Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ooo to mnie pocieszyles, widze ze sie znasz tylko czemu nie odpisujesz na priw hmm ja mam bardzo wysoko wody gruntowe wiec z tym bedzie OK.. masz jakies namiary na dobrych fachowcow z okolicy odnosnie pomp ciepla, podlogowki itp, buduje w orzeszu.. ewentualnie jakies materialy jak samemu zrobic dolne zrodlo i rozlozyc podlogowke

Mam namiary ;) Najlepiej na priv, a napisales?? Mam 198 wiadomosci z 200 i nie mam zadnych wiadomosci od Ciebie. Usune zaraz pare postow, moze sie cos przycielo.

kobitki napiszcie mi gdzie moge znaleźć fajne sukienki na wesele na wiosne, byłam dzis w silesia city center i przez 6 godzin....niczego nie znalazłam :/ jedyne zakupy to oczywiscie home&you na pocieszenie :D

jedyne co moge ci w temacie polecic to dobra krawcowa!! ale to termin rezerwuj juz !!!

tyle ze musialabys miec jakis pomysl :)

Ja to nie wiem jak Ty odgadujesz co do czego ?? ale myślę że oprócz gniazdek są tam jeszcze kontakty do tego 3-4 całkowicie niezależne obiegi np dla lodówki pieca itd. zresztą nie znam się na tym ale podobno zrobione jest dobrze :)

Odgaduję po ilości różnicówek jednofazowych (masz 2szt) i szynie łączącej różnicówki z S-kami (2 rzędy).

Ot, cała wiedza tajemna.

Adigg a to przez okna wchodzicie do domu jak nie używacie drzwi? Żartuję.

Pati na Sobieskiego jest fajny butik i tam mają dużo kiecek.

A co do odkurzacza centralnego to ja już wiele ohów i ahów na jego temat pisałam.Najbardziej jestem zadowolona,że nie muszę się przełączać z gniazdka do gniazdka,szlag mnie trafiał na mieszkaniu 42m2 jak miałam odkurzać,teraz robię to codziennie i to po parę razy.

Gość adiqq
Adigg a to przez okna wchodzicie do domu jak nie używacie drzwi? Żartuję.

Pati na Sobieskiego jest fajny butik i tam mają dużo kiecek.

A co do odkurzacza centralnego to ja już wiele ohów i ahów na jego temat pisałam.Najbardziej jestem zadowolona,że nie muszę się przełączać z gniazdka do gniazdka,szlag mnie trafiał na mieszkaniu 42m2 jak miałam odkurzać,teraz robię to codziennie i to po parę razy.

Gabrysia - przez garaż. Nawet jak gdzieś idę pieszo, to wygodniej mi zejść na półpiętro - bo tam trzymamy buty i wychodze przez garaż z pilotem do bramy garażowej w kieszeni :D. Okna też są na stałe zamknięte, ale to już z innego powodu :D

a na OC też się już nie potrafię doczekać...znając życie, pewnie go zamontujemy jak nam padnie ten odkurzacz który teraz mamy ;)

Planuj gniazda tak zeby bylo jedno na poziom! Ja tez mam 4 -> jedno w piwnicy, jedno na parterze, jedno na poddaszu i jedno przy odkurzaczu w garazu (do szybkiego odkurzania auta etc :)

U nas jeden poziom bo parterówka. Ale 1 gniazdo ssące nie wystarczy. Rozkład pomieszczeń oraz długość domu (21m) nie pozwala na 1 gniazdko więc będą 3 na pewno lub 4. Jedno w garażu, jedno na pom. warsztatowe + pompownio-pralnię + wiatrołap i 1 lub 2 na pozostałe pomieszczenia. Na budowie teraz przestój więc mam czas co by sobie rozrysować OC i WM. OC i WM (rury spiro) będę sam instalował.

U nas jeden poziom bo parterówka. Ale 1 gniazdo ssące nie wystarczy. Rozkład pomieszczeń oraz długość domu (21m) nie pozwala na 1 gniazdko więc będą 3 na pewno lub 4. Jedno w garażu, jedno na pom. warsztatowe + pompownio-pralnię + wiatrołap i 1 lub 2 na pozostałe pomieszczenia. Na budowie teraz przestój więc mam czas co by sobie rozrysować OC i WM. OC i WM (rury spiro) będę sam instalował.

No ale jak odejmiesz garaz od tych 21m to juz powinno wystarczyc :-) W "roboczych" pomieszczeniach OK - mozna dac dodatkowo gniazdo i schowac w poblizu krociotka rure zeby na szybko cos odkurzyc :)

No ale jak odejmiesz garaz od tych 21m to juz powinno wystarczyc :-) W "roboczych" pomieszczeniach OK - mozna dac dodatkowo gniazdo i schowac w poblizu krociotka rure zeby na szybko cos odkurzyc :)

Własnie tak planuję.:p W garażu i pom. roboczych - krótkie rury. Na pozostałe pom. powinno wystarczyć 1 gniazdo na 9m rurę. Ale najlepiej to sprawdzę na miejscu uzywając do symulacji arota do kabli elektrycznych o długości 9m coby najbardziej idealnie umiescić 1 gniazdo ssące tak coby sięgnoąc swobodnie wszędzie. :)

mam pytanko czy macie namiary na kogoś kto robi wylewki na podłogę i jaki jest koszt za metr kwadratowy.

i namiary na kogoś kto ociepla (cała elewacja) budynku

wejdz do watku z namiarami - moich gosci od elewacji moge polecic ... od wylewek - pan Adam tynki od gabrysi - tez polecam !! koszt ok 30zl/m2

Mam pytanie dotyczące okien a raczej "osprzętu" mianowicie zastanawiam się nad zakupem okien wraz z roletami zewnętrznymi(z powodu bardzo wietrznej lokalizacji domu) czy to jest warte ceny do ewentualnego zysku, a jeśli tak to jakiego producenta polecacie? Dodam że na etapie budowy nie myślałem o tym(ściana 1W z jednolitymi nadprożami w oknach)