bdan 14.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 edit robocizna co - 3600 robocizna wod-kan 1600 No to jakoś będę musiała męza docenić, że tyle zaoszczędził. Jeszcze robociznę za elektrykę musze mu doliczyć i ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 No to jakoś będę musiała męza docenić, że tyle zaoszczędził. Jeszcze robociznę za elektrykę musze mu doliczyć i ocieplenie. to zaczynaja byc bardzo konkretne kwoty !! nam elektryke robertsz wycenil na okolo 8k a ocieplenie z tynkiem to kolejne 8,5 !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.01.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Arturo a dla jakiej powierzchni oszacowałeś takie zapotrzebowanie i dla jakich grubości ocieplenia. Bo Rutino ma dość duzy dom "Normowo" to jest jakieś 90-100kWh/m2/rok czyli na dom 160m2 rocznie zużyje jakieś 14-16tys.kWh/200dni =ok.72-80kWh dziennie.Przy mocy kotła 20kW wystarczy grzać tylko 4h lub 10h mocą 8kW żeby zaspokoić dobowe potrzeby strat ciepła a reszta idzie w komin. Liczenie odbywa się dla temperatury -20st.C +21st.C Dlatego przy grzaniu paliwem stałym opłacalne jest wykorzystanie bufora ciepła,który zgromadzi nam pozostałą energię na później. Właśnie to jest plusem pelletu ,że włącza się kiedy jest taka potrzeba a nie chodzi cały czas. Oczywiście jest to orientacyjne liczenie i nie wliczam sprawności kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ....................nam elektryke robertsz wycenil na okolo 8k ......... sama robocizna czy z materiałem? edit: domyslam się że to sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 sama robocizna czy z materiałem? edit: domyslam się że to sama robocizna Nie sądzę,za taką kasę to musi być robocizna z materiałem i to na gotowo ze skrzynką itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 14.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mam pytanko - czy ktoś z was kupował projekt oczyszczalni - ile was to kosztowało ewentualnie czy mogę was prosić o namiary na takowych architektów oczywiście na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 14.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Czy w łazience na poddaszu dawaliście lampki w suficie szczelne czy "otwarte"? Mam takie otwarte że przepuszczają swobodnie parę i nie wiem czy je zakładać. Folia w otworach jest przerwana przez wyprowadzone kabelki i mam obawy że wełna będzie nabierała wilgoci przez te lampki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 14.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 U nas w łazience będzie sufit obniżony o parę centymetrów i tam będą halogeny - może dasz radę tak pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 15.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Kiedy najlepiej montować parapety wewnętrzne? Przed czy po tynkach? I jakie proponujecie. Wiem jakie ma Adam (dalej nic się z nimi nie dzieje?), a reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1babelek2 15.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zasadniczo wszyscy montują je po tynkach, zależy z jakiego materiału będą.Ja mam z grantu i bardzo jestem z tego zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 15.01.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 gdzie w okolicy robią projekty WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.01.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 gdzie w okolicy robią projekty WM? chyba tylko robią je ci co je jednocześnie montują... spróbować można jeszcze w karbonie - sprzedają reku, więc projekty też pewnie robią... http://www.karbon.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.01.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 gdzie w okolicy robią projekty WM? Kilka wieczorów lub nocek i sam to zrobisz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-ktoś-sam-policzył Wbrew pozorom,nie jet to taki trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 15.01.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Kiedy najlepiej montować parapety wewnętrzne? Przed czy po tynkach? I jakie proponujecie. Wiem jakie ma Adam (dalej nic się z nimi nie dzieje?), a reszta? Zależy z czego. Z konglomratu myśle i tez tak zrobie lepiej przed tynkami , bo wtedy je dokładnie obrobią, natomiast drewniane lepiej po tynkach.Ale to ja tak mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.01.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Kilka wieczorów lub nocek i sam to zrobisz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-ktoś-sam-policzył Wbrew pozorom,nie jet to taki trudne to już inna kwestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie sądzę,za taką kasę to musi być robocizna z materiałem i to na gotowo ze skrzynką itp. sama robocizna!! material juz pisalam kolo 11kilo !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.01.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 rutinka drewno i wszelkie plastiki po tynkach a kamien przed !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 15.01.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Mea, ze drewno po tynkach to jak najbardziej rozumiem. Ale dlaczego plastiki też? I takie głupie pytanie. Kto montuje parapety ? Poza tymi od okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1babelek2 15.01.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Plastik dlatego po, że tynkarze porysują i szkoda tych parapetów.A u mnie naprzykład to montował pan ktory robił mi łazienki jednym słowem to on wszysto umiał robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.01.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Mea, ze drewno po tynkach to jak najbardziej rozumiem. Ale dlaczego plastiki też? I takie głupie pytanie. Kto montuje parapety ? Poza tymi od okien my montowalismy parapety sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts