Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Pomóżcie mądre głowy palące węglem :)

Szukamy kotła - i już mnie głowa boli.

Może na początek wyjaśnijcie mi na babski rozum różnice między STAŁĄ RETORTĄ a OBROTOWĄ, oraz między PODAJNIKIEM PROSTYM a SKOŚNYM ?

różnic nie znam :) ja po przeczytaniu różnych opinii zdecydowałam sie na Eko Ogniwo Plus - bo ma bardzo dobry sterownik, praktycznie nie trzeba schodzic tylko wszystko sprawdza sie na dowolnym komputerze albo w komórce :) przypomni esemesem jak konczy sie opał :) i mogę potwierdzić ze to był dobry wybór

jest 5 lat gwarancji, mój instalator był nim zachwycony i polecił go już kilku osobom (sam czasem dzwoni do nas bo tez sobie je sprawdza na komputerze)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ogniwo Eko plus to faktycznie bardzo dobry kocioł - i chyba coraz więcej ludzików go ma, skoro od marca 2011 nastukali 141 stron :D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus

To tez moze swiadczyc o czyms zupelnie innym... ;) Ale nie podejmuje sie przeczytania tego watku wiec nie wiem :D

To tez moze swiadczyc o czyms zupelnie innym... ;) Ale nie podejmuje sie przeczytania tego watku wiec nie wiem :D

taaa...

ale skoro już napisałeś to postuluje za usunięciem postu jako nie wnoszącym nic do tematu a zasiewającym nieuzasadnione wątpliwości nie poparte dowodami a wręcz poparte niewiedzą :p :D

oczywiście zartuje bo tym sposobem co 3 post byłby do usunięcia

taaa...

ale skoro już napisałeś to postuluje za usunięciem postu jako nie wnoszącym nic do tematu a zasiewającym nieuzasadnione wątpliwości nie poparte dowodami a wręcz poparte niewiedzą :p :D

Watpliwosci sa uzasadnione - 140 stronami postow na temat jednego pieca :-) To moze swiadczyc o tym ze piec jest swietny i mamy kilkaset zadowolonych uzytkownikow wyrazajacych swoje ohy i ahy, a moze swiadczyc o tym ze piec jest "trudny" - w obsludze, serwisowaniu etc - stad tyle pytan / postow / odpowiedzi :-) Nawet w wiecznie kontrowersyjnych temach dot. PC nie ma tylu odpowiedzi ;)

Marketing...

Zasadniczo opinie na temat tego kotła są na + chyba głownie ze względu na dobry sterownik... albo jeden z pierwszych o takich możliwościach poza tym kocioł dość tani (pomijam bardzo garażowe "fabryki kotłów) subskrybowałem ten wątek ale moja cierpliwość się wyczerpała mniej więcej w tym okresie jak ilość postów znacząco wzrosła... gdyż to głownie lobbing producenta/projektanta (wątek założony przez taka osobę) który bardzo dba o reklamę na forum co w żaden sposób nie wpływa na jakość kotła. Sami sugerują użytkownikom zmiany przez to forum (np dokładanie cegieł szamotowych) czyli idealnie nie jest. A ilość wpisów wątek stał się areną sporu 2ch frontów zwolenników i przeciwników.

Co mi mówili instalatorzy i osoby z branży ogrzewania (zaznaczam ze są to subiektywne opinie) ze łatwy do konfiguracji/uruchomienia co oznacza ze większość instalatorów nie ma z nim problemów i piękna wizualizacją na komputerze. Dla jednych to lepiej inny woli sam ustawić (musi wiedzieć co chce uzyskać i jak)

Ogólnie wniosek z wszystkich tych rozmów: są lepsze kotły i ale ten zły nie jest.

a sam wątek się Zawijanom (byli dwaj) wymknął spod kontroli aż jeden dostał bana.

tu jest 2gi wątek gdzie Ogniwo gra pierwsze skrzypce:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK

Gość adiqq

zawsze się znajdą zwolennicy i przeciwnicy i dyskusja wre :D

ja jak jeszcze byłem na etapie ekogroszku (wtedy jeszcze nie było tego wątku) to czytałem dużo dobrego na temat tego pieca - a w zasadzie więcej nt samego sterownika....a ktoś niezadowolony zawsze się znajdzie, nawet z PC :p

subskrybowałem ten wątek ale moja cierpliwość się wyczerpała mniej więcej w tym okresie jak ilość postów znacząco wzrosła...

a sam wątek się Zawijanom (byli dwaj) wymknął spod kontroli aż jeden dostał bana.

tu jest 2gi wątek gdzie Ogniwo gra pierwsze skrzypce:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK

ja też już tam nie zaglądam choć śledziłam pilnie :) nawet nie wiedziałam że ban poleciał....ale słusznie ;)

choć ranking kotłów jest ciekawszy...i też bywa barwny :D

madziu my wybralismy kociol tlokowy SAS ECO 23kw /jak sie okazuje za duzy;(/ a dlaczego ??a glownie dlatego ze mozna w niego sypac opal o wiekszym i mniejszym sortymencie ... jakkolwiek mial jest trudny w uzytkowaniu /strasznie syfi/ tak groszek do 31mm /ten wiekszy nie ekogroszek/ jest bite 200 tanszy na tonie i elegancki do palenia!! bardzo dobrze dostepny /bez problemu do kupienia z marcela czy jankowic/ troche nam zajelo zanim ustawilismy kociolek i cale ogzrewanie do naszych potrzeb - wlasciwie ciagle cos majstrujemy :) - ale juz jes coraz lepiej :) sterownik intuicyjny i rozbudowany jesli sie chce w nim kopac :) NARAZIE JESTESMY Z NIEGO ZADOWOLENI :)

adiqq my zasypujemy 6 wiader wegla na 5 dni palenia ... przy naszych gabarytach to chyba dobry wynik !! nie pytajcie ile wchodzi do wiaderka bo nie wiem ... ale przy nastepnym ladowaniu sprawdze :) /oczywiscie nie ja :)/

mea SASa też właśnie bierzemy pod uwagę :)

A gdzie dokładnie kupowałaś?

zamawialam przez kumpla - jak masz konkretny model jaki cie interesuje to moge zadzwonic i zapytac za ile bys go tam mogla kupic !!! wiesz mam tam szczegolne wzgledy :)

poza tym jak chcecie tlokowca to zapraszma na szkolenie i instruktaz :D maz w tym tyg na L4 /sie dziecko pochorowalo/ wiec jest dostepny w domku :D

zamawialam przez kumpla - jak masz konkretny model jaki cie interesuje to moge zadzwonic i zapytac za ile bys go tam mogla kupic !!! wiesz mam tam szczegolne wzgledy :)

poza tym jak chcecie tlokowca to zapraszma na szkolenie i instruktaz :D maz w tym tyg na L4 /sie dziecko pochorowalo/ wiec jest dostepny w domku :D

Dzięki, odezwę się na priv :)

Gość adiqq
no dobra mariusz specjalnie dla was poszedl zwazyc - wiaderko ma 16 kg ... wiec na dzien schodzi ok 20kg wegla ... duzo ??

wyszlo nam ze rocznie spalimy ok 5 ton ...

podziękuj Mariuszowi :)

20 to chyba mało, tyle że temperatury są jakie są...:D

a po ile kupowałaś ten węgiel?

chce małe porównanie kosztów eksploatacyjnych zrobic ;)

mi za okres od 1.01 do dzisiaj średnio prądu do PC za 8,82zł/dzień :D

zakładając że płaciłaś za węgiel 700/t to 20kg=14zł :D

540 za tone! juz z transportem

potwierdzam też 540 za tonę zużycie ok dwa małe wiaderka 10l podobno ok 8kg wiaderko nie ważyłem jeszcze.

Adiq dom podobny jak Twój z piwnicami garażem zużycie jak narazie ok 3 ton przy czym początek palił strasznie dużo dopóki nie uszczelniłem retorty.

mam defro ślimaka, teraz sas 23kW za 6490 netto idzie dostać :/.

Cos zle szukasz - na allegro mozna jeszcze troche taniej znalezc. Szukaj pod "tasma led rgb", np:

http://allegro.pl/tasma-led-5m-smd-rgb-150-mocne-diody-super-jakosc-i2036139341.html

EDIT: ha, podalem przypadkiem linka do aukcji firmy ktora wczesniej podala Mea :D

możesz sprawdzić w rybniku na grunwaldzkiej idzie dość tanio kupić (swojądrogą też muszę) gość konkret gwarancja no negocjować mozna i z tego co mi mówili nie trzeba całych 5 metrów