Stuntmar 09.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ponoc nie kazdy dobrze piecze ... Większość osób które zam i maja wypiekacze są z nich zadowolone ja mam już coś takiego ponad rok i przyznam ze wygoda niesamowita wsypujesz wybierasz program i za 3,5 -4h masz gotowy chleb. Kupiłem bo wcześniej robiłem na zakwasie chleby a to już wyższa szkoła jazdy pilnowanie żeby zakwas się nie zepsuł "karmienie go" i sam proces pieczenia w sumie 16h samego wyrastania/wyrastania chleba w tym własnej pracy około 1h to 5 minut na przygotowanie składników i wsypanie do automatu ale jest zasadnicza różnica w smaku i przede wszystkim trwałości takiego chleba z automatu jest na drożdżach i po 3ch dniach nie nadaje się za bardzo do spożycia na zakwasie i po 7 da się jeść. a dodatkowo mnie bardzo drażni pozostałość po mieszadle. Teraz proces wypieku u mnie wygląda tak ze składniki mieszam w automacie a wypiekam już w piekarniku. Rewelacyjnie się sprawdza do wyrabiania ciasta do pizzy. Bardzo dobrze się w nim robi różnego rodzaju powidła i konfitury wsypujesz czekasz chyba 1,5h przelewasz do słoików i gotowe. zdrowe tanie i pyszne. szczególnie polecam konfiturę z pomarańczy koszt około 1kg (3 małe słoiki po dżemach) to koszt 2kg pomarańczy i cukru zależnie od upodobania. Rewelacja do ciast i ciasteczek. Zasadniczo polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 no prosze....okazuje sie ze mamy perfekcyjne "panie" domu na forum... brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLIVIA2 09.12.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Mam pytanie , gdzie kupujecie drzewo do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Queene ja już robię jak wyjdzie na tzw oko Mąka orkiszowa + żytnia plus dodatki jakie mam, do tego woda z mlekiem (pół na pół) i zakwas (można drożdże) . Mieszam łyżka w misce, w międzyczasie jak obiad robię. Potem to sobie rośnie i rośnie i 1 raz dokarmiam, niby powinno się dwa, ale mi się nie chce. Maszynka nie wiem jaka bo mi szkoda miejsca w kuchni na to, a w piekarniku mam opanowane perfekt.Tzn w nowym 3 razy mi sie przypaliło troszkę ale juz sie naumiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 09.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Ja robię chlebek tak (a w sumie dwa chlebki):- kilo mąki pszennej;- dwie szklanki otrębów pszennych;- szklanka słonecznika łuskanego;- drożdże (takie malutkie opakowanie);- trzy łyżki cukru;- szczypta soli;- trzy szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody; Drożdże rozpuszczam z cukrem i odrobiną wody. Mąkę mieszam z otrębami, słonecznikiem, solą, dodaję drożdże i wodę. Dokładnie mieszam. Dwie blachy (takie podłużne) smaruję tłuszczem, obsypuję otrębami i słonecznikiem, wkładam ciasto i piekę ok. 40-45 min. w piekarniku 160-180 C.Po upieczeniu wyciągam z blach jeszcze gorące. I gotowe! Do chleba można dodać różne dodatki, kto co lubi, np. soję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Większość osób które zam i maja wypiekacze są z nich zadowolone ja mam już coś takiego ponad rok i przyznam ze wygoda niesamowita wsypujesz wybierasz program i za 3,5 -4h masz gotowy chleb. Kupiłem bo wcześniej robiłem na zakwasie chleby a to już wyższa szkoła jazdy pilnowanie żeby zakwas się nie zepsuł "karmienie go" i sam proces pieczenia w sumie 16h samego wyrastania/wyrastania chleba w tym własnej pracy około 1h to 5 minut na przygotowanie składników i wsypanie do automatu ale jest zasadnicza różnica w smaku i przede wszystkim trwałości takiego chleba z automatu jest na drożdżach i po 3ch dniach nie nadaje się za bardzo do spożycia na zakwasie i po 7 da się jeść. a dodatkowo mnie bardzo drażni pozostałość po mieszadle. Teraz proces wypieku u mnie wygląda tak ze składniki mieszam w automacie a wypiekam już w piekarniku. Rewelacyjnie się sprawdza do wyrabiania ciasta do pizzy. Bardzo dobrze się w nim robi różnego rodzaju powidła i konfitury wsypujesz czekasz chyba 1,5h przelewasz do słoików i gotowe. zdrowe tanie i pyszne. szczególnie polecam konfiturę z pomarańczy koszt około 1kg (3 małe słoiki po dżemach) to koszt 2kg pomarańczy i cukru zależnie od upodobania. Rewelacja do ciast i ciasteczek. Zasadniczo polecam. Mi tam godzina nie schodzi )) wsypuję mąki i inne wymieszam i sobie rośnie ( na wieczór) rano dokarmiam i mieszam, wkładam do foremek i rośnie) ja ide do pracy Wracam z pracy załączam piekarnik i po 55 minutach mam chlebek . Też piekłam dość długo na drożdżach bo myślałam , że ten zakwas to zabawa. Jak nie piekę chleba to dokarmiam ten zakwas i robię żurek (mniam) Mój zakwas ma półtora roku )) Nawet na urlop na 3 tygodnie ze mną jechał (coby mi nie umarł- zabrałam) A zakwas dla zdrowia w sumie najbardziej, ale i trwałość - masz rację - dłuższa niż na drożdżach. Konfitury i inne spiżarniane sprawy ogarnia nam teściowa ze swojej działki - życ nie umierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Mam pytanie , gdzie kupujecie drzewo do kominka ? Ja bralem od lesniczego, ale to bylo do pociecia i porabania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Mam pytanie , gdzie kupujecie drzewo do kominka ? Moja rada - gdziekolwiek nie kupisz to niestety to drewno bedzie sie nadawalo do palenia dopiero w przyszlym sezonie (a najlepiej za dwa lata), inaczej bedzie tylko dymic i smierdziec No chyba ze sie szarpniesz na prawdziwie suszone drewno ale takie kosztuje duzo (na pewno powyzej 300-350 pln / mp). Wszystko ponizej 200 pln / mp to drewno swieze - oczywiscie na skladzie powiedza ze "no przelezalo caly sezon" ale ono bedzie mialo wilgotnosc taka ze szkoda sobie komina niszczyc Szukaj na allegro - jest duzo ofert z okolicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ooo super!!! jestem ciekawa efektu koncowego!! Ja mam w planach wstawienie scianki dzialowej w sypialni (na calej dlugosci sciany zrobienić szafę-garderobę taką do ktorej bedzie mozna wejsc ) No ja bede mial dokladnie tak samo Szerokosc szafy ok 3,3. Dodatkowo bedzie domurowany kawalek scianki i tam bedzie kilka wysuwanych duzych szuflad. Tym niemniej moja szafe bede robil dopiero za 2-3 m-ce wiec na efekt trzeba poczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Ja od kilku lat normalnie w piekarniku z zakwasu, wyrastanie trwa ok 15 - 20 godzin. Piekę tylko z mąki powyżej 1850 orkisz i żytnia + inne jak mąka płaskurki, czy mielony len , orzechy, siemię , słonecznik, sezam, płatki owsiane. Cuda można dodawać. To powiedz mi gdzie mozna kupic taka make ?? W marketach to tylko max 400-500 - to sie do ciast nadaje nie do chleba, a ja wole ciemniejszy chleb Ja kupuje w wiekszosci gotowe mieszanki z racji oszczednosci czasu Ale wychodza pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 ja sie przymierzalam do kupienia wypiekacza ale wybralam karchera do okien moze kiedys szynka a z jakiej firmy masz ?? ponoc nie kazdy dobrze piecze ... Ja mam z Zelmera, o taki: http://allegro.pl/wypiekacz-do-chleba-zelmer-43z010-automat-i1963867020.html Tanie to jest - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 09.12.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 kurde, robi się problem z działówkami. cegły z grupy silikaty mają 22cm wysokości. 2cm więcej niż Silka z firmy Xella, którą można łączyć z Ytongiem.Murarz nie bardzo chce murować ścianę z silikatu N12 (12x25x22cm) bo jakieś to krótkie (w sensie że chybotliwe może być?) i kupa roboty, a N12/500 czyli półmetrowe są niedostępne (produkcja za daleko stąd i tylko na zamówienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 To powiedz mi gdzie mozna kupic taka make ?? W marketach to tylko max 400-500 - to sie do ciast nadaje nie do chleba, a ja wole ciemniejszy chleb Ja kupuje w wiekszosci gotowe mieszanki z racji oszczednosci czasu Ale wychodza pyszne Mam swoje dwa ulubione sklepy I kupuję nie tylko mąki , ale wiele innych produktów http://tobio.pl/ http://www.bogutynmlyn.pl/ W Rybniku, jest sklep eko , od rynku w stronę kościoła i w pasaż w lewo w stronę Plazy , w tym pasażu zaraz po prawej stronie. Ulica jaka to - nie wiem, ja tam wole przez neta, do domu mi przywiozą , bo np mąki po 5 kg i wyżej kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 kurde, robi się problem z działówkami. cegły z grupy silikaty mają 22cm wysokości. 2cm więcej niż Silka z firmy Xella, którą można łączyć z Ytongiem. Murarz nie bardzo chce murować ścianę z silikatu N12 (12x25x22cm) bo jakieś to krótkie (w sensie że chybotliwe może być?) i kupa roboty, a N12/500 czyli półmetrowe są niedostępne (produkcja za daleko stąd i tylko na zamówienie). Kielnia w leb murarzowi to mu sie zachce Z cegly mury budowali i sie nie chybotaly Poprostu bedzie mial wiecej roboty / wiecej pionowych spoin i mu sie nie chce. A taki mur defacto bedzie bardziej wytrzymaly i mniej podatny na pekniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 http://tobio.pl/ http://www.bogutynmlyn.pl/ Dzieki! Widze ze nawet dla piesow maja przysmaki to sie moj ucieszy On sie z wszystkiego cieszy - wczoraj np. zjadl mydlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.12.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dzieki! Widze ze nawet dla piesow maja przysmaki to sie moj ucieszy On sie z wszystkiego cieszy - wczoraj np. zjadl mydlo Oooooooooo i piankowe co nieco potem hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 09.12.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 On sie z wszystkiego cieszy - wczoraj np. zjadl mydlo a jak potem szczekał to leciały mu bańki z mordy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 09.12.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 hadex może mi łaskawie przywieźć te dłuższe bloczki ale duużo drożej niż te małe z handlobudu. także Adam, bardzo dobra rada, pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 a jak potem szczekał to leciały mu bańki z mordy? Wlasnie czekalem kiedy tylko zacznie wymiotowac. Ale twardziej chyba strawil Kiedys zjadl plusssszza to po 30 sekundach wymiotowal pachnaca piana Dobry sposob jakby polknal cos co by mu moglo zaszkodzic na sprowokowanie.. On jeszcze lubi karton-gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 09.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 przepraszam wszystkich którzy poczuli się urażeni określeniem "blokers" - dla mnie oznacza ono ludzi mieszkających w blokach i nie bylo moją intencją obrażanie kogokolwiek. Jednocześnie zapraszam do udziału w sondzie na ten temathttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?192128-Czy-okre%C5%9Blenie-quot-blokers-quot-jest-dla-ciebie-obra%C5%BAliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.