Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie


Recommended Posts

ponoc nie kazdy dobrze piecze ...

 

Większość osób które zam i maja wypiekacze są z nich zadowolone ja mam już coś takiego ponad rok i przyznam ze wygoda niesamowita wsypujesz wybierasz program i za 3,5 -4h masz gotowy chleb.

Kupiłem bo wcześniej robiłem na zakwasie chleby a to już wyższa szkoła jazdy pilnowanie żeby zakwas się nie zepsuł "karmienie go" i sam proces pieczenia w sumie 16h samego wyrastania/wyrastania chleba w tym własnej pracy około 1h to 5 minut na przygotowanie składników i wsypanie do automatu ale jest zasadnicza różnica w smaku i przede wszystkim trwałości takiego chleba z automatu jest na drożdżach i po 3ch dniach nie nadaje się za bardzo do spożycia na zakwasie i po 7 da się jeść. a dodatkowo mnie bardzo drażni pozostałość po mieszadle.

Teraz proces wypieku u mnie wygląda tak ze składniki mieszam w automacie a wypiekam już w piekarniku.

Rewelacyjnie się sprawdza do wyrabiania ciasta do pizzy.

Bardzo dobrze się w nim robi różnego rodzaju powidła i konfitury wsypujesz czekasz chyba 1,5h przelewasz do słoików i gotowe. zdrowe tanie i pyszne. szczególnie polecam konfiturę z pomarańczy koszt około 1kg (3 małe słoiki po dżemach) to koszt 2kg pomarańczy i cukru zależnie od upodobania. Rewelacja do ciast i ciasteczek.

 

Zasadniczo polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • mea

    3735

  • DagaAdam

    3628

  • queene

    2053

  • MaciekKamila

    1087

Najaktywniejsi w wątku

Queene ja już robię jak wyjdzie :) na tzw oko

 

Mąka orkiszowa + żytnia plus dodatki jakie mam, do tego woda z mlekiem (pół na pół) i zakwas (można drożdże) .

Mieszam łyżka w misce, w międzyczasie jak obiad robię.

Potem to sobie rośnie i rośnie i 1 raz dokarmiam, niby powinno się dwa, ale mi się nie chce.

 

Maszynka nie wiem jaka bo mi szkoda miejsca w kuchni na to, a w piekarniku mam opanowane perfekt.Tzn w nowym 3 razy mi sie przypaliło troszkę ale juz sie naumiałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię chlebek tak (a w sumie dwa chlebki):

- kilo mąki pszennej;

- dwie szklanki otrębów pszennych;

- szklanka słonecznika łuskanego;

- drożdże (takie malutkie opakowanie);

- trzy łyżki cukru;

- szczypta soli;

- trzy szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody;

 

Drożdże rozpuszczam z cukrem i odrobiną wody. Mąkę mieszam z otrębami, słonecznikiem, solą, dodaję drożdże i wodę. Dokładnie mieszam. Dwie blachy (takie podłużne) smaruję tłuszczem, obsypuję otrębami i słonecznikiem, wkładam ciasto i piekę ok. 40-45 min. w piekarniku 160-180 C.

Po upieczeniu wyciągam z blach jeszcze gorące. I gotowe!

 

Do chleba można dodać różne dodatki, kto co lubi, np. soję...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość osób które zam i maja wypiekacze są z nich zadowolone ja mam już coś takiego ponad rok i przyznam ze wygoda niesamowita wsypujesz wybierasz program i za 3,5 -4h masz gotowy chleb.

Kupiłem bo wcześniej robiłem na zakwasie chleby a to już wyższa szkoła jazdy pilnowanie żeby zakwas się nie zepsuł "karmienie go" i sam proces pieczenia w sumie 16h samego wyrastania/wyrastania chleba w tym własnej pracy około 1h to 5 minut na przygotowanie składników i wsypanie do automatu ale jest zasadnicza różnica w smaku i przede wszystkim trwałości takiego chleba z automatu jest na drożdżach i po 3ch dniach nie nadaje się za bardzo do spożycia na zakwasie i po 7 da się jeść. a dodatkowo mnie bardzo drażni pozostałość po mieszadle.

Teraz proces wypieku u mnie wygląda tak ze składniki mieszam w automacie a wypiekam już w piekarniku.

Rewelacyjnie się sprawdza do wyrabiania ciasta do pizzy.

Bardzo dobrze się w nim robi różnego rodzaju powidła i konfitury wsypujesz czekasz chyba 1,5h przelewasz do słoików i gotowe. zdrowe tanie i pyszne. szczególnie polecam konfiturę z pomarańczy koszt około 1kg (3 małe słoiki po dżemach) to koszt 2kg pomarańczy i cukru zależnie od upodobania. Rewelacja do ciast i ciasteczek.

 

Zasadniczo polecam.

 

Mi tam godzina nie schodzi :)))

wsypuję mąki i inne wymieszam i sobie rośnie ( na wieczór) rano dokarmiam i mieszam, wkładam do foremek i rośnie) ja ide do pracy

Wracam z pracy załączam piekarnik i po 55 minutach mam chlebek .

Też piekłam dość długo na drożdżach bo myślałam , że ten zakwas to zabawa.

Jak nie piekę chleba to dokarmiam ten zakwas i robię żurek (mniam)

 

Mój zakwas ma półtora roku :))) Nawet na urlop na 3 tygodnie ze mną jechał (coby mi nie umarł- zabrałam)

A zakwas dla zdrowia w sumie najbardziej, ale i trwałość - masz rację - dłuższa niż na drożdżach.

 

Konfitury i inne spiżarniane sprawy ogarnia nam teściowa ze swojej działki - życ nie umierać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie , gdzie kupujecie drzewo do kominka ?

 

Moja rada - gdziekolwiek nie kupisz to niestety to drewno bedzie sie nadawalo do palenia dopiero w przyszlym sezonie (a najlepiej za dwa lata), inaczej bedzie tylko dymic i smierdziec :( No chyba ze sie szarpniesz na prawdziwie suszone drewno ale takie kosztuje duzo (na pewno powyzej 300-350 pln / mp). Wszystko ponizej 200 pln / mp to drewno swieze - oczywiscie na skladzie powiedza ze "no przelezalo caly sezon" ale ono bedzie mialo wilgotnosc taka ze szkoda sobie komina niszczyc :) Szukaj na allegro - jest duzo ofert z okolicy!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ooo super!!! jestem ciekawa efektu koncowego!! :)

 

Ja mam w planach wstawienie scianki dzialowej w sypialni (na calej dlugosci sciany zrobienić szafę-garderobę taką do ktorej bedzie mozna wejsc :) )

 

No ja bede mial dokladnie tak samo :) Szerokosc szafy ok 3,3. Dodatkowo bedzie domurowany kawalek scianki i tam bedzie kilka wysuwanych duzych szuflad. Tym niemniej moja szafe bede robil dopiero za 2-3 m-ce wiec na efekt trzeba poczekac ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja od kilku lat :) normalnie w piekarniku z zakwasu, wyrastanie trwa ok 15 - 20 godzin.

Piekę tylko z mąki powyżej 1850 orkisz i żytnia + inne jak mąka płaskurki, czy mielony len , orzechy, siemię , słonecznik, sezam, płatki owsiane.

Cuda można dodawać.

 

To powiedz mi gdzie mozna kupic taka make ?? W marketach to tylko max 400-500 - to sie do ciast nadaje nie do chleba, a ja wole ciemniejszy chleb :) Ja kupuje w wiekszosci gotowe mieszanki z racji oszczednosci czasu ;) Ale wychodza pyszne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurde, robi się problem z działówkami. cegły z grupy silikaty mają 22cm wysokości. 2cm więcej niż Silka z firmy Xella, którą można łączyć z Ytongiem.

Murarz nie bardzo chce murować ścianę z silikatu N12 (12x25x22cm) bo jakieś to krótkie (w sensie że chybotliwe może być?) i kupa roboty, a N12/500 czyli półmetrowe są niedostępne (produkcja za daleko stąd i tylko na zamówienie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To powiedz mi gdzie mozna kupic taka make ?? W marketach to tylko max 400-500 - to sie do ciast nadaje nie do chleba, a ja wole ciemniejszy chleb :) Ja kupuje w wiekszosci gotowe mieszanki z racji oszczednosci czasu ;) Ale wychodza pyszne :)

 

Mam swoje dwa ulubione sklepy :)

 

I kupuję nie tylko mąki , ale wiele innych produktów

 

http://tobio.pl/

 

http://www.bogutynmlyn.pl/

 

W Rybniku, jest sklep eko , od rynku w stronę kościoła i w pasaż w lewo w stronę Plazy , w tym pasażu zaraz po prawej stronie.

Ulica jaka to - nie wiem,

ja tam wole przez neta, do domu mi przywiozą , bo np mąki po 5 kg i wyżej kupuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurde, robi się problem z działówkami. cegły z grupy silikaty mają 22cm wysokości. 2cm więcej niż Silka z firmy Xella, którą można łączyć z Ytongiem.

Murarz nie bardzo chce murować ścianę z silikatu N12 (12x25x22cm) bo jakieś to krótkie (w sensie że chybotliwe może być?) i kupa roboty, a N12/500 czyli półmetrowe są niedostępne (produkcja za daleko stąd i tylko na zamówienie).

 

Kielnia w leb murarzowi to mu sie zachce ;) Z cegly mury budowali i sie nie chybotaly :) Poprostu bedzie mial wiecej roboty / wiecej pionowych spoin i mu sie nie chce. A taki mur defacto bedzie bardziej wytrzymaly i mniej podatny na pekniecia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jak potem szczekał to leciały mu bańki z mordy? :D

 

Wlasnie czekalem kiedy tylko zacznie wymiotowac. Ale twardziej chyba strawil ;)

Kiedys zjadl plusssszza to po 30 sekundach wymiotowal pachnaca piana :-) Dobry sposob jakby polknal cos co by mu moglo zaszkodzic na sprowokowanie.. ;)

 

On jeszcze lubi karton-gips ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość adiqq

przepraszam wszystkich którzy poczuli się urażeni określeniem "blokers" - dla mnie oznacza ono ludzi mieszkających w blokach i nie bylo moją intencją obrażanie kogokolwiek. Jednocześnie zapraszam do udziału w sondzie na ten temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192128-Czy-okre%C5%9Blenie-quot-blokers-quot-jest-dla-ciebie-obra%C5%BAliwe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...