Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
jak sobie pomysle ze rok temu o tej porze mielismy dopiero strop nad parterem i panikowalismy czy mroz nam betonu nie zniszczy to az wierzyc sie nei chce ze juz siedze sobie w swoim salonie :D

No i pozytywnie :)

Cały czas do przodu ;)

Mój ambitny plan to Święta 2012 a nie mam nawet stropu,chociaż mój strop to sekund pięć ;)

Żona jest chyba większą realistką bo twierdzi,że wiosna 2013 :)

Gość Arturo72
skąd oprócz OKNOPLASTU warto wziąc okna?

Eurocolor,MS,Adams,HekaPlast,Jezierski.

Polecam MS i Eurocolor,fajne oferty i na miejscu.

Pisałem wcześniej,Angewise z Rybnika,nowy salon MS i mają fajne oferty bo to nowy salon MS i chcą się wykazać sprzedażą.

Eurocolor,dobre okna,tanio ale ładniejsze MS w podobnej cenie,gdzie Oknoplast daje wyżej.

Poszedłem za wyglądem,chociaż mam okna z U=0,84-0,91 z MS,EC dawał mi w podobnej cenie U=0,79-0,84...

U mnie dobre okna=ciepłe okna :)

WM mozesz ustawic na 100m3/h. Grawitacyjnej nie da sie w praktyce regulowac wiec ograniczajac wentylacje nizej niz normowa - zyski w porownaniu do grawitacyjnej beda jeszcze nizsze! Ja wentyluje non stop 120m3/h, praktycznie wogole nie zmieniam nastaw bo jeszcze sie nie dorobilem sterownika, a do garazu gdzie jest reku nie chce mi sie biegac :) Chodzi 24/h, zuzywa te bodaj 30-40W (robilem b. dokladne testy sprawnosci i zuzycia pradu - szukaj w watku dot. BRINKa :)

Roznica w moim OZC to ok 3 tys kWh miedzy WM, a grawitacyjna. Ja mam tanie zrodlo ciepla (PC) - te 3 tys kWh kosztowaloby ok 400 pln, a reku zuzyje pradu za ~150 pln. Wiec okres zwrotu bardzo odlegly (zysk 250 pln / rok) ale komfort - to jest to :-)

A jakichś filtrów się tam nie wymienia okresowo? Bo to też chyba trzeba doliczyć. Specjalistą od reku nie jestem ale coś te 30-40W to podejrzanie mała moc jak na generowanie przepływów powietrza w całym domu?

Mea jakie masz okna z Oknoplastu?

ano ... dlatego sie nie odzywam bo innych nie zachwalam bo nie znam :D ale ze swoich narazie jestem zadowolona ... suwanke naprawiliusmy sami /jakies srubki sie luzowaly a panowie to chyba nie mieli sily w raczkach i nie potrafili ich dokrecic :D

wiesz dla mnie wazna tu byla marka ... i firma ktora tyle lat jest na rynku i ciagle na czele listy rankingowej :) przynajmniej w mojej kategorii cenowej :D no i wybor padl na nich bo tylko oni zrobili mi taka jak chcialam suwanke :D dla calej reszty okno bylo za duze!! po prostu nie maja tak sztywnych ram!!

Gość Arturo72

wiesz dla mnie wazna tu byla marka ... i firma ktora tyle lat jest na rynku i ciagle na czele listy rankingowej

Płatnej listy rankingowej ;)

Ich Platinum to wcale nie aż taki och,ach jak się reklamują.Sztucznie zrobione 6 komór,przy szer.73cm te 6 komór to o d..ę rozbić ;)

Cały czas jest to negowane...

Prawdziwe 6 komór zaczyna się od szer.85cm.

A jakichś filtrów się tam nie wymienia okresowo? Bo to też chyba trzeba doliczyć.

2 lata uzywam i narazie wystarcza odkurzanie filtrow raz na 2-3 miesiace. Nowe filtry kosztuja 20 pln wiec spoko, nie ma tragedii, koszt eksploatacyjny jest groszowy ;)

Specjalistą od reku nie jestem ale coś te 30-40W to podejrzanie mała moc jak na generowanie przepływów powietrza w całym domu?

Tu masz moje dokladne testy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108338-Opinie-na-temat-rekuperatora-Brink-Renovent-HR&p=5006379&viewfull=1#post5006379

Przy 100m3/h sprawnosc to 91%, zuzycie pradu = 24W

Przy 200m3/h sprawnosc to 90,6% i zuzycie pradu = 61W.

Takze spoko - 30-40W wystarcza do wygenerowania ciagu ~200-250Pa przy przeplywie 120m3/h - wentyle w brinku to nowoczesne EBMy - takie male wentylatorkowe komputerki ;) Parka wentylow kosztuje 1-1,5k pln wiec to takie naprawde zaawansowane wentyle, nie takie zwykle zmiennonapieciowe po 100 pln czy mniej, uzywane w np. wentylatorkach lazienkowych :)

Eurocolor,MS,Adams,HekaPlast,Jezierski.

Polecam MS i Eurocolor,fajne oferty i na miejscu.

Pisałem wcześniej,Angewise z Rybnika,nowy salon MS i mają fajne oferty bo to nowy salon MS i chcą się wykazać sprzedażą.

Eurocolor,dobre okna,tanio ale ładniejsze MS w podobnej cenie,gdzie Oknoplast daje wyżej.

Poszedłem za wyglądem,chociaż mam okna z U=0,84-0,91 z MS,EC dawał mi w podobnej cenie U=0,79-0,84...

U mnie dobre okna=ciepłe okna :)

Ciekawe kurna na jakiej podstawie twierdzisz ze taki Eurocolor to dobre okna? Jak nawet tu na grupie rybnickiej byla opinia kogos kto te okna zamontowal i okazalo sie ze wszystkie stalowe wzmocnienia byly za slabe i wszystkie okna po paru latach sie powyginaly i wymagaja wymiany. W zyciu bym takiej firmie wiecej juz nie zaufal. Wierzysz w to co pisza na ulotkach...

Witam Widzę że dyskusja jest na temat WM. To fajnie ja akurat jestem na etapie szkicowania przebiegu tras rur wentylacyjnych. I mam parę pytań do użytkowników.

1 Gdzie najlepiej dać anemostaty w pokojach? Słyszałem może czytałem już nie pamiętam że należy unikać lokalizacji anemostatów nad łóżkiem w sypialni czy nad wypoczynkiem w salonie.

Wyobraz sobie ze jestes powietrzem - musisz przeleciec mozliwie najdalsza droga od anemostatu nawiewnego do wywiewnego. Tylko w ten sposob zwentylujesz najwieksza czesc pokoju/ow. Czyli nawiewy - w najdalszych, przeciwleglych rogach od drzwi. Tak zeby powietrze lecialo najdluzsza droga. Ja mam anemostat w tymczasowej sypialni praktycznie nad glowa i nic nie czuje ani nic nie slysze. Tym niemniej oczywiscie najlepiej taki anemostat umiescic mozliwie najdalej od ucha :)

2 Jak rozwiązywaliście wentylację garażu. Czy dawaliście wywiew z reku czy zwykłą wentylację grawitacyjną z komnikiem wentylacyjnym w dachówce.

Ja mam wszedzie pelna wentylacje mechaniczna. W garazu mam nawiew i wywiew (fi100, stlumione na anemostatach).

3. Strony świata mają znaczenie dla umiejscowienia wlotu i wylotu powietrza. Czy kierowac się tutaj miejscem położenia reku w danym budynku i dawać na dwóch najblizszych dla reku ścianach. Np. zasysanie powietrza na scianie południowej wydalanie powietrza na ścianie wschodniej.

Zasysanie od polnocy / zachodu - tam gdzie jest najchlodniejsze powietrze w lato. Zalecaja nawet od zachodu bo wiatry u nas wieja glownie z zachodu. W sumie nie wiem co to ma wspolnego bo ja mam czerpnie przewidziana w podbitce (poziomo), wiatry tam za bardzo nic nie wspomoga.. Ogolnie to bym robil tak jak Mea pisala - zasysanie tam gdzie najswiezsze powietrze i najmniej sasiadow, a jak masz szambo - to daleko od niego :) Wyrzut - obojetnie ;) Byle nie wyrzucalo np. prosto w twarz jak wchodzisz do domu :D

Gość Arturo72
Ciekawe kurna na jakiej podstawie twierdzisz ze taki Eurocolor to dobre okna? Jak nawet tu na grupie rybnickiej byla opinia kogos kto te okna zamontowal i okazalo sie ze wszystkie stalowe wzmocnienia byly za slabe i wszystkie okna po paru latach sie powyginaly i wymagaja wymiany. W zyciu bym takiej firmie wiecej juz nie zaufal. Wierzysz w to co pisza na ulotkach...

Może jest na takiej samej zasadzie jak miała mea ?

no i wybor padl na nich bo tylko oni zrobili mi taka jak chcialam suwanke :D dla calej reszty okno bylo za duze!! po prostu nie maja tak sztywnych ram!!

Może dla innych poważnych producentów tak duża suwanka była nie dopuszczalna technicznie ? I za chwilę mea będzie narzekała na Oknoplast,ze okno się wygina ?

Ja rozmawiałem bezpośrednio z Eurocolorem,na miejscu u producenta a nie u sprzedawcy terenowego.Zrobił na mnie pozytywne wrażenie w wielu sprawach,jeśli chodzi o montaż na kotwach JB-D,montażu poza lico muru,wymiarów okien czy inny,po prostu wiedział o czym jest gadka,wiedział z czym to się je a ja wiedziałem o co się pytać po lekturze postów jareko i innych z działów okiennych;)

Także po fachowym podejściu do tematu okien polecam Eurocolor i podobnie MS.

Przedstawiciel Oknoplastu w Gliwicach robił wielkie oczy jak zadawałem mu pytania na ten temat...siedział tam jedynie,żeby sprzedać okno,obojętnie jakie i nic więcej.

Dlatego nie polecam Oknoplastu :)

Może jest na takiej samej zasadzie jak miała mea ?

Może dla innych producentów tak duża suwanka była nie dopuszczalna technicznie ? I za chwilę mea będzie narzekała na Oknoplast ?

Ja rozmawiałem bezpośrednio z Eurocolorem,na miejscu u producenta a nie u sprzedawcy terenowego.Zrobił na mnie pozytywne wrażenie w wielu sprawach,jeśli chodzi o montaż na kotwach JB-D,montażu poza lico muru,wymiarów okien czy inny,po prostu wiedział o czym jest gadka,wiedział z czym to się je a ja wiedziałem o co się pytać po lekturze postów jareko i innych z działów okiennych;)

Także po fachowym podejściu polecam Eurocolor i podobnie MS,przedstawiciel Oknoplastu w Gliwicach robił wielkie oczy jak zadawałem mu pytania na ten temat...

Dlatego nie polecam Oknoplastu :)

Naprawde myslisz ze lokalny producent zna sie lepiej na oknach od producenta ktory robi tych okien 100 x wiecej i ma tyle samo wieksze doswiadczenie ? ;) Ladnie ci mozna kit pociskac widze. Tylko ze jakos do tej pory o oknach oknoplastu nie slyszalem zeby sie powyginaly po paru latach, mimo ze klientow maja kilka razy tyle co owy eurocolor. W zyciu nie wybralbym takiego producenta okien - oszukuja na czym sie da zeby zejsc z kosztami i sprzedac klientowi taniej (bo klient patrzy przede wszystkim na cene). I mimo zastosowania dobrego profila i dobrego pakietu szybowego takie okna po paru latach sa jak okna z lat 80-tych - tak samo szczelne. I co ci po oknie z szyba U=0,5 jak profil wpuszcza mrozne powietrze z zewnatrz jak durszlak :)

Gość Arturo72
Naprawde myslisz ze lokalny producent zna sie lepiej na oknach od producenta ktory robi tych okien 100 x wiecej i ma tyle samo wieksze doswiadczenie ? ;) Ladnie ci mozna kit pociskac widze. Tylko ze jakos do tej pory o oknach oknoplastu nie slyszalem zeby sie powyginaly po paru latach, mimo ze klientow maja kilka razy tyle co owy eurocolor. W zyciu nie wybralbym takiego producenta okien - oszukuja na czym sie da zeby zejsc z kosztami i sprzedac klientowi taniej (bo klient patrzy przede wszystkim na cene). I mimo zastosowania dobrego profila i dobrego pakietu szybowego takie okna po paru latach sa jak okna z lat 80-tych - tak samo szczelne. I co ci po oknie z szyba U=0,5 jak profil wpuszcza mrozne powietrze z zewnatrz jak durszlak :)

Przecież ja nie kupiłem Eurocoloru ;) Poza tym Eurocolor nie jest lokalnym producentem ! Jest jednym z liderów produkcji i sprzedaży w Polsce okien na profilach Rehau i Schuco ! Mają jedną z najnowocześniejszych fabryk okien w Polsce :) Mało wiesz...

http://www.euro-color.com.pl/menu-14-Siedziba_firmy-12657932818224.html

Oknoplast robi masówkę na badziewnych profilach,poczytaj trochę...

Platinum Evo to jest badziew a ludzie łykają bo...ładne i drogie :)

arturo profile veki to jedne z najlepszych profili wymyslonych dotychczas!! a robione i wzmacniane przez oknoplast to klasa sama w sobie !! a dlaczego inni nie zrobili mi okna ?? bo maja za slabe profle zeby 3 szyby utrzymaly sie prosto!! w takim wypadku trzeba dolozyc konkretnie stali !! i wierz mi ze moja suwanka wytrzyma dluzej prosta niz twoje otwierane okno z ruchomym slupkiem o szerokosci ok80cm na skrzydlo :) !!! a dlaczego ?? a dlatego ze moje przesowne skrzydlo jest caly czas podparte na czlej swojej szerokosci a twoje ma tylko podparcie jednostronne na zawiasach !!