viperolo 16.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Wg opinii na forum,badziew warty swojej ceny. podaj jakieś linki z tymi opiniami,bo ja nie bardzo znalazłem chyba że nie umiem szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 podaj jakieś linki z tymi opiniami,bo ja nie bardzo znalazłem chyba że nie umiem szukac http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien Jeśli ma być to jedynie wstawka w otwór okienny to jak najbardziej Tak poważnie to na oknach nie ma co oszczedzać,można na PCi ale okna to podstawa,przynajmniej dla mnie. Drutex uważany jest za okna z II ligi,parametry techniczne ma z sufitu,jakość też pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alioth 16.12.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czesc!Pilnie poszukuje dobrego fachowca od glazury, Smolnica k.Gliwic.Kontakt 603770303.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 16.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Dzięki za wasze opinie w sprawie WM jeśli chodzi o ten odkurzacz to narazie chcemy tylko zainstalować te wszystkie rury a sam odkurzacz zawsze można dokupić póżniej ,nawet za ileś tam lat jak będą środki, byle dom był przygotowany Widze że koszty związane z WM nie są jakieś specjalnie wysokie a porównując z moim kosztorysem i ceną za kominy to już wogóle cena ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 16.12.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Mając do wyboru WM a odkurzacz centralny to zdecydowanie,bez mrugnięcia oka wybieram WM WM robiąc przez firmę to koszt 12-15tys.zł,robiąc samemu w 8-10tys.zł można się zmieścić.To jedna sprawa,druga sprawa to odejmij od kosztów WM koszt kominów,z których rezygnujesz i masz pełny obraz wszystkiego. Zamiast drogiego reku można wybrać tani a i tak będzie to lepszy wybór niż WG i dziurawienie okien. Arturo ja narazie w tych sprawach jeszcze jestem ciemna dokształcam się , o co chodzi z tym dziurawieniem okien mówisz o oknach dachowych ? wiem że są jakieś specjalne co by powietrze dochodziło np. velux ggl ,dosyć drogie zresztą, oświeć mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Arturo ja narazie w tych sprawach jeszcze jestem ciemna dokształcam się , o co chodzi z tym dziurawieniem okien mówisz o oknach dachowych ? wiem że są jakieś specjalne co by powietrze dochodziło np. velux ggl ,dosyć drogie zresztą, oświeć mnie Mówię o zwykłych oknach,kupujesz okna super szczelne a przy wentylacji grawitacyjnej trzeba je rozszczelniać,zakładając nawiewniki,żeby dostarczyć świeżego powietrza Co niektórzy nie domykają okien ale jest to średnio dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 16.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 cyba kpisz!!! mi sie wydaje ze 3600 za taka instalacje to BARDZO MALO!!!! w zyciu wiedzac jak sie to robi nie zrobilabym tego za takie pieniadze ojj 3600 za instalacje to jednak duzo Mea. Ja zaplacilem 2 tysie za wykonanie wszystkiego przed tynkami. Oczywiscie po tynkach spinanie calosci i 'bialy montaz" to dodatkowo. Choc tez mialem elektryka ktory wycenil mi instalacje przed tynkami na 4 tysie No ale jak to sie mowi, jak dasz sie rabac na kasie to cie orabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 16.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No to nas też wyrąbali widocznie,zapłaciliśmy 4 koła za robote,żadnych bajerów takich jak ma Mea.Co do wyboru między WM a centralnym odkurzaczem to ja wybrałabym obydwa.Ja tam bez mojego odkurzacza już zyć bym nie mogła.Za WM całość robiona przez firmę,której zresztą nikomu nie polecam zapłaciliśmy 16 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 16.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No to ja się wymądrze:) w starszym budownictwie wentylacja mechaniczna jakoś tam działa. tylko trzeba wiele ton węgla, żeby to gwizdanie w łazience zapłacić. Problem się zaczyna, gdy dom zostanie ocieplony i pojawia się pleśń, bo nie ma nawiewu, szczeliny zostały zatkane. Pieniądze gwiżdżą w łazience dalej. W nowym budownictwie musisz mieć nawiewniki w oknach. Czyli dziury. Za dopłatą mogą być higrosterowalne, czyli reagują na nadmierną wilgoć w pomieszczeniu. Niestety reagują tak, że wywiewają ci zapłacone nagrzane powietrze.. Rekuperacja to kontroluje. Liczyłem to w każdą stronę, w przypadku mojej parterówki 160m, przy redukcji jednego komina, ten wynalazek będzie mnie kosztował 10tyś zł. Przy gazie koszt zwraca się w kilka lat, z ekogroszkiem już gorzej. Za to masz dom zdrowszy, zawsze przewietrzony, zimą nie czujesz smrodu smieci palonych przez sąsiadów, much też podobno nie ma. każdy inżynier mi to polecał. EDIT: no i jako żona się zapisałem! a to przecież ja, rutino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.12.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 z tymi muchami to bym dyskutowala bo latem to badziewie wleci ci kazda dziura ... brama, okno tarasowe ... na muchy to najlepsza jest klapka elektryczna ... mrauuu jak sie wysnazaja tylko ten smrodek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.12.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 a wczoraj przy tej wichurze to pol boguszowic bylo bez pradu ... my przy okazji bez netu ... ponoc chwalowice tez po ciemku ale na gronowej prad byl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 17.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Mam pytanko czy pod panele na podłogówce można kłaść piankę 3mm wiem że najlepiej by było to :http://panelowy.com.pl/Podklad_pod_panele_przy_ogrzewaniu_podlogowym_Tekturowy-434.htmlAle rozmawiałem z znajomym który stwierdził że nie ma się co wygłupiać i położyć zwykłą piankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Mam pytanko czy pod panele na podłogówce można kłaść piankę 3mm wiem że najlepiej by było to :http://panelowy.com.pl/Podklad_pod_panele_przy_ogrzewaniu_podlogowym_Tekturowy-434.html Ale rozmawiałem z znajomym który stwierdził że nie ma się co wygłupiać i położyć zwykłą piankę tektura jest do D ... bo sie splaszcza i nie spelnia potem swojego zadania!! arbiton ma fajna pianke do podlogowki - thermo ... 16m2 w praktikerze za 52zl http://www.arbiton.com/strony/1/i/408.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 17.12.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Dzięki Mea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.12.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Mam pytanko czy pod panele na podłogówce można kłaść piankę 3mm wiem że najlepiej by było to :http://panelowy.com.pl/Podklad_pod_panele_przy_ogrzewaniu_podlogowym_Tekturowy-434.html Ale rozmawiałem z znajomym który stwierdził że nie ma się co wygłupiać i położyć zwykłą piankę Pod kazdym wzgledem najlepszy jest PIANOMAT - szary, 3mm, do kupienia w dywycie, komforcie, allegro. Ok 7-9 pln / m2. Spokojnie mozna dawac na podlogowke, najbardziej wycisza i jest najbardziej elastyczny z wszystkich podkladow o jakich czytalem i ktore macalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.12.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 a tak wogóle zajmujesz sie tym zawodowo ??? bo bede mial dodatkowa klawiaturke do podlaczenia i podzielenie stref tj. z klawiaturki na parterze bedzie zalaczac caly dom, a z tej na pietrze tylko "czuwanie nocne" czyli czuwanie ale bez "piętra". Umialbys cos takiego zrobic ?? Zajmuje się, ale centrale CA to nie moja epoka czy 3500zł za robociznę elektryki w domu to dużo, mało, czy też może w sam raz? parterowe 160m2 plus przyłącze ze skrzynki na słupie przy domu, TV, internet i odkurzacz. Widzisz, instalacja elektryczna to: 1) mogą być same kabelki ze ściany 2) PKT1 + osadzenie puszek 3) PKT 2 + bruzdowanie i klejenie 4) PKT 3 + połączenie rozdzielnicy i pomiary 5) PKT 4 + uruchomienie instalacji i oddanie jej do użytku 6) PKT 5 + itd. itp..... Słowem na Twojej budowie elektryk może wykonywać różny zakres prac. Samą instalacje można wykonać na wiele sposobów, można np. puścić kable niskonapięciowe razem z prądowymi, a można się poświęcić i zrobić dodatkową bruzdę. Kabel RTV można połamać w 16 miejscach, a można pomyśleć i puścić go bez załamań tak jak biblia nakazuje. Uziom może mieć postać odzyskanego bębna z pralki a może być normalnym uziomem o wymaganej rezystancji. Instalacja może być przemyślana, może być niebezpieczna, może być "jakoś to będzie", może być "inaczej się nie da". Instalacje mogą ze sobą współpracować, a mogą być odrębnymi tworami. Np: wyłączenie cyrkulacji, rekuperacji po zazbrojeniu alarmu. Rolety mogą się podnieść po wywołaniu alarmu, a mogą też odmówić posłuszeństwa w biały dzień. Alarm może się wzbudzać od byle czego.... Elektryk może pracować po godzinach, a może prowadzić legalną firmę. Po skończonej pracy wystawi ci fakturę i odprowadzi podatek, ty masz gwarancję lub nie masz nic..... Elektryk może reagować na Twoje życzenia/problemy/usterki, a może najzwyczajniej przestać odbierać telefon. Się rozpisałem, reasumując przy Twoim zakresie prac za kwotę 3500zł to możesz mieć starszego lub młodszego elektromontera na budowie. Pierwszy dorabia do emerytury, drugi dorabia po godzinach do kopalnianej pensji. 99 na 100 instalacji wykonuje w bruzdach. Da się je wykonać, po prostu wykonawca musi posiadać odpowiednie narzędzia do tej pracy. Majzelek i młoteczek odpadają. Co do lansowanego sposobu montażu kabli na kołeczki. Istnieje ryzyko ukazywania się tras kablowych na Twoich ścianach i sufitach. Instalacje kładzione w bruzdach to ryzyko ograniczają, wręcz eliminują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 17.12.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 No to ja się wymądrze:) w starszym budownictwie wentylacja mechaniczna jakoś tam działa. tylko trzeba wiele ton węgla, żeby to gwizdanie w łazience zapłacić. Problem się zaczyna, gdy dom zostanie ocieplony i pojawia się pleśń, bo nie ma nawiewu, szczeliny zostały zatkane. Pieniądze gwiżdżą w łazience dalej. W nowym budownictwie musisz mieć nawiewniki w oknach. Czyli dziury. Za dopłatą mogą być higrosterowalne, czyli reagują na nadmierną wilgoć w pomieszczeniu. Niestety reagują tak, że wywiewają ci zapłacone nagrzane powietrze.. Rekuperacja to kontroluje. Liczyłem to w każdą stronę, w przypadku mojej parterówki 160m, przy redukcji jednego komina, ten wynalazek będzie mnie kosztował 10tyś zł. Przy gazie koszt zwraca się w kilka lat, z ekogroszkiem już gorzej. Za to masz dom zdrowszy, zawsze przewietrzony, zimą nie czujesz smrodu smieci palonych przez sąsiadów, much też podobno nie ma. każdy inżynier mi to polecał. EDIT: no i jako żona się zapisałem! a to przecież ja, rutino Rozumiem ze latem siedzisz przy pozamykanych oknach a zima na wlocie masz zamontowane filtry pochlaniajace zapachy z komina bliskiego sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Pod kazdym wzgledem najlepszy jest PIANOMAT - szary, 3mm, do kupienia w dywycie, komforcie, allegro. Ok 7-9 pln / m2. Spokojnie mozna dawac na podlogowke, najbardziej wycisza i jest najbardziej elastyczny z wszystkich podkladow o jakich czytalem i ktore macalem Czy możecie podać jaki jest opór pianomatu, a jaki arbitronu? O widzę, że arbirtonu - 0.06m2K/W; Adam wiesz jaki jest opór pianomatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 No to ja się wymądrze:) w starszym budownictwie wentylacja mechaniczna jakoś tam działa. tylko trzeba wiele ton węgla, żeby to gwizdanie w łazience zapłacić. Problem się zaczyna, gdy dom zostanie ocieplony i pojawia się pleśń, bo nie ma nawiewu, szczeliny zostały zatkane. Pieniądze gwiżdżą w łazience dalej. W nowym budownictwie musisz mieć nawiewniki w oknach. Czyli dziury. Za dopłatą mogą być higrosterowalne, czyli reagują na nadmierną wilgoć w pomieszczeniu. Niestety reagują tak, że wywiewają ci zapłacone nagrzane powietrze.. Rekuperacja to kontroluje. Liczyłem to w każdą stronę, w przypadku mojej parterówki 160m, przy redukcji jednego komina, ten wynalazek będzie mnie kosztował 10tyś zł. Przy gazie koszt zwraca się w kilka lat, z ekogroszkiem już gorzej. Za to masz dom zdrowszy, zawsze przewietrzony, zimą nie czujesz smrodu smieci palonych przez sąsiadów, much też podobno nie ma. każdy inżynier mi to polecał. EDIT: no i jako żona się zapisałem! a to przecież ja, rutino wg moich obliczeń dla mojego domu różnica między wentylacją mechaniczną a wentylacją grawitacyjną to około 3200kwh - Prostaś w innym wątku obliczył dla swojego domu na 3500kwh. Każdy wie czym będzie grzać - więc łatwo może to sobie przeliczyć na konkretne pieniądze. Im tańsze źródło ciepła, tym dłużej się to będzie zwracało - ale jest też innym aspekt - skoro jest mniejsze zapotrzebowanie na CO, to można kupić urządzenie grzewcze o niższej mocy(tańsze) - to bardzo istotne np przy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.12.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Czy możecie podać jaki jest opór pianomatu, a jaki arbitronu? O widzę, że arbirtonu - 0.06m2K/W; Adam wiesz jaki jest opór pianomatu? Juz to kiedys liczylem - wszystkie najwazniejsze na rynku podklady - wszystkie maja podobne U, czyli podobna przewodnosc cieplna. Zreszta - co tu liczyc - nie ma materialu ktory mialby 3mm i ktory mialby znaczacy opor cieplny - gdyby tak bylo - obijalibysmy nim domy zamiast kleic 20cm styropianu Nawet jak roznica miedzy pianomatem, a tektura wyniesie 100% to jest to ogolnie tak maly opor ze spokojnie mozna go pominac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts