DagaAdam 06.01.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 najtaniej moze i tak ale trzeba czekac a ja potrzebuje to na juz !! a pan z centrala ostatnio powiedzial ze nei trzyma w domu osprzetow tylko zamaowia pod klienta!! wiec lipa /albo tez nie chcialo mu sie sprzedac jednego gniazdeczka .. To na pewno nie to - on mi sprzedawal nawet jedno kolanko jak dorabialem na poddaszu po dluzszym czasie. I jeszcze na reke szedl - zostawial zonie jak go mialo nie byc etc - takze widocznie rzeczywiscie zamawia takie rzeczy pod klienta (bo w sumie tego wybor duzy - kolory, rodzaje etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.01.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 a kto ma centralny to ma i meza ktory z przyjemnoscia wtedy odkurza i to jeden z waznych czynnikow sklaniajacych mnie do zakupu cenralnego odkurzacza No to u mnie na pewno nie będzie centralnego odkurzacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.01.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 No to u mnie na pewno nie będzie centralnego odkurzacza wniosek ?? nie odkurzasz i nie chcesz !! wiec czemu mowisz ze takie sa "plusy" twojego odkurzacza ... twoim najwiekszym plusem jest to ze to nie ty sprzatasz !! nie ty go czyscisz, przelanczasz kable i takie tam ... ja osobiscie nienawidze odkurzac ... podobnie jak myc okna wiec staram sie ulatwic sobie zycie jak to tylko mozliwe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.01.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 To na pewno nie to - on mi sprzedawal nawet jedno kolanko jak dorabialem na poddaszu po dluzszym czasie. I jeszcze na reke szedl - zostawial zonie jak go mialo nie byc etc - takze widocznie rzeczywiscie zamawia takie rzeczy pod klienta (bo w sumie tego wybor duzy - kolory, rodzaje etc no wiec nadal nie wiem gdzie szukac ... pozostaje mi liczyc ze maja cos w instalmexie i nie maja tam inwentaryzacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.01.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 wniosek ?? nie odkurzasz i nie chcesz !! wiec czemu mowisz ze takie sa "plusy" twojego odkurzacza ... twoim najwiekszym plusem jest to ze to nie ty sprzatasz !! . Ja własnie odkurzam u siebie w domu,ale jak pisałem wcześniej nie uśmiecha mi się chodzić z kilkumetrową,grubą rurą i ciągnąć ją za sobą,uważając na rozstawione rzeczy,wazony na podłodze czy narożniki ścian W porównaniu do starego zelmera to obecym aż chce się odkurzać,dosłownie sam idzie i jest niesłyszalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.01.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ja własnie odkurzam u siebie w domu,ale jak pisałem wcześniej nie uśmiecha mi się chodzić z kilkumetrową,grubą rurą i ciągnąć ją za sobą,uważając na rozstawione rzeczy,wazony na podłodze czy narożniki ścian Teraz chodzisz z odkurzaczem ciagnac za soba odkurzacz + kabel i tak samo musisz uwazac na to wszystko. Rura jest lekka - lzejsza od odkurzacza ktory musisz ciagnac. A rury nie musisz ciagnac bo jest dluga - ja rozkladasz i sobie lezy. W porównaniu do starego zelmera to obecym aż chce się odkurzać,dosłownie sam idzie i jest niesłyszalny Wydaje Ci sie bo nie widziales nigdy centralnego w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 07.01.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jak napisała Mea, nie ma się co licytować. Każdy lubi co innego i każdy ma inne potrzeby. My decydujemy się na odkurzacz centralny, bo mamy alergików, więc jest to dla NAS najlepsza forma odkurzacza. Nasza decyzja nie wynika z czytania broszurek. Od kilku lat (4 czy 5) moi rodzice mają oc i są baardzo zadowoleni. Szufelka w kuchni jest mega praktyczna. A co do omijania wazonów itp, to moja mama nie widzi zadnego problemu. Absolutnie nie jest gorzej. A wazonów i doniczek na ziemi ma duzo.Jednak tak jak pisałam, każdy robi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 07.01.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ha ha ha Wlacz sobie swoj odkurzacz z wypas filtrem HEPA w miejscu gdzie padaja promienie sloneczne i patrz co sie bedzie za nim dzialo ... Ja mam obecnie w domu dwa odkurzacze - jeden jakis zwykly za 200 pln, drugi juz taki wypas za 600 pln z zelmera. Oba do dupy i szlag mnie trafia jak trzeba nimi odkurzacz bo wiecznie zatkane i ledwo ciagna, jeden jest na wymienne worki a drugi na worek wielokrotnego uzycia - oproznianie worka to jak czyszczenie kotla na wegiel - wszystko upierdzielone dookola Moze i sam HEPA filtruje doskonale ale niestety nie w odkurzaczu za pare stowek - caly syf wylatuje poprostu obok filtra My mamy w domu jeden z Karchera powiem tak piękny to on może i nie jest ale co do ciągu to hmmm nie narzekamy może nawet jest lekko przesadzony ? mamy w nim worek bo tak jest lepiej jeśli chodzi o czyszczenie worek jest na tyle duży że jeszcze go nie wywalaliśmy, koszt odkurzacza to około 300zł ( przerabialiśmy inne znane marki z jakimiś filtrami etc. wszystkie były do bani nasz R2B2 jest najlepszy :D ) dodatkowo jak się wyleje woda to też można nim zebrać a jak trzeba będzie pozamiatać liście to wystarczy włożyć węża w drugą dziurkę i już - ten jak się zepsuje to znowu taki kupimy i znowu i znowu .... w sumie to myślę sobie że szkoda wywalać tyle kasy na centralny tylko po to żeby było parę gniazdek w domu więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.01.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Teraz chodzisz z odkurzaczem ciagnac za soba odkurzacz + kabel i tak samo musisz uwazac na to wszystko. Rura jest lekka - lzejsza od odkurzacza ktory musisz ciagnac. A rury nie musisz ciagnac bo jest dluga - ja rozkladasz i sobie lezy. Wydaje Ci sie bo nie widziales nigdy centralnego w akcji Nie widziałem OC w akcji,dlatego nie wypowiadam się kategorycznie W moim przypadku mój odkurzacz się sprawdza,że za te parę tys.zł to będę przepinał wtyczki,odkurzacza nie muszę ciągnąć po panelach,jak pisałem sam idzie,nie trzeba go targać a potężnych dywanów nie planuję mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.01.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 nie po to wszczęłam dyskusje zeby sie licytować tylko po to zeby poznać zalety i wady takiego rozwiązania, także dla tych co dopiero stoją przed zakupem ja nie mam i mieć nie planuję, WEDŁUG MNIE nie warto płacić kilku tysiecy za takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.01.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 nie po to wszczęłam dyskusje zeby sie licytować tylko po to zeby poznać zalety i wady takiego rozwiązania, także dla tych co dopiero stoją przed zakupem Spoko,jednemu pasuje "piesek" na krótkiej smyczy inny woli długą smycz i stacjonarnego "pieska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaper 07.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Hejka;-) mam pytanko ile kosztuje robota pomocnika murarza po naszymu halangra tzn stawka za godzine na rękę??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witam Widzę że panuje z lekka gorąca dyskusja na temat centalnego odkurzacza. Może dorzucę swoją cegiełkę do dyskusji. Rozumiem tych co są za i tych co są przeciw. Każda ze stron ma swoją rację i ważkie argumenty. Wg mnie kwestia mania OC czy go nie mania jest kwestią czysto indywidualną danych inwestorów. Jest to kwestia wyborów podejmowanych w czasie budowy i własnych przemysleń czy chcemy danego rozwiązania czy też nie. Dla jednych priorytetem będzie wygoda dla innych kwestia ekonomiczna a dla innych jeszcze inne priorytety. Dla mnie ta dyskusja ma jedną podstawową zaletę ukazuje wszystkie za i przeciw nawet takie które by mi do głowy nie przyszły i pozwoli tym niezdecydowanym może zdecydować się na tak lub nie. Uff koniec filozofowania. Kończąc - ja jestem za - dlaczego ponieważ to w obecnym mieszkaniu ja odkurzam (moja żona nienawidzi tej czynności) i muszę się tłuc już z którąś generacją odkurzacza (chyba trzeci czy czwarty i nie były to najtańsze noname) na 42m2 mieszkania przełączając z gniazdka do gniazdka i także omijać kwiatki wazony i inne przeszkody. Zatem u nas będzie OC bo ja tak zdecydowałem a moja małżonka nie protestowała;). Oczywiście instalację OC będę robił sam. W planach 3 szufelki w kuchni, wiatrołapie i salonie przy kominku oraz 4 gniazda ssące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.01.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Dla mnie ta dyskusja ma jedną podstawową zaletę ukazuje wszystkie za i przeciw nawet takie które by mi do głowy nie przyszły i pozwoli tym niezdecydowanym może zdecydować się na tak lub nie. I o to w takiej dyskusji przeważnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.01.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Nie widziałem OC w akcji,dlatego nie wypowiadam się kategorycznie W moim przypadku mój odkurzacz się sprawdza,że za te parę tys.zł to będę przepinał wtyczki,odkurzacza nie muszę ciągnąć po panelach,jak pisałem sam idzie,nie trzeba go targać a potężnych dywanów nie planuję mieć Ja widziałem OC w akcji u Piejara - specjalnie po to pojechałem do niego swego czasu I dlatego zrobiłem sobie instalację(kilkaset złoty)....a skoro mam już rurki, to kiedyś pewnie i Odkurzacz kupię...ale to kiedyś...na razie braku OC jakoś specjalnie nie odczuwam... jedyne, co mogłem zrobić więcej - to szufelkę w wiatrołapie...no ale to zawsze mogę przez ściane przedłużyć od szufelki z kuchni...inna kwestia że z drzwi wejściowych praktycznie nie korzystamy - tylko goście i listonosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 oraz 4 gniazda ssące. Planuj gniazda tak zeby bylo jedno na poziom! Ja tez mam 4 -> jedno w piwnicy, jedno na parterze, jedno na poddaszu i jedno przy odkurzaczu w garazu (do szybkiego odkurzania auta etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ja widziałem OC w akcji u Piejara - specjalnie po to pojechałem do niego swego czasu I dlatego zrobiłem sobie instalację(kilkaset złoty)....a skoro mam już rurki, to kiedyś pewnie i Odkurzacz kupię...ale to kiedyś...na razie braku OC jakoś specjalnie nie odczuwam... jedyne, co mogłem zrobić więcej - to szufelkę w wiatrołapie...no ale to zawsze mogę przez ściane przedłużyć od szufelki z kuchni...inna kwestia że z drzwi wejściowych praktycznie nie korzystamy - tylko goście i listonosz Ja tez u mnie odkurzam bardzo rzako - glownie to zamiatamy i zmywamy mopem. Ale jak sie juz odkurzy to i mycie idzie szybciej (zero farfocli od psa) i potem przez przynajmniej 2-3 dni jest poprostu czysciej. Ale z rzadka odkurzam bo wkurzaja mnie zwykle odkurzacze - wiecznie zatkane (pies srednio-dlugo-wlosy) a jezdzenie szczotka odkurzaczowa po panelach zeby sobie pojezdzic jest bezsensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 07.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 witam, mam pytanie odnosnie pompy ciepla, jestem juz zdecydowany na taki sposob ogrzewania ale zastanawiam sie nad roznica w poziomym a pionowym kolektorem dolnego zrodla, roznica w cenie kosmiczna, pytanie czy warto (powierzchnia ogrzewana ok 200m, rozumie ze kolektor poziomy musialby miec 400m tak? tyle gdzies wolnej powierzchni zostanie mi na dzialce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 witam, mam pytanie odnosnie pompy ciepla, jestem juz zdecydowany na taki sposob ogrzewania ale zastanawiam sie nad roznica w poziomym a pionowym kolektorem dolnego zrodla, roznica w cenie kosmiczna, pytanie czy warto (powierzchnia ogrzewana ok 200m, rozumie ze kolektor poziomy musialby miec 400m tak? tyle gdzies wolnej powierzchni zostanie mi na dzialce) To nie zalezy od powierzchni ogrzewanej tylko od zapotrzebowania domu na cieplo - im bedzie cieplejszy (lepsze, grubsze izolacje, okna etc) tym mniejsza wymagana moc pompy, wiec i dolnego zrodla. Zalezy tez od gruntu - im bardziej suchy i piaszczysty tym gorzej (wymagany dluzszy kolektor - przy suchym zakladam 10W/mb), im bardziej wilgotny/mokry i gliniasty tym lepiej (zakladam 25-30W/mb). Najlepiej jakby woda byla tuz pod powierzchnia i rury kolektora lezaly w wodzie - taki kolektor jest idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 07.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 ooo to mnie pocieszyles, widze ze sie znasz tylko czemu nie odpisujesz na priw hmm ja mam bardzo wysoko wody gruntowe wiec z tym bedzie OK.. masz jakies namiary na dobrych fachowcow z okolicy odnosnie pomp ciepla, podlogowki itp, buduje w orzeszu.. ewentualnie jakies materialy jak samemu zrobic dolne zrodlo i rozlozyc podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts