Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Przede wszystkim ciagnie jak glupi (jak chcecie porownywac to porownujcie prawdziwe AIRWATY a nie to ile ciagnie Watow bo wiekszosc tego idzie w cieplo, tu nawet nie ma co porownywac - centralny ciagnie jak powalony :). Nie wyrzuca syfow za siebie (zadne filtry hepa nie pomoga - zawsze cos wyleci) i nie wznieca za soba kurzu. Jedna 9mb (lekka!) rura odkurzasz cale pietro - gniazdo montuje sie w centralnym miejscu domu - wiec ma zasieg 18mb. Przy odkurzaniu jest cicho - glosno tylko tam gdzie jednostka centralna (garaz). Caly syf jaki odkurzacz wyrzuca normalnie za siebie - wylatuje na zewnatrz. Dodatkowo mozesz se zamontowac dowolna ilosc szufelek - przy kominku, w kuchni, w przedpokoju (gdzie moze byc duzo np. piasku z butow) - dugasz go noga i ssie - wystarczy jakas zmiotka czy miotelka podprowadzic kurz (popiol z kominka, czy syf z drewna jak dokladamy, karme psa co rozwali na podlodze etc) i mamy posprzatane. Dla mnie OC to same zalety - odkurzacz za 300 pln pfffffff daj spokoj - male woreczki, czesto trzeba wymieniac, jak juz sie w polowie zapcha to ciagnie tyle co nic. A jak wlaczysz to odrazu kurz za odkurzaczem fruwa w powietrzu (i opadnie jak skonczysz odkurzac ;)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

- odkurzacz centralny ma jadna BARDZO WAZNA ZALETE nie dmucha spowrotem do mieszkania czyli nie unosi w powietrze tego co jeszcze nei odkurzone i tego co wciagniete nie wywala spowrotem /a worek zatrzyma tylko gruby syf - roztocza wywalasz spowrotem do mieszkania po podgrzaniu gotowe do namnozenia :)/

- kolejny duuuzy plus - nie slychac go /z wyjatkiem szufelki bo ta wyje :D/ ja wlasnie odkurzalam gore jak agata juz spi slychac tylko troche syczenia z rury i nic poza tym - waz mam w "futerale" wiec na panelach jest cichutko :)

- szufelka - oj u mnie sie bardzo przydaje :) w kuchni wiecznie mam pelno okruchow ktore roznosze po domu ... a tak pozamiatam do szufelki i luz :)

- oproznianie worka - lekko liczac raz na pol roku ale i to niekoniecznie :D

- odkurzanie schodow ... bajer weza starcza czy z gory czy z dolu a z odkurzaczem to malo realne bo tzreba go przelaczyc z gory na dol i nosic krowe w rekach !!

- no i objezdzam caly poziom bez przelaczania sie z gniazdka na gniazdko :)

jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze :)

no wlasnie SILA SILA I JESZCE RAZ SILA!!! w zyciu zaden odkurzacz mi tak nie ciagnal a mam jedno gniazdko otwarte!!! jak jutro je zamontuje porzadnie to dopiero bedzie power :D

A jak jeszcze ktos nie zna mozliwosci odkurzacza centralnego to mozna miec np takie bajery jak podblatowa szufelka w kuchni (do szybkiego wciagniecia syfu z blatu):

EDIT - to nie ten film, szukam innego ;)

EDIT2 - znalazlem:

Zwijany vroom do szybkiego sprzatania np. w kuchni czy przy kominku:

Czy chocby cos na co ja sie zaczajam -> szczota do odkurzania psa:

http://www.beam.pl/index.php?strona=sklep&isbn=1176555867&idkat=19

Czy miotelka do sciagania kurzu (z lamp, scian i innych trudno dostepnych miejsc):

http://www.beam.pl/index.php?strona=sklep&isbn=1167661085&idkat=19

Takze mozliwosci OC sa spore :)

wniosek po przeczytaniu...dobrze że nie mam...

SIŁA - mój jest wystarczający, jeden z mocniejszych na rynku, nie zamierzam odkurzać fug z kafelek ani zwirku z podjazdu...do kurzu, piasku w wiatrołapie, wnętrza auta, kominka i kawałka wykładziny wystarczy

WORKI - nie mam, opróżniam pojemnik do reklamówki w kotłowni i z głowy

HAŁAS - za dnia nikt nie śpi a wieczorem już nie sprzątam

DMUCHANIE ROZTOCZY DO ŚRODKA - jest tego nie zauważalna ilość, nie mam w domu alergików poza tym i odkurzania jest mało...bo niby co...więcej pies przyniesie po spacerze 3x dziennie niż ten odkurzacz

za to ogromny plus:

lekki, poręczny, bez rur, kabli........................i kosztuje ponad 10x mniej....nawet jak sie zepsuje i co rok bede kupowac nowy to do końca życia mi wystarczy

to tak dla zastanawiających się czy jest potrzebny

a do ciężkich przypadków jest karcher..........ale to już inna sprawa

za to ogromny plus:

lekki, poręczny, bez rur, kabli........................i kosztuje ponad 10x mniej....nawet jak sie zepsuje i co rok bede kupowac nowy to do końca życia mi wystarczy

Lekki? Rura jest lzejsza. Poreczny? No nie wiem - w OC wogole nie targasz odkurzacza, a rure w normalnym tez masz :) Bez rur ? To jak odkurzasz? :) W normalnym odkurzaczu rura jest zwykle za krotka - chcesz cos odkurzyc wyzej to sie nie da - trzeba podnosic odkurzacz do gory. Bez kabli ? Masz model bezprzewodowy ? :) Normalny odkurzacz jest wlasnie upierdliwy bo kabel krotki i trzeba sie przelaczac z gniazda do gniazda zeby wysprzatac jeden poziom...

Gość Arturo72
wniosek po przeczytaniu...dobrze że nie mam...

SIŁA - mój jest wystarczający, jeden z mocniejszych na rynku, nie zamierzam odkurzać fug z kafelek ani zwirku z podjazdu...do kurzu, piasku w wiatrołapie, wnętrza auta, kominka i kawałka wykładziny wystarczy

WORKI - nie mam, opróżniam pojemnik do reklamówki w kotłowni i z głowy

HAŁAS - za dnia nikt nie śpi a wieczorem już nie sprzątam

DMUCHANIE ROZTOCZY DO ŚRODKA - jest tego nie zauważalna ilość, nie mam w domu alergików poza tym i odkurzania jest mało...bo niby co...więcej pies przyniesie po spacerze 3x dziennie niż ten odkurzacz

za to ogromny plus:

Zgadzam się w pełni :)

Lekki? Rura jest lzejsza. Poreczny? No nie wiem - w OC wogole nie targasz odkurzacza, a rure w normalnym tez masz :) W normalnym odkurzaczu rura jest zwykle za krotka - chcesz cos odkurzyc wyzej to sie nie da - trzeba podnosic odkurzacz do gory. Normalny odkurzacz jest wlasnie upierdliwy bo kabel krotki i trzeba sie przelaczac z gniazda do gniazda zeby wysprzatac jeden poziom...

Ja mam lekki Zelmer Syrius i na pewno go nie targam,posłusznie idzie za mną jak pociągnę za rurę ;)

Fakt,że przełączam w inne wtyczki ale...za te kilka tysiecy zł moge to robić :)

Roztocza w powietrzu nie przemawiają do mnie,mam HEPA i nikt mi nie kicha od paru lat :)

Jeśli chodzi o siłę ciągu to mój 1800W robi na 1/2 mocy wg diod i wsysa wszystko :)

przeciez w pierwszym poscie napisałam ze ręczny, na akumulator, waży 1,5 kg i wysprzątam nim cały dom potem odstawiam do ładowarki i juz

wiec nie ma mowy o kablach czy rurach ciągniętych przez cały dom i zahaczających po drodze nie wiadomo o co (Arturo...true true z tymi wazonikami ;) ) , nie mówiąc o upaćkanych rogach ścian od rury :p

ja mam pokrowiec wiec rogi nie beda uwalone :D

przyczajam sie na szufelke podblatowa i ciezko zaluje ze jej od razu nie zrobilam ale z tego co wiem bedzie sie dalo to poprzerabiac :) a jak nie szufelka to wlasnie vroom :) moglam go nawet teraz dostac w gratisie ale wolalam ta cala armi innych pierdolek ...

tesciowa sie ostatnio upierala zebysmy tego samobieznego odkurzacza kupil ale on jest o kant d rozbic bo nie wcaga grubszych smieci ... ja wole miec jeden dobry sprzet zamiast 4 nie do konca spelniajacych moje oczekiwania!!

a tak swoja droga GDZIE U NAS W OKOLICY MOZNA KUPIC GNIAZDKA DO ODKURZACZA ?? BO MUSZE DOKUPIC DO WIATROLAPU BO ZACIAGA MI PRZEZ ZASLEPKE !! wiem ze ma instalmex ale moze ktos jeszcze ?? w centralu nei da sie niestety dokupic ;(

dla mnie sprawą rozstrzygającą jest to, że zwykły odkurzacz to raczej zakurzacz. maszyna do wzbijania kurzu. Acz tanie to nie jest

wyjatkiem jest tu porzadny odkurzacz wodny - rainbow - ale tego jak mam czyscic to mnie zywcem qrwica bieze ... przygotowanie do sprzatania 15 min ... sprzatanie po sprzatanie jeszcze dluzej /moja mama ma juz drugi z kolei model wiec mam lata doswiadczen !!/ a kosztuje raz tyle co centralny :)

no ale slusznie ktos mowil "co drogie to tanie!!"

Gość Arturo72
dla mnie sprawą rozstrzygającą jest to, że zwykły odkurzacz to raczej zakurzacz. maszyna do wzbijania kurzu. Acz tanie to nie jest

HEPA (ang. High Efficiency Particulate Air filter) - wysokosprawny filtr powietrza służący do dezynfekcji powietrza. Filtry HEPA stosowane są w lożach, boksach, skrzynkach lub pomieszczeniach do pracy w środowisku jałowym. Są wykonane ze szkła spiekanego, zapewniają filtrację powietrza przez pory wielkości 0,3µm. Zatrzymują większość (co najmniej 99.97%) zanieczyszczeń mechanicznych, większych niż 0,3µm, a także: komórki grzybów, pierwotniaków i bakterii oraz większość wirusów. Filtry tego typu wykorzystywane są m.in. w odkurzaczach.

Źródło „http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=HEPA&oldid=27096667

HEPA (ang. High Efficiency Particulate Air filter) - wysokosprawny filtr powietrza służący do dezynfekcji powietrza. Filtry HEPA stosowane są w lożach, boksach, skrzynkach lub pomieszczeniach do pracy w środowisku jałowym. Są wykonane ze szkła spiekanego, zapewniają filtrację powietrza przez pory wielkości 0,3µm. Zatrzymują większość (co najmniej 99.97%) zanieczyszczeń mechanicznych, większych niż 0,3µm, a także: komórki grzybów, pierwotniaków i bakterii oraz większość wirusów. Filtry tego typu wykorzystywane są m.in. w odkurzaczach.

Źródło „http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=HEPA&oldid=27096667

Ha ha ha :-) Wlacz sobie swoj odkurzacz z wypas filtrem HEPA w miejscu gdzie padaja promienie sloneczne i patrz co sie bedzie za nim dzialo ... Ja mam obecnie w domu dwa odkurzacze - jeden jakis zwykly za 200 pln, drugi juz taki wypas za 600 pln z zelmera. Oba do dupy i szlag mnie trafia jak trzeba nimi odkurzacz bo wiecznie zatkane i ledwo ciagna, jeden jest na wymienne worki a drugi na worek wielokrotnego uzycia - oproznianie worka to jak czyszczenie kotla na wegiel - wszystko upierdzielone dookola ;)

Moze i sam HEPA filtruje doskonale ale niestety nie w odkurzaczu za pare stowek - caly syf wylatuje poprostu obok filtra ;)

przeciez w pierwszym poscie napisałam ze ręczny, na akumulator, waży 1,5 kg i wysprzątam nim cały dom potem odstawiam do ładowarki i juz

Jak akumulatorowy to niestety slabo ciagnie :) A jaki to z ciekawosci - ten karcher k55 ? Szczotka elektryczna ?

wiec nie ma mowy o kablach czy rurach ciągniętych przez cały dom i zahaczających po drodze nie wiadomo o co (Arturo...true true z tymi wazonikami ;) ) , nie mówiąc o upaćkanych rogach ścian od rury :p

Upackaloby sie jakby rura byla krotka i trzebaby ja na sile ciagnac - a tu jest wystarczajaca ilosc, rura sobie lezy swobodnie na podlodze :) Pozatym jest miekka + miekki pokrowiec. Wazonikow na podlodze nie trzymam wiec to nie problem dla mnie ;)

a tak swoja droga GDZIE U NAS W OKOLICY MOZNA KUPIC GNIAZDKA DO ODKURZACZA ?? BO MUSZE DOKUPIC DO WIATROLAPU BO ZACIAGA MI PRZEZ ZASLEPKE !! wiem ze ma instalmex ale moze ktos jeszcze ?? w centralu nei da sie niestety dokupic ;(

Central to bodaj p. Janusz na wodzislawskiej (czy rybnickiej) ? U niego sie nie da?? Jak u niego nie to nie wiem gdzie indziej. Proponuje na allegro bo najtaniej ;)

PS. Tymczasowo to se ta zaslepke zaklej np. tasma aluminiowa do wentylacji, bedzie trzymac i bedzie szczelnie :)

Gość Arturo72

Moze i sam HEPA filtruje doskonale ale niestety nie w odkurzaczu za pare stowek - caly syf wylatuje poprostu obok filtra ;)

Może dałem się nabrać ale przez kilka lat nie kichamy ;)

Narazie odkurzacz sprawdza się i nie mam powodu,żeby go zmieniać,przynajmniej jeśli chodzi o naszą rodzinkę :)

P.S.

Kilkanaście lat już odkurzamy zwykłym odkurzaczem i żyjemy,jeśli chodzi o "zakurzanie",komfort to jak pisałem wcześniej,ciągnę a on idzie bez sprzeciwu :)

Central to bodaj p. Janusz na wodzislawskiej (czy rybnickiej) ? U niego sie nie da?? Jak u niego nie to nie wiem gdzie indziej. Proponuje na allegro bo najtaniej ;)

PS. Tymczasowo to se ta zaslepke zaklej np. tasma aluminiowa do wentylacji, bedzie trzymac i bedzie szczelnie :)

najtaniej moze i tak ale trzeba czekac a ja potrzebuje to na juz !!

a pan z centrala ostatnio powiedzial ze nei trzyma w domu osprzetow tylko zamaowia pod klienta!! wiec lipa /albo tez nie chcialo mu sie sprzedac jednego gniazdeczka ..

nie ma co sie licytowac - kto chce ten ma centralny, kto chce chodzi po domu z "pieskiem" a kto ma centralny to ma i meza ktory z przyjemnoscia wtedy odkurza i to jeden z waznych czynnikow sklaniajacych mnie do zakupu cenralnego odkurzacza :D

kolejny temacik - za jednym podejsciem zaliczam odkurzanie i scieranie mopem :) duuuzy plus :D warunek to mop z mikrofibry dobrze wykrecony !! mycie to nie zalatwi ale plamy powyciera - a generalne mycie zalicze raz a nie tak jak teraz 3 razy w tyg :D