preem82 12.01.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 my mamy LING-a i mozna palic i tym i tym,,, w zeszłym roku poszlo nam 4,5 tony eko, z czego pierwsze 0,8 tony poszla na fraj, bo zawor mieszajacy byl zle ustawiony. Teraz licze zejsc ponizej 4 ton Jednakże co do pelletu, jak to kiedys liczylem, 2 lata temu to byl drozszy, no i wiecej sie go spali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 12.01.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 oczywiscie ponizej 4 ton wg temp. zeszłorocznej, bo przy obecnej to powinno byc ponizej 3 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 12.01.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 My właśnie bardzo poważnie zastanawiamy się nad pelletem. Szukamy kotła w którym można spalić ekogroszek i pellet oraz dodatkowo mieć możliwość spalenia drewna. Jest kilka takich kotłów, na razie czekam na wyceny. My mamy Klimosza Ling 35kW (ze względu na to że to bliźniak = duża powierzchnia) paliliśmy już pelletem, ekogroszkiem i drzewem. Pelletem - tylko 1 m-c (aby sprawdzić spalanie), ekogroszkiem - docelowo (spalanie myślę że dobre - 5 ton na dwa domy + 2 m-ce grzania gazem (też mam taką możliwość) - ubiegłoroczna zima, drzewem latem podgrzewamy wodę, z pieca jesteśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 12.01.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wniosek o zwrot VAT złożony Teraz 4 m-ce czekania... Hurrraaa :wave: Dzisiaj zadzwoniła Pani, szybciutko pobiegłam do Urzędu, kilka poprawek i wniosek przeszedł Wkrótce pieniążki będą na koncie Nieźle - niecałe dwa miesiące! Brawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 12.01.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Mea musiałabym tam podjechać,a na razie się nie ruszam w tamtą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 12.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 powinniscie jeszcze pisac jakie temp macie w domu zeby było obiektywnie, pow grzania i ile osob korzystaja jeszcze nie sprawdzilam ile wegla natomiast na pewno powyzej tego co tu piszecie....ale u mnie są 4 osoby, dziennie duża wanna wody no i temp 22-24 stopnie to minimumpow grzania okolo 220m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Hurrraaa :wave: Dzisiaj zadzwoniła Pani, szybciutko pobiegłam do Urzędu, kilka poprawek i wniosek przeszedł Wkrótce pieniążki będą na koncie Nieźle - niecałe dwa miesiące! Brawo... nie chce cie sprowadzac brutalnie na ziemie ale poczekasz do pelne 4 miesiace !! nam tez ani od wniosku po 2 miesiacach powiedziala ze zatwierdzony i do wyplaty a pani od wyplat powiedziala ze dopiero jak 4 miesiace mina ... skladalam 1 sierpnia a kasa przyszla 23 listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 12.01.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 różnic nie znam ja po przeczytaniu różnych opinii zdecydowałam sie na Eko Ogniwo Plus - bo ma bardzo dobry sterownik, praktycznie nie trzeba schodzic tylko wszystko sprawdza sie na dowolnym komputerze albo w komórce przypomni esemesem jak konczy sie opał i mogę potwierdzić ze to był dobry wybór jest 5 lat gwarancji, mój instalator był nim zachwycony i polecił go już kilku osobom (sam czasem dzwoni do nas bo tez sobie je sprawdza na komputerze) Pati a jakiej mocy masz ten kocioł Eko Ogniwo Plus? I gdzie kupowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 12.01.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 nie chce cie sprowadzac brutalnie na ziemie ale poczekasz do pelne 4 miesiace !! nam tez ani od wniosku po 2 miesiacach powiedziala ze zatwierdzony i do wyplaty a pani od wyplat powiedziala ze dopiero jak 4 miesiace mina ... skladalam 1 sierpnia a kasa przyszla 23 listopada Zauważyłam że to wszystko i tak zależy od Urzędu...zobaczymy jak będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zauważyłam że to wszystko i tak zależy od Urzędu...zobaczymy jak będzie... a gdzie skladalas ?? bo my w rybniku !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 12.01.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Pati a jakiej mocy masz ten kocioł Eko Ogniwo Plus? I gdzie kupowałaś? http://www.fuego.pl/4827_OGNIWO_EKO_PLUS_25_kW.html kupiłam dokładnie ten i z tej strony, też ma możliwośc spalania papieru, drewna (ruszt dodatkowy) oraz pelletów i miału czemu tylko ekogroszkiem pale ? bo kotłownie mam jedną i nie mam miejsca zeby sobie segregowac opały poza tym pelety trzebA by częściej dosypywać...a co to za przyjemność jedynie drewno i papiery wciąga ...innych opałów nie próbowałam aha....z mojego komina nie widać dymu...i to chyba tez o czymś swiadczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 12.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 no wlasnie mnie tez sasiad pytal czym palimy bo z naszego komina nie leci dym !! ja mu mowie ze leci tylko tak czysciutki ze go nie widac !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 12.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ehhh....kominy i ich zawartość...co za abstrakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 12.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam,macie jakieś namiary na tani wywóz szamba ja mam 9m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 12.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Mam pytanie do tych, którzy ogrzewają dom kominkiem z pw:jak grzejecieswoje domy,palicie 24h/na dobę czy tylko wtedy kiedy jesteście w domu.jaką macie ustawioną temperaturę na kominku,czy grzejecie równolegle co i cwu,czy osobno.i czym palicie,bo ja się przesiadłem na brykiet kostkę i pini kay(w łaziskach jest po 8zł/10kg)paliłem drzewem ale świeżym :masakra.To jest mój I sezon grzewczy i cały czas testuję różne ustawienia w kotłowni.Mam sterownik tatarek z przepustnicą a kominek lechma 19kW,wymiennik+ zawór 4 drożny.Jeśli możecie to napiszcie jak wy palicie w swoim kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Niestety nie jest to takie proste. http://www.forumbudowlane.pl/vt/10087/15/eko-groszek-czy-pelet?postdays=0&postorder=asc idzie tego pelletu jednak znacznie więcej niż węgla. Kocioł na pellet powinien być też wyraźnie droższy, bo produkty spalania są bardziej agresywne (łobuzy!) To też nie jest takie proste Zauważ,że na forum wypowiada się Jarecki79 czyli sprzedawca kotłów węglowych a i wtedy stosunek cen pelletów do ekogroszka był inny Oczywiście pellet ma mniejszą kaloryczność niż węgiel i trzeba go więcej spalić ale różnica te redukuje się w momencie "wyłączania się" pieca na pellet zgodnie ze sterownikiem a węgiel musi się dalej spalać. W moich czasach dobrymi kotłami na ekogroszek i pellet był Ling Duo i Kostrzewa. A dzisiaj najładniejsze to Lazar i R-eco. Ale już się nie wymądrzam bo nie jestem zbyt mocny w tym temacie Wiem tylko,że ja bym palił pelletem mimo wszystko z uwagi na komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jak dla mnie, jeśli palenie pelletem to tylko w układzie piec-bufor 1000l. W takim układzie piec może włączać się (samodzielnie) np 2-3 razy dziennie, pracować po 2-3h z nominalną mocą i sprawnością ~94%, dostarczając przez ten czas do bufora wodę o temp 70-80C. Tak skonfigurowany układ powinien zniwelować różnice kaloryczności pomiędzy pelletem a groszkiem, dzięki wyższej sprawności i braku konieczności pracy w podtrzymaniu, szczególnie w przypadku takiej jesieni, jaką mamy tej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.d 12.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jak tak zeszło na temat kotłów CO - mam pytanie czy może ktoś z forumowiczów posiada, eksploatuje już kocioł LING-COMBI 4S - 23kW ? mam taki w wycenie i wiadomo opinii dwa razy więcej niż użytkowników. Powierzchnia domu 140m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 12.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 za duża moc na taką powierzchnie moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 12.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Potwierdzam za Pati za duży nie trzeba takiego brać.My mamy 150m2 i 24 piec i to dużo za dużo.Mea dzwonilam do oddzialu tej hurtowni i powiedział mi kumpel,że ma takie sterowniki radiowe za 40 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts