DagaAdam 07.12.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 jednym słowem takie teksty są na poziomie - wiesz jakim Skoro moje teksty Ci sie nie podobaja to odnies sie do tych z linka, ktore czesciowo zacytowalem. Tworzone sa przez stowarzyszenie wentylacji, wiec chyba sa na wysokim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.12.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Adam widzę że dalej nie rozumiesz więc może tak to dotrze NIE MAM TERAZ KASY NA REKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Adam widzę że dalej nie rozumiesz więc może tak to dotrze NIE MAM TERAZ KASY NA REKU To rob jak Ci poradzilem wczesniej - wentylacje mechaniczna wywiewna Niestety bedziesz musial dolozyc nawiewniki (w oknach dachowych tez) ale przynajmniej wywalisz te bezsensowne kominki wentylacyjne, nie bedziesz mial problemow ze skraplaniem sie w nich wody no i wentylacja BEDZIE EDIT: ewentualnie rozbuduj jak sie da ten murowany komin z kominka - niech on ma mozliwie najwiecej kanalow wentylacyjnych, wszystko byle nie kominki dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.12.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 http://www.kominypolskie.com.pl/Zbior%20referatow/refer.5.pdf Radze poczytac, zacytuje fragment: Gingeros - ale Twoj dom, Twoje pieniadze, Twoja decyzja jak sobie ta wentylacje zrobisz wystarczy w suficie zamontować wentylatorki i już działa jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.12.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 więc może tak to dotrze NIE MAM TERAZ KASY NA REKU A liczyłeś sobie czy Luna da radę ?Patrzę na Twój dom i na oko powinna dać radę. Luna to koszt ok.1500zł+kanały,samemu rozłożysz i za 2,5tys.zł masz rekuperację pełną gębą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 A liczyłeś sobie czy Luna da radę ?Patrzę na Twój dom i na oko powinna dać radę. Luna to koszt ok.1500zł+kanały,samemu rozłożysz i za 2,5tys.zł masz rekuperację pełną gębą Luna jest do d**y - bierze duzo pradu, ma wentylatorki pradu zmiennego - ze 2 x 100W pozera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.12.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 zapominacie , że można zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora - rekuperator zawsze można później dołożyć...w przypadku braku funduszy to chyba najlepsza opcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 zapominacie , że można zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora - rekuperator zawsze można później dołożyć...w przypadku braku funduszy to chyba najlepsza opcja... Tyz prowda, tyle ze tez trzeba wybulic z tysiaka na dwa porzadne wentyle Ale juz lepsze to niz kominki wentylacyjne w roli wentylacji grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 zapominacie , że można zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora - rekuperator zawsze można później dołożyć...w przypadku braku funduszy to chyba najlepsza opcja... Tyż prowda Ale w przypadku Gingeros-a,jeśli już ma gratisową maszynkę to zrobiłbym wentylację wywiewną bez dziurawienia okien.W każdym pomieszczeniu anemostat z kominkiem w dachu. W przyszłości otwory pod WM już będą Luna jest do d**y - bierze duzo pradu, ma wentylatorki pradu zmiennego - ze 2 x 100W pozera Luna nie jest do dupy,za małą kasę mamy reku z odzyskiem ciepła a nie piździawkę grawitacyjną http://dospel-comfort.pl/DTR/DTR-LUNA-200_PL-2009-12-01.pdf 2x58W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 07.12.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 jak murarze muruja scianki dzialowe na poddaszu - dojezdzaja do gornej warstwy krokwii. Robi tak 90% ekip, a to jest szkolny blad u mnie poddasze jest nieużytkowe, ale dwie ścianki (których zresztą nie było w projekcie, a wiałoby tam niemożliwie bez nich) są dojechane do krokwi tak jak mówisz. na zdjęciu jeszcze przed obmurowaniem, teraz krokwie są zapaćkane zaprawą. Czy to jest duży błąd? kierbuda jutro o to konkretnie dopytam, ale był na budowie i nie wnosił zastrzeżeń. http://img839.imageshack.us/img839/9229/sdc13387m.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.12.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 u mnie poddasze jest nieużytkowe, ale dwie ścianki (których zresztą nie było w projekcie, a wiałoby tam niemożliwie bez nich) są Dziwne rozwiązanie z tą ścianką...skąd Ty bierzesz fachowców Wiatrołap na nieużytkowym poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 07.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 za tą ścianą jest dziura, a "pod dziurą" zadaszony taras. Niby i tak to podbitka zamknie, ale jakby ktoś tam kiedyś na nią wlazł i spadł to byłoby mi przykro.także jest scianka za kilka stówek, drożej ale lepiej.A fachowców to mógłbym z czystym sumieniem polecić, ale przyszły rok mają już raczej zajęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 za tą ścianą jest dziura, a "pod dziurą" zadaszony taras. Niby i tak to podbitka zamknie, ale jakby ktoś tam kiedyś na nią wlazł i spadł to byłoby mi przykro. także jest scianka za kilka stówek, drożej ale lepiej. Chyba,że tak Myślałem,że tam jest dalej lany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 u mnie poddasze jest nieużytkowe, ale dwie ścianki (których zresztą nie było w projekcie, a wiałoby tam niemożliwie bez nich) są dojechane do krokwi tak jak mówisz. na zdjęciu jeszcze przed obmurowaniem, teraz krokwie są zapaćkane zaprawą. Czy to jest duży błąd? kierbuda jutro o to konkretnie dopytam, ale był na budowie i nie wnosił zastrzeżeń. http://img839.imageshack.us/img839/9229/sdcN13387m.jpg Uploaded with ImageShack.us Nie widac za dobrze na tym zdjeciu dokladnie jak sa "dojechane" te scianki - musialabys bardziej z boku to pokazac. Wyglada mi ze sa dojechane *pod* krokwie, czyli do dolnej krawedzi krokwii, a nie gornej ? Tak czy inaczej blad polega na tym ze te krokwie opieraja sie o cienka scianke dzialowa (to dzialowka czy mi sie tylko wydaje?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 07.12.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 chyba gdzieś do połowy krokwi.jutro, najpóźniej pojutrze sfotografuję to lepiej. szczelność nie jest tutaj ważna, poddasze nie będzie ogrzewane, a izolacja znajdzie się na stropie.Mi bardziej chodzi o to, czy te krokwie mogą się tak z betonem stykać. wszędzie indziej oddziela je papa, a tu mam przymurowaną ścianę do krokwi.to jest najtanszy beton komórkowy, ale murarz zażyczył sobie grubość 24 czy 25cm, także działówką toto nie jest.I zastępuje jeden słup. Muszę się spotkać z kierbudem na tym dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 07.12.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam, Czy jest na forum ktoś, kto brał drewno na dach z Euroclas w Czyżowicach. Ogólnie zastanawiam się skąd pochodzi drewno które oferują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 chyba gdzieś do połowy krokwi. jutro, najpóźniej pojutrze sfotografuję to lepiej. szczelność nie jest tutaj ważna, poddasze nie będzie ogrzewane, a izolacja znajdzie się na stropie. Mi bardziej chodzi o to, czy te krokwie mogą się tak z betonem stykać. wszędzie indziej oddziela je papa, a tu mam przymurowaną ścianę do krokwi. to jest najtanszy beton komórkowy, ale murarz zażyczył sobie grubość 24 czy 25cm, także działówką toto nie jest. I zastępuje jeden słup. Muszę się spotkać z kierbudem na tym dachu. Jezeli chodzi o izolacje termiczna / cieplo to w tym wypadku bym sie niczego nie czepial Szczegolnie jezeli tam na stropie bedzie lezec ocieplenie, a scianka jest wymurowana z cieplego BK. Troche chlodu wniknie przez nia w strop ale niewiele - scianka jest dosc wysoka, a material cieply Aha - OCIEPL tez ta wymurowana scianke od dolu styropianem na tak metr w gore!! Inaczej to mimo wszystko bedzie mostek. Troszke styropianu i kleju i bedzie super Wieksze zastrzezenia bym mial tylko do sposobu polaczenia tych krokwii z tym murem. Krokwia nie moze sie kantem opierac o taki mur - szczegolnie z tak kruchego materialu jak BK.. Na tym murze powinna byc normalna murlata, a krokwie powinny miec wyciecia (wreby / zamki, jak zwal tak zwal) i w ten sposob przekazywac na mur obciazenie. Teraz to jak krokwie zaczna "chodzic" to rozkrusza ten beton komorkowy - on tam jest a jakby go nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 za tą ścianą jest dziura, a "pod dziurą" zadaszony taras. Niby i tak to podbitka zamknie, ale jakby ktoś tam kiedyś na nią wlazł i spadł to byłoby mi przykro. także jest scianka za kilka stówek, drożej ale lepiej. A fachowców to mógłbym z czystym sumieniem polecić, ale przyszły rok mają już raczej zajęty Aaaa dziura! No to spoko - tylko ociepl cala ta sciane od drugiej strony styropianem. Najlepiej to by bylo ja ocieplic cala - z obu stron, lacznie ze szczytem ile sie bedzie dalo Inaczej bedzie ona troche ciepla oddawac od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.12.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 witam serdecznie Bardzo proszę o namiary na: * schody drewniane wewnętrzne - za ile zrobiliście i u kogo * balustrady * kominek * gdzie zamawialiście kuchnia ile to mb i za jaką cenę * tynki zewnętrzne i ile kosztowało was ocieplenie poddasza Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź barbie laleczko ... watek z namiarami -> tam znajdziesz co ci trzeba!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 08.12.2011 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jezeli chodzi o izolacje termiczna / cieplo to w tym wypadku bym sie niczego nie czepial Szczegolnie jezeli tam na stropie bedzie lezec ocieplenie, a scianka jest wymurowana z cieplego BK. Troche chlodu wniknie przez nia w strop ale niewiele - scianka jest dosc wysoka, a material cieply Aha - OCIEPL tez ta wymurowana scianke od dolu styropianem na tak metr w gore!! Inaczej to mimo wszystko bedzie mostek. Troszke styropianu i kleju i bedzie super Wieksze zastrzezenia bym mial tylko do sposobu polaczenia tych krokwii z tym murem. Krokwia nie moze sie kantem opierac o taki mur - szczegolnie z tak kruchego materialu jak BK.. Na tym murze powinna byc normalna murlata, a krokwie powinny miec wyciecia (wreby / zamki, jak zwal tak zwal) i w ten sposob przekazywac na mur obciazenie. Teraz to jak krokwie zaczna "chodzic" to rozkrusza ten beton komorkowy - on tam jest a jakby go nie bylo Jeśli się dobrze przyjrzeć fotce Rutina po lewej stronie widać że leci murłata a krokwie są na zamki ( mówię o krawędzi na poziomie stropu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts