Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A wiecie jakie chwile grozy dzisiaj przeżyłam.Jadę A4 z Katowic ok.19 z młodym,tuż przed węzłem Sośnica widzę z 200 metrów przede mną jak coś się dzieje,czyli widziałam światła samochodu obracającego się.Zdążyłam włączyć awaryjne,wyhamowałam ze dwa metry przed autem,które leżało na prawym boku na środkowym pasie.Zadzwoniłam na policję,podleciałam do auta,ale kobieta już rozbiła szybę i wychodziła z auta.Powiedzieli,że nie trzeba wzywać karetki,wyszli o własnych siłach.Wiecej samochodów się tam zatrzymało i jeszcze zapytałam czy mogę w czymś pomóc i odjechałam.Dopiero jak opadły emocje to zaczęły mi nerwy puszczać,szok jak byłam blisko tragedi.Kurcze muszę zacząć jeździć wolniej.

niezla jazda!! proponuje melise i sen !!

A wiecie jakie chwile grozy dzisiaj przeżyłam.Jadę A4 z Katowic ok.19 z młodym,tuż przed węzłem Sośnica widzę z 200 metrów przede mną jak coś się dzieje,czyli widziałam światła samochodu obracającego się.Zdążyłam włączyć awaryjne,wyhamowałam ze dwa metry przed autem,które leżało na prawym boku na środkowym pasie.Zadzwoniłam na policję,podleciałam do auta,ale kobieta już rozbiła szybę i wychodziła z auta.Powiedzieli,że nie trzeba wzywać karetki,wyszli o własnych siłach.Wiecej samochodów się tam zatrzymało i jeszcze zapytałam czy mogę w czymś pomóc i odjechałam.Dopiero jak opadły emocje to zaczęły mi nerwy puszczać,szok jak byłam blisko tragedi.Kurcze muszę zacząć jeździć wolniej.

mojemu M. w sobote na A1 wybuchła opona, 4 lata miała, przystosowana do prędkości 240 a to zdarzyło sie przy 180...to jest to czego najbardziej sie boje ze może sie stać a nie da sie tego przewidzieć :( na szczęście sobie poradził i wyhamował...ale ja nie wiem jak bym sie zachowała

a ten węzeł Sośnica ...to powinien być jeden mega wielki czarny punkt...tam sie już tyle wydarzyło, jeszcze podczas budowy...że to przeklęte miejsce jakieś :(

mojemu M. w sobote na A1 wybuchła opona, 4 lata miała, przystosowana do prędkości 240 a to zdarzyło sie przy 180...to jest to czego najbardziej sie boje ze może sie stać a nie da sie tego przewidzieć :( na szczęście sobie poradził i wyhamował...ale ja nie wiem jak bym sie zachowała

a ten węzeł Sośnica ...to powinien być jeden mega wielki czarny punkt...tam sie już tyle wydarzyło, jeszcze podczas budowy...że to przeklęte miejsce jakieś :(

Quen oponka 4 lata to już babcia niezależnie od tego ile się jeździ max 3 lata a najlepiej co 2 lata należy zmieniać kapcie

no nie wydaje mi się że 4 lata to babcia patrząc na bieżnik bo przecież 4. sezon dopiero sie rozpoczął miesiac temu ;) no ale są tacy co całe auta wymieniają co 2 lata...bo stare ;) Dekra zaleca wymiane opon najpozniej po 6 latach, poza tym ciężko wymieniać opony które kosztują 4 tysiace co 2 lata, no znowu bez przesady,... w przyszłym roku prawdopodnie sprzedamy auto wiec mielismy nadzieje ze jeszcze ten sezon zimówki objadą...a tu trach

wiec dla mojego M. prezent świateczny już mam :D tylko pod choinke sie nie zmieści ;)

Quen oponka 4 lata to już babcia niezależnie od tego ile się jeździ max 3 lata a najlepiej co 2 lata należy zmieniać kapcie

3 lata ?? w jakiej epoce ty zyjesz ?? ja do laguny letnie kupilam po 4 latach jezdzenia ale te ktore mialam tez byly uzywane /kupione z alumkami/ a zimowki mam tak na okolo 4 sezony ... tyle musza objezdzic bo jak sztuka kosztuje kolo 300 z hakiem to nie stac mnie zeby zmieniac raz w roku opony /zima - lato/ poza tym zalezy ile kto jezdzi !! jak sie jest przedstawicielem handlowym i firma placi za auto to niech i co roku zmieniaja bo przebiegi na takich oponach sa zaje....

znacie ten zarcik - ktore auto wjedzie bez problemu na 30 cm kraweznik ?? FIRMOWE :)

3 lata ?? w jakiej epoce ty zyjesz ?? ja do laguny letnie kupilam po 4 latach jezdzenia ale te ktore mialam tez byly uzywane /kupione z alumkami/ a zimowki mam tak na okolo 4 sezony ... tyle musza objezdzic bo jak sztuka kosztuje kolo 300 z hakiem to nie stac mnie zeby zmieniac raz w roku opony /zima - lato/ poza tym zalezy ile kto jezdzi !! jak sie jest przedstawicielem handlowym i firma placi za auto to niech i co roku zmieniaja bo przebiegi na takich oponach sa zaje....

znacie ten zarcik - ktore auto wjedzie bez problemu na 30 cm kraweznik ?? FIRMOWE :)

Zarcik dobry, :D Kolega ma racje. 4-ro letnia opona to juz opona dosc stara, nie chodzi o glebokosc bieznika, bo sa tacy co robia za rok 5 tys km a sa tacy co zrobia i 40tys km. Jesli ktos jezdzi z takimi predkosciami - stac go na auto ktore rozwija predkosci powyzej 200km/h a to nie maluch na bank - to tym bardziej powinien przywiazywac wieksza wage do stanu opon :)

14mm? Czy 16mm? :) Mam taka reczna praske do pexow ale 16mm. Musialo Ci sie pomylic chyba bo 14-tek chyba nie ma.

Właśnie problem w tym że to 14. Z 16mm nie ma problemu, ale mam fragment instalacji zrobiony na 14 i właśnie w tym miejscu radośnie stolarz wbił mi wiertło.:( Z kan-thermu są tylko złączki na skręcanie ale inny producent ma na ścisk. Nie mogę jednak namierzyć tych szczęk.

Chyba będę musiał naprawić to tą skręcaną. Kan-therm też w sumie daje na to pełną gwarancję.

Hej

Pytanie do tych co posiadają WM - U kogo robiliście projekt(jaki koszt), kogo polecacie?

-- moos

Zasadnicze pytanie do czego ci projekt.. bo jesli tylko po to zeby ci firma zrobila pozniej na jego podstawie instalacje to jest za darmo w kazdej firmie

ewentulanie kupujesz a pozniej zwracaja jego koszt w towarze jesli kupisz wszystko u nich.

Cos takiego robi firma TORA z Częstochowy (polecana na forum) koszt 300 zl zwrotny przy zamowieniu od nich materialu.

Mnie kilka firm zrobilo projekty w sumie widzialem tylko rzuty i zadnych obliczen bo wiekszosc projekt do wgladu tylko po podpisaniu umowy...

tylko czy to byly projekty a moze poprostu rysunek "na oko"

Nie doczytalem pytanie nie bylo do mnie bo nie mam jeszcze WM :D

Hej

Pytanie do tych co posiadają WM - U kogo robiliście projekt(jaki koszt), kogo polecacie?

Pytanie do tych co posiadają WM i piwnice - jak to wygląda u was, czy piwnice są ogrzewane i czy w nich też macie rozprowadzoną WM?

-- moos

ja projektu nie mialam ... wspolnie z wentylatorami zaplanowalismy wentylacje potem oni to policzyli ile gdzie i co i tyle ...

odnosnie piwnic ... moj reku wisi w piwnicy w pralni /ma cieplo i czysto/ ale w piwnicach nie mam rozprowadzonej wentylacji ... wentyluje sie garaz "grawitacyjnie - szparami" a kotlownia ma komin wentylacyjny ... jedynie z pralni mam wyciag zeby tam szybko pranie schlo !! wentylowanie piwnic i garazu to olbrzymia strata ciepla a po co :)

wolalabym AP ... router zrobi mi nowa siec do ktorej musialabym sie logowac a AP tylko przejie sygnal - chyba dobrze to rozumiem ... bo routera juz mam ale na gorze nie dziala mi wifi

ja osobiscie polecam produkty Linksysa, może być też TP-link (dobry stosunek cena/jakosc). Osobiscie mam Ruterek WiFi, ktory potrafi dzialać jako bridge więc normalny APek. Jest dwu funkcyjny.

Ciekaw jestem co Adam zaproponuje, zapewne ma wieksze spektrum w tego typu produktach :)

ja osobiscie polecam produkty Linksysa, może być też TP-link (dobry stosunek cena/jakosc). Osobiscie mam Ruterek WiFi, ktory potrafi dzialać jako bridge więc normalny APek. Jest dwu funkcyjny.

Ciekaw jestem co Adam zaproponuje, zapewne ma wieksze spektrum w tego typu produktach :)

Ja wcale nie mam takiego doswiadczenia - kiedys robilem linki na 6-7km na PLANET 1950 i czaszach 120cm ale to dawne czasy, a tamten sprzet to juz dzisiaj przezytek :) :) :) Tym niemniej mam duzo znajomych ktorzy zajmuja sie tym zawodowo i maja pod soba po kilkadziesiat / set, a jeden nawet tysiecy userow wifi wiec im ufam. I oni polecaja do domu jak jeden takiego routerka jak ten:

http://wisp.pl/index.php?p327,airlive-wl-5470ap

Wszystkie tryby pracy, a przede wszystkim mozna w nim wymienic soft na SouthAmerica ktory umozliwi uruchomienie mocy 27dBi i wymienic antenke na np taka:

http://wisp.pl/index.php?p2765,pentagram-p-6901-3-wifi-antena-wew-dookolna-12dbi

Taki zestaw powinien pokryc zasieg w calym domu wiec dwa APki sa zbedne:)

wyglada interesujaco :)

ja osobiscie mam tego Linksysa: http://www.ceneo.pl/9266575s Mozna mu wgrac open-source itp, ale Mea zapewne softu zmieniac nie bedzie :).

a tutaj TP-link z obsluga standardu 802.11n i PoE (jak sie kiedys dorobisz switcha z funkcja 802.3af PoE)

http://www.ceneo.pl/8720022s

PoE fajna sprawa ale mysle ze w domu podstawowa i najwazniejsza funkcja AP to zasieg i moc :-) Cala reszta bedzie raczej srednio uzywana ;)

Nawet nie orientuje sie - czy karty wifi w standardzie "n" w laptopach beda dzialac z tym TP-LINKiem ? On ma "n" na 2,4Ghz, a chyba wiekszosc kart dziala tylko dla 5Ghz? A moze sie myle :) 5Ghz to niestety w domu pogorszenie zasiegu - fale o wyzszych czestotliwosciach trudniej przez sciany i stropy przechodza..

Wszystkie tryby pracy, a przede wszystkim mozna w nim wymienic soft na SouthAmerica ktory umozliwi uruchomienie mocy 27dBi i wymienic antenke na np taka:

http://wisp.pl/index.php?p2765,pentagram-p-6901-3-wifi-antena-wew-dookolna-12dbi

Taki zestaw powinien pokryc zasieg w calym domu wiec dwa APki sa zbedne:)

Chca miec cos mocniejszego jest jeszcze to co ponizej z moca 33 dBm

http://wisp.pl/index.php?p2612,airlive-n-power-high-power-access-point-802-11n

A antenka słuszna i co wazne działa (mam dokladnie ten model) bo kiedys kupiłem podobna ale "no name" subiektywnie zasieg sie poprawil ale kiedys jedno z dzieci zlamalo to cudo w srodku byl kawalek DRUTU dlugosci okolo 10 cm (cala antena miala 42 cm) to sie nazywa dzialanie duzej czcionki na allegro :)

Ale Mea ja bym zaczal od zmiany samej anteny dokladanie urzadzenia ktore na powietrze nie pracuje a dodatkowo kosztuje.

Antenka jest na kablu wiec mozna ja umiescic w dogodniejszym miejscu niz oryginalne. u mnie transfer poprawil sie minimum 5 razy wczesniej prawie 2 Mb po prawie 10 Mb (moje ograniczenie neostrady) Wiekszych testow nie robilem bo nie ja osobiscie tego potrzebowalem wiec moge powiedziec ze laik stwierdzil dziala jak wczesniej na kablu.

A co do 802.11 n to jak mowil moj wykladowca od anten ze uzadzenie jest zgodne ze standardem nie znaczy ze dziala zgodnie z nim !!

Glownie chodzi o to ze moze osiagnie 100 Mb w tym przpadku ale bez MIMO nie tylko w AP to nawet tego sie nie da.

Na konkretnym przykladzie:

A jesli ktos mi wyjasni jak dziala MIMO na podanym przeze mnie powyzej AP to ma u mnie PIWO dzisiaj z dostawa do domu bo nie moge tego pojac :D