Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

a jak myslicie do skladania wniosku do danego przedszkola musze byc zameldowana w danym rejonie ?? tak mi powiedzieli w przedszkolu ale jakos tego nie widze bo chyba mozna dziecko zapisywac do roznych przedszkoli a niekoniecznie tam gdzie nakazuje rejonizacja!!

troche sie wam rozjezdzaja te terminy ... styczen/luty czy marzec ??

a jak myslicie do skladania wniosku do danego przedszkola musze byc zameldowana w danym rejonie ?? tak mi powiedzieli w przedszkolu ale jakos tego nie widze bo chyba mozna dziecko zapisywac do roznych przedszkoli a niekoniecznie tam gdzie nakazuje rejonizacja!!

troche sie wam rozjezdzaja te terminy ... styczen/luty czy marzec ??

Rejonizacja nie obowiązuje , ale ..... pierwszeństwo mają dzieci zameldowane w danym rejonie i wtedy jak zostanie miejsce to reszta która zadeklarowała chęć uczęszczania do przedszkola z innego rejonu. Z tego co wiem ( a wiem na pewno)w Boguszowicach jest nawał chętnych, więc nie ryzykuj i zamelduj się czym predzej.Bo dużo dzieci nawet z rejonu Boguszowic się nie dostało szczególnie tych 3 latków

Rejonizacja nie obowiązuje , ale ..... pierwszeństwo mają dzieci zameldowane w danym rejonie i wtedy jak zostanie miejsce to reszta która zadeklarowała chęć uczęszczania do przedszkola z innego rejonu. Z tego co wiem ( a wiem na pewno)w Boguszowicach jest nawał chętnych, więc nie ryzykuj i zamelduj się czym predzej.Bo dużo dzieci nawet z rejonu Boguszowic się nie dostało szczególnie tych 3 latków

a skad masz tak dobra wiede w temacie ??

kurde chcialabym zeby sie agata dostala bo bylaby w grupie z sasiadkami /zuzka raczej sie dostanie bo kasia jest "matka samotna" przynajmniej teoretycznie :) i drugie dziecko jest w przedszkolu ... jeden bol ze w tym roku mialy isc 6 latki do szkoly i by bylo latwiej a jak dzieci zostana w przedszkolu to lipa znowu klania sie wyz demograficzny ... w koncu nasz wyz z lat 80tych ma teraz dzieci w wieku przedszkolnym ...

a skad masz tak dobra wiede w temacie ??

kurde chcialabym zeby sie agata dostala bo bylaby w grupie z sasiadkami /zuzka raczej sie dostanie bo kasia jest "matka samotna" przynajmniej teoretycznie :) i drugie dziecko jest w przedszkolu ... jeden bol ze w tym roku mialy isc 6 latki do szkoly i by bylo latwiej a jak dzieci zostana w przedszkolu to lipa znowu klania sie wyz demograficzny ... w koncu nasz wyz z lat 80tych ma teraz dzieci w wieku przedszkolnym ...

Powiedzmy , że znajoma znajomej itp... jej dziecko sie w tamtym roku nie dostało, chociaż była zameldowana w Boguszowicach. Dostało się ale do tego które wymieniła na drugim miejscu.Nie zależy to od przedszkola , a jest weryfikowane od ilości punktów jakie otrzymasz na kwestionariuszu czy karcie ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa)przy rejestracji pierwszeństwo mają 6 i 5 latki potem dzieci , które już chodzą do danego przedszkola , potem rodzeństwo tych dzieci , potem dzieci rodziców którzy oboje pracują i samotnie wychowujący itp.przedszkole nie ma na to wpływu

Powiedzmy , że znajoma znajomej itp... jej dziecko sie w tamtym roku nie dostało, chociaż była zameldowana w Boguszowicach. Dostało się ale do tego które wymieniła na drugim miejscu.Nie zależy to od przedszkola , a jest weryfikowane od ilości punktów jakie otrzymasz na kwestionariuszu czy karcie ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa)przy rejestracji pierwszeństwo mają 6 i 5 latki potem dzieci , które już chodzą do danego przedszkola , potem rodzeństwo tych dzieci , potem dzieci rodziców którzy oboje pracują i samotnie wychowujący itp.przedszkole nie ma na to wpływu

moje dziecko nie ma 5 czy 6 lat, nie chodzilo wczesniej do przedszkola, nie ma jeszcze rodzenstwa, lapie sie dopiero w rodzicow pracujacych !!

Mea mogę prosić o szczegóły dotyczące OC, który wybrałaś tj. firmę wiem ale model i ew. namiary na Kolegę z forum.

Wszyscy polecają beam...

Wzielam Vacuflo TC488Q JUZ GO KOCHAM :D

kupowalam od jewroszka jak sie okazuje bardzo dobra cene dostalam :D

wiem ze wszyscy polecaja beama ... ale ja nie lubie byc "jak wszyscy"

zalezalo mi na bezfiltrowym pelnym cyklonie - dlugo czytalam o tym co to warte i doszlam do wniosku ze jest to jak najbardziej to co mi potrzebne :)

ale po prawdxzie cos o tym bede mogla powiedziec jak juz go bede miala rok :) po 4 dniach niewiele moge powiedziec :)

Doradźcie za jakim autem by sie rozejrzec za "śmieszne"pieniądze,do jeżdżenia po Rybniku? Nie mam teraz kasy a muszę coś mieć,żeby zacząć działać u siebie.Mam dość nabijania komuś kieszeni za marne grosze.Myślę,że kwota jaką dałabym radę skołowac do ok.10 tys.

a jak sie sprawowała Panda ?

i fakt - musisz troche sprecyzowac....chociaz z tego co pamietam to wlasnie Panda Was przeprowadzała więc taki bez klatki to już byłby wypas :D

Doradźcie za jakim autem by sie rozejrzec za "śmieszne"pieniądze,do jeżdżenia po Rybniku? Nie mam teraz kasy a muszę coś mieć,żeby zacząć działać u siebie.Mam dość nabijania komuś kieszeni za marne grosze.Myślę,że kwota jaką dałabym radę skołowac do ok.10 tys.

Ja kupilem okazyjnie jako auto awaryjne fiata UNO od wspolnika - rocznik '91, pierwszy wlasciciel, oryginalny przebieg 72 tys km, stan techniczny - perfekt. Za cale 600 pln. Ubezpieczenie OC -> 300 pln / rok. Nie trzeba zamykac - bo kto by chcial ukrasc? Mozna szalec i jezdzic po kraweznikach i chodnikach - bo ewentualne czesci do zawieszenia kosztuja grosze, a uno ma prosta i o dziwo wyjatkowo wytrzymala zawieche. Nie trzeba wymieniac oleju i plynu - bo jak padnie silnik to kupisz nowy za 300 pln i mechanik wymieni w godzine ;) Same zalety - ja sobie chwale, jak klapne fotele to calkiem duzo sie pomiesci, mogloby tylko miec klime na lato :D Zrobilem nim poki co 10 tys km (glownie nach katowice i nazot) i narazie (puk puk) zero awarii :-)

Mialo byc awaryjne a woze sie nim przez caly czas - w sniegu daje rade, maly wiec wszedzie sie wcisne zeby zaparkowac (i nie ma obawy ze sobie porysujesz zderzak za 500 pln i bedzie zal ;) i pali 6l / 100km. Pozostale 9k pln wystarczy Ci na mnostwo benzyny :-)

Mozesz kupic za 10k pln cos zachodniego z ABS, wspomaganiem i pierdylionem innych bajerow ktore w aucie za taka kase beda sie sypac na potege, a ktorych naprawa potem nie tylko boli finansowo, a i wkurza bo auto zamiast jezdzic - stoi u mechanikow z tymi drobnymi pierdolami :) No bo niestety w tej cenie nic mlodego nie kupisz :(