Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

W czerwcu br ekogroszek bobrek z Bytomia z przywiezieniem wprost z kopalni przez przewoźnika do Rybnika - wyszedł mi dokładnie po 706 zł. Aktualnie spalanie miesięczne wychodzi mi po 462 kg ekogroszku czyli kosztuje 326 zł ( ogrzanie 240 m2 pluc CWU) no plus parę złoty na prąd do kotła i własna praca przy czyszczeniu kotła i jego zasypywaniu - aktualnie co 10 dni. Reasumując nie jest to jeszcze źle - ale wiadomo ogrzewanie gazem lub PC jest prawie całkowicie bezobsługowe. :)

Ja grzeje PC od tego roku, podlicznik i dokladne zliczanie mam od 18-go listopada i ostatnie 24 dni kosztowaly mnie 220 pln, czyli ostatni miesiac plus minus 260 pln :) W tym jest CO+CWU+wszystkie pompki (co, cwu, cyrkulacyjna i do podlogowki) i grzalka do wygrzewania zbiornika co tydzien.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

W zeszłym tygodniu trochę podzwoniłem. Kolektor poziomy to jakieś 30tyś zł. Niech będzie że nawet dychę mniej, przyjmijmy więc 20tyś.

Tania pompa z montażem itd to 20tyś zł.

mamy więc 40tyś minimum.

Porównując do kosztów CO węglowego (kotłownia i komin 15tyś, piec 6tyś), wychodzi na to, że PC jest ok. 20tys zł droższa, a eksploatacja nie jest darmowa lecz o jakis 2000zł rocznie tańsza.

Komfort nieporównywalny, wiadomo, ale mnie na to nie stać.

Nie jest ;)

Pompa ciepła wyjdzie porównywalnie cenowo(trochę drożej) a nieporónywalnie w eksploatacji :)

Jeśli jesteś zdolny manualnie to gruntowa z DZ poziomym,jeśli nie to p-w przez firmę.

Jeśli nie boisz się wyzwań to chińska gruntowa z odwiertami i pełnym montażem za 20tys.zł

1t.ekogroszku to min.800zł i nie będzie taniej ;)

Gość Arturo72
W zeszłym tygodniu trochę podzwoniłem. Kolektor poziomy to jakieś 30tyś zł. Niech będzie że nawet dychę mniej, przyjmijmy więc 20tyś.

mamy więc 40tyś minimum.

Porównując do kosztów CO węglowego (kotłownia i komin 15tyś, piec 6tyś), wychodzi na to, że PC jest ok. 20tys zł droższa, a eksploatacja nie jest darmowa lecz o jakis 2000zł rocznie tańsza.

30tys.zł za kolektor poziomy ?

Gdzie Ty wydzwaniasz ? Do instalatorów niemieckich ? W jakim Świecie żyjesz ? ;)

Poniżej masz odwierty 2x70mb+instalacje pompy ciepła za...12tys.zł :)

http://www.ghs-polska.pl/

Pompkę kupujesz u nich za 8 tys.zł,chesz firmową to dopłacasz bo mają w ofercie pompy dużych firm.

Dobra pompa ciepła p-w Atlantic Alfea S8(Fujitsu Waterstage) za 14tys.zł,DZ to powietrze,montaż ok.2-3tys.zł.

Forumowy hydrauli zrobi Ci komplet za 19tys.zł.

Jakieś pytania jeszcze ??

Oglądnij się dookoła :)

Chyba,że ja jestem jedyny,który chce oszczędzić kilka groszy wynajdując ciekawe oferty ;)

No cóż ale ,mnie od samego początku nie było stać na palenie ekogroszkiem,mentalnie i fizycznie :D

Witam.

W nawiązaniu do tematu z szafami przyznam się, że też niedawno popełniłem dwie takie szafy. Materiał kupiony w firmie ZIMEX. Dwie szafy o długości 3,20 m i wysokości 2,55 m ( z zewnątrz identyczne) znajdują się w pomieszczeniu garderoby ustawione na przeciw siebie i zabudowany od ściany do ściany. Szafy mają po 4 drzwi przesuwne a wewnątrz półki. półeczki drążki pojedyncze, drążki podwójne ( jeden nad drugim) oraz w jednej szafie po lewej i po prawej stronie zabudowałem łącznie 6-ść dosyć głębokich szuflad. Poniżej parę fotek:

http://czp.pl/foto/szafa/1.jpg

Tak jak wspomniałem w jednej szafie wyszło po 4 drzwi po około 86 cm szerokości jedne.

http://czp.pl/foto/szafa/2.jpg

http://czp.pl/foto/szafa/3.jpg

Najwięcej trudności sprawiły mi właśnie szuflady i ich dokładne dopasowanie do boków itp.

http://czp.pl/foto/szafa/4.jpg

:)

Zdolny z Ciebie chlopak!!! Szafa bomba!!!

Pati podaj prosze namiar na Twojego szafiarza ;)

Gość adiqq

mamy więc 40tyś minimum.

moje wypasione (czytaj przewymiarowane DZ) 550mb kosztowało mnie na gotowo 8tys(rura,koparka,glikol)

Tania PC kosztowała mnie 11tys. Dolicz do tego kotłownię taką jak przy każdym innym piecu i masz koszt całkowity

Porównywałem kiedyś koszta z kolegą co ma kotłownię na ekogroszek - różnica wychodziła w okolicy 12tys(PC+DZ-koszt pieca z podajnikiem)

Daga&Adam powiedz jeszcze jaka powierzchnię grzejesz bo koszt energii masz niewielki :)

W tej chwili teoretycznie grzeje ok. 110m2 ale na poddaszu mam temperatury rzedu 16-17stC (cieplo idzie z dolu) wiec dogrzac tam do 21 to naprawde malutko energii trzeba :) W piwnicy tez cieplo bo wiekszosc rurek mam niezaizolowanych i sama "kotlownia" to jeden wielki grzejnik :) Zalozenie mam takie ze grzejac parter(110m2)+poddasze(80m2)+piwnice(110m2) bez garazow - powinienem zmiescic sie w kwocie 2000-2200 pln za sezon za co+cwu.

Dla pompy 10-12kW ja Ci na gotowo z wykopem, rurami, glikolem i rozdzielaczami moge zrobic DZ za ok. 10k pln. To normalna oferta - wazna do powiedzmy polowy 2012 - mozesz sobie wciagnac do swojego kosztorysu :-) 400mb PE40 lub 500mb PE32.

mamy więc 40tyś minimum.

Pompa z montazem (nie liczac baniaka CWU) to ok 15-18 tys pln. Pompa ecopol-system, pierwsza liga - ja mam taka, Adiqq ma taka :)

Stac Cie stac, policz raz jeszcze. Policz tez piec minimum razy dwa (bo wymienisz go po 10-15 latach maksymalnie na nowy) plus coroczne czyszczenie i przeglady komina :)

Normalnie to moje dwie pierwsze szafy jakie w życiu popełniłem - no tam moja żonka mnie mobilizowała :)

a wracając do mojego pytania to gdzie można na naszym terenie kupić lustra do szaf na wymiar, ew. szkło mrożone itp. ???

U kazdego szklarza :) To zwykle lustra, tylko kaz sobie podkleic na tasmie - w razie rozbicia szklo tylko peknie, nie rozpadnie sie na kawalki.

arturo, ja żyję w realnym świecie. To w twoim na papierze wszystko jest tańsze niż w rzeczywistości, co na każdym kroku ci wszyscy udowadniają, robiąc z ciebie idiotę.

Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post. Ze zrozumieniem. Nie pytałem jakie ogrzewanie by sobie wybrać, tylko jaki kocioł.

A ty mi tu jakieś chińskie wynalazki przedstawiasz. Skup się może na swojej inwestycji i swoich wyborach.

Gość Arturo72
co na każdym kroku ci wszyscy udowadniają, robiąc z ciebie idiotę.

Ci wszyscy robią tylko z siebie idiotę ;)

Podałem Ci na tacy,jak ślepemu laskę,gdzie możesz zadzwonić i gdzie nie dostaniesz wyceny na 30tys.zł za kolektor poziomy :)

Tylko idiota łyknie taką cenę za poziomy kolektor,także nie jest ze mną tak źle lub nie jestem sam ;)

Wiem,że prawda bywa okrutna...

Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post. Ze zrozumieniem. Nie pytałem jakie ogrzewanie by sobie wybrać, tylko jaki kocioł.

A ty mi tu jakieś chińskie wynalazki przedstawiasz. Skup się może na swojej inwestycji i swoich wyborach.

Ok,Lazar jest najładniejszy,dla samego wyglądu warto :)

P.S.

Strach się bać co by było gdybym polecił grzanie prądem :D

Gość Arturo72
Jak już to ładniejszy od Lazara jest RECO w pełnej szafie i z dodatkowym płaszczem wodnym :)

No fakt,widzę,że Lazar zmienił design,kiedyś miał ładniejsze piece :)

http://images46.fotosik.pl/1220/22890ee96468d412.jpg

R-eco też niczego sobie,także między tymi dwoma bym wybierał ;)

http://images49.fotosik.pl/1216/65db3aff98a69a90.jpg

Gość adiqq
Adiqq i Adam zasadniczo pytanie mam do was...

Ile należało by doliczyć mocy pompy ciepła na ogrzewanie CWU zakładając ze dom będzie użytkowany przez 4 osoby bo wydawało mi się ze około 1 kW a pewna firma sugeruje mi 4,9 kW dodatkowej mocy !!!

ja bym przyjął 1kw - jak dużo zużywasz CWU to do 1,5kw

a firmie co ci tak liczy, to od razu podziekuj...to dobra rada...