DagaAdam 01.12.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 chyba tylko w weekendy...ja zaczynam gotowanie o 15 i jestem ekspertem od obiadów max 40-minutowych mało kto jest w domu o tym czasie, wiec jesli sie nie ma sprzętów z opóźnionym startem to trudne, poza tym jak ma sie małe ciśnienie wody to nie włączysz jednoczesnie pralki, zmywarki i jeszcze nie wiadomo czego...bo ciut taniej... mieszkałam kiedys w takiej taryfie...nie da sie nie zostać niewolnikiem, doskonale rozumiem co mea miała na mysli Jak widac kazdy ma inne zycie i upodobania Nie mam problemow z malym cisnieniem - z wodociagu mam 7bar - specjalnie musialem reduktor zamontowac zeby je obnizyc do 3,5-4 bar, wiec moge wlaczac wszystko naraz i cisnienia na pewno nie zabraknie Sprzetow z opoznionym startem poki co nie mam - wlaczam je recznie, tyle ze ja mam wogole dosc nocny tryb zycia - chodze spac o 1-2 wiec to dla mnie zaden problem. Da sie nie zostac niewolnikiem - poprostu nie mysle wogole ze czy mam licznik jedno czy dwutaryfowy, a wlaczanie pralki czy zmywarki po 22 wynika poprostu z przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.12.2011 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dlatego każdy wg potrzeb :)z tym, że ja nie udowadniam na siłę, że moje najlepsze. Mea dlaczego boisz się gazu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 adiqq, ale przy decyzji na 2T za inne używanie prądu (nie grzanie ale TV, pralka itp) w droższym czasie zapłacisz więcej, i to "więcej" chyba należy uwzględnić... niedługo mija cały rok jak będę miec G12 - wiec mogę porównać. żeby G12 zrównało się z G11 wystarczy około 33% pradu zużywać w taniej taryfie (ale musiałbym po podwyzkach znowu to przeliczyć) każdy % zużycia w taniej taryfie więcej to nasz zysk. Ja po prawiem roku zuzycie dla całego domu mam 53% w taniej taryfie - przy bardzo "rozpasanym" korzystaniu z drogiej taryfy tzn pralka,zmywarka tylko w taniej - programatory, PC 80% w taniej póki co, w mrozy będzie mniej, gotowanie praktycznie zawsze w drogiej...a i tak mam te 53% w taniej...dla mojego domu to oszczędność około 450-500zł na rok tyle więcej zapłaciłbym w G11 średni kosz 1kwh sumując drogą taryfę, tanią i abonamenty,rozliczenia, u mnie wynksi 0,43-0,44zł W G11 jest to 0,48zł, a jak do tego doliczycie abonamenty i rozliczenie, to wyjdzie w okolicy 0,6zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 02.12.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W całej dyskusji o ogrzewaniu zapominacie o kilku ważnych rzeczach bo tak to już jest na śląsku że górnicy mają deputaty węglowe więc jak coś im dają za free to dlaczego by z tego nie korzystać - w rezultacie mamy pełnio dymiarzy bo jest "tunio" Nikt z tych którzy palą węglem nie dolicza sobie ceny transportu węgla czasu na zrzucenie do kotłowni czasu spędzonego w kotłowni ( niektórzy to lubią bo zawsze mają tam jakiś zapasik ) pyłu w domu oraz kosztów wywozu popiołu ( no chyba że wysypują na pole ) gaz prąd czy PC daje nam pewnego rodzaju wolność nooo i ludzie spoza grupy węgla nie muszą się martwić tym że chcą wyjechać np na 2 tygodnie zimą bo kto im wtedy nasypie do podajnika Ale oczywiście ile ludzi tyle opinii lecz moim zdaniem dom jest do mieszkania więc im mniej pracy przy nim tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W całej dyskusji o ogrzewaniu zapominacie o kilku ważnych rzeczach bo tak to już jest na śląsku że górnicy mają deputaty węglowe więc jak coś im dają za free to dlaczego by z tego nie korzystać - w rezultacie mamy pełnio dymiarzy bo jest "tunio" Nikt z tych którzy palą węglem nie dolicza sobie ceny transportu węgla czasu na zrzucenie do kotłowni czasu spędzonego w kotłowni ( niektórzy to lubią bo zawsze mają tam jakiś zapasik ) pyłu w domu oraz kosztów wywozu popiołu ( no chyba że wysypują na pole ) gaz prąd czy PC daje nam pewnego rodzaju wolność nooo i ludzie spoza grupy węgla nie muszą się martwić tym że chcą wyjechać np na 2 tygodnie zimą bo kto im wtedy nasypie do podajnika Ale oczywiście ile ludzi tyle opinii lecz moim zdaniem dom jest do mieszkania więc im mniej pracy przy nim tym lepiej strzał kulą w płot jestem górnikiem(powiedzmy że pracuję na kopalni), mam deputat - wolę go sprzedać, zapłacić za prąd do PC i jeszcze połowa zostanie, niż palić węglem w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 strzał kulą w płot jestem górnikiem(powiedzmy że pracuję na kopalni), mam deputat - wolę go sprzedać, zapłacić za prąd do PC i jeszcze połowa zostanie, niż palić węglem w piecu Ale Ty jesteś górnikiem nowej ery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.12.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Otóż to Gingeros Ja sobie poukładałam to wszystko i wyszło mi, że przy obecnych cenach węgla + transport + robota + wywóz popiołu ( bo my wrzucamy akurat do kontenera mimo , że sąsiad nam wywoził do naszego lasku wrrrrrrrrrr) wychodzi podobnie do ceny gazu ) Do tego mam czysto, a najważniejsze nie musze się martwić podczas wyjazdów zimą (chociaż sąsiadów mamy cudnych i dokładanie nie byłoby najmniejszym problemem) To mój wybór i powiem szczerze gdybym miała deputat byłby kociołek na węgiel ))) Nie dorosłam chyba jeszcze do ogrzewania energią elektryczną, na razie Może następny domek "na starość" będzie grzał prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To mój wybór i powiem szczerze gdybym miała deputat byłby kociołek na węgiel ))) Deputaty dotycza przeciez chyba tylko wegla "orzecha" czyli nie nadajacego sie do spalania w kotlach z podajnikiem! A jak zdecydowalabys sie na wegiel to przeciez na pewno z podajnikiem Wiec i tak skonczyloby sie na sprzedazy tego wegla i kupieniu innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.12.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Deputaty dotycza przeciez chyba tylko wegla "orzecha" czyli nie nadajacego sie do spalania w kotlach z podajnikiem! A jak zdecydowalabys sie na wegiel to przeciez na pewno z podajnikiem Wiec i tak skonczyloby sie na sprzedazy tego wegla i kupieniu innego. \ Aaaa, no to nie wiedziałam czyli byłby gaz pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Deputaty dotycza przeciez chyba tylko wegla "orzecha" czyli nie nadajacego sie do spalania w kotlach z podajnikiem! A jak zdecydowalabys sie na wegiel to przeciez na pewno z podajnikiem Wiec i tak skonczyloby sie na sprzedazy tego wegla i kupieniu innego. dokładnie tak. Co prawda są przymiarki, żeby mozna było zamiast np. 8t orzecha wziąść inną ilość ekogroszku, ale póki co to tylko przymiarki....a nie wszystkie kopalnie fedrują ekogroszek to 1, a 2 jeszcze musi być o odpowiednim uziarnieniu (najczęściej 5-25, a np czasami jest 0-31,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 02.12.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Gingeros jakoś nie czuję się dymiarzem,dla mnie dymiarze-syfiarze to Ci,którzy palą śmieci.I bardzo wkurza mnie to,że wszystkich palących węglem(jakimkolwiek)wrzuca się do jednego wora.Po prostu nie rozeznałam tematu na początku budowy,nie wiedziałam jakie są koszty PC (wszyscy dookoła mówili,że to ogromne koszty)i dlatego jest piec na ekogroszek.I tyle mój wybór,moja kasa i moje zdanie.I dajcie już spokój z tym kto ma lepiej,kto ma gorzej,kto ma taniej.Każdy zrobi jak uważa i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Gabrysia - nie tylko śmieci - także palenie miałem i węglem z zwykłych kotłach zasypowych też generuje dużo dymu i zanieczyszczeń - wystarczy spojrzeć na komin i od razu widać czym kto pali... W kotłach z podajnikiem, paliwo jest podawane w małych dawkach i dymu jest niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 witam sie ... chora i z pod kocyka ... co do dwutaryfowego niewolnictwa - NIGDY WIECEJ!!! teraz wlaczam pralke kiedy uwazam za sluszne, gotuje jak jestem glodna i zmywam jak sie zmywarka zapelni BO TAK gingeros co do deputatow - w jsw od tego roku mozliwa jest tylko wypalata deputatu w formie pienieznej!!! poza tym nie ma bata zeby z deputatu dostac ekogroszek macie jakis pomysl co skutkuje na tego pieprzonego wirusa ?? bo ja umieram a jeszcze dzis musze mneza z imprezy sciagnac !!! no i raczej mam po barborkowym imprezoweaniu jutro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 mea - niewolnictwo to może twoja teściowa uprawia a to że się pralka w nocy załącza i zmywarka to nawet nam wszystkim pasuje.... jasna sprawa, że w twoim przypadku prad dwutaryfowy jest kompletnie bez sensu - dziwię się że wcześniej go mieliście (niech zgadne, - teściowa!?? ) W moim przypadku przejście na prad dwutaryfowy to taka oczywista oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.12.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 boze jaki ja dzis mam porypany dzien ... rano zawozilam mariusza do pracy bo dzis barborka ... raczej o wlasnych silach do domu nie dotrze ... potem pojechalam odebrac polecony z poczty bo mi wczoraj z chwalowickiej tesciowa odebrala awizo ... no i co sie okazalo ?? ze dzis o 8 rano mialam sie stawic na komisji w ZUSie !!!!!!!! pelna panika bo juz bylo po 10 !! pojechalam bez zadnych papierow do zusu i na szczescie udalo sie to jeszcze zalatwic bo by mi zablokowali L4 i nawet bym o tym nie wiedziala!! a potem sa same problemy, w pracy w zusie ... masakra ... no ale trafilam na logiczna pania doktor i uznala zasadnosc zwolnienia lekarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.12.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 mea - niewolnictwo to może twoja teściowa uprawia a to że się pralka w nocy załącza i zmywarka to nawet nam wszystkim pasuje.... jasna sprawa, że w twoim przypadku prad dwutaryfowy jest kompletnie bez sensu - dziwię się że wcześniej go mieliście (niech zgadne, - teściowa!?? ) W moim przypadku przejście na prad dwutaryfowy to taka oczywista oczywistość tam latem bojler grzany byl pradem i z tego powodu byla dwutaryfowka !! ale to i tak o kant D rozbic bo w wiekszosc czasu i tak byla zimna woda ... wystarczylo ze jedna osoba sie wykapala i bojler caly dzien byl zimny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 tam latem bojler grzany byl pradem i z tego powodu byla dwutaryfowka !! ale to i tak o kant D rozbic bo w wiekszosc czasu i tak byla zimna woda ... wystarczylo ze jedna osoba sie wykapala i bojler caly dzien byl zimny !! w przypadku grzania ciepłej wody w bojlerze jest to bez sensu - za mały pobór prądu..... żeby było śmieszniej - moi rodzice x lat temu tez sie nabrali na prąd dwutaryfowy...ale szybko z niego zrezygnowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.12.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 boze jaki ja dzis mam porypany dzien ... rano zawozilam mariusza do pracy bo dzis barborka ... raczej o wlasnych silach do domu nie dotrze ... potem pojechalam odebrac polecony z poczty bo mi wczoraj z chwalowickiej tesciowa odebrala awizo ... no i co sie okazalo ?? ze dzis o 8 rano mialam sie stawic na komisji w ZUSie !!!!!!!! pelna panika bo juz bylo po 10 !! pojechalam bez zadnych papierow do zusu i na szczescie udalo sie to jeszcze zalatwic bo by mi zablokowali L4 i nawet bym o tym nie wiedziala!! a potem sa same problemy, w pracy w zusie ... masakra ... no ale trafilam na logiczna pania doktor i uznala zasadnosc zwolnienia lekarskiego a to było pierwsze Awizo? bo trochę dziwne, że z takim małym wyprzedzeniem cię informowali.... a jaki był powód tego wezwania na komisję? jakiś konkretny czy rutynowe sprawdzanie losowo wybranych osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.12.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 witam sie ... chora i z pod kocyka ... co do dwutaryfowego niewolnictwa - NIGDY WIECEJ!!! teraz wlaczam pralke kiedy uwazam za sluszne, gotuje jak jestem glodna i zmywam jak sie zmywarka zapelni BO TAK Pytanie - czy wczesniej ktos Ci tego zabranial ?? Musial, skoro sama piszesz ze bylas niewolnikiem. Ja nikogo nad soba nie mam i na szczescie moge sobie ugotowac obiad nawet w drogiej taryfie! Legenda glosi ze taki obiad jest bardziej syty - wystarczy zjesc pol kotleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Pytanie - czy wczesniej ktos Ci tego zabranial ?? Musial, skoro sama piszesz ze bylas niewolnikiem. Ja nikogo nad soba nie mam i na szczescie moge sobie ugotowac obiad nawet w drogiej taryfie! Legenda glosi ze taki obiad jest bardziej syty - wystarczy zjesc pol kotleta zdecydownie tak !! tesciowa nie pozwalala mi wlaczyc piekarnika czy pralki bo jest drogi prad !! adiqq tym razem losowa kontrola ... wystawione zawiadomienie 24 listopada wiec pewnie to bylo drugie awizo !! ale pierwsze moglo gdzies zaginac jak nas nie bylo na chwalowickiej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts