Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

jak nie macie dachówek przykręcanych? ani jednej?

Ja mam przykręcaną co trzecią dolną "nadrynnową" i każdą skrajną w koszach itd.

zagadnięty o to mój stary dekarz odparł, że widzieli stary dach w górach bez ani jednej spinki, a innym razem jak zakręciło luftem to wyrwało im starannie przykręcone dachówki:)

uzależniam się od mojej ekipy. Poddasze suche, ani śladu zacieków po ostatniej ulewie.

drabinę mi poskładali do końca i pouczyli, żeby nie wchodzić po niej więcej w pozycji do góry nogami bo można spaść :)

ocieplenia robią, chcą ode mnie za samą robociznę (ocieplenie i elewacja-tynk akryl i tynk żywiczny cokół) -tniemy koszty) "maks 30zł za metr2"

trochę patykiem na wodzie pisane, bo kto wie co będzie jesienią 2012r.

acha, i mam oferty na elektryfikację.

jedna 6-6,5tys zł za robociznę całości (prąd, rozdzielnia, przyłącze, alarm, domofon, Tv, internet) od kolesia z roboty po godzinach. Twierdzi że materiał ma też tanio. Koleżance robił i było dobrze.

Druga oferta od sprawdzonej porządnej firmy: za całość (czyli z materiałem) 13500zł. Z umową itd.

Co czynić? jakby nie liczyć te sześć tys. wydam na te druty puszki bezpieczniki? podobno wyjdzie u mnie z 700metrów kabla.

tu taki wyciąg z oferty:

1. Tablica bezpiecznikowa 4 x 14 S 175,00

2. Wyłącznik p.porażeniowy 40A/ 0,03 2 szt 270,00

3. Lampki kontrolne 3 faz 3 szt 30,00

4. Wyłącznik S 193C 20A Gn 400V garaż 50,00

5 Wyłącznik S 191B 16A obwody oświetl 3 szt 36,00

6. Wyłącznik S 191B 16A obwody gniazdek 9 szt 108,00

7. Wyłącznik S 193B 20A piec kuchnia 50,00

8. Mostki łączeniowe 2szt 40,00

9. Przekaźnik impulsowy 21szt 60,00

10 Ochronniki przepięciowe kasy B+C 680,00

z tego co próbowałem znależć w sieci, to ceny są ok.

W budżecie było na to 10tys, czyli norma. do każdego szacowania nalezy dodać 30% :)

jak nie macie dachówek przykręcanych? ani jednej?

Ja mam przykręcaną co trzecią dolną "nadrynnową" i każdą skrajną w koszach itd.

zagadnięty o to mój stary dekarz odparł, że widzieli stary dach w górach bez ani jednej spinki, a innym razem jak zakręciło luftem to wyrwało im starannie przykręcone dachówki:) ...............

jedna 6-6,5tys zł za robociznę całości (prąd, rozdzielnia, przyłącze, alarm, domofon, Tv, internet) od kolesia z roboty po godzinach. Twierdzi że materiał ma też tanio. Koleżance robił i było dobrze.

Druga oferta od sprawdzonej porządnej firmy: za całość (czyli z materiałem) 13500zł. Z umową itd.

Co czynić? jakby nie liczyć te sześć tys. wydam na te druty puszki bezpieczniki? podobno wyjdzie u mnie z 700metrów kabla.

tu taki wyciąg z oferty:

1. Tablica bezpiecznikowa 4 x 14 S 175,00

2. Wyłącznik p.porażeniowy 40A/ 0,03 2 szt 270,00

3. Lampki kontrolne 3 faz 3 szt 30,00

4. Wyłącznik S 193C 20A Gn 400V garaż 50,00

5 Wyłącznik S 191B 16A obwody oświetl 3 szt 36,00

6. Wyłącznik S 191B 16A obwody gniazdek 9 szt 108,00

7. Wyłącznik S 193B 20A piec kuchnia 50,00

8. Mostki łączeniowe 2szt 40,00

9. Przekaźnik impulsowy 21szt 60,00

10 Ochronniki przepięciowe kasy B+C 680,00

z tego co próbowałem znależć w sieci, to ceny są ok.

W budżecie było na to 10tys, czyli norma. do każdego szacowania nalezy dodać 30% :)

U nas tez co trzecia dachówka mocowana spinką burzową. Przezornośc nie zaszkodzi a te spinki nie są aż tak drogie.

Co do wyceny za elektrykę to zapytaj znajomego ile z materiałem wyjdzie. Ale ja bym unikał zlecania prac znajomym i kolegom różnie to później bywa no i będzie robił po godzinach czyli dłużej. Ja wybrałbym tę drugą firmę pod warunkiem, iż koszt ostateczny będzie zbliżony.

U nas tez co trzecia dachówka mocowana spinką burzową. Przezornośc nie zaszkodzi a te spinki nie są aż tak drogie.

Co do wyceny za elektrykę to zapytaj znajomego ile z materiałem wyjdzie. Ale ja bym unikał zlecania prac znajomym i kolegom różnie to później bywa no i będzie robił po godzinach czyli dłużej. Ja wybrałbym tę drugą firmę pod warunkiem, iż koszt ostateczny będzie zbliżony.

Problem w tym że szanujące się firmy raczej nie schodzą z ceny a jeśli już to robią to nieznacznie, wychodzą z założenia że lepiej nie robić niż robić tanio, plusem jest umowa i gwarancja cokolwiek się stanie mamy papier noooo i jeśli nie weźmiemy znajomego do tej roboty - to dalej będziemy mieć znajomego ;)

rutin mnie same kable, 3 rozdzielnice, puszki i cala resztra pierdolek wyszla 5 tys ... bezpieczniki i wszystkie przepieciowki to kolejny 1,3 tys !! i do tego potem dochodza ledy, oswietlenie, osprzety gniazdkowe same materialy strikte elektryczne wyszlu mnie prawie 9k a oswietlenie i osprzety kolejne 4,5k ... a za robocizne zaplacilam praktycznie tyle co zwrot vatu ktory rozliczalam ... w koncu zdecydowana wiekszosc robilismy sami !!

Gość Arturo72

Jeśli to fucha po robocie to cena kosmiczna za robotę,się ceni facet ;)

Jeśli z materiałem to ok,jak nie zejdzie do max. 2tys.zł to bierz firmę :)

P.S.

Fajne macie zarobki w tej firmie,skoro gość rzuca taką cenę za fuchę ;)

Gość Arturo72
U mnie na dniach wchodzą z tynkami z knaufa diament :) cena wynegocjowana :)

Muszę się pochwalic ze nasz dach równiez przetrwal probe wiatru ;)

No to będę czekał na relację,pochwal się również ceną jeśli możesz,ewentualnie ekipą,ale to po zakończeniu :)

Gość Arturo72
no to znajdź mi elektryka, który zrobi cały prąd, odkurzacz itd. za 2000zł. rozpatruję wyłącznie oferty z polecenia.

Nie pisałeś o odkurzaczu ale mimo to fucha po godzinach za 6-6,5tys.zł to znaczna przesada.

Wstępnie rozmawiałem z moimi chłopakami i z pracy i od znajomych z pracy to koszt roboty nie przekraczał 2tys.zł.

Oczywiście praca po lub przed pracą.

U mnie w pracy elektrycy są nie tylko z nazwy.Robią instalacje w biurowcach,domach handlowych itp :)

Wg mnie na fuchę idzie się dorobić a nie zarobić na pół roku do przodu ;)

Ja bym brał firmę...

Gość adiqq
Nie pisałeś o odkurzaczu ale mimo to fucha po godzinach za 6-6,5tys.zł to znaczna przesada.

Wstępnie rozmawiałem z moimi chłopakami i z pracy i od znajomych z pracy to koszt roboty nie przekraczał 2tys.zł.

Oczywiście praca po lub przed pracą.

U mnie w pracy elektrycy są nie tylko z nazwy.Robią instalacje w biurowcach,domach handlowych itp :)

Wg mnie na fuchę idzie się dorobić a nie zarobić na pół roku do przodu ;)

Ja bym brał firmę...

potwierdzam - Arturo ma 100% racji...

Gość Arturo72
możecie mi wypunktowac jakie zalety ma ten odkurzacz centralny ? ja mam taki ręczny za 300 zl i oblece nim cały dom a lekki i poręczny, opróżniam go raz w miesiacu a odkurzam kłaki prawie codziennie

1.Brak opróżniania odkurzacza raz w miesiącu ;)

Poważnie to nie widzę więcej zalet i jestem sceptyczny do takiego odkurzacza.

Może nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa ale nie wyobrażam sobie,żebym latał po mieszkaniu z kilkumetrową rurą wsysającą,zahaczając co pewiem czas żony wazonik z kwiatami czy ozdobami ;)

Mam cichego,lekkiego zelmera z filtrem HEPA co śmiga spokojnie i komfortowo na M4 ale 60m2 to nie 120m2 chociaż czy to coś zmienia ?

Również chciałbym poznać więcej zalet,być może robie błąd nie istalując CO?