GabrysiaBP 03.12.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Oj Adam powiem Ci,że godzina gotowania obiadu na rodzinę 5 osobową to mało.Da się oczywiście,ale przeważnie gotuję tak,żeby dzieciom zostało na drugi dzień,a na drugi dzień znowu gotuję.Kurcze nam nawet jeden czajnik wody na śniadanie czy kolacje nie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 03.12.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Oj Adam powiem Ci,że godzina gotowania obiadu na rodzinę 5 osobową to mało.Da się oczywiście,ale przeważnie gotuję tak,żeby dzieciom zostało na drugi dzień,a na drugi dzień znowu gotuję.Kurcze nam nawet jeden czajnik wody na śniadanie czy kolacje nie wystarcza. ja sie mieszczę, zwykle nawet szybciej mi sie udaje, tylko u nas nie jada sie zup, wiec tylko drugie robimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 czyli jak będziesz mu dawał trociny to będzie Ci robił pelet :D w Indiach miesza się krowie placki z trocinami i na tym się gotuje dlatego nie jadłem tam na mieście :D Jadlem tylko w Egipcie placka pieczonego na wielbladziej suszonej kupie - dobry byl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 03.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 No właśnie Pati a ja zapomniałam dodać,że u nas dużo zup gotuję.Teraz właśnie się gotuje trzy kg.marchewki do jutrzejszego obiadu i już godzinę się gotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 03.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Nawet jak obiady byłyby gotowane przez 3 godziny w drogiej taryfie, to przy grzaniu prądem, opłaca się prad 2 taryfowy. żona mi powiedziała że nie chce jej się iśc prania na noc nastawiać - nastawi i wypierze rano - żaden problem... HOWGH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 03.12.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Co do energii w 2 taryfach to też ją mam. Zużycie taryf mam z dużym przybliżeniem w stos. 50/50. Nie mam żadnych zbiorników wody użytkowej, tylko przepływowe ogrzewacze wody, natomiast pralkę i zmywarkę programuję na taryfę oszczędną. Teoretycznie minimalnie się opłaca jednak w nowym domu NA PEWNO nie będzie 2 taryf. A że mieszkam z tymi 2 taryfami już 13 lat to coś na ten temat mogę powiedzieć. Przez pierwsze kilka lat byłem zachwycony, bo te 10-20 PLN na miesiąc było oszczędności niby "za darmo". Po 2-3 latach mi przeszło i zaczęło przeszkadzać rozwieszanie prania przed pracą, bo w nocy się prało, a po zakupie zmywarki czekanie na niską taryfę z całym tym syfem wewnątrz. Teraz nie mogę się doczekać aż w nowym domu będziemy bez skrępowania mogli załączać sprzęty o dowolnej porze. Zresztą teraz już nawet się tym specjalnie nie przejmuję i w ostatnich 2 latach ten stosunek taryf się pogorszył nieco. Tak więc czasem warto poświęcić tę parę złotych by się nie męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No właśnie Pati a ja zapomniałam dodać,że u nas dużo zup gotuję.Teraz właśnie się gotuje trzy kg.marchewki do jutrzejszego obiadu i już godzinę się gotuje. ja rosol na niedziele gotuje ok 4h ... wiec tez nie ma szans robic tego w taniej taryfie zwlaszcza ze chcac zjesc w porze obiadowej musze zupe wlaczyc najpozniej o 9 rano !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 a tak wogole to dla wszystkich dzis swietujacych szczesc boze !!!! dla tych na rewirach tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.12.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 ja rosol na niedziele gotuje ok 4h ... wiec tez nie ma szans robic tego w taniej taryfie zwlaszcza ze chcac zjesc w porze obiadowej musze zupe wlaczyc najpozniej o 9 rano !!! Ale gotujesz go na jakiej mocy? Na minimalnej pewnie - co za bardzo moich obliczen nie zmienia, bo taki palnik pewnie max 300-500W bierze A tak ogolnie odpowiem jeszcze, ze jezeli ktos za 20-30 pln / mc daje zrobic z siebie niewolnika to jest to tylko i wylacznie jego wina Aro_32 - a Twojego wyboru to juz wogole nie rozumiem - jak nie masz przynajmniej baniaka CWU na prad, a najlepiej jeszcze CO na prad - to w zyciu bym sie nie zdecydowal na licznik 2T. Skoro sie zdecydowales swiadomie to przyjales zalozenie, ze bedziesz na tym oszczedzal - dlatego stales sie niewolnikiem.. Ja na zegarek nie patrze i uzywam wszystkiego w normalny sposob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.12.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 wiesz ja w starym domu nie moglam licznika zmienic bo tesciowa kategorycznie mi zabraniala ... teraz ja podejmuje decyzje i dlatego swiadomie wybralam prad jednotaryfowy ... kociol idzie non stop, zuzywa znikome ilosci ale ciagle, calutenki dzien ida przynajmniej dwa telewizory, do tego pranie zmywanie i gotowanie ... kompletnie by sie nam to nie oplacilo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.12.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 teraz ja podejmuje decyzje i dlatego swiadomie wybralam prad jednotaryfowy ... W Twoim przypadku słusznie ale pompiarze,prądowcy zużywają więcej prądu na grzanie niż na codzienne potrzeby i dlatego II taryfa,nawet przy dwóch telewizorach, normalnym gotowaniu jest opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 wiesz ja w starym domu nie moglam licznika zmienic bo tesciowa kategorycznie mi zabraniala ... teraz ja podejmuje decyzje i dlatego swiadomie wybralam prad jednotaryfowy ... kociol idzie non stop, zuzywa znikome ilosci ale ciagle, calutenki dzien ida przynajmniej dwa telewizory, do tego pranie zmywanie i gotowanie ... kompletnie by sie nam to nie oplacilo !!! Masz racje Aczkolwiek zobacz, caly dzien urzadzenie zuzywajace 1kW to: 10h taniej taryfy (0,32 pln) = 3,2 pln 14h drogiej taryfy (0,58 pln) = 8,12 pln Suma = 11,32 pln Dla licznika jednotaryfowego 24h * 0,48 pln = 11,52 pln Jak widac urzadzenia pracujace 24/h kosztuja minimalnie mniej przy liczniku II taryfowym Wczesniej ta proporcja byla wieksza bo chyba byla wieksza roznica miedzy pradem w taniej, a drogiej taryfie. Wiec np. lodowka czy pompka pracujaca 24/h, czy jakiekolwiek inne urzadzenia dzialajace non stop przy liczniku dwutaryfowym sa tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 04.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 rozwalają mnie na łopatki te wasze obliczenia co do groszamiałam kiedys znajomą która śledziła wszystkie gazetki promocyjne z marketów i w jednym kupowała masło w innym chleb a jeszcze w innym ser...widze pewną analogię..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GracjanG 04.12.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam, Mam malutki problem, szukam drzwi tzw. antywłamaniowych (blacha, bolce itp), niestety szerokość otworu to 180 cm. Gerda nie produkuje drzwi o takiej szerokości, nawet z dostawkami. Macie może namiary na kogoś kto się zajmuje robieniem drzwi te go typu na wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.12.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 rozwalają mnie na łopatki te wasze obliczenia co do grosza miałam kiedys znajomą która śledziła wszystkie gazetki promocyjne z marketów i w jednym kupowała masło w innym chleb a jeszcze w innym ser... widze pewną analogię..... Tzn. o kim piszesz? Bo w ten sposob mysla ci wszyscy ktorzy czekaja do 22 zeby sobie gacie uprasowac bo bedzie taniej Ze ja pokazuje z grosikami to akurat wina tego ze kalkulator tak obliczyl i wyciecie przecinka i grosikow zajmuje wiecej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 04.12.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Strasznie wielkie te drzwi,szczerze to nie spotkałam takich szerokich drzwi.Nasze mają tylko 90 cm.Rosół gotuję tylko 2 godziny,ale i tak nie chcę dwutaryfowego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam 76 04.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam, Mam malutki problem, szukam drzwi tzw. antywłamaniowych (blacha, bolce itp), niestety szerokość otworu to 180 cm. Gerda nie produkuje drzwi o takiej szerokości, nawet z dostawkami. Macie może namiary na kogoś kto się zajmuje robieniem drzwi te go typu na wymiar? 180 cm? To może brama garażowa? Żartuję. Pracowałem kiedyś w drzwiach, ale o tak szerokich nie słyszałem. Czy chcesz je użyć w domu jako wejściowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 04.12.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 a tak wogole to dla wszystkich dzis swietujacych szczesc boze !!!! dla tych na rewirach tez nawzajem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.12.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 adam ale ty zakladasz 24h ... ale to wszystko chodzi za dnia i srednio na jeza do 23 !!!! wiec odlicz te nocne godziny i mysle ze wyjdzei ci na plusie oczywiscie dla jednotaryfowego pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.12.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 adam ale ty zakladasz 24h ... ale to wszystko chodzi za dnia i srednio na jeza do 23 !!!! wiec odlicz te nocne godziny i mysle ze wyjdzei ci na plusie oczywiscie dla jednotaryfowego pradu Liczylem tylko rzeczy ktore dzialaja 24/h Wszystko pozostale jak zelazko, czajnik elektryczny, kuchnia czy pralka i zmywarka chodza na tyle krotko i biora na tyle malo pradu ze naprawde trzeba byc skapcem zeby czuc sie niewolnikiem tej "drogiej" taryfy Przeciez ta droga taryfa jest drozsza zaledwie o 20% (!) od pradu w jednej taryfie! Tylko ktos kto nie jest w stanie sobie tego przeliczyc moze narzekac ze wlaczylas zmywarke w "drogiej" taryfie.. Mowie np. o Twojej tesciowej Bo to tak groznie brzmi "droga taryfa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts