Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Potwierdzam za Pati za duży nie trzeba takiego brać.My mamy 150m2 i 24 piec i to dużo za dużo.

Mea dzwonilam do oddzialu tej hurtowni i powiedział mi kumpel,że ma takie sterowniki radiowe za 40 zeta

Ja mam na 300m2 - 9kW. Piec 24kW to do chaty jakie sie budowalo w latach '80 tych i wczesniej!

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam na 300m2 - 9kW. Piec 24kW to do chaty jakie sie budowalo w latach '80 tych i wczesniej!

zwaz ze moja chata sporo od twojej wieksza i do tego jednak mniej ocieplona /15 styro 20 welny/

Gabi dzieki !! jutro tam pojade to popytam ... napisz mi jeszce raz dokladny adres i nazwe !!

zwaz ze moja chata sporo od twojej wieksza i do tego jednak mniej ocieplona /15 styro 20 welny/

Gabi dzieki !! jutro tam pojade to popytam ... napisz mi jeszce raz dokladny adres i nazwe !!

masz wiecej pow. grzania niż 300m2 ??????

u siebie nie policzyłam garażu bo póki co tam nie grzejemy bo i tak jest ciepło ale z piwnicą mamy "tylko" 220m2 licząc wszystkie pomieszczenia w których ma być ciepło

masz wiecej pow. grzania niż 300m2 ??????

u siebie nie policzyłam garażu bo póki co tam nie grzejemy bo i tak jest ciepło ale z piwnicą mamy "tylko" 220m2 licząc wszystkie pomieszczenia w których ma być ciepło

u mnie jest 90m2 na poziom wiec gora i parter to juz 180 ... do tego pralnia w piwnicy jest ogrzewana ... nie bedzie 200m tak na oko no i skosy !!

dochodzi 300l bojler /blogoslawie ten dzien kiedy nie zgodzilam sie na 150 ... komfort posiadania ZAWSZE cieplej wody jest boski !!! i nie musze miec wrzatku do mieszania z zimna tylko 43 st ... wystarczajaco gorace do kapieli :) a nie poparzy rak jak sie przez przypadek sama goraca pusci !!

u mnie jest 90m2 na poziom wiec gora i parter to juz 180 ... do tego pralnia w piwnicy jest ogrzewana ... nie bedzie 200m tak na oko no i skosy !!

dochodzi 300l bojler /blogoslawie ten dzien kiedy nie zgodzilam sie na 150 ... komfort posiadania ZAWSZE cieplej wody jest boski !!! i nie musze miec wrzatku do mieszania z zimna tylko 43 st ... wystarczajaco gorace do kapieli :) a nie poparzy rak jak sie przez przypadek sama goraca pusci !!

No to masz mniejsza chate, co Ty piszesz kobito !! :-) Moja tak niepozornie z drogi wyglada bo jest "glebsza" niz "szersza" jak sie patrzy i tego tak nie widac - ale jak budowalem i mialem wylany strop to ludzie mysleli ze szpital wybudowal sobie ladowisko dla helikoptera ;) Ja mam 140m2 piwnice + 140m2 parter + wyszlo 80m2 (po zrobieniu przedscianek) poddasza. W sumie 360m2 ale dwoch garazy (no ~70m2 w sumie) nie ogrzewam, wiec zostaje ok 290m2.

Tez mam baniaka 300l - grzeje do 45stC. A do tego zeby nie poparzylo to powinien byc na wyjsciu z bojlera zawor termostatyczny ustawiony na 45stC - ogranicza straty w cyrkulacji no i pelni ta przydatna funkcje "bez oparzen" - powinnas go miec bo tak czy siak przynajmniej raz w miesiacu powinnas ten bojler wygrzac do 60 stC zeby wybic legionelle, a przy dzieciach lepiej dmuchac na zimne :) Taki zaworek to ok 200-250 pln.

Teraz to wiem,że piec 24kW to dużo za dużo,ale jak bralam polecana i sprawdzoną ekipę to myślałam,że to oni są od tego,żeby pomóc przy wyborze.Kolejny przykład świadczący o "Instalmexie".Nie bedę tego już komentowała,bo brak mi słów na tych "fachoffffffców"(zeby nie bylo,zem dyslektyczka to specjalnie fachofffcy przez "f")MASAKRA!

i też nam idzie okolo 18 kg na dzien.

Gość adiqq
Najgorsze jest to, że takich obliczeń(doboru mocy kotła) nie robi praktycznie nikt za wyjątkiem garstki zapaleńców(można na FM poczytać) - nie znam żadnej firmy instalatorskiej która robi takie obliczenia(może by się jakiś wyjątek znalazł wśród firm co montują PC), wszyscy dobierają na "oko". I tak naprawdę nie ma znaczenia czy dobierał ci instalmex czy jakaś inna firma - efekt byłby ten sam, czyli mocno przewymiarowany kocioł.

No właśnie, mnie tez bardzo ciekawi jaki będę mieć kocioł:)

160m2 ogrzewanej powierzchni w jednym poziomie, 15styro, 30cm wełny na stropie reku.

Pytanie instalatorzy czy sprzedawcy najczęściej mówią, ze 16kw wystarczy. Ale jeden uznał, że powinien być 25kw, bo piec już po kilku tygodniach palenia straci trochę ze swojej wydajności (zapchają się nieco jego wnętrzności). I że trzeba pamiętać, że CWU też trochę mocy zabierze.

także jeśli już trzeba się w któraś stronę pomylić to może lepiej w górę. dziś popołudniu dowiem się więcej

Gość adiqq
No właśnie, mnie tez bardzo ciekawi jaki będę mieć kocioł:)

160m2 ogrzewanej powierzchni w jednym poziomie, 15styro, 30cm wełny na stropie reku.

Pytanie instalatorzy czy sprzedawcy najczęściej mówią, ze 16kw wystarczy. Ale jeden uznał, że powinien być 25kw, bo piec już po kilku tygodniach palenia straci trochę ze swojej wydajności (zapchają się nieco jego wnętrzności). I że trzeba pamiętać, że CWU też trochę mocy zabierze.

także jeśli już trzeba się w któraś stronę pomylić to może lepiej w górę. dziś popołudniu dowiem się więcej

no ja mam 130m2 pow uż(150 po połogach) i do tego ogrzewane piwnice (75m2) - 7,7kw daje radę. CWU też nie brakuje.

rutino78 - dla waszego domu 10-12kw w zupełnośći starczy. Temu co ci zaproponował 25kw to podziękuj od razu....

tu nie ma się co mylić, trzeba policzyć te OZC :D

ja to zawsze wszystkim powtarzam - pieniądze wydane na OZC to jedna z lepszych inwestycji podczas budowy domu

bo piece są obierane tak jak w latach `80,`90 z zapasem, a jakże...i potem pali jak smok. Nawet jak jest tak ciepło na zewnątrz jak teraz...

Teraz to wiem,że piec 24kW to dużo za dużo,ale jak bralam polecana i sprawdzoną ekipę to myślałam,że to oni są od tego,żeby pomóc przy wyborze.Kolejny przykład świadczący o "Instalmexie".

To nie jest tylko problem Instalmexu a ogólny chyba mentalności mnie wychodzi wg audytu zależnie od wybranego ocieplenia od 10,6 kW zapotrzebowania przy 10 cm styropianu i wełny do 8,9 kW przy 20 cm styropianu i 24 cm wełny przy 15 cm styropianu i 18cm wełny (parametry z projektu) mam 9,3-9,5 kW a dla ciekawostki dom nieocieplony ma zapotrzebowanie 30,5 kW we wszystkich obliczeniach mam założone te same współczynniki dla mostków oraz zamontowanych okien i drzwi, uwzględniona rekuperacja. Dodatkowo będzie kominek minimum 10 kW i jak mi braknie mocy przez te kilka dni w roku to dogrzeje. ale żaden instalator nie chciał się zgodzić na kocioł mniejszy jak 25 kW jeden stwierdził ze w ostateczności to można dać 22 kW ale on nie gwarantuje ze wszystko będzie działać i wystarczy mocy. Między wierszami można przeczytać: damy większy bo to mała różnica w koszcie zakupu te same modele 15kW i 25 kW to 500-1000 pln różnicy a jak coś zrobią źle to kocioł i tak zniweluje problem. Zasadniczo na pytanie dlaczego dają takie duże to tłumaczą ze przecież taki kocioł może pracować na małej mocy. Kocioł 25kW ma moc minimalna w większości około 7 kW czyli dla mnie prawie tyle ile obliczone dla temperatury -20 C (9-10kW) cały problem ze te 500 zł to nie jedyny wydatek bo jeśli kocioł może pracować na 4 kW to spali paliwa odpowiadającemu temu zapotrzebowaniu a jeśli 7 kW to spali prawie dwa razy tyle. Zakładając ze te 4 kW w danej chwili wystarczy pozostałe 3 kW idzie w powietrze bo kocioł z mniejszą mocą pracować nie może.

Rozmawiałem też z kilkoma specami od PC i tu podobna sytuacja ale wielkości troszkę inne tzn większość proponowała pompę około 14 kW a jak sugerowałem 11 kW to większość się krzywiła ze za mała i może nie dać rady a na sugestie ze w razie czego można dołożyć grzałkę no można ale lepiej do tej 14 kW dać jeszcze grzałkę 9 kW !!!! i mamy 23 kW jak przy węglu :) specjaliści dla których jedynym kryterium jest powierzchnia i zapotrzebowanie dla nowo budowanego domu zakładają identyczne jak starego nieocieplonego domu. Mnie daje to ponad 30 kW wtedy a nie 10 jak zakładałem na początku i jak mam w audycie. nawet architekt w projekcie sugeruje kocioł 25 kW.

adiqq co do robienia audytu przez pompiarzy nie znam takiego a wysłałem chyba ponad 10 zapytań większość nawet odpłatnie nie chce zrobić jedynie Karbon z Rybnika zasugerował ze mógłbym zlecić taki audyt (ale ni nie robią).

Rutino78 ja mam 170 m2 +dodatki (garaż kotłownia strych jednak nieogrzewane) i nie dam sobie wsadzić nic więcej jak 16 kW chyba ze z małą mocą minimalną zastanawiam się czy nie zaryzykować 12kW ale tego ŻADEN instalator nie przełknie większość przy 16 kW żądała podpisania dokumentu ze jeśli braknie mocy to oni nie odpowiadają nawet jeśli problem będzie w błędach w instalacji a nie kotle.

Zgodze się z Adiqqiem ja zapłaciłem za audyt rozszerzony (zacząłem to liczyć sam ale po 2h uznałem ze wole zlecić to komuś kto to zna) tzn uwzględniający 5 wariantów ocieplenia i na pewno mi się zwróci wydana kwota. (koszt mniejszy niż różnica w koszcie kotła) Żałuję tylko ze nie zacząłem współpracy z nimi wcześniej uniknąłbym kilku błędów które mi wytknęli podczas wizyty na budowie.

Gość adiqq

adiqq co do robienia audytu przez pompiarzy nie znam takiego a wysłałem chyba ponad 10 zapytań większość nawet odpłatnie nie chce zrobić jedynie Karbon z Rybnika zasugerował ze mógłbym zlecić taki audyt (ale ni nie robią).

myślałem o karbonie właśnie....ale znam też jedną firmę która robi OZC...ale to wyjątek potwierdzający regułę :D