Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

my mamy LING-a i mozna palic i tym i tym,,,

w zeszłym roku poszlo nam 4,5 tony eko, z czego pierwsze 0,8 tony poszla na fraj, bo zawor mieszajacy byl zle ustawiony.

Teraz licze zejsc ponizej 4 ton :)

Jednakże co do pelletu, jak to kiedys liczylem, 2 lata temu to byl drozszy, no i wiecej sie go spali :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

My właśnie bardzo poważnie zastanawiamy się nad pelletem. Szukamy kotła w którym można spalić ekogroszek i pellet oraz dodatkowo mieć możliwość spalenia drewna. Jest kilka takich kotłów, na razie czekam na wyceny.

My mamy Klimosza Ling 35kW (ze względu na to że to bliźniak = duża powierzchnia) paliliśmy już pelletem, ekogroszkiem i drzewem. Pelletem - tylko 1 m-c (aby sprawdzić spalanie), ekogroszkiem - docelowo (spalanie myślę że dobre - 5 ton na dwa domy + 2 m-ce grzania gazem (też mam taką możliwość) - ubiegłoroczna zima, drzewem latem podgrzewamy wodę, z pieca jesteśmy zadowoleni

Hurrraaa :wave::wave::wave:

Dzisiaj zadzwoniła Pani, szybciutko pobiegłam do Urzędu, kilka poprawek i wniosek przeszedł :D

Wkrótce pieniążki będą na koncie :wave:

Nieźle - niecałe dwa miesiące! Brawo...

nie chce cie sprowadzac brutalnie na ziemie ale poczekasz do pelne 4 miesiace !! nam tez ani od wniosku po 2 miesiacach powiedziala ze zatwierdzony i do wyplaty a pani od wyplat powiedziala ze dopiero jak 4 miesiace mina ... skladalam 1 sierpnia a kasa przyszla 23 listopada

różnic nie znam :) ja po przeczytaniu różnych opinii zdecydowałam sie na Eko Ogniwo Plus - bo ma bardzo dobry sterownik, praktycznie nie trzeba schodzic tylko wszystko sprawdza sie na dowolnym komputerze albo w komórce :) przypomni esemesem jak konczy sie opał :) i mogę potwierdzić ze to był dobry wybór

jest 5 lat gwarancji, mój instalator był nim zachwycony i polecił go już kilku osobom (sam czasem dzwoni do nas bo tez sobie je sprawdza na komputerze)

Pati a jakiej mocy masz ten kocioł Eko Ogniwo Plus? I gdzie kupowałaś?

nie chce cie sprowadzac brutalnie na ziemie ale poczekasz do pelne 4 miesiace !! nam tez ani od wniosku po 2 miesiacach powiedziala ze zatwierdzony i do wyplaty a pani od wyplat powiedziala ze dopiero jak 4 miesiace mina ... skladalam 1 sierpnia a kasa przyszla 23 listopada

Zauważyłam że to wszystko i tak zależy od Urzędu...zobaczymy jak będzie...

Pati a jakiej mocy masz ten kocioł Eko Ogniwo Plus? I gdzie kupowałaś?

http://www.fuego.pl/4827_OGNIWO_EKO_PLUS_25_kW.html

kupiłam dokładnie ten i z tej strony, też ma możliwośc spalania papieru, drewna (ruszt dodatkowy) oraz pelletów i miału

czemu tylko ekogroszkiem pale ? bo kotłownie mam jedną i nie mam miejsca zeby sobie segregowac opały ;) poza tym pelety trzebA by częściej dosypywać...a co to za przyjemność

jedynie drewno i papiery wciąga :) ...innych opałów nie próbowałam

aha....z mojego komina nie widać dymu...i to chyba tez o czymś swiadczy ;)

Mam pytanie do tych, którzy ogrzewają dom kominkiem z pw:jak grzejecieswoje domy,palicie 24h/na dobę czy tylko wtedy kiedy jesteście w domu.jaką macie ustawioną temperaturę na kominku,czy grzejecie równolegle co i cwu,czy osobno.i czym palicie,bo ja się przesiadłem na brykiet kostkę i pini kay(w łaziskach jest po 8zł/10kg)paliłem drzewem ale świeżym :masakra.To jest mój I sezon grzewczy i cały czas testuję różne ustawienia w kotłowni.Mam sterownik tatarek z przepustnicą a kominek lechma 19kW,wymiennik+ zawór 4 drożny.Jeśli możecie to napiszcie jak wy palicie w swoim kominku

Gość Arturo72
Niestety nie jest to takie proste.

http://www.forumbudowlane.pl/vt/10087/15/eko-groszek-czy-pelet?postdays=0&postorder=asc

idzie tego pelletu jednak znacznie więcej niż węgla. Kocioł na pellet powinien być też wyraźnie droższy, bo produkty spalania są bardziej agresywne (łobuzy!)

To też nie jest takie proste ;)

Zauważ,że na forum wypowiada się Jarecki79 czyli sprzedawca kotłów węglowych a i wtedy stosunek cen pelletów do ekogroszka był inny :)

Oczywiście pellet ma mniejszą kaloryczność niż węgiel i trzeba go więcej spalić ale różnica te redukuje się w momencie "wyłączania się" pieca na pellet zgodnie ze sterownikiem a węgiel musi się dalej spalać.

W moich czasach dobrymi kotłami na ekogroszek i pellet był Ling Duo i Kostrzewa.

A dzisiaj najładniejsze to Lazar i R-eco.

Ale już się nie wymądrzam bo nie jestem zbyt mocny w tym temacie ;)

Wiem tylko,że ja bym palił pelletem mimo wszystko z uwagi na komfort :)

Jak dla mnie, jeśli palenie pelletem to tylko w układzie piec-bufor 1000l.

W takim układzie piec może włączać się (samodzielnie) np 2-3 razy dziennie, pracować po 2-3h z nominalną mocą i sprawnością ~94%, dostarczając przez ten czas do bufora wodę o temp 70-80C.

Tak skonfigurowany układ powinien zniwelować różnice kaloryczności pomiędzy pelletem a groszkiem, dzięki wyższej sprawności i braku konieczności pracy w podtrzymaniu, szczególnie w przypadku takiej jesieni, jaką mamy tej zimy :)