Ewus?

więcej informacji pewnie znajdziesz na ten temat w wątkach o ogrzewaniu...

netmar ja nie kominkowa ale kojarze ze polecali chyba wilczoka !!!

a ja mam do sprzedania 2 paczki po 100 sztuk zlaczek WAGO !! sa to zlaczki do laczenia kabelkow ... jak sami zamieracie montowac wylaczniki to sie bardzo przydadza ... 35zeta za pudelko :) my zuzylismy 200 sztuk a kupilismy 400 wiec mniej wiecej widac ile tego trzeba :) - jak ktos reflektuje /madzia glownie bo wiem ze wy bedziecie sami skladac instalacje/ to piszcie na prv :)

Kurna do czego je wogole uzywaliscie? Macie instalacje puszkowa? Ja zuzylem 0 szt. zlaczek - a tak szukalem przed tym ktore lepsze etc :D

Ogrzewa ktos gazem?,ja własnie przymierzam sie do gazu piec chce kupic vaillanta ecoTec +zasobnik sterowanie pogodowe, bedzie 100%podłogowki,moze ma ktos taki piec ? jakies opinie na jego temat co do uzytkowana i kosztow ogrzewania, che dogrzewac jeszcze kominkiem

My mamy gaz, ale kocił de dietrich więc w sprawie innego nie doradzę.

Dogrzewamy kominkiem ale my uwielbiamy ogien więc ciepło jest jakby przyboczne :) .

Gazu teraz nam idzie średnio 9 m3 na dobę, więc uważam , że całkiem dobrze.

Jak bez kominka to tak 11 - 13 m3.

Gość adiqq
My mamy gaz, ale kocił de dietrich więc w sprawie innego nie doradzę.

Dogrzewamy kominkiem ale my uwielbiamy ogien więc ciepło jest jakby przyboczne :) .

Gazu teraz nam idzie średnio 9 m3 na dobę, więc uważam , że całkiem dobrze.

Jak bez kominka to tak 11 - 13 m3.

nie wiem czy to dobrze czy nie :D

ale jest fajny wątek w którym ludzie od kilku lat podają swoje zużycia gazu....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page114

My kupiliśmy immergasa - ale na chwilę obecną co do użytkowania i kosztów nic jeszcze nie moge powiedzieć