viperolo 21.12.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 no to okna będą z Oknoplastu Rubin Plus z trzema szybami orzech obustronny mam nadzieję że będziemy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 21.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 no to okna będą z Oknoplastu Rubin Plus z trzema szybami orzech obustronny mam nadzieję że będziemy zadowoleni no to dokladnie takie jak moje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 21.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nooo i nasz domek w końcu dostał kapelusik i tym oto sposobem mamy SSZ :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 21.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Adrian dzięki wielkie.Mam jeszcze jedno pytanie czy filtry w rekuperatorze to można gdzieś dokupić,wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 21.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Gabrysia z tego co się orientuję do niektórych reku możesz nawet sama robić filtry kupuje się jakąś specjalną włókninę i taką specjalną ramkę którą można otwierać i wkładać tą właśnie włókninę wychodzi podobno dużo taniej od oryginalnych filtrów ( czytałem o tym gdzieś na forum muratora ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Adrian dzięki wielkie.Mam jeszcze jedno pytanie czy filtry w rekuperatorze to można gdzieś dokupić,wymienić? Dwa lata uzywam i narazie tylko czyszcze (odkurzam i przeplucze czasem woda z mydlem). Przydaloby sie juz pomalu wymienic bo sie zaczynaja rozwarstwiac. Nowy material to 20-30 pln (eu3, eu4 - szukaj na allegro, sprzedaja z rolki) i zas dwa lata spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.12.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Adrian dzięki wielkie.Mam jeszcze jedno pytanie czy filtry w rekuperatorze to można gdzieś dokupić,wymienić? można albo tak jak Adam pisał z rolki i obszyć, albo kupić gotowe(ale gotowe drogie są) - ja też długo czyściłem... http://www.sklep.solis-filtry.pl/index.php?cPath=71 tutaj np. możesz kupić i tkanine i gotowe filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 22.12.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Powiedzcie mi czy jak składam dokumenty do nadzoru o ukończeniu budowy - musi koniecznie być zrobiona elewacja budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.12.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Słuchajcie, znajomy zmieniał sobie taryfę w Vettenfallu z budowlanej na zwykłą i podobno dostarczył tylko do nich pismo, że cała instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi normami (bez żadnych Protokołów). Czy ktoś słyszał o czymś takim, czy tak się da? Bo to nie jest protokół tylko OŚWIADCZENIE o stanie instalacji. Wypełnia i podpisuje je ELEKTRYK. I to jest właśnie to pismo o którym mówi znajomy. Ten dokument jest do pobrania ze strony Vattenffalla (dział druki/formularze) - Oświadczenie o stanie instalacji.... Vattenfall nie robi żadnych problemów z przejściem, inne ZE robią problemy i to gigantyczne. W Vattenfallu możesz mieć taryfę Gxx na garaż blaszany w środku pola. A czasem przechodzi nawet sama RB-tka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 22.12.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Bo to nie jest protokół tylko OŚWIADCZENIE o stanie instalacji. Wypełnia i podpisuje je ELEKTRYK. I to jest właśnie to pismo o którym mówi znajomy. Ten dokument jest do pobrania ze strony Vattenffalla (dział druki/formularze) - Oświadczenie o stanie instalacji.... Vattenfall nie robi żadnych problemów z przejściem, inne ZE robią problemy i to gigantyczne. W Vattenfallu możesz mieć taryfę Gxx na garaż blaszany w środku pola. A czasem przechodzi nawet sama RB-tka OK rozumiem, a jeszcze jedno pytanie czy może to podpisać mąż jako elektryk (ma uprawnienia SEP do 1 kV)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.12.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 jak wam sie podoba perspektywa bialych swiat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 22.12.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Powiedzcie mi czy jak składam dokumenty do nadzoru o ukończeniu budowy - musi koniecznie być zrobiona elewacja budynku? nie musi ja miałam tylko ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 22.12.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 nie musi ja miałam tylko ocieplenie No właśnie różne są opinie na ten temat, mój kierownik budowy nie chce mi podpisać dokumentów bo twierdzi że budynek musi mieć zrobioną elewację tak jak w projekcie, bo na certyfikacie energetycznym jest zdjęcie budynku i jeżeli widzą że nie jest zrobiony tynk zewnętrzny to się czepiają i grożą za to kary, powiedzcie mi proszę co myślicie na ten temat jak rybnicki PINB do tego podchodzi, chciałabym oddać budynek ale boję się że coś będzie nie tak i nie daj boże obciążą jakąś karą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 jak wam sie podoba perspektywa bialych swiat ?? Jest szansa, o ile jutro wszystko sie nie stopi (na to tez jest szansa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No właśnie różne są opinie na ten temat, mój kierownik budowy nie chce mi podpisać dokumentów bo twierdzi że budynek musi mieć zrobioną elewację tak jak w projekcie, bo na certyfikacie energetycznym jest zdjęcie budynku i jeżeli widzą że nie jest zrobiony tynk zewnętrzny to się czepiają i grożą za to kary, powiedzcie mi proszę co myślicie na ten temat jak rybnicki PINB do tego podchodzi, chciałabym oddać budynek ale boję się że coś będzie nie tak i nie daj boże obciążą jakąś karą to jest jakas bzduuuuura !!! wystarczy ocieplenie i "gabaryt budynku" znaczy wymiary zewnetrzne zgodne z ostatecznym pomiarem na mapach ... jak geodeta obmierzy bez styro to potem zmienia sie gabaryt zewnetrzny i o to sie czepiaja z tego co wiem ... ale na 100% nie musi byc tynku !! to tylko zmienia wyglad a nie "wlasciwosci" budynku !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 22.12.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No właśnie różne są opinie na ten temat, mój kierownik budowy nie chce mi podpisać dokumentów bo twierdzi że budynek musi mieć zrobioną elewację tak jak w projekcie, bo na certyfikacie energetycznym jest zdjęcie budynku i jeżeli widzą że nie jest zrobiony tynk zewnętrzny to się czepiają i grożą za to kary, powiedzcie mi proszę co myślicie na ten temat jak rybnicki PINB do tego podchodzi, chciałabym oddać budynek ale boję się że coś będzie nie tak i nie daj boże obciążą jakąś karą jeśli chodzi o sam odbiór, to mysmy nie musieli miec tynku, a odbior był w zeszłą zimę ale jesli chodzi o kierownika i dokumentacje w dzienniku budowy, to też nam nie podpisal wszystkiego, bo brakuje elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 22.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 jeśli chodzi o sam odbiór, to mysmy nie musieli miec tynku, a odbior był w zeszłą zimę ale jesli chodzi o kierownika i dokumentacje w dzienniku budowy, to też nam nie podpisal wszystkiego, bo brakuje elewacji. No ale właśnie do obioru muszą być dokumenty wystawione przez kierownika, że budynek został wykonany zgodnie z projektem - i tu jest właśnie problem i zdaniem mojego kier buda nie jest wykonany bo brakuje tynku zewnętrznego a ja mam porotherm 44 i ciepłą zaprawę więc teoretycznie nie potrzebuję ocieplać i sama nie wiem co teraz robić czy oddawać budynek tak jak jest i "zmusić" go do podpisania tych dokumentów czy czekać na wiosnę jak zrobię tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 22.12.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 no to dokladnie takie jak moje!! tyle,że my bez suwanki ale za to troje drzwi z niskim progiem, montaż jak zima pozwoli koniec stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ale za to troje drzwi z niskim progiem, Nie dałem sobie "wcisnąć" niskiego progu,chociaż ładniejszy a przy tym sporo droższy Sama Pani z salonu odradziła niski próg...po wyborze zwykłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.12.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 czy ktos sie orientuje gdzie mozna dokupic ruszt do piekarnika ?? potrzebowalabym bo nie da sie piec 2 ciast na raz bez tego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts