madzia11mk 07.12.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Gingeros ja cię w pełni rozumiem - my na początku budowy też jasno określiliśmy na co nas stać a na co nie, co możemy odłożyć na później... PC wydawała siędla nas olbrzymim kosztem, jakbyśmy budowę rozpoczynali teraz to pewnie już inaczej na to byśmy patrzyli. Ale tutaj zaraz będą Ci wyliczać i przekonywać, że "to wcale nie jest takie drogie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.12.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Gingeros ja cię w pełni rozumiem - my na początku budowy też jasno określiliśmy na co nas stać a na co nie, co możemy odłożyć na później... PC wydawała siędla nas olbrzymim kosztem, jakbyśmy budowę rozpoczynali teraz to pewnie już inaczej na to byśmy patrzyli. Ale tutaj zaraz będą Ci wyliczać i przekonywać, że "to wcale nie jest takie drogie"... Ja tam nie mam zamiaru nikogo przekonywać - chce tylko zwrócić uwage, że coś co kilka lat temu było horrendalnie drogie, dzisiaj niekoniecznie takie musi być... taki przykład z olejem opałowym - kiedyś masa ludzi robiło olej opałowy, bo były takie a nie inne ceny, a dzisiaj nikt, bo rzeczywistośc inna... Mam kolegę, co PC montował 10 lat temu, wtedy odwierty były nawet po 300zł/mb, a dzisiaj już można po 60-65zł znaleźć. Tak samo ceny PC - wszystko się zmienia w czasie i to mocno...ja tematem PC zacząłem się interesować w 2008r - już wtedy wysyłałem zapytania ofertowe, dostałem ich naprawdę mnóstwo i rozpiętości cenowe były olbrzymie - teraz na pewno będzie tak samo. już o tym pisałem - różnica między kompletnym CO moim i kolegi wyszła w okolicy 12tys. - on nawet nie rozważał innej opcji niż ekogroszem, o PC nawet nie myślał, bo to przecież strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 tak, tylko dorabianie WM po kilku latach, to demolka w całym domu Nie wspominajac juz o tym ze wydanie 400 pln / m2 sciany i robienie wentylacji grawitacyjnej to naprawde totalna pomylka. Wszystko co ciepla sciana oszczedzi pojdzie na wentylacje!! Taniej inwestycyjnie i eksploatacyjnie byloby zrobic zwykla sciane za 200 pln / m2 i odrazu WM z dobrym rekuperatorem. Tym bardziej ze nie wiem jak ma tam dzialac wentylacja grawitacyjna bez kominow! Gingeros - przemysl to sobie jeszcze, WM to 8-15k pln w zaleznosci ile sam zrobisz. Szkoda zeby kulawa wentylacja niszczyla nowy dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 tak, tylko dorabianie WM po kilku latach, to demolka w całym domu Zgadzam się całkowicie. A ponadto to co zaoszczędzi się na kominach i wentylacji grawitacyjnej można przecież przeznaczyć na WM. My robimy od razu WM jesli zima pozwoli to jeszcze zaraz po wstawieniu okien i drzwi mamy zamiar instalować rury spiro a reku później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Adam 8k to może bym jeszcze naruchał ale 15 to już nie sam nic nie zrobię bo są ludzi tacy którzy mają dyg do jednego a inni mają do całkiem czegoś innego gdzieś tam głęboko w środku wierzę że firma która mi to robi ma pojęcie o tym i że wszytko będzie OK zresztą będąc w domu prawie takim samym ( o 2 cm mniej styropianu ) było na prawdę super kominy wentylacyjne które będą mi robili zawsze można zlikwidować i położyć dachówkę a otwory wykorzystać potem do reku zresztą myślę że w przyszłym roku będę mógł powiedzieć ile dom pali i chłodno skalkulować reku. Jasne że fajnie by było zrobić wszystko od razu i na wysokim poziomie - ale realia życia często pokazują że czasem po prostu się tak nie da, więc jak na razie nie ma co się rozwodzić nad "kulawością" mojej wentylacji - jeśli faktycznie będę widział że dom dużo bierze walnę się w pierś i przyznam wam rację że mogłem coś pokombinować zaraz na starcie ale na razie musi być tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.12.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 mocne słowa - ale znam parę bardziej idiotycznych pomysłów - dla mnie osobiście idiotyzmem jest przeszacowanie budżetu - życie składa się czasem z chłodnych kalkulacji niekoniecznie robionych na pokaz i za wszelką cenę, więc jeżeli Mea realne stawianie sobie celów i planowanie budżetu nazywasz idiotyzmem to chylę czoła i przy następnym losowaniu poproszę o 6 numerków :D:D Ja cię doskonale rozumiem i wszyscy tutaj odnośnie budżetu budowy znają to z autopsji. Ciężko jest się zmieścić w planowanym budżecie. Przy planowaniu i tak musisz założyć jego przekroczenie co najmniej o 10% bo zawsze wychodzą jakieś wydatki nie planowane a konieczne. Mea nie miała na myśli twojego budżetu lecz z własnego doświadczenia zdobytego na budowie swojego domu podpowiada ci żebyś nie popełnił błędu który możesz uniknąć. Jak zrobisz to twoja sprawa nikt ci tu na siłę nie będzie wpychał swojej racji. To forum służy przedewszystkim na wymianie opinii i podpowiadaniu sobie jak najlepszych rozwiązań przy budowie domu, które wynikają ze zdobytego doświadczenia a nie z teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Adam 8k to może bym jeszcze naruchał ale 15 to już nie sam nic nie zrobię bo są ludzi tacy którzy mają dyg do jednego a inni mają do całkiem czegoś innego gdzieś tam głęboko w środku wierzę że firma która mi to robi ma pojęcie o tym i że wszytko będzie OK zresztą będąc w domu prawie takim samym ( o 2 cm mniej styropianu ) było na prawdę super kominy wentylacyjne które będą mi robili zawsze można zlikwidować i położyć dachówkę a otwory wykorzystać potem do reku zresztą myślę że w przyszłym roku będę mógł powiedzieć ile dom pali i chłodno skalkulować reku. Jasne że fajnie by było zrobić wszystko od razu i na wysokim poziomie - ale realia życia często pokazują że czasem po prostu się tak nie da, więc jak na razie nie ma co się rozwodzić nad "kulawością" mojej wentylacji - jeśli faktycznie będę widział że dom dużo bierze walnę się w pierś i przyznam wam rację że mogłem coś pokombinować zaraz na starcie ale na razie musi być tak jak jest Ale dalej nie wiem jakie te kominy bedziesz mial wentylacyjne - murowane, czy zwykle dachowki kominkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Jasne że fajnie by było zrobić wszystko od razu i na wysokim poziomie - ale realia życia często pokazują że czasem po prostu się tak nie da, więc jak na razie nie ma co się rozwodzić nad "kulawością" mojej wentylacji - jeśli faktycznie będę widział że dom dużo bierze walnę się w pierś i przyznam wam rację że mogłem coś pokombinować zaraz na starcie ale na razie musi być tak jak jest i to jest zdrowe podejście, nie wiem po co sie tutaj tłumaczysz ze swoich działań, gdyby tak większość trzymała zaplanowany kosztorys twardą ręką to wprowadzałaby sie do prawie gotowego domu a co do bicia w piersi - moim zdaniem niepotrzebnie - chłodno kalkulujesz i powinno wszystko sie udać, trzymam kciuki (ja bym ten prezent sprzedała jeśli darczyńca sie nie obrazi a sam tego nie przewidujesz montować na razie i zainwestowała w coś innego no ale ja jestem "dziwna" i staromodna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.12.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 i to jest zdrowe podejście, nie wiem po co sie tutaj tłumaczysz ze swoich działań, gdyby tak większość trzymała zaplanowany kosztorys twardą ręką to wprowadzałaby sie do prawie gotowego domu a co do bicia w piersi - moim zdaniem niepotrzebnie - chłodno kalkulujesz i powinno wszystko sie udać, trzymam kciuki (ja bym ten prezent sprzedała jeśli darczyńca sie nie obrazi a sam tego nie przewidujesz montować na razie i zainwestowała w coś innego no ale ja jestem "dziwna" i staromodna ) Bardziej pragmatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 a ja uwazam podobnie jak adiqq ... ze sa rzeczy ktore powinny byc zrobione dobrze od poczatku i tu glownie instalacje ... albo porzadnie zrobiona wm albo porzadnie zrobiona grawitacyjna z rozszczelnieneim okien wlacznie!! a robienie czegos tak na zasadzie "jakos to bedzie a moze kiedys zrobie to do konca" bedzie jednoznaczne z tym ze nie bedzie to nigdy zrobione dobrze ... ale jak to mowia "nie moj cyrk nie moje malpki" ja nie zamierzam nikogo zbawiac na sile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ja cię doskonale rozumiem i wszyscy tutaj odnośnie budżetu budowy znają to z autopsji. Ciężko jest się zmieścić w planowanym budżecie. Przy planowaniu i tak musisz założyć jego przekroczenie co najmniej o 10% bo zawsze wychodzą jakieś wydatki nie planowane a konieczne. Mea nie miała na myśli twojego budżetu lecz z własnego doświadczenia zdobytego na budowie swojego domu podpowiada ci żebyś nie popełnił błędu który możesz uniknąć. Jak zrobisz to twoja sprawa nikt ci tu na siłę nie będzie wpychał swojej racji. To forum służy przedewszystkim na wymianie opinii i podpowiadaniu sobie jak najlepszych rozwiązań przy budowie domu, które wynikają ze zdobytego doświadczenia a nie z teorii. Rewo ależ ja wszystko rozumiem ale sformułowane "idiotyczne" jest mocnym słowem nie chcę tutaj walić jakiś wykładów ale sęk w tym że : prosty przykład - Rewo nie myśl o jutrzejszym śniegu Co zrobiłeś ?? Problem polega na sposobie komunikacji oraz przekazywaniu pewnych wiadomości - doskonale wiem po co jest to forum doskonale wiem że są domy inteligentne czy pasywne nie wmawiam nikomu dziecka w brzuch że musi robić tak i tak bo wszystko inne jest do d... więc raz jeszcze powtórzę żeby była jasność: wiem że reku jest fajne PC też jest fajna GWC też jest zajefajne system identyfikacji osób w domu inteligentnym zajefajny obrotowe domy pasywne zajefajne itd itd - pytanie gdzie jest koniec ? dla tych których stać w tej chwili na reku pewnie tam ktoś inny powie reku + PC jeszcze inny powie że poniżej domu inteligentnego nie schodzi Reasumując szanuję zdanie każdego z każdym się liczę ale muszę też przeliczać kasę tak jak każdy ( no może prawie ) śmiertelnik na tym "łez padole " howg p.s ale się rozpisałem :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Zgadzam się całkowicie. A ponadto to co zaoszczędzi się na kominach i wentylacji grawitacyjnej można przecież przeznaczyć na WM. My robimy od razu WM jesli zima pozwoli to jeszcze zaraz po wstawieniu okien i drzwi mamy zamiar instalować rury spiro a reku później. Rewo jedno pytanie kto oblicza Ci przekroje spiro do poszczególnych pomieszczeń vs. punkt docelowy reku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ale dalej nie wiem jakie te kominy bedziesz mial wentylacyjne - murowane, czy zwykle dachowki kominkowe ? zwykłe dachówkowe - komin murowany będzie tylko ten do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Rewo ależ ja wszystko rozumiem ale sformułowane "idiotyczne" jest mocnym słowem nie chcę tutaj walić jakiś wykładów ale sęk w tym że : To slowo jest uzyte bardzo dobrze Bo to idiotyczne, glupie i nierozsadne! Mowa oczywiscie o niewykonaniu wentylacji w domu. Bo 6 dachowek wentylacyjnych to zadna wentylacja - do niej potrzebne sa dlugie kominy ktore potrafia wygenerowac ciag i wyciagnac to zuzyte powietrze z domu na zewnatrz. Dachowka wentylacyjna nie wygeneruje zadnego ciagu, co wiecej kierunek przeplywu powietrza bedzie tam zupelnie losowy - raz w jedna strone, raz w druga (jak wiatr zawieje). Z kazdej z tych dachowek bedzie Ci sie skraplac mnostwo wody ktora bedzie kapac.. no wlasnie gdzie? Tam gdzie bedziesz mial wyloty z nich. Moze na nowiutki parkiet, moze za kolnierz A moze w srodek tej sciany za 400 pln zawilgacajac ja. Nie pamietam tez czym bedziesz palil ale jezeli cos co wypuszcza spaliny to lepiej zadbaj zeby wylot tegoz byl daleko od tych dachowek chyba ze lubisz zapach dymu w domu! Zwroc uwage ze ja tu wcale nie wciskam na sile "swojej" wentylacji mechanicznej z reku - tylko JAKAKOLWIEK! Moze byc juz ta grawitacyjna ale niech jest! Kominki wentylacyjne to nawet nie jest namiastka wentylacji Niestety popelniles wielki blad w trakcie ustalania kosztorysu, bo zrobiles cholernie droga sciane, a zupelnie po macoszemu potraktowales sprawe wentylacji - a wiesz, ze przez wentylacje mozesz miec w takim cieplym domku 40-50% strat w ogrzewaniu ? To tak jakbys w tej scianie teraz wybil otwor 2x2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 To slowo jest uzyte bardzo dobrze Bo to idiotyczne, glupie i nierozsadne! Mowa oczywiscie o niewykonaniu wentylacji w domu. Bo 6 dachowek wentylacyjnych to zadna wentylacja - do niej potrzebne sa dlugie kominy ktore potrafia wygenerowac ciag i wyciagnac to zuzyte powietrze z domu na zewnatrz. Dachowka wentylacyjna nie wygeneruje zadnego ciagu, co wiecej kierunek przeplywu powietrza bedzie tam zupelnie losowy - raz w jedna strone, raz w druga (jak wiatr zawieje). Z kazdej z tych dachowek bedzie Ci sie skraplac mnostwo wody ktora bedzie kapac.. no wlasnie gdzie? Tam gdzie bedziesz mial wyloty z nich. Moze na nowiutki parkiet, moze za kolnierz A moze w srodek tej sciany za 400 pln zawilgacajac ja. Nie pamietam tez czym bedziesz palil ale jezeli cos co wypuszcza spaliny to lepiej zadbaj zeby wylot tegoz byl daleko od tych dachowek chyba ze lubisz zapach dymu w domu! Zwroc uwage ze ja tu wcale nie wciskam na sile "swojej" wentylacji mechanicznej z reku - tylko JAKAKOLWIEK! Moze byc juz ta grawitacyjna ale niech jest! Kominki wentylacyjne to nawet nie jest namiastka wentylacji Niestety popelniles wielki blad w trakcie ustalania kosztorysu, bo zrobiles cholernie droga sciane, a zupelnie po macoszemu potraktowales sprawe wentylacji - a wiesz, ze przez wentylacje mozesz miec w takim cieplym domku 40-50% strat w ogrzewaniu ? To tak jakbys w tej scianie teraz wybil otwor 2x2m Adam coś takiego http://img803.imageshack.us/img803/1909/kominy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 To slowo jest uzyte bardzo dobrze Bo to idiotyczne, glupie i nierozsadne! Mowa oczywiscie o niewykonaniu wentylacji w domu. Bo 6 dachowek wentylacyjnych to zadna wentylacja - do niej potrzebne sa dlugie kominy ktore potrafia wygenerowac ciag i wyciagnac to zuzyte powietrze z domu na zewnatrz. Dachowka wentylacyjna nie wygeneruje zadnego ciagu, co wiecej kierunek przeplywu powietrza bedzie tam zupelnie losowy - raz w jedna strone, raz w druga (jak wiatr zawieje). Z kazdej z tych dachowek bedzie Ci sie skraplac mnostwo wody ktora bedzie kapac.. no wlasnie gdzie? Tam gdzie bedziesz mial wyloty z nich. Moze na nowiutki parkiet, moze za kolnierz A moze w srodek tej sciany za 400 pln zawilgacajac ja. Nie pamietam tez czym bedziesz palil ale jezeli cos co wypuszcza spaliny to lepiej zadbaj zeby wylot tegoz byl daleko od tych dachowek chyba ze lubisz zapach dymu w domu! Zwroc uwage ze ja tu wcale nie wciskam na sile "swojej" wentylacji mechanicznej z reku - tylko JAKAKOLWIEK! Moze byc juz ta grawitacyjna ale niech jest! Kominki wentylacyjne to nawet nie jest namiastka wentylacji Niestety popelniles wielki blad w trakcie ustalania kosztorysu, bo zrobiles cholernie droga sciane, a zupelnie po macoszemu potraktowales sprawe wentylacji - a wiesz, ze przez wentylacje mozesz miec w takim cieplym domku 40-50% strat w ogrzewaniu ? To tak jakbys w tej scianie teraz wybil otwor 2x2m z tego co czytałem straty na wentylacji wynoszą około 20% co do błędów firma buduje około 50domów rocznie ( w całej europie ) więc myślę że chłopaki mają spore doświadczenie - na pewno większe od kogoś kto wybudował 1 dom ale może ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Adam coś takiego http://img803.imageshack.us/img803/1909/kominy.jpg No ladne, tylko ze ich zastosowanie to wentylacja polaci dachu, a nie wentylacja domu Wrzuc sobie w googla "wentylacja na dachowkach wentylacyjnych problem" to zobaczysz ilu ludzi sie z taka fuszerka uzera, np: http://www.forumbudowlane.pl/vt/20219/0/kominki-wentylacyjne-skrapla-sie-woda Dachowka ma taka temperature jaka jest na zewnatrz, im nizej (z kanalem spiro) w strone domu tym oczywiscie robi sie cieplejsza (ogrzewa ja powietrze z domu). Tylko ze powietrze w domu jest cieple i wilgotne, a kominek ma temperature od tej domowej (np. 20stC) na dole, do tej na zewnatrz (np. 0stC i mniej). Czyli w ktoryms miejscu na pewno ma temperature punktu rosy i w ktoryms miejscu musi sie para wodna z powietrza domowego wykroplic. Przy takich dachowkach musisz miec solidnie zaizolowane rury spiro, a przede wszystkim - syfony, do ktorych bedzie splywac skroplona woda. Najlepiej zeby one jeszcze mialy odprowadzenie do kanalizy. Ale to i tak jest bezsensu rozwiazanie - jak dziala komin? Obojetnie czy spalinowy, czy wentylacyjny. To wysoki cienki kanal - dzieki roznicy poziomow na wlocie i wylocie powstaje roznica cisnien, czyli ciag (cug) kominowy ktory w normalnych warunkach w zimie wyciaga powietrze z domu i wyrzuca na zewnatrz. Komin musi miec odpowiednia wysokosc i przekroj. Takie dachowki wentylacyjne z krotkimi kanalami spiro nie wygeneruja zadnego ciagu. W efekcie Twoj dom praktycznie nie bedzie mial wentylacji. Wywalilbym na Twoim miejscu zupelnie te dachowki - 6 szt. kosztowalo zapewne ponad 1k pln. Za to mialbys juz kupione kanaly spiro do wentylacji mechanicznej. Poki co podlaczylbys sobie to urzadzenie ktore dostales i mialbys WM wyciagowa. Wentylacja bylaby sprawna i regulowana. A kiedys wymienilbys tylko to urzadzenie na rekuperator i juz - bez demolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 z tego co czytałem straty na wentylacji wynoszą około 20% co do błędów firma buduje około 50domów rocznie ( w całej europie ) więc myślę że chłopaki mają spore doświadczenie - na pewno większe od kogoś kto wybudował 1 dom ale może ja się nie znam Super ze wierzysz w ludzi ale ja Ci pokaze ekipe murarzy ktorzy wybudowali w swoim zyciu tysiac domow przez cale swoje zycie i w kazdym jednym powtarzaja ciagle te same bledy Takich ekip jest tysiace. Zobacz po okolicznych budowach chocby jak murarze muruja scianki dzialowe na poddaszu - dojezdzaja do gornej warstwy krokwii. Robi tak 90% ekip, a to jest szkolny blad Pamietaj ze im zalezy na zysku a nie na Twoim komforcie. Robia tak zeby oszczedzic, problem bedziesz mial Ty, nie oni. Moze i ja wybudowalem tylko jeden dom ale to nie ja szukam rozwiazan problemu kulawej wentylacji tylko gro ludzi ktorzy dalo sie nabrac na takie cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 "Wywalilbym na Twoim miejscu zupelnie te dachowki - 6 szt. kosztowalo zapewne ponad 1k pln. Za to mialbys juz kupione kanaly spiro do wentylacji mechanicznej. Poki co podlaczylbys sobie to urzadzenie ktore dostales i mialbys WM wyciagowa. Wentylacja bylaby sprawna i regulowana. A kiedys wymienilbys tylko to urzadzenie na rekuperator i juz - bez demolki " No widzisz Adam i to już jest rzecz którą warto rozważyć choć nie ukrywam że w dalszym ciągu zastanawia mnie czystość kanałów spiro ? bądź co bądź leżą one poziomo a to chyba bardziej sprzyja osadzaniu się kurzu wody i w przypadku kuchni tłuszczy nie tam że się boję jakiś roztoczy itp ale zastanawiam się czy po jakimś czasie po prostu nie będzie się wydzielał jakiś niesympatyczny zapaszek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 "Zobacz po okolicznych budowach chocby jak murarze muruja scianki dzialowe na poddaszu - dojezdzaja do gornej warstwy krokwii. Robi tak 90% ekip, a to jest szkolny blad" A dlaczego tak nie wolno robić ?? śmigam na budowę - zobaczyć jak tam idą prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts