Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Przecież ja nie kupiłem Eurocoloru ;) Poza tym Eurocolor nie jest lokalnym producentem ! Jest jednym z liderów produkcji i sprzedaży w Polsce okien na profilach Rehau i Schuco ! Mają jedną z najnowocześniejszych fabryk okien w Polsce :) Mało wiesz...

http://www.euro-color.com.pl/menu-14-Siedziba_firmy-12657932818224.html

Oknoplast robi masówkę na badziewnych profilach,poczytaj trochę...

Ja jednak wole oceniac jakosc produktow przez pryzmat tego co pisza klienci, a nie przez pryzmat tego co pisze firma na swojej stronie. Nawet jak oknoplast robi "masowke" to ja wole "masowke" ktora wytrzyma 30 lat i z ktorej klienci sa zadowoleni niz super-duper eurocolor ktory po 5 latach calkowicie obwisl i jest do wymiany.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
arturo profile veki to jedne z najlepszych profili wymyslonych dotychczas!! a robione i wzmacniane przez oknoplast to klasa sama w sobie !! a dlaczego inni nie zrobili mi okna ?? bo maja za slabe profle zeby 3 szyby utrzymaly sie prosto!! w takim wypadku trzeba dolozyc konkretnie stali !! i wierz mi ze moja suwanka wytrzyma dluzej prosta niz twoje otwierane okno z ruchomym slupkiem o szerokosci ok80cm na skrzydlo :) !!! a dlaczego ?? a dlatego ze moje przesowne skrzydlo jest caly czas podparte na czlej swojej szerokosci a twoje ma tylko podparcie jednostronne na zawiasach !!

Nie wiem,nie znam się,być może tak jest :)

Wiem,że są jakieś tam wymagania co do wielkości okien ale nie wchodzę w szczegóły.

A z profilami Veki to tak nie do końca jest ;)

Tak czytam i czytam o tych oknach i tak naprawdę to wszystko wyjdzie po latach na razie to licytacja teorii czas pokaże które okno lepsze :) co do drzwi przesuwnych to Mea na pewno ten system jest lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o przenoszenie obciążeń zawias jednak zawsze się będzie musiał nadźwigać więcej ( szczególnie dolny ) fakt jednak też jest taki że system przesuwny jest bardziej awaryjny co nie zmienia faktu że mi się bardzo podoba - u mnie jednak ze względu na charakter dworkowy nie do przyjęcia :)

Gość Arturo72
To co piszesz, ze oknoplast to badziew, a tak polecasz eurocolor skoro "nie wiesz, nie znasz sie" ?

Polecam bardziej Eurocolor niż Oknoplast przede wszystkim dlatego,że przy bezpośredniej rozmowie odniosłem wrażenie,że "mają" pojęcie o oknach i montażu bo Econo86 to są dobre okna na dobrym profilu i prawdziwie sześciokomorowe a Platinum Evo to namiastka dobrych okien i sztuczne 6 komór.Zresztą to nie moja opinia a ludzi z branży okiennej tutaj na forum :) Oba okna są w podobnej cenie.

Kupiłem MS ;)

nie zmienia faktu że mi się bardzo podoba - u mnie jednak ze względu na charakter dworkowy nie do przyjęcia :)

To jest również rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje ;)

Widziłem na żywo w salonie MS dla porównania HS i HKS i powiem szczerze,że wrażenia na mnie nie zrobiły,wątpie,żebym je kupił nawet w normalnej cenie ;)

Polecam bardziej Eurocolor niż Oknoplast przede wszystkim dlatego,że przy bezpośredniej rozmowie[...]

A rozmawiales z technologiem w oknoplascie w krakowie, czy oceniasz produkcje okien na podstawie rozmowy z przedstawicielem tj. babka ktora siedzi w rybniku i przyjmuje zamowienia na okna ? :) Ja wiem, ze ona tez powinna wszystko wiedziec ale na tej podstawie mozesz conajwyzej wystawic ocene salonowi / przedstawicielowi, a nie calemu oknoplastowi.

Arturo to że Eurokolor ma lepszych sprzedawców nie koniecznie musi znaczyć że mają lepszy towar :) może w Oknoplaście trafiłeś na tzw. Świeżaka a może owy Pan z Oknoplastu miał w pompie czy sprzeda 100 czy 1000 okien bo i tak nie bierze za to premii więc po co się ma męczyć skoro i tak ma zawsze gołą podstawę

Reasumując kupiłeś nie okna tylko sposób obsługi który bardziej przypadł Ci do gustu :) i zaspokoił Twoje EGO jako Klienta :D

bdan - nie wiem, takie wyniki wypluwa mi OZC

zimą wentyluję na 100m3/h, reku nie wyłączam okresowo. U mnie reku rzadko chodzi wyżej niż na 1 biegu, koszty prądu są naprawdę niewielkie, kiedyś to liczyłem...

Co do kosztów - czytałem kiedyś artykuł w muratorze, gdzie była analiza kosztów - jak decyzję podejmiesz na etapie projektu, to koszt WM jest droższy o koszt rekuperatora. Kilku użytkowników WM to potwierdziło - oczywiście to wszystko zależy od bryły itd., ale mniej więcej tak wychodzi. Jak jeszcze zrobisz WM we własnym zakresie, tak jak ty, to podejrzewam, że może wyjść nawet taniej niż murowanie kominów wentylacyjnych - te kominy jednak trochę kosztują.

U mnie jeszcze taki dodatkowy smaczek - gdybym wymurował kominy tak jak mam w projekcie, to miałbym 2 łazienki niewentylowane - tzn bez dostępu do komina :D

Czytałam, że w Brinku jest opcja, żeby wentylowało mniej niż 100; ponoć mozna zejść do 50-60 m3/h. Pytam bo będę mieć parkiet i ważna dla mnie jest wilgotność. Jakby było za sucho to wolałabym mieć opcję zmniejszenia wentylacji. Czy możesz sprawdzić, czy jest taka opcja?

Gość Arturo72
Reasumując kupiłeś nie okna tylko sposób obsługi który bardziej przypadł Ci do gustu :) i zaspokoił Twoje EGO jako Klienta :D

Kupiłem okna i sposób usługi :) Dla mnie montaż okien jest również ważny jak nie ważniejszy od samych okien :)

Przy każdym spotkaniu w salonie życzyłem sobie rozmowę z montażystą,Oknoplast wypadł blado,jeśli chodzi o montaż,Pan za wiele nie miał do powiedzenia na temat montażu w warstwie ocieplenia,Eurocolor już coś więcej ale tylko na kotwach JB-D i w komplecie z montażem warstwowym,bez przykładów,w salonie MS montażysta wiedział o co chodzi,rzucił mi parę realizacji wokół Gliwic na kotwach,polecił wysunięcie okna poza lico ściany 3-4cm bez dodatkowych kosztów i nie widział problemów z "moim" sposobem montażu w ociepleniu :)

Zapiszcie sobie to w pamięci kiedy się tak licytowaliście o te okna i powróćcie do tematu za 5 lat.Zobaczymy czy też będziecie tak super zadowoleni z okien.Tego Wam oczywiście życzę.Ja tam wybierając okna przede wszystkim brałam pod uwagę jakość obsługi.Nie cierpię nie profesjonalnych sprzdawców.A okna jak okna,ja z tych co to nie zastanawiam się latami co wybrać,tylko oglądam kupuję i git.

Gość adiqq
Czytałam, że w Brinku jest opcja, żeby wentylowało mniej niż 100; ponoć mozna zejść do 50-60 m3/h. Pytam bo będę mieć parkiet i ważna dla mnie jest wilgotność. Jakby było za sucho to wolałabym mieć opcję zmniejszenia wentylacji. Czy możesz sprawdzić, czy jest taka opcja?

tak, każdy bieg możesz regulować osobno np 1-80m3/h, 2-150m3/h, 3-300m3/h

tak, każdy bieg możesz regulować osobno np 1-80m3/h, 2-150m3/h, 3-300m3/h

ja chyba obnize u siebie bo mamy sucho i kurna tylko w sypialni w nocy slychac wentylacje!!! moze anemostat jest zle zalozony a moze to to ze jest najblizej pionu ... zobaczymy - wentylatory przyjada w srode !!

Odnośnie okien jeszcze :) my zdecydowaliśmy się na drewniane :) jakoś tak się nam wymarzyło więc i takie mamy :)

zycze milego drapania i malowania co kilka lat :D no ale chyba wiecie na co sie decydujecie :D a farbe pewnie i tak wysepisz ze przyslowiowego zlocisza wiec nie zal mi cie :D