Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

szynka koszt calego systemu to ok 200zl za m2 ... a ile wychodzi kompletny koszt madrzewia ??

http://allegro.pl/deska-tarasowa-kompozytowa-taras-kompozyt-krk-i1996947161.html

Jezeli rzeczywiscie caly system to jest to warte rozwazenia :) Ciekawe jeszcze jaki ten legar - ja potrzebuje taki solid 10-15cm bo tyle sobie miejsca zostawilem. Modrzew polski ~40 pln / m2 (sama decha), syberyjski kolo 100 pln / m2. Do tego legary i wkrety. Trudno wycenic ile wyjdzie - na 100% troche taniej ale jak sie doliczy farbe / olej i coroczna konserwacje to ten kompozyt wychodzi calkiem calkiem. W marketach te "deski" sa duzo drozsze :)

aro, może i drewnopochodne ale raczej nie drewnopodobne ;) te kompozyty Albo ja nie widzę...

Pisząc o wyglądzie nie miałem na myśli "drewnopodobny", tylko estetykę podobną do tarasu drewnianego. A w wyglądzie jeszcze kompozyt ma taką zaletę, że jest dość spory wybór w kolorach, również takich które nie występują w drewnie. Ale to już sprawa gustu.

Co do cen to nie mam pewności, bo nie wyceniałem, wiem tylko że drewniany przy zleceniu komuś wykonania z tymi wszytskimi dodatkami, malowaniem itd. to już tak tanio nie wychodzi. Przy kompozycie jest tylko montaż, więc koszt robocizny będzie bez porównania mniejszy.

Jezeli rzeczywiscie caly system to jest to warte rozwazenia :) Ciekawe jeszcze jaki ten legar - ja potrzebuje taki solid 10-15cm bo tyle sobie miejsca zostawilem. Modrzew polski ~40 pln / m2 (sama decha), syberyjski kolo 100 pln / m2. Do tego legary i wkrety. Trudno wycenic ile wyjdzie - na 100% troche taniej ale jak sie doliczy farbe / olej i coroczna konserwacje to ten kompozyt wychodzi calkiem calkiem. W marketach te "deski" sa duzo drozsze :)

Zdziwiła mnie trochę cena którą podała Mea ? - na szczęście jest wujek Googl :)

http://www.jakurzadzac.pl/budowanie/tarasy/deski-tarasowe-z-kompozytu-drewnianego-wady-i-zalety

Zdziwiła mnie trochę cena którą podała Mea ? - na szczęście jest wujek Googl :)

http://www.jakurzadzac.pl/budowanie/tarasy/deski-tarasowe-z-kompozytu-drewnianego-wady-i-zalety

Na allegro sa te deski kompozytowe ("wpc") po ~130 pln / m2, wiec realna cena 200 pln / m2 na gotowo jest calkiem realna (no bez robocizny oczywiscie). Tym niemniej taki modrzewik krajowy po 40 pln przy moim tarasie 32m2 wyjdzie za deche ~1280 pln plus legary = pewnie zmieszcze sie w 2k + farba. Kompozyt to 32 * 200 = 6400 pln, robocizny nie licze bo sam wszystko sobie zrobie. Jest roznica - gdzies trzykrotna! Ciekawe jak faktycznie z jakoscia tych kompozytowych - ja najbardziej to sie obawiam pazurow mojego pieska ;) Specjalnie drapac nie powinien ale z samego chodzenia moze taras troche zniszczyc :) Tym niemniej ewentualna wymiana takiego krajowego modrzewia nie bedzie tak bolec jak deski kompozytowej :-)

Gość adiqq
Powiedzcie mi drodzy użytkownicy WM czy jak przyszedł mróz (czyt.dzisiaj w nocy)to rekuperator na pierwszym biegu zaczął głośniej chodzić??Czy to jest normalne czy trzeba coś przestawić??Do tej pory w ogóle nie było go słychać.

Gabrysia - prawdopodobnie zamarzła ci ta mała siateczka którą masz zaraz za czerpnią - takie drobne oczka - nie wiem po co w ogole ja tam dawaja, ja rok temu miałem ten sam problem - wywaliłem ją i po problemie.

Mea - nagrzewnica nic nie pomoże, jak ci czerpnia lodem zarośnie....chodzi głośniej, bo zaczyna zarastać ta kratka i są większe opory przepływu...

Na allegro sa te deski kompozytowe ("wpc") po ~130 pln / m2, wiec realna cena 200 pln / m2 na gotowo jest calkiem realna (no bez robocizny oczywiscie). Tym niemniej taki modrzewik krajowy po 40 pln przy moim tarasie 32m2 wyjdzie za deche ~1280 pln plus legary = pewnie zmieszcze sie w 2k + farba. Kompozyt to 32 * 200 = 6400 pln, robocizny nie licze bo sam wszystko sobie zrobie. Jest roznica - gdzies trzykrotna! Ciekawe jak faktycznie z jakoscia tych kompozytowych - ja najbardziej to sie obawiam pazurow mojego pieska ;) Specjalnie drapac nie powinien ale z samego chodzenia moze taras troche zniszczyc :) Tym niemniej ewentualna wymiana takiego krajowego modrzewia nie bedzie tak bolec jak deski kompozytowej :-)

Adam jeśli obok deski nie zrobisz sobie ścieżek z żwiru lub innego równie szorstkiego sypkiego materiału to drewno będzie się dobrze trzymało

Potrzebuję informacji odnośnie Multiswitchy ? jakie warto jakich nie warto

na ile tv potrzebujesz rozdzielic sygnal ?? my potrzebujemy teraz na 4 ale wzielismy taki:

http://allegro.pl/multiswitch-blue-line-5-8-nowy-gwar-par-i1994216973.html

pan od anteny bardzo zachwalal ...

a jaka telewizje robisz ??

no i do tego konwerter quatro !! masz 4 kable do anteny??

na ile tv potrzebujesz rozdzielic sygnal ?? my potrzebujemy teraz na 4 ale wzielismy taki:

http://allegro.pl/multiswitch-blue-line-5-8-nowy-gwar-par-i1994216973.html

pan od anteny bardzo zachwalal ...

a jaka telewizje robisz ??

no i do tego konwerter quatro !! masz 4 kable do anteny??

No tak Mea tylko że u mnie na chłopski rozum potrzebuję 9 wejść - jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie mnie z niego

Dlaczego aż 9 :) no bo tak :

4x astra

4x hotbird

1x naziemna

wyjścia

2x salon ( 1 sygnał 1nagrywanie ) + naziemna

1x kuchnia + naziemna

1x sypialnia + naziemna

Ale może nie potrzebuję aż tyle wejść - jeśli ktoś ogrania ten temat proszę o pomoc :)

Gość adiqq
Dzięki Adrian,ale maz mówi,że my to mamy chyba źle zamontowane,bo styropianu mamy 15 cm,a mądry test-pol zamontował to na 10 cm.

hmmm, ale te 5cm nie powinno być przeszkodą, tę siatkę trzeba wyciągnąć...bez tego wentylacja ci stanie za jakiś czas.....przerabiałem to rok temu - było słuchać buczenie z reku i komunikat że stoi wentylator - skontaktuj się z serwisem :) ta siatke wyciągłem i spokój

nawet nie trzeba tego wyciągać, tylko śrubokrętem przez tę zewnętrzną osłonę wcisnąć do środka....ona jest delikatnie zamocowana,ta siateczka, podda się bez problemu

ja czerpnię montowałem sobie sam, dopiero po ociepleniu domu...

Słuchajcie,

znajomy zmieniał sobie taryfę w Vettenfallu z budowlanej na zwykłą i podobno dostarczył tylko do nich pismo, że cała instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi normami (bez żadnych Protokołów).

Czy ktoś słyszał o czymś takim, czy tak się da?

hmmm, ale te 5cm nie powinno być przeszkodą, tę siatkę trzeba wyciągnąć...bez tego wentylacja ci stanie za jakiś czas.....przerabiałem to rok temu - było słuchać buczenie z reku i komunikat że stoi wentylator - skontaktuj się z serwisem :) ta siatke wyciągłem i spokój

nawet nie trzeba tego wyciągać, tylko śrubokrętem przez tę zewnętrzną osłonę wcisnąć do środka....ona jest delikatnie zamocowana,ta siateczka, podda się bez problemu

ja czerpnię montowałem sobie sam, dopiero po ociepleniu domu...

Na mój chłopski rozum to ta siatka jest chyba potrzebna ? tzn nie wiem jakiej średnicy jest czerpnia ale przecież coś tam może wlecieć ?? i ... od komarów much etc kończąc na jakimś biednym ptaszku ??

No tak Mea tylko że u mnie na chłopski rozum potrzebuję 9 wejść - jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie mnie z niego

Dlaczego aż 9 :) no bo tak :

4x astra

4x hotbird

1x naziemna

wyjścia

2x salon ( 1 sygnał 1nagrywanie ) + naziemna

1x kuchnia + naziemna

1x sypialnia + naziemna

Ale może nie potrzebuję aż tyle wejść - jeśli ktoś ogrania ten temat proszę o pomoc :)

my wzielismy z piecioma wejsciami na hotbirda i naziemna bo astry u nas nie zlapiemy /takie umiejscowienie anteny/

spokojnie znajdziesz i na 9 ... sa troche drozsze ofkorz ...

Słuchajcie,

znajomy zmieniał sobie taryfę w Vettenfallu z budowlanej na zwykłą i podobno dostarczył tylko do nich pismo, że cała instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi normami (bez żadnych Protokołów).

Tak można piszesz pismo do Vattefala z wnioskiem o zmianę taryfy budowlanej na mieszkaniową, załączasz protokół elektryka że instalacja jest wykonana zgodnie z normami i zmieniają, przysyłają Ci nową umowę do podpisu - przynajmniej ja tak miałam

Tak można piszesz pismo do Vattefala z wnioskiem o zmianę taryfy budowlanej na mieszkaniową, załączasz protokół elektryka że instalacja jest wykonana zgodnie z normami i zmieniają, przysyłają Ci nową umowę do podpisu - przynajmniej ja tak miałam

Ale właśnie chodzi mi o ten Protokół podpisany przez elektryka - znajomy nic takiego nie musiał dołączać.

Gość adiqq
Słuchajcie,

nie wiem czy dalej tak jest, ale 2 lata temu tak robiłem i da się

Gość adiqq
Na mój chłopski rozum to ta siatka jest chyba potrzebna ? tzn nie wiem jakiej średnicy jest czerpnia ale przecież coś tam może wlecieć ?? i ... od komarów much etc kończąc na jakimś biednym ptaszku ??

na zewnątrz jest jeszcze taka gruba siatka, więc nic dużego nie wleci.

A siateczka tylko przeszkadza, bo musiałbyś co chwilę latac i ją oczyszczać z różnej maści motyli,owadów itp

te drobne to i tak złapiesz na filtrach przecież