Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Pracowałem, ale rzuciłem to w diabły bo przy tamtych pensjach to można z zgłodu było zdechnąć. Kierownictwo ma pensje że cho cho a szeregowy pracownik to niewolnik do opierdalania i płacenia głodowej pensji z której nie można utrzymać rodziny. :p

Żeby na prawde coś powiedzieć o danej pracy to trzeba naprawde coś poznać od kulis ale z autopsji a nie z opowiadań kogoś. Choć muszę przyznać że poklachulki i wizyty wzajemne na kawce bywają nadal. Dziwne że szczególnie kobiety się w tym lubują. To mnie też wk...

Nigdzie nie jest idealnie ale pracują tam też tacy całkiem normalni ludzie a obecnie bardzo dużo młodych ale ci to szybko uciekają. Wszędzie są ludzie i ludziska i zależy na kogo się trafi.

Ja jako normalny klient w US J-bie i US Wodzislaw - chwale sobie absolutnie wszystkich z ktorymi mialem do czynienia a bylo ich kilkanascie / dziesiat. Szczegolnie przyjazni sa komornicy skarbowi - z niektorymi jestem nawet juz na "ty" ;) ;) Nigdy nie spotkalem sie z chamstwem czy utrudnianiem czegos. Pod tym wzgledem wogole nie moge narzekac na nic :-) No moze ostatnio jak bylem w US potwierdzic profil na EPUAP to babka starala sie trzymac poker face choc widzialem ze byla wkur* na maksa, a to dlatego ze przyszedlem w momencie jak wszyscy pracownicy mieli spotkanie wigilijne :D Mozna jej wybaczyc ;)

Na koniec mogę powiedzieć że mam znajomości w US, w końcu nadal pracują tam nadal niektórzy moi koledzy i koleżanki ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy żeby któregoś prosić o szybszy zwrot podatku z zeznania czy VZM-a.

Ja nikogo o nic nie prosilem, to byla forma odwdzieczenia sie za cos innego... ;)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ja nikogo pracy nie oceniam,tak jak piszesz,żeby wiedzieć jak to jest trzba by tam być.Mojej pracy też mi niektórzy zazdroszczą,a ja tam chętnie bym się zamieniła.Mogę nawet iść sprzątać,mam dość odpowiadania za czyjeś błędy,a jak słyszę za uszami,że przedstawiciele to nic nie robią tylko piją kawę w Mc i robią zakupy to mnie szlag trafia.Zawsze powtarzam,że każdy ma szansę wziąść teczkę w rączkę i zapierdzielać po klientach,większość szybko zmieniłaby zdanie.

Gość Arturo72
I bądź tu człowieku mądry :(

Nikt nie mówił,że będzie łatwo ;)

Budowa to nie jest wymiana auta na nowsze,budujemy się praktycznie raz do końca życia(przynajmniej ja) i do tego trzeba być bardzo dobrze przygotowanym.

Oczywiście podstawa to OZC,czemu OZC jest takie ważne,czemu opłaca się schodzić z zapotrzebowaniem to trzeba niestety się dowiedzieć m.in z forum :)

Może wtedy wyjaśni się,czemu ogrzewanie prądem może być tanie ;)

Przy okazji ja potrzebuję do grzania źródło ciepła o mocy jedynie ok.4kW(118m2) i jak czytam te moce ponad 20kW stwierdzam,że instalatorzy i sprzedawcy kotłów zatrzymali się na 80-tych latach :)

Przy dzisiejszych normach budowania z U poniżej 0,3 moc kotła pow.20kW przeznaczona jest dla domu 400-500m2.

ja nikogo pracy nie oceniam,tak jak piszesz,żeby wiedzieć jak to jest trzba by tam być.Mojej pracy też mi niektórzy zazdroszczą,a ja tam chętnie bym się zamieniła.Mogę nawet iść sprzątać,mam dość odpowiadania za czyjeś błędy,a jak słyszę za uszami,że przedstawiciele to nic nie robią tylko piją kawę w Mc i robią zakupy to mnie szlag trafia.Zawsze powtarzam,że każdy ma szansę wziąść teczkę w rączkę i zapierdzielać po klientach,większość szybko zmieniłaby zdanie.

Właśnie :yes:

ja tam wychodze zawsze z zalozenia ze jesli bede z urzednikiem rozmawiac jak z czlowiekiem a nie szmatka to on/a/ bedzie mie traktowal przynajmniej podobnie!!

przyklad:

pojechal moj geodeta skladac papiery - uderzyl z gornego C w wydziale geodezji /zwyczajowo tak rozmawia/ ... uslyszal "trzeba czekac 3 tyg" ... i tylez czekal ... teraz do pomiaru powykonawczego ja skaldalam papiery, poszlam do pani i mowie ze bardzo zalezy mi na czasie bo chce poslac dziecko do przedszkola i takie tam ... pelna kulturka, rzeczowa rozmowa z pania /nawiese mowiac ma dziecko w wieku mojej agaty :)/ i pani do mnie ze wlasciwie czeka sie 3 tyg ale w takiej sytuacji to ona mi obronbi to w tydzien i mam zadzwonic w poniedzialek :) i ze operat tez mam potem przyniesc do niej to pusci go jak najszybciej sie uda :) - ot przyklad ktory potwierdza ze nie tyle znajomosci co normalna i rzeczowa rozmowa daja rade :D

ja tam wychodze zawsze z zalozenia ze jesli bede z urzednikiem rozmawiac jak z czlowiekiem a nie szmatka to on/a/ bedzie mie traktowal przynajmniej podobnie!! ...................nie tyle znajomosci co normalna i rzeczowa rozmowa daja rade :D

Podpisuja sie wszystkimi moimi palcami pod powyższym stwierdzeniem "Mei" :yes: Chociaż trafiają się takie osobniki ze spaczonym charakterem że uchh ... Sam będąc urzędnikiem niektórych to bym zagryzł na miejscu:P

A ponadto to chciałem się pochwalić dziś piątek 13-go a my dziś zakończylismy etap SSO. :D :rotfl:

Okna się wyceniaja chociaż jedną firmę już mamy na 90% wybraną z racji wczesniejszej współpracy w wymianie okien w obecnym mieszkaniu.

Także zimo możesz już przyjść zapraszam coby dzieciaki miały uciechę.

"Harley mój, kocham go - to jest to..."

:)

Spójrzcie na ten kocioł :-0

http://www.lesterprojekt.pl/p/s2/1254595388.jpg

więcej:

http://www.lesterprojekt.pl/kociol.html

Taki kocioł to szkoda chować w kotłowni. :p Zastanawiam się tylko po co mu te aerodynamiczne kształty. Już wiem jak wybuchnie żeby lepiej i szybciej leciał do góry. ;)

"Harley mój, kocham go - to jest to..."

:)

Spójrzcie na ten kocioł :-0

http://www.lesterprojekt.pl/p/s2/1254595388.jpg

więcej:

http://www.lesterprojekt.pl/kociol.html

Mnie osobiście nie powala :) z drugiej strony nie ważne jak wygląda ważne jak działa ;) pierwszy przykład jaki przyszedł mi do głowy ;)

http://img171.imageshack.us/img171/3926/unimogu1300.jpg

chyba tego autka nie muszę nikomu przedstawiać ;)

wracając do kociołków:

wczorajszy instalator też radzi 25kw. to jest myląca moc, jakby brutto. 30% z tego idzie w komin, a jak trafi się ciulaty węgiel to może być ledwie w sam raz.

podłogówka jest jednak wyraźnie droższa od kaloryferów. A za robociznę wodkan i CO chcą 8500zł.... zobaczymy co inni powiedzą.

Gość adiqq
wracając do kociołków:

wczorajszy instalator też radzi 25kw. to jest myląca moc, jakby brutto. 30% z tego idzie w komin, a jak trafi się ciulaty węgiel to może być ledwie w sam raz.

podłogówka jest jednak wyraźnie droższa od kaloryferów. A za robociznę wodkan i CO chcą 8500zł.... zobaczymy co inni powiedzą.

Instalator zawsze będzie ci chciał wcisnąć kocioł o większej mocy

większy kocioł = droższy = wyższa prowizja dla instalatora

nie musi się starać - nawet jak tego dobrze nie zrobi to działać i tak będzie, a ch.... z tym że będzie palić 2 razy więcej węgla...działać będzie, zimno ci nie będzie....bo kocioł ma duuuuuży zapas mocy.

I tak to się kula......i będzie się kulać aż do 2020r aż wejdzie w życie nowa dyrektywa unijna :D

Gość Arturo72
wracając do kociołków:

Ja bym nie mógł patrzyć jak z każdej tony węgla w komin idzie ok.250zł to jest ok.1tys.zł na sezon ;)

OZC na forum kosztuje ok.250zł,polecam zrobić i będziesz wiedział na czym stoisz,wg mnie potrzebujesz ok.8-9kW,biorąc pod uwagę niską sprawność kotła spokojnie 15-16kW byłby dobry,nawet przy ciulatym węglu :)

A może po przeliczeniu kosztów i zrobieniu OZC stwierdzisz,że grzanie prądem jest bardziej opłacalne ? ;)

Gość adiqq
Rutino nie wiem czy aż tak wyraźnie w końcu z podłogówki odchodzą Ci wszystkie kolanka termostaty no i kaloryfery fakt że dochodzą inne rzeczy ale chyba powinno wyjść podobnie ;)

powiem tak - jak wezmiesz wycene za 100zł/m2 podłogówki - to ci zawsze podłogówka wyjdzie drożej...co wcale nie znaczy że podłogówka sama w sobie jest droga...co niejednokrotnie było udowodniane na forum

Ja bym nie mógł patrzyć jak z każdej tony węgla w komin idzie ok.250zł to jest ok.1tys.zł na sezon ;)

OZC na forum kosztuje ok.250zł,polecam zrobić i będziesz wiedział na czym stoisz,wg mnie potrzebujesz ok.8-9kW,biorąc pod uwagę niską sprawność kotła spokojnie 15-16kW byłby dobry,nawet przy ciulatym węglu :)

A może po przeliczeniu kosztów i zrobieniu OZC stwierdzisz,że grzanie prądem jest bardziej opłacalne ? ;)

Arturo a dla jakiej powierzchni oszacowałeś takie zapotrzebowanie i dla jakich grubości ocieplenia. Bo Rutino ma dość duzy dom

to jakas paranoja z tymi 8500 za robocizne !!! ja za wod-kan CALOSC Z MATERIALEM zaplacilam 2800 centralne /kociol, podlogowka, sterowanie do niej, grzejniki i cala masa dodatkow ktore sobie zazyczylismy !!/ zaplacilam 23kilo !

to samo instalmex wycenil mi na 38kilo !! /oczywiscie ceny brutto !!/

edit robocizna co - 3600

robocizna wod-kan 1600

rutin przy waszej powierzchni jak zapytalam mojego instalatora to on radzilby szukac kotla do 20 kw ale nie mniej niz 16 !! tez powiedzial ze czesc mocy z czasem ucieka /sprawnosc spada/ i trzeba wziac poprawki na wegiel !!

tego sasa eko z tlokiem co ja mam polecal 17kw za 7460 brutto na 23% - mysle ze oferta jest warta uwagi !!