Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

czy 3500zł za robociznę elektryki w domu to dużo, mało, czy też może w sam raz? :)

parterowe 160m2 plus przyłącze ze skrzynki na słupie przy domu, TV, internet i odkurzacz.

Moznaby z tego cos zejsc :) Tyle to bym moze zaplacil jezeli pod kazdy kabelek bylaby wykuta bruzda i calosc zagipsowana. Jezeli instalacja wtynkowa (na uchwytach) to bym z tysiaka stargowal bo to robota na *maksymalnie* tydzien dla jednego ;)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

no i tu dochodzimy do sedna sprawy czyli jak to zrobić?

bruzdowanie w silikacie to zajęcie dla masochisty chyba (przeciwnik jeszcze tego nie wie)

tynkarzowi będzie smutno jak kable będą na ścianach?

Ja bym spokojnie wtynkowa robil (na uchwytach) - przykrywa to pierwszy cementowy szpryc tynkarzy. Dla tynkarza to wsjo rawno - bez znaczenia, szpryc przychodzi i wszystkie kable i tak znikaja :)

no i tu dochodzimy do sedna sprawy czyli jak to zrobić?

bruzdowanie w silikacie to zajęcie dla masochisty chyba (przeciwnik jeszcze tego nie wie)

tynkarzowi będzie smutno jak kable będą na ścianach?

Ja zrobilem na kleju/gipsie, wszystko sie trzymalo, zaden kabel mi nie odpadl, plaskie kable zakrywa tynk bez problemu.

mam na mysli klejenie na cieplo.

Czy ktoś z Was ma okna tarasowe - dwa fiksy po bokach a w środku dwa okna z otwieranym słupkiem każde szer 80 cm. Bo nie wiem jak zamontować rolety zewnętrzne (dodam że nasadkowe) .W środku musiałaby być jedna a po bokach dwie? Czy dwie na całej długości 160 cm i 160 cm.?Ale jakby wtedy się otwierało okno z ruchomym słupkiem?Prowadnica musiałaby iść na środku?Czy po prostu lepiej zrobić po dwa okna z ruchomym słupkiem?

Moznaby z tego cos zejsc :) Tyle to bym moze zaplacil jezeli pod kazdy kabelek bylaby wykuta bruzda i calosc zagipsowana. Jezeli instalacja wtynkowa (na uchwytach) to bym z tysiaka stargowal bo to robota na *maksymalnie* tydzien dla jednego ;)

cyba kpisz!!!

mi sie wydaje ze 3600 za taka instalacje to BARDZO MALO!!!! w zyciu wiedzac jak sie to robi nie zrobilabym tego za takie pieniadze

Czy ktoś z Was ma okna tarasowe - dwa fiksy po bokach a w środku dwa okna z otwieranym słupkiem każde szer 80 cm. Bo nie wiem jak zamontować rolety zewnętrzne (dodam że nasadkowe) .W środku musiałaby być jedna a po bokach dwie? Czy dwie na całej długości 160 cm i 160 cm.?Ale jakby wtedy się otwierało okno z ruchomym słupkiem?Prowadnica musiałaby iść na środku?Czy po prostu lepiej zrobić po dwa okna z ruchomym słupkiem?

sugerowalabym na fixy po jednej i na cale otwierane jedna roleta ... najpraktyczniejsze rozwiazanie!!

Gość Arturo72
a to w silikatach nie da sie rzezbic jak w maselku ?? mi sie wydawalo ze silikaty sa dosc latwe do wycinania :)

Wręcz przeciwnie,silikaty to najtwardzy materiał konstrukcyjny :)

W BK można rzeźbić jak w masełku a ceramika się kruszy :)

Ale nawet w silikacie da radę bruzdować:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183223-Decyzja-podjeta-budujemy-Dom-Arizona-S-GL-581-w-stand.-PASYWNYM-SUPER-ENERGOOSZCZ.&p=5064351&viewfull=1#post5064351

W powyższym dzienniku jest przykład jak wyglądają ściany z silikatów zaciągnięte samym klejem,bez tynków wewnętrznych...

Witam

Wiem że było to już wałkowane wiele razy, ale chciałam jeszcze raz zapytać użytkowników WM ile wyszła was kompletna instalacja od projektu ,materiały aż po działające urządzenie jeśli tak można nazwać rekuperator :) Do lutego musimy podjąć decyzję.Na 100% chcemy odkurzacz centralny ale na WM nie możemy się zdecydować, znając dokładne koszta pewnie byłoby łatwiej.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Do lutego musimy się zdecydować.Na 100% chcemy odkurzacz centralny ale na WM nie możemy się zdecydować, znając dokładne koszta pewnie byłoby łatwiej.

Pozdrawiam

Mając do wyboru WM a odkurzacz centralny to zdecydowanie,bez mrugnięcia oka wybieram WM :)

WM robiąc przez firmę to koszt 12-15tys.zł,robiąc samemu w 8-10tys.zł można się zmieścić.To jedna sprawa,druga sprawa to odejmij od kosztów WM koszt kominów,z których rezygnujesz i masz pełny obraz wszystkiego.

Zamiast drogiego reku można wybrać tani a i tak będzie to lepszy wybór niż WG i dziurawienie okien.

cyba kpisz!!!

mi sie wydaje ze 3600 za taka instalacje to BARDZO MALO!!!! w zyciu wiedzac jak sie to robi nie zrobilabym tego za takie pieniadze

Ja z ojcem cala instalacje zrobilem u siebie w 4-5 dni (a mam wszystko podtynkowo - cala piwnica rowniez), a zuzylem 5 x tyle kabli co w normalnym domu, moja rozdzielnica tez jest 5 x wieksza ;-) Najprostsza instalacja z mozliwych - najpierw dzien wiercenia puszek, a potem wiercimy tylko dziurki fi6/fi7 i ciagniemy kabelek. Na pl.misc.budowanie srednia cena to 2k pln za caly dom. Wiecej to tylko i wylacznie jak ktos sobie zazyczy bruzdy - w silikatach to nawet za 5k bym nie podchodzil :-)

Witam

Wiem że było to już wałkowane wiele razy, ale chciałam jeszcze raz zapytać użytkowników WM ile wyszła was kompletna instalacja od projektu ,materiały aż po działające urządzenie jeśli tak można nazwać rekuperator :) Do lutego musimy podjąć decyzję.Na 100% chcemy odkurzacz centralny ale na WM nie możemy się zdecydować, znając dokładne koszta pewnie byłoby łatwiej.

Pozdrawiam

dom wielki po podlogach 180m2 powierzchni wentylowanych /woadomo odejmujac skosy zostanie niecale 160m2/ kompletna instalacja bez gwc 16400 !! w calosci robiona przez firme :) gwc robilismy sami i wyszlo okolo 3200 :) jak mialabym wybor odkurzacz i WM ... wogole nie ma tematu!!! na 300% wybralabym wentylacje!! odkurzacz to bajer bez ktorego jak widac mozna zyc :) bez wentylacji nie czego jestem przykladem :)